• Sonuç bulunamadı

Gıda Sanayisi ve Tarımsal Sanay

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM-EKONOMĠK COĞRAFYA ÖZELLĠKLERĠ 3.1 Tarım

3.5.2. Gıda Sanayisi ve Tarımsal Sanay

Araştırma sahasında tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğunluğuna bağlı olarak, tarımsal ve hayvansal ürünlere bağlı olarak gelişen sanayi tesisleri mevcuttur. Bununla birlikte tarımsal üretimin fazlalığı ve çeşitliliğine bağlı olarak tarıma dayalı sanayi ön plandadır. Araştırma sahasında tarıma dayalı sanayi tesislerinin dağılımı şu şekildedir:

Sömek ve Örenköy‟de faaliyet gösteren sebze ve meyve paketleme tesisleri Öztürkmenli köyünde, defneyaprağı işleme tesisi

Silifke Tarımsal Kalkınma Kooperatifi‟ne ait, tıbbi bitkilerden yağ üreten tesis Üç adet çilek paketleme ve soğutma tesisi

Aşı, Göke ve Sarsan şirketlerine ait, üç adet salamura zeytin işleme tesisleri Yedi adet zeytinyağı tesisi

Dokuz adet süt mandırası

Turgutlar ve Başar firmalarına ait, İki adet et ürünleri işleme tesisleri Ümit firmasına ait bir adet un fabrikası

Özcan yem ve Gül yem fabrikalarına ait yem fabrikaları

Özeroğulu ve Savaş firmalarına ait bitkisel yağ ve küspe fabrikaları Pişirgen firmasına ait zirai alet fabrikası

Dört adet zirai alet atölyesi bulunmaktadır. 3.5.3. Organize Sanayi Bölgesi (OSB)

İlçe önemli ulaşım yolları üzerinde bulunması, tarımsal üretim çeşitliliğinin fazla olması, yapılmış bir limanının bulunmasına rağmen ilçede sanayi faaliyetleri istenilen seviyede değildir. Araştırma sahasında sanayileşmeyi hızlandırmak ve yeni sanayi yatırımları çekmek için bir takım çalışmalar yapılmaktadır.

Yapılan çalışmaların en büyüğü ve aktif olanı Silifke Organize Sanayi Bölgesi‟dir. Ancak kaynak sıkıntısı nedeniyle ve araştırma sahasının teşvik kapsamında olmaması çalışmaların yavaş ilerlemesine sebep olmaktadır.

“Silifke Organize Sanayi Bölgesi Mersin Valiliği‟nin 1997 yılı Mayıs ayı olağan il genel meclis toplantısında tasvip görmüş, DPT Müsteşarlığı‟na konu iletilerek, 22.01.1998 yılı yatırım programında “ETÜT PROJE” karakteristiği ile yer alması sağlanmıştır. Silifke ilçesi Tosmurlu köyü sınırları içerisinde kalan 93 parselin

kapsadığı 92,8 hektarlık alan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 22.11.2000 tarihinde 23 sicil numarası ile Organize Sanayi Bölgesi olarak ilan edilmiştir. Bölge, Mersin İl Özel İdaresi, Silifke Belediyesi ile Silifke Ticaret ve Sanayi Odası‟nın % 33,33 katılım payları ile oluşmaktadır. 30.11.2000 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‟ndan yetki belgesi alınarak faaliyete geçilmiştir” (Silifke Kaymakamlık Brifingi, 2008).

Silifke Organize Sanayi Bölgesi için yapılan faaliyetler şunlardır:

Kurulacak alanda, kamulaştırma işlemlerinin büyük bir kısmı tamamlanmış, kamulaştırma bedelleri ödenerek, tapular il özel idaresi adına çıkarılmıştır. Sınırlar içerisinde kalan bölgenin hâlihazır harita çalışmaları tamamlanmıştır. Bölgenin jeolojik ve jeoteknik etüdü yaptırılmıştır

Bölgenin Mevzi İmar Planları hazırlanarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı onayına sunulmuştur. Bakanlığın, Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdürlüğü‟nce 13.09.2005 tarih ve 264 sayılı imar komisyonunda planlar incelenerek kabul görmüş ve 16.11.2005 tarihinde onaylanmıştır.

