• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM-EKONOMĠK COĞRAFYA ÖZELLĠKLERĠ 3.1 Tarım

3.5.4. Küçük Sanayi Sites

Araştırma sahasında sosyal tesis kompleksi ile 400 dönümlük bir arazi üzerine kurulan 204 işyeri kapasiteli küçük sanayi sitesinde toplam 708 işçi istihdam etmektedir. Silifke Küçük Sanayi Sitesi‟nde boş işyeri bulunmamakla birlikte, bir işyerinde ortalama 4 işçi çalışmaktadır. Yani küçük sanayi sitesi ilçenin önemli istihdam alanlarından birisidir (Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, 2008: 625).

Ayrıca Silifke Kalkınma Kooperatifi‟ne ait ve OR-KÖY kredisiyle yapılan ve atıl vaziyette bulunan defne yağ fabrikasının tam kapasiteyle faaliyete geçirilerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlar hale getirilmiştir. Fabrika yap-işlet-devret usulü ile bir şirkete altı yıllığına devredilmiş olup faaliyetine devam etmektedir.

3.6. UlaĢım

Araştırma sahasındaki ulaşım ağı, büyük oranda yeryüzü şekillerine paralel olarak gelişme göstermiştir. Karayolları genellikle vadi kenarlarını takip ederek uzanmaktadır.

Silifke, ulaşım ağının gelişmişliği ve bulunduğu konum itibari ile Mersin‟de ulaşım bakımından en şanslı ilçe pozisyonundadır. İller arası birçok devlet kara yolunun kesişme noktasında bulunmasından dolayı sahada herhangi bir ulaşım problemi yaşanmamaktadır. Silifke‟yi diğer il ve ilçelere bağlayan 4 devlet yolu bulunmaktadır. Bu devlet yolları: Silifke-Mersin devlet karayolu, Silifke-Konya devlet karayolu, Silifke-Anamur devlet karayolu, Silifke-Gülnar devlet karayolu. Bunlar içerisinde özellikle İç Anadolu ile Akdeniz Bölgelerini birbirine bağlayan Silifke-Konya devlet karayolu ulaşım ve ticaret bakımından önemli bir yere sahiptir. Ayrıca Antalya-Mersin arasında sahil bağlantısı sağlayan devlet karayolunun ilçeden geçmesi de ilçeyi önemli hale getirmektedir (Şekil 30).

Bu önemli iki karayolu Silifke ekonomisinin can damarını oluşturmaktadır. Bu yollardan özellikle Silifke-Konya devlet karayolu ilçede üretilen tarım ürünlerinin dışarıya, bilhassa İç Anadolu Bölgesi‟ne pazarlanmasını kolaylaştırmakta, tarımın gelişmesine yardımcı olmaktadır. Antalya-Mersin devlet karayolu ise ilçe sahilini takip ettiği için, kıyılarda deniz turizminin gelişmesini sağlamıştır. Konya-Silifke, Silifke-Mersin ve Antalya-Mersin devlet karayollarında yol genişletme ve duble yol yapım çalışmaları sona erdiğinde ilçe ulaşım yönünden daha fazla gelişecektir.

Araştırma sahasında toplam 74 köy yerleşmesi bulunmaktadır. Bu köylerin tamamından Silifke ilçe merkezine ulaşım kolaylıkla yapılabilmektedir. Özellikle Silifke-Konya, Silifke-Mersin ve Silifke-Anamur devlet karayolları üzerinde bulunan köylerde ulaşım daha rahattır. Köylerin ilçe merkezine ulaşımları büyük oranda köy minibüsleri ile sağlanmaktadır. Belde ve köylerin tamamına ulaşım karayolu ile yapılmakta olup, ulaşım sağlanamayan köy yoktur. Yollar her mevsim ulaşıma açıktır. Yolların genel yapısı stabilize olmakla birlikte, asfaltlama çalışmaları devam etmektedir.

Silifke şehir merkezinde, şehir içi minibüslerle her mahalleye ve şehir merkezinden il merkezine de düzenli olarak ulaşım imkânı mevcuttur.

