• Sonuç bulunamadı

3.1 METODOLOJİ

3.1.7. Bulgular

3.1.7.2. Üniversitelerin Logolarının Göstergebilimsel Çözümleme Yöntemiyle

3.1.7.2.10. Boğaziçi Üniversitesi

Gösterge: Daire içerisinde oluşturulan çapraz kare içerisinde yarım iki daire

düzenlemesi.

Gösteren: Daire içerisinde bulunan açık mavi ve lacivert renklerinin geometrik

düzenlenmesi.

Gösterilen: Oluşturulan köprüyle özgürlük ve birleştirici olma, seçilen renklerle

yaratılan imge ise açık mavi özgürlük koyu mavi ile derinlik anlamları sembolize edilmiştir.

Betimsel Düzey

Amblem ve logo incelendiğinde mavi ve beyaz renklerin kullanıldığı görülmektedir. Amblem ve logoda görüldüğü üzere mavi renkle oluşturulan tipografi de Helvetica yazı tipi kullanılmıştır. Kurumsal tasarımda Helvetica yazı tipi kullanılmıştır. Renkler CMYK kodları ile verilmiştir. CMYK: C: 100 M: 85 Y: 5 K: 22 ve C: 0 M: 100 Y: 0 K: 0. İçiçe geçmiş iki mavi daire içerisinde merkezde konumlandırılmış çapraz kare içinde iki üçgen, iki yarım daire karşıt yansıtılan renklerle konumlandırılmıştır. Kurum ismi ve tarihi arasında mavi renkle oval şekilde yazılmış ve iki içi dolu daire ile belirtilmiştir. Arka plan beyaz renkte tasarlanmış ve amblem öne çıkartılmıştır. Bütün odak noktası amblemde yer alan ters üçgen içinde birbirine bağlı tasarlanmış geometrik stilize çalışmaya çekilmiştir. 3 renk kullanılan bu logoda geometrik şekillerin karşıt ve düzensiz olması bütünlüğü bozmamıştır.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ AMBLEM/LOGO/LOGOTYPE

Amblem ve Logo incelendiğinde mavi-beyaz renklerinin kullanıldığı görülmektedir. Mavi renkle beraber özgürlük, şeref, güç ve saygınlık, beyaz renkle sonsuzluk ve doğruluk anlamlarının vurgulanmak istendiği söylenebilir. Logo ve amblem ile ilgili üniversitenin sitesinde ve görsel kimlik kitapçığında herhangi bir bilgiye yer verilmemiştir.

RENK Renkler CMYK kodları ile de verilmiştir. C: 100 M: 85 Y: 5 K: 22 ve C: 0 M: 100 Y: 0 K: 0

TİPOGRAFİ Kurumsal yazı karakteri olarak Helvetica kullanılmıştır. GÖRSEL

KİMLİK KİTAPÇIĞI

Kurum görsel kimlik kitapçığına sahiptir.

http://www.boun.edu.tr/Assets/Documents/Dosyalar/Bu_Logo_Kulla nim_Kilavuzu.pdf

1.Kesit

Logoda görüntülerin bizde uyandırdığı duygular göz önünde tutulduğunda temsil edilen Boğaziçi Üniversitesidir. Mavi renkle oluşturulan iki daire arasında konumlandırılmış kurum ismi ve kurum tarihi mavi renk yazılar ve fonu ise beyaz renkle tasarlanmıştır. Kurum ismi ve kurum tarihi arasında içi dolu iki daire nokta şeklinde konumlandırılmış ve tüm yazı oval şekilde tasarlanmıştır. Beyaz renkle saflık ve doğruluk ve mavi renkle ise özgürlük, güç, saygınlık ve şeref anlamları vurgulanmak istendiği söylenebilir.

2.Kesit

Amblem ve logoda en belirgin olan yüzey arka plandır. Arka planın açık tonlarda olması birinci kesiti ön plana çıkarma arzusundan ve boşluğu simgeleme arzusundan kaynaklanmaktadır. Boşluğu ve kapalı olmasını simgelemektedir. Her kesit kendi içinde bir bütünlüğe sahiptir. İkinci kesit birinci kesite göre oturmuş durumdadır. Bu kesitte beyaz renk 1. Ve 3. Kesiti ortaya çıkartmak amacıyla sade ve açık renktedir. Bütün kesitlerin ortaya çıkması ve etki uyandırması açısından bu kesit önem taşımaktadır.

3.Kesit

1. ve 2. Kesitin anlam kazanmasında 3.Kesit büyük rol oynamaktadır. Bu kesitte yer alan geometrik şekil bilimin koyu mavi ile derinliğini, açık mavi ile ise ulaşılabilir hale getirilmesini ifade etmektedir. Kenetlenmiş ve birbirinin tam zıttı olarak oluşturulmuş iki şekil ayrılmaz aynı şekilde birbirinden farklı iki değerin bir arada barındırılmasını anlatmak istemektedir.