Parselasyon planları kapsamında 1.etap parselasyon planları hazırlanmış ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Parselasyon planlarının onayına müteakiben planlar Kadastro çalışmaları yapılmak üzere Tapu Kadastro Müdürlüğü‟nde gerekli kontroller yapılmış ve Tapu Sicil Müdürlüğü‟nde tescil işlemi tamamlanmıştır.

Altyapı uygulama projelerinden şantiye amaçlı olarak kullanılacak 30 Kv. 400 KWA‟lık tesis projesi ile 1 km‟lik enerji nakil hattı projesi yapılarak onaylatılmış olup, şu anda elektrik direkleri yerlerine monte edilmiş, telleri çekilmiştir. Organize Sanayi Bölgesi‟nin su ihtiyacını karşılamak için Bahçederesi köyünde yapılan sondajlar sonucu 15-170 metre derinlikte su olduğu tespit edilerek, OSB‟nin kullanması için üç kuyu açılmıştır. Diğer altyapı çalışmaları ile yol yapım işlemleri Silifke Belediyesi ve Özel İdare araçları ile yapılmaktadır. Altyapı uygulama projesi yapım işleri devam etmekte olup, projeler onaylandıktan sonra altyapı inşaat faaliyetlerine devam edilecektir (Silifke Kaymakamlık Brifingi, 2008).

OSB alanında satışa hazır hale getirilen 35 parselden, 14‟ünün tahsisi yapılmış, 21 tanesi tahsis için hazırdır. Tahsisi yapılan 14 parsel içerisinden, 2 yatırımcı projelerini tamamlayarak inşaat ruhsatlarını almışlar ve ilk fabrikanın temeli mermer

işleme tesisi olarak atılmıştır. Tahsisi yapılan 14 parselin işletme alanları, oluşacak OSB hakkında fikir verebilir. OSB içerisinde; mermer işleme tesisleri, zeytinyağı üretim tesisleri, yerfıstığı işleme tesisi, su ürünleri işleme tesisi, araç üstü makine ekipmanı tesisi, mobilya üretim fabrikası, defneyaprağı paketleme tesisi ve üzüm ürünleri işleme tesisi olacaktır. Buradan da anlaşılacağı gibi OSB genellikle tarımsal hammaddeye dayalı üretim yapacak tesislerden oluşacaktır.

İlçe ekonomisinin geleceği için büyük önem arzeden OSB bir an önce faaliyete geçirilmelidir. Ancak özellikle altyapı inşaatlarında çekilen kaynak sıkıntısı çalışmaları yavaşlatmakta bu durum, yatırım yapacak sanayicileri yatırımdan vazgeçirmektedir. Altyapı inşaatlarının bir an önce bitirebilmek amacıyla geçmiş yıllarda iki kez Sanayi ve Ticaret Bakanlığı‟na altyapı kredisi için başvuru talebi yapılmış, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Silifke OSB‟yi yatırım programı teklif çalışmalarına almasına rağmen, proje DPT tarafından uygun görülmemiş ve kaynak aktarımı yapılmamıştır (Silifke Belediye Başkanlığı, OSB Şube Müdürlüğü, 2008).

Altyapı inşaatının kredilendirilmesi durumunda OSB Projesi hız kazanacak ve planlı bir alanda, yatırımın ve sanayinin yan kolları ile birlikte bir bütün olarak gelişimi sağlanmış olacaktır. Silifke ve çevresinde yetişen tarımsal ürünlerin değeri artacak, yine mermer, barit gibi doğal kaynakların ilçe içerisinde işlenmesi sağlanmış olacaktır. Silifke yöresi ve çevresindeki istihdam sorununa büyük katkı sağlayacak olan Silifke OSB, işsizliği azaltarak ilçenin ve çevresinin refah seviyesini arttıracaktır.