Belediyenin bakım sorumluluğunda bulunan 345 km‟lik yolun, 248 km‟si asfalt olup, 97 km asfalt dışıdır. Silifke şehir merkezinden başta Mersin olmak üzere, Konya, Antalya ve diğer yerleşim alanlarına düzenli olarak otobüs seferleri düzenlenmekte olup, şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığı sorunsuz olarak yapılabilmektedir.

Araştırma sahasında, Taşucu beldesinden her gün KKTC‟ne karşılıklı olarak deniz otobüsü ve feribot seferleri düzenlenerek, yolcu ve yük taşımacılığı yapılmaktadır. Taşucu limanından KKTC ile yapılan özellikle kıyı ticareti ve yolcu nakli gibi hizmetler, ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlamaktadır. İlçe bu pozisyonu ile Yavru Vatanın Türkiye‟ye denizden en yakın bağlantı noktası olmasından dolayı önemli bir yere sahiptir (Foto 17).

Sahada bulunan 74 köy yerleşmesinin tamamı karayolu ile asfalt olarak ilçe merkezine bağlanmıştır. Ancak bu yerleşmelerin ilçe merkezine olan uzaklıkları arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Örneğin Tosmurlu köyü şehir merkezine 1 km uzaklıkta iken, Kıca köyü 71 km uzaklıktadır (Tablo 92).

Tablo-92: Köylerin Silifke Ġlçe Merkezine Olan Uzaklıkları

YerleĢmenin Adı Ġlçe Merkezine Uzaklığı (km) YerleĢmenin Adı Ġlçe Merkezine Uzaklığı (km) YerleĢmenin Adı Ġlçe Merkezine Uzaklığı (km) YerleĢmenin Adı Ġlçe Merkezine Uzaklığı (km) Akdere Beldesi 31 Demircili 8 Keben 27 Sarıaydın 60 Arkum Beldesi 11 Ekşiler 11 Kepez 40 Senir 42 Atakent Beldesi 13 Evkafçiftliği 39 Keşlitürkmenli 22 Seydili 44 Atayurt Beldesi 9 Gedikpınarı 18 Kıca 71 Seyranlık 18 Ayaştürkmenli 56 Gökbelen 30 Kırobası 53 Sökün 9

Bahçeköy 7 Gülümpaşalı 6 Kırtıl 21 Sömek 47 Bahçederesi 5 Gümüşlü 18 Kızılgeçit 45 Şahmurlu 46 Bayındır 27 Gündüzler 39 Kocaoluk 52 Taşucu Beld. 11 Bolacalıkoyuncu 8 Hırmanlı 50 Kocapınar 11 Tosmurlu 1

Burunucu 5 Hüseyinler 37 Kurtuluş 10 Türkmenuşağı 21 Bükdeğirmeni 6 Işıklı 41 Narlıkuyu Bel. 21 Ulugöz 4

Cambazlı 44 İmambekirli 37 Nasrullah 47 Uzuncaburç 31 Cılbayır 29 İmamlı 15 Nuru 45 Yeğenli 39 Çadırlı 14 İmamuşağı 23 Ortaören 28 Yenibahçe 19 Çaltıbozkır 26 Karahacılı 19 Ovacık 21 Yenisu 50 Çamlıbel 10 Karakaya 18 Örenköy 44 Yeşilovacık 42 Çamlıca 23 Kargıcak 34 Öztürkmenli 20 Uşakpınarı 34

Çatak 68 Kavak 59 Pelitpınarı 41 Çeltikçi 6 Özboynuinceli 24 Sabak 36

Araştırma sahasında, Ulugöz, Bahçederesi, Burunucu köyleri ilçe merkezine çok yakın iken Çatak, Sarıaydın ve Kavak gibi köyler çok uzaktır.

Araştırma sahasında havaalanı bulunmadığı için, havayolu ile ulaşım Adana bağlantılı olarak yapılmaktadır. Havayolu ile ulaşım yapmak isteyenler, Silifke‟den Adana‟ya karayolu ile giderek, daha sonra Adana Havaalanı‟ndan istedikleri yere gitmektedirler. İlçede havaalanının bulunmayışı iç ve dış turizme dönük faaliyetler ile tarımsal ürünlerin dış pazarlara sunulması konusundaki faaliyetlerin istenen seviyeye çıkarılması çabalarını engellemektedir.

