• Sonuç bulunamadı

3.1 METODOLOJİ

3.1.7. Bulgular

3.1.7.2. Üniversitelerin Logolarının Göstergebilimsel Çözümleme Yöntemiyle

3.1.7.2.6. Ankara Üniversitesi

Gösterge: Geometrik şekillerle oluşturulmuş uygarlık sembolü. Gösteren: Hitit uygarlığı sembolü.

Gösterilen: Hitit uygarlığı ait olan güneş kursu bereketi, aydınlanmayı, zenginlik

anlamlarını sembolize eder.

Betimsel Düzey

Amblem ve logo incelendiğinde mavi, altın yaldız ve beyaz renklerin kullanıldığı görülmektedir. Renkler CMYK kodları ile verilmiştir. CMYK: C: 100 M: 80 Y: 20 K: 0 ve C: 13 M: 20 Y: 60 K: 0. İçiçe geçmiş iki altın yaldız daire içerisinde merkezde konumlandırılmış Hitit uygarlığına ait olan Güneş Kursu, altın yaldız renkle tasarlanmış ve arka planında mavi renk kullanılmıştır. Güneş Kursu’nu çevreleyen içten dışa ilerlendiğinde karşımıza çıkan iki dairede altın yaldız renk kullanılmış ve aralarında kalan boşluğu kurumun ismi ve kuruluş tarihi mavi renkle oval bir biçimde yazılmış ve arka plan beyaz renkle oluşturulmuştur. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilen üç adet kuşlar ve dokuz adet ağaçlar yer almakta ve kenarlarında iki boynuz yer almaktadır. Orta kısımda üç adet ortasında artı işareti yer alan kancayla kursa bağlı olan üç daire yer almaktadır. Tüm biçim altta yer alan platforma bağlanarak bütünleştirilmiştir.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ AMBLEM/LOGO/LOGOTYPE

Amblem ve Logo incelendiğinde mavi- beyaz-yaldız renklerinin kullanıldığı görülmektedir. Mavi renkle beraber özgürlük ve şeref, beyaz renkle saflık ve doğruluk, altın yaldızı ile ise aydınlık, ışık ve zenginlik anlamlarının vurgulanmak istendiği söylenebilir. Üniversitenin logosunu oluşturan sembol ise Hitit uygarlığına ait olan Güneş Kursu’dur. Hitit öncesi Hatti dönemine ait olan bu eser Atatürk tarafından verilen emirle Alacahöyük’te başlatılan kazılarda bulunmuştur.

4250 yıl evvel dini törenlerde kullanılan bu sembol güneşi ya da dünyayı sembol etmektedir. Doğanın üretkenliği, çoğalmasını ve doğadaki üretkenliği temsil eden boynuzlar ve kuşlar ise sembolde yer almaktadır.

RENK

Renkler CMYK kodları ile de verilmiştir. CMYK: C: 100 M: 80 Y: 20 K: 0 ve C: 13 M:

20 Y: 60 K: 0

TİPOGRAFİ Kullanılan yazı tipi ile ilgili üniversitenin internet sitesinde bilgiye yer verilmemiştir. GÖRSEL KİMLİK KİTAPÇIĞI Kurum görsel kimlik kitapçığına sahip değildir.

1.Kesit

Logoda görüntülerin bizde uyandırdığı duygular göz önünde tutulduğunda temsil edilen Ankara Üniversitesidir. Altın yaldız renkle oluşturulan iki daire arasında konumlandırılmış kurum ismi ve kurum tarihi fonu beyaz renk yazılar ve tarih ise mavi renkle tasarlanmıştır. Beyaz renkle saflık ve doğruluk, altın yaldızı ile aydınlık, ışık ve zenginlik ve mavi renkle ise özgürlük ve şeref anlamları vurgulanmak istendiği söylenebilir. Yaldız renkle seçilen çerçeveler bu uygarlığı sahip olduğu ve günümüze kadar taşınan değerler bütününe sahip çıkıldığı anlamı yaratılmak istenmiştir.

2.Kesit

Amblemin arka planının koyu renkle seçilmiş olması ele alınan uygarlığın bütün değerlerine sahip çıkıldığı ve korunduğu imajı verilmek istenmiştir. Bu renk ile sembole yücelik ve yüksek değer kazandırılmış ve akıllarda özgürlüğü ve sonsuzluk çağrıştırmak için kullanıldığı söylenebilir. Bu kapsamda 2.Kesit 1.Kesitin etkisini artırmış ve bütünlüğü sağlamıştır. Perspektif açıdan derinliği oluşturan mavi renk 1.Kesitin yüksekte yer aldığı izlenimi sağlamış ve derinlik kazandırmıştır.

3.Kesit

1. ve 2. Kesitin anlam kazanmasında 3.Kesit büyük rol oynamaktadır. Bu kesitte yer alan sembol Hitit öncesi Hatti dönemine aittir. Sembolün güneşi ya da dünyayı sembolize ettiği söylenmektedir. Bu nedenle renginin altın yaldız seçilmesi güneşi temsil ettiği çıkarımını desteklemektedir. Kursun üzerinde yer alan hayvanlar ve şekiller doğayı ve doğanın kendi içinde mükemmelliği ve bütünlüğünü temsil etmektedir. Seçilen mavi fon rengiyle kontrast oluşturulup bu anlatım bütünleştirilmiştir. Mavi bir soğuk renk altın yaldız ise sıcak bir renk olup, bu iki rengin kullanılmasıyla yaratılan karşıtlık kendi içinde bir denge sağlamıştır.