Uzam/Mekan: Kapalı ve sınırlı tasarlanan imgenin dilsel göstergeler ve aynı

zamanda soyut imgesel görsel içerdiği görülmektedir. İki boyut bu yerleştirme okumaya bağlı ve iki boyutlu tasarlanmıştır. Oval yazı stili kullanılmıştır. Uzamsal olarak 3. Kesit okuyucuya en yakın olan kesittir. Kesitler arası bütünlük sergilenmiştir. Logo anlamını 3.Kesitten almaktadır.

Zaman: Bu logoda şimdi ve geçmiş zamanlar vardır. Gelecek zaman çıkarımsal

olarak algılanabilir. Kurumun kuruluş tarihi 1863 olarak daha eski bir zaman olarak gösterilmiştir.

Anlatısal Düzey

Genel anlamda logoya bakıldığında kurum ismi ve tarihi bir arada kullanılmıştır. Amblemde yer alan geometrik şekiller 1 kare, 2 üçgen ve 2 yarım dairedir. Çapraz şekilde konumlandırılmış daire içinde birbirlerine zıt ve farklı renkler ile tasarlanmış iki üçgen yer almaktadır. Bu iki üçgen içinde yine birbirlerine zıt renklerde ve ters konumlarda iki yarım daire karşı karşıya yerleştirilmiştir. Aralarında kullanılan rengin farklı olması ortada bir çizgi algısı yaratmış ve köprüye gönderme yapılmıştır. Bu amblemin etkisinin artırılması için arka renk beyaz olarak seçilmiştir. Daha sonra iki daire mavi renkle oluşturulmuş arasına kurum ismi, kurum tarihi ve iki mavi noktaya yer verilmiştir.

İzleksel Düzey

Amblemde yer alan şekilden yapılabilecek çıkarım boğazın suyu ve denizin suyunun birbirine karıştığı anlatılırken yukarda koyu renkle anlatılan ve derin bilgi sahibi olan insanlardan, açık renkle anlatılan daha az bilgi sahibi olan insanlara aktarıldığı anlatılmak istenmiştir. Bilgiyi vermek isteyen ve almak isteyen insanların birbiriyle ayrılmaz bir bütünlük sergilediği gösterilmiştir diyebiliriz. Mavi renk psikolojik olarak özgürlük, sonsuzluk anlamları yansıtılmıştır. Beyazın fon rengi olarak kullanılma sebebi ise yaratılan etkinin arttırılması ve amblemin öne çıkmasının sağlanmasıdır. Herhangi bir sloganına rastlayamadığımız Boğaziçi üniversitesinin misyonu na bakıldığında “Kurumsal değerlerimizi sahiplenen, yaratıcı ve eleştirel düşünen, özgür ve özgürlükçü, etik değerleri önemseyen, doğa ve çevre bilinci gelişmiş, yerele kök salmış-evrensele açık, bilimsel, sosyal ve kültürel formasyonu ve özgüveni ile üstleneceği mesleki ve sosyal sorumlulukları başarıyla yerine getirecek bireyler yetiştirmek; evrensel boyutta düşünce, bilim ve teknoloji üreterek insanlığın hizmetine sunmak ve bilim, sanat ve kültürün toplumda yer bulmasında ve yaygınlık kazanmasında yardımcı ve öncü olmaktır.” Şeklinde ki geniş anlatımı logodaki anlamlandırma tasarımı ile örtüşmektedir. Yine geniş vizyon ifadelerinde “Boğaziçi Üniversitesi’nin vizyonu eğitim, öğretim ve araştırmada öncü konumuyla geleceği şekillendiren bir üniversite olmaktır. Eğitim ve öğretim deneyimini yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlarla zenginleştirmek, bilim, araştırma, yaratıcılık, yenilikçilik kültürünü güçlendirerek dünyanın lider araştırma üniversiteleri arasında yer almak, akademik, bilimsel ve kültürel faaliyetlerimizle daha iyi bir geleceğin şekillenmesine katkıda bulunmak, vizyonumuzun ana öğelerini oluşturmaktadır.” Deniler aynı hedef ve amaç bütünlüğü logo ile uyum göstermektedir.

Eser eyleyenler şemasına göre incelendiğinde;

Tablo 10.2. Boğaziçi Üniversitesi ambleminin incelenmesinde göstergelerin düz ve

yan anlamları

Göstergeler Düz Anlam Yan Anlam

Sembol Cansız, nesne Geçiş, döngü Form, biçim Cansız, nesne Estetik, güzellik Işık Cansız, nesne Belirtme, açıklık, uzam

Koyu leke Cansız, renk Bilinmezlik, karanlık Açık leke Cansız, renk Gelecek, ışık Daire Cansız, nesne Açık, gizem, süreklilik im Cansız, nesne Ruhsallık,döngü

Tablo 10.3. Boğaziçi Üniversitesi ambleminin incelenmesinde gösterge

çözümlemeleri içinde yer alan temel karşıtlıklar

Şimdi Sonra

Bu dünya Öteki dünya

Ben Öteki

Bilinen evren Bilinmeyen evren Sonluluk Sonsuzluk

Tablo 10.1. Boğaziçi Üniversitesi ambleminin eyleyenler şemasına göre incelenmesi

Motif,Sembol ………...►Döngü ………...►Sosyal toplum (Gönderici) (Nesne) (Alıcı)

İnanma ………...►Snatçı ………...► Motif, Sembol