İlçede ayrıca Ulusal TV ve Radyo yayınları izlenebilmekte, yerel yayın yapan 3 adet FM Radyo istasyonu faaliyet göstermektedir. İlçe merkezi ve bağlı bütün birimlerden ulusal ve uluslar arası telefon görüşmeleri yapılabilmekte, ilçe dâhilinde genel olarak GSM hizmetlerinden yeterince yararlanılmaktadır.

3.7. Ticaret

Araştırma sahasında ticaret genel olarak, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine bağlı olarak gelişme göstermiş olup; ticaret daha çok şehir merkezinde yoğunlaşmıştır. SEKA Akdeniz Müessesesi‟nin özelleştirme kapsamına alındığı 2002 yılına kadar, araştırma sahasının en önemli ticaret ivmesini ve potansiyelini bu müessese teşkil ediyordu. Ancak günümüzde üretim faaliyetlerinin durdurulması sonucu, yöre ticareti büyük bir yara almıştır. SEKA Akdeniz Müessesesi‟nin faaliyette olduğu dönemde dışarıdan birçok işçi çalışmak için Silifke‟ye göç etmiştir. Yine üretilen selüloz ürünlerinin ülkemizin diğer alanlarına taşınması kamyoncu ve nakliyeciler için önemli gelir kaynaklarından birini teşkil ediyordu.

Silifke‟de tarımsal ürünlerin üretim miktarlarının yöre ihtiyacından fazla ve çok çeşitli olması, ticaretin genel itibari ile tarımsal ürünlere dayalı gelişmesini sağlamıştır. Özellikle çilek, narenciye, erik, domates, nar gibi ürünler en fazla ihraç edilen ürünlerdir. Sahada tarımsal ürünlere dayalı ticari faaliyetlerin canlılığından dolayı bazı yeni sektörler ortaya çıkmıştır. Tarımsal ürünlerin dayanıklılık sürelerini uzatmak ve pazarlama safhasında kolaylık sağlamak için üç adet çilek paketleme ve soğutma tesisi yine iki adet çeşitli sebze ve meyve paketleme tesisleri açılmıştır.

Silifke‟de ticaretin gelişmesinde etkili olan bir diğer unsur, ulaşım olanaklarının elverişli ve yeterli olmasıdır. Konya-Mersin arasında bağlantı sağlayan

karayolu ve Antalya-Mersin sahil yolunun bağlantısını sağlayan karayolunun ilçeden geçmesi, ticaretin gelişmesini sağlamıştır. Çünkü bilindiği gibi ticaretin gelişmesi, iyi gelişmiş ve organize edilmiş ulaşım ağlarına bağlıdır. Silifke, sahip olduğu bu ulaşım olanakları bakımından diğer ilçelerden daha avantajlıdır. Ayrıca Mersin Limanı‟ndan sonra, ilin ikinci büyük limanı olan Taşucu Limanı‟nın bulunması, deniz yolu bakımından da ilçeyi elverişli pozisyona getirmiştir. Böylece Silifke‟de üretilen ürünler gerek Türkiye‟nin çeşitli illerine, gerekse başka ülkelere daha rahat pazarlanabilmekte bu durum sahada ticaretin gelişimine ivme kazandırmaktadır. Özellikle İç Anadolu Bölgesi‟ni, Akdeniz Bölgesi‟ne bağlayan Sertavul Geçidi ve buna bağlı karayolunun ilçeden geçmesi; İç Anadolu‟daki Karaman, Konya, Ankara gibi şehirlerin sebze ve meyve ihtiyaçlarını ilçeden karşılamalarını sağlamıştır. İç Anadolulu tüccarlar ilçede üretilen ürünleri rahatlıkla kendi yerlerine götürmektedir.

Bunun yanında Taşucu Limanı‟nda bulunan gümrük işletmeleri sayesinde KKTC ile ve diğer yabancı ülkeler ile de ticari ilişkiler kurulabilmektedir. Özellikle gümrük üzerinden şahsi olarak yapılan bavul ticareti önemli bir potansiyele sahiptir.