Uzam/Mekan: Kapalı ve sınırlı tasarlanan imgenin dilsel göstergeler ve aynı

zamanda soyut imgesel görsel içerdiği görülmektedir. İki boyut bu yerleştirme okumaya bağlı ve iki boyutlu tasarlanmıştır. Oval yazı stili kullanılmıştır. Uzamsal olarak 2. Kesit okuyucuya en yakın olan kesittir. Kesitler arası bütünlük sergilenmiştir. Logo anlamını 3.Kesitten almaktadır.

Zaman: Bu logoda şimdi ve geçmiş zamanlar vardır. Gelecek zaman çıkarımsal

olarak algılanabilir. Kurumun kuruluş tarihi 1946 olarak daha eski bir zaman olarak gösterilmiştir.

Anlatısal Düzey

Genel anlamda logoya bakıldığında kurum ismi ve tarihi bir arada kullanılmıştır. Amblemde yer alan sembol Hitit öncesi Hatti uygarlığına ait olması bize kurumun bu köklü geçmişe sahip çıktığı anlamını vermektedir. Bu sembolün 4250 yıl evvel dini törenlerde kullanıldığı düşünülmektedir. Sembolün akıllarda yarattığı imaj, doğanın üretkenlik ve değişim içinde olması durumudur. Üniversitenin yer aldığı toplumun yaşadığı değişimle beraber kurumun yaşadığı yenilenme süreci anlatılmak istenmiştir.

İzleksel Düzey

Amblemde yer alan Güneş Kursu bereketi ve zenginliği temsil etmektedir. Güneş Kursu’nun bütün medeniyetleri ve kâinatı bilgiyle aydınlatmak amacını taşıdığı söylenmiştir. Anadolu da kurulan ilk üniversiteler içinde yer alan bu kurumun bu amaçla aynı doğrultuda imaj verdiği öngörülmektedir.” Cumhuriyet’in ilk üniversitesi” sloganında bu ifadeyi aktarması bakımından dikkat çekmektedir. Nitekim “Ankara Üniversitesi, Cumhuriyetin ilk üniversitesi olma sorumluluğu ile; – eleştirel düşünebilen ve sorun çözebilen, kişisel ve mesleki alanda kendini sürekli yenileyen, doğaya duyarlı, farklılıklara saygı gösteren, yaratıcı bireyler yetiştirmeyi, – bilime ve sanata evrensel düzeyde katkı sağlayan, etik değerleri gözeten, disiplinlerarası araştırmalar yapmayı,

– sosyal sorumluluk bilinci ile ülke sorunlarına duyarlı, kamu yararını gözeten yaşadığı kentin kalkınmasına ve gelişmesine katkıda bulunan hizmetler sunmayı görev edinmiştir.” İfadelerinin yer aldığı misyon belgesi de da aynı düşüncenin hem teyidi hemde logodaki ifadesi şeklinde algılanabilir. “Nitelikli araştırmalar yapan, bilgi ve yeteneklerini insanlık ve ülke yararına kullanan ve evrensel düzeyde fark yaratarak geleceğe yön veren yenilikçi üniversite olmaktır.” Vizyonu ile yön verme ve aydınlatma ifadeleri logoda kadim güneş sembolü ile haya bulmuştur denilebilir.

Eser eyleyenler şemasına göre incelendiğinde;

Tablo 6.1. Ankara Üniversitesi Ambleminin Eyleyenler Şemasına Göre İncelenmesi

Eser incelemesinde kullanılan göstergelerin düz ve yan anlamları;

Tablo 6.2. Ankara Üniversitesi Ambleminin İncelenmesinde Göstergelerin Düz ve

Yan Anlamları

Göstergeler Düz Anlam Yan Anlam

Güneş Cansız, nesne Aydınlık, gelecek

Form, biçim Cansız, nesne Estetik, güzellik

Işık Cansız, nesne Belirtme, açıklık, uzam

Koyu leke Cansız, renk Bilinmezlik, karanlık

Açık leke Cansız, renk Gelecek, ışık

Daire Cansız, nesne Açık, gizem, süreklilik

Motif Cansız, nesne Ruhsallık, örgü Motif, güneş ………...►Aydınlık ………...►Sosyal toplum (Gönderici) (Nesne) (Alıcı)

İnanma ………...►Sanatçı ………...► Motif, güneş

Gösterge çözümlemerinde eserde yer alan temel karşıtlıklar;

Tablo 6.3. Ankara Üniversitesi Ambleminin İncelenmesinde Gösterge

Çözümlemeleri İçinde Yer Alan Temel Karşıtlıklar

Şimdi Sonra

Aydınlık Karanlık

Ben Öteki

Bilinen Bilinmeyen