Silifke‟de ticari faaliyetlerin çeşitliliğine bağlı olarak oluşmuş birçok meslek odası mevcuttur. Bunların en kapsamlı ve büyük olanı Silifke Ticaret ve Sanayi Odası‟dır. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası‟na 2007 yılı itibari ile toplam 1 945 kayıtlı ticari işyeri bulunmaktadır. Bunların 978‟i gerçek, 967‟si tüzel kişiliğe sahiptir.

Sahada yapılan ticaret genelde perakende ticaret şeklindedir. Araştırma sahasında en fazla bulunan meslek grubu 317 adet (% 16,3) ile inşaat malzemesi satıcıları ve müteahhitlerden oluşmaktadır. Bu durum Silifke‟de inşaat sektörünün canlı olduğunu gösterir. İnşaat sektörünün 181 âdeti tüzel kişilik yani şirketlere ait iken, 136 âdeti gerçek kişiliğe aittir. İnşaat sektöründen sonra en fazla işyeri 211 adet (%10,8) ile gıda toptancılarına aittir. Araştırma sahasında nüfusun ihtiyaçlarını karşılayan gıda toptancıları, nüfus miktarı ile doğru orantılıdır. Gıda toptancılarını 206 işyeri (% 10,6) ile oto yedek parçaları imalat sanayi, akaryakıt, lpg bayi, oto ve oto lastik satış işyerleri takip eder. Bu durum ilçede sanayi ürünlerine bağlı işyerlerinin önemli bir yeri olduğunu göstermektedir. Araştırma sahasında en az işyeri 77 adet ile konut yapı ve arsa kooperatiflerine aittir. Bunu 88 işyeri ile manifatura, tuhafiye ve kavaflar izler (Tablo 93). Araştırma sahasında Silifke Ticaret ve Sanayi Odası‟na 2005 yılında 1 421 kayıtlı üye varken, 2006 yılında bu sayı 1

569‟a, 2007 yılında 1 945‟e çıkmıştır. Yani odaya kayıtlı üye sayısı sürekli artmaktadır. Araştırma sahasında daha önceki yıllarda nakliyeciler çok fazla idi ancak SEKA Akdeniz Müessesesi‟nin üretimi durdurmasından sonra bu sayı hızla azalarak 80‟e kadar gerilemiştir.

Tablo-93: Silifke Ticaret ve Sanayi Odasına Kayıtlı Belli Meslek Grupları (2007)

Meslek Grubu Gerçek

KiĢilik

Tüzel KiĢilik

Toplam Üye Sayısı % Manifatura, tuhafiye ve kavaflar 55 33 88 4,5

Gıda Toptancıları 99 112 211 10,8

Yer ürünleri, sebze, meyve komisyoncuları, satıcıları, bankalar 100 52 152 7,8 Nakliyeciler ve nakliyeciler kooperatifleri 66 107 173 8,9 İnşaat malzemesi satıcıları ve müteahitler 136 181 317 16,3 Dayanıklı tüketim malı satıcıları, keresteciler, mobilyacılar 104 43 147 7,6 Canlı hayvan tacirleri, kasap, tarımsal kal. Koop., hayvan yemi

satıcıları, balıkçılar 68 96 164 8,4 Oto yedek parç, imalat san. Akaryakıt lpg bayii, oto ve oto lastik

satıcıları 102 104 206 10,6

Kuyumcular, Sigortacılar ve Esnaf kefalet kooperatifleri 79 21 100 5,1 Konut yapı ve arsa kooperatifleri 0 77 77 4 Dershaneler, matbaa kırt. Tıbbi Şti. Hast., Halı saha, emlak,

radyo 98 77 175 9

Karışık grup 71 64 135 7

Toplam 978 967 1 945 100

Kaynak: Silifke Ticaret ve Sanayi Odası, 2008.

Silifke‟de ticari faaliyetler genellikle perakende boyutunda olduğu için küçük esnafların üye olduğu Bakkallar ve Bayiler Odası önemli bir yere sahiptir. Bakkallar ve Bayiler Odası‟nın üye sayısı 2008 yılı başında 580‟dir. 2004 yılında 897 olan üye sayısı, 2005 yılında 980‟e çıkmış, 2006 yılında 550‟ye gerilemiş, 2007 yılında 570‟e ve 2008 yılında 580‟e çıkmıştır. Üye sayılarının değişimi incelendiğinde 2004 ve 2005 yıllarındaki üye sayısının 2006 yılında yarı yarıya azaldığı görülür. 2005 yılında 980 olan üye sayısı, 2006 yılında 550‟ye düşmüştür. 2006 yılından sonra odaya kayıtlı üye sayısı yavaş yavaş artmakla birlikte, hızla çoğalan marketler karşısında küçük esnaflar zor duruma düşmekte, iflas oranları artmaktadır (Silifke Bakkallar ve Bayiler Odası, 2008).

İlçe ticaretinde hayvan ve hayvansal ürünler de önemli bir yer tutar. Sahada tarımdan sonra en önemli ekonomik faaliyet olan hayvancılık ve buna bağlı gelişen ticaret önemlidir. Özellikle kılkeçisinin yavrularının kurbanlık olarak beslenip satılması olan çebiççilik önemli bir potansiyeldir. Daha önce yetiştirilen bu kurbanlık

çebiçler Arap ülkelerine satılırken, günümüzde bu ticari faaliyet giderek azalmıştır. Büyükbaş hayvan ticareti ise genelde Konya yöresinden gelen tacir ve kasaplar vasıtasıyla yapılmaktadır. Ancak yörede hayvancılık üzerine yapılan ticari faaliyetler genelde yetersiz ve kayıt dışıdır.

Sahadaki ticari faaliyetlerle ilgili bir diğer kuruluş, Esnaf ve Sanatkârlar Odası‟dır. Silifke Esnaf ve Sanatkârlar Odası‟na 2007 yılı itibari ile 3 004 kayıtlı faal üye bulunmaktadır. Odaya ilk kurulduğu 1967 yılından bu yana toplam 9 500 üye kayıt olmuş, ancak şu anda 3 200 kayıtlı üye mevcuttur. Esnaf ve Sanatkârlar Odası‟na kayıtlı olarak işe başlayan ve işi terk edenleri yıllara göre değişimleri de ilçe ticaretinin değişimi hakkında bilgi verebilir.

İşe başlayarak odaya kayıt yaptıranların sayısı 2004, 2005 ve 2006 yıllarında fazla değişmezken, 2007 yılında önceki yıllara göre düşüş göstermiş, 2007 yılında işe başlayan 90 kişi olmuştur. İlçenin ticari hayatının gelişimi işi terk edenlerin sayısından da yorumlanabilir. 2004 yılında işi terk eden 16 üye varken bu rakam sürekli olarak artarak, 2005 yılında 22‟ye, 2006 yılında 33‟e çıkmış ve 2007 yılında 6 kat artarak 190 kişiye çıkmıştır. Yani 2007 yılı ilçe ticari hayatı için en az işe başlanan, en fazla işi terk eden üyenin bulunduğu yıl olmuştur. Bu durum ilçe ticaretinin gerilediğini göstermektedir (Tablo 94).

Tablo-94: Silifke Esnaf ve Sanatkârlar Odasında Üye DeğiĢimi (2004-2007) Yıllar ĠĢe BaĢlayan ĠĢi Terk eden Fark

2004 115 16 + 99

2005 125 22 + 103

2006 115 33 + 82

2007 90 190 - 100

Kaynak: Silifke Esnaf ve Sanatkârlar Odası, 2008.

Araştırma sahasında genel itibari ile inşaat malzemesi, yaş sebze ve meyve özellikle çilek ve turunçgiller, mobilya, kısmen tekstil ürünleri, oyuncak, kırtasiye malzemesi, bilgisayar ve oto aksam ürünleri ihraç edilirken, metal ve elektronik ürünler ithal edilmektedir. Yaş sebze ve meyveler daha çok Rusya, Romanya, Polonya, Macaristan, Litvanya‟ya ihraç edilmektedir. KKTC ile de önemli potansiyelde ihracat ve ithalat yapılmaktadır (Kaymakamlık Brifingi, 2008).

3.8. Turizm

Silifke elverişli iklim şartları, su kaynakları ve verimli tarım topraklarının varlığından ötürü çok eskiden beri yerleşim alanıdır. Bu durum ilçeyi tarihi eserler bakımından zengin hale getirmiştir. Ayrıca sahip olduğu coğrafi özellikleri ve zenginliklerinden dolayı da doğal güzellikleri çok fazladır. Bütün bu avantajlarından dolayı ilçe hem tarihi eserler, hem de doğal güzellikler bakımından önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Araştırma sahasında en önemli turizm türü, kıyı turizmidir. Kirlenmemiş deniz ve uzun sahillere sahip saha, Mersin ilinin turizm potansiyeli yönünden en zengin, buna bağlı olarak da turizm faaliyetlerinin en yoğun olduğu ilçesidir. Özellikle deniz turizmine bağlı olarak yaz mevsiminde kıyıda yer alan yerleşmelerin nüfusları artmakta ve şehir canlılık kazanmaktadır.

Silifke‟ye en fazla 2005 yılında (170 008 kişi), en az 2003 yılında (126 054 kişi) ziyaretçi gelmiştir. Araştırma sahasını ziyaret eden kişi sayısı sürekli olarak artış göstermiştir. 2003 yılında 126 054 kişi olan ziyaretçi sayısı, 2007 yılında 159 669 kişiye ulaşmıştır. Son beş yılda ilçeyi toplam 747 246 kişi ziyaret etmiştir. İlçeyi her yıl nüfusundan daha fazla insan ziyaret etmektedir (Tablo 95 ve Şekil 31).

Tablo-95: Silifke’yi ve Ören Yerlerini Ziyaret Eden KiĢi Sayıları (2003-2007)

Yıllar KiĢi Yıllar KiĢi

2003 126 054 2006 152 189

2004 139 326 2007 159 669

2005 170 008 Toplam 747 246

Kaynak: Silifke Turizm Danışma Bürosu, 2008.

Turist Sayısı 0 20000 40000 60000 80000 100000 120000 140000 160000 180000 2003 2004 2005 2006 2007 Yıllar

Mersin ilinin toplam belgeli yatak kapasitesinin dörtte biri, ayrıca ilin en önemli ve en çok ziyaret edilen ören yerleri Silifke sınırları içerisinde bulunmakta olup; en fazla turist çeken ilçedir (Silifke Turizm Danışma Bürosu, 2008).

Araştırma sahasında turizm faaliyetlerinin canlılığı ve potansiyelinin en büyük göstergelerinden biri de Kültür ve Turizm Bakanlığı‟ndan işletme belgeli tesislerin durumudur. İlçede beş çeşit işletme belgeli konaklama tesisi bulunmaktadır. Tesislerde toplam oda sayısı 464 iken yatak sayısı 1 055‟tir. En fazla oda ve yatak sayısı 4 yıldızlı otellere aittir. 4 yıldızlı otellerin 301 odası, 722 yatağı vardır (Tablo 96).

Tablo-96: Silifke’de ĠĢletme Belgeli Konaklama Tesisleri (2007) Sınıfı Adedi Türü Oda Sayısı Yatak Sayısı

4 Yıldızlı 2 Otel 301 722 3 Yıldızlı - - - - 2 Yıldızlı 2 Otel 49 100 1 Yıldızlı 1 Otel 22 45 Pansiyon 1 Pansiyon 27 54 Motel 1 Motel 65 134 Toplam 7 - 464 1 055

Kaynak: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, 2008: 90.

Araştırma sahasında turizm yatırım belgeli birer adet 3 ve 4 yıldızlı ile Apart olmak üzere 3 adet otel bulunmaktadır. Bu tesislerde toplam 175 oda, 368 yatak ve 424 kişilik lokanta mevcuttur (Tablo 97).

Tablo-97: Silifke’de Turizm Yatırım Belgeli Tesisler (2007)

Sınıfı Adedi Kapasite

Oda Yatak Lokanta

4 Yıldız 1 82 170 250

3 Yıldız 1 54 120 174

Apart Otel 1 39 78 -

Toplam 3 175 368 424

Kaynak: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, 2008: 91.

Araştırma sahasında 2 adette 2. sınıf turizm işletme belgeli yeme içme tesisi bulunmakta olup bu tesislerin 50‟şer kapasitesi mevcuttur.

Araştırma sahasında ayrıca turizm faaliyetlerinin yapılmasına yardımcı olan A Sınıfı 2 adet seyahat acentası bulunmaktadır. Bunu yanı sıra 800 çadır kapasiteli 3 kamping ile Atakent‟te 2 500 yatak kapasiteli kamuya ait eğitim ve dinlenme tesisleri

mevcuttur. Bu tesisler ile 20 000 ikincil konutun yıl boyunca açık tutularak turizme kazandırılması ilçe turizmini geliştirecektir (Silifke Turizm Danışma Bürosu, 2008).

Araştırma sahsının turizm potansiyeli tarihi eserler ve doğal güzellikler olarak kabaca iki gruba ayrılabilir. Sahada bulunan belli başlı tarihi eserler şunlardır: Helenistik veya erken Roma döneminde yapılan Silifke Kalesi (Foto 5), Kilikyalılar tarafından yaptırılan Taşköprü, Bizanslılardan kalma Tekirambarı Su sarnıcı, Roma Tapınağı, Ayatekla (Meryemlik), III. Haçlı seferi komutanı Frederik Barbarossa Anıtı, Roma dönemine ait Demircili Anıt Mezarları, Helenistik çağdan kalma Uzuncaburç bulunmaktadır. Yine Uzuncaburç‟ta anıtmezar, Jupiter Tapınağı ve Burç, Tiyatro, Şehir kapısı, Şans Tapınağı, Sur, Kiliseler bulunmaktadır. Selçuklular döneminde yaptırılan Alaaddin Cami, Tevekkül Sultan Türbesi, Osmanlılar Döneminde yaptırılan Reşadiye Camisi, Cumhuriyet Döneminde Yaptırılan Kültür evi, Silifke Kültür Sarayı, Atatürk Evi Müzesi tarihi eserleri mevcuttur. Ayrıca Silifke‟nin değişik alanlarında çıkarılan tarihi eserlerin korunduğu ve sergilendiği Silifke Müzesi de önemli tarihi eserlerin bulunduğu alanlardır.

Sahada tabiat ve doğal güzellikleri de önemli birer turizm potansiyelidir. Ortadoğu ve Avrupa‟nın en önemli sulak alanlarından birisi olan Göksu Deltası, Dünyanın en önemli kuş göçü yolu üzerinde bulunur. Delta özellikle su kuşları yaşama ortamı olarak Uluslar arası öneme sahip Sulak Alanlar hakkında sözleşme (RAMSAR) kriterlerine göre A Sınıfı Sulak Alan Diploması almış bulunmaktadır. Saha 1989 yılında Orman Bakanlığı, Milli Parklar Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü tarafından Av ve Yaban Hayatı Koruma Sahası, 1990 yılında ÖÇKB olarak ilan edilmiş, 1994 yılında deltanın 6 850 hektarlık bölümü, özellikle su kuşları yaşama ortamı olarak uluslar arası öneme sahip sulak alanlar hakkında sözleşme (RAMSAR) listesine dâhil edilerek, 1996 yılında da Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu‟nun kararı ile Birinci Derecede Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Göksu Deltası sahip olduğu farklı koruma statülerini bünyesinde barındırmakta ve bu özelliklerinin her bir parçası ekosistem için büyük önem taşımaktadır. Deltanın şu anki yönetimi ve koruması Göksu Deltası ÖÇKM tarafından yapılmaktadır (Göksu Deltası ÖÇKM, 2008: 2).

Deltada don olaylarının az görülmesi, iklimi, tatlı sudan tuzluya değişen çok çeşitli su ortamının varlığı, deltayı göçmen, kışlayan ve kuluçkaya yatan birçok kuş

türü için çekici kılar. 450 türden oluşan Türkiye kuşlarının 328‟i Göksu Deltası‟nda görülmekte olup, kuşların 70‟i kesinlikle, 20‟si büyük olasılıkla burada üremektedir. Türkiye‟nin ulusal ve uluslar arası önem sahip kuş türünün 106‟sı, Dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan 24 kuş türünden 12‟si deltadadır. Saz horozu, yaz ördeği, tepeli pelikan, dik kuyruk, şah kartalı, deniz kartalı bulunan kuşların bazısıdır (Göksu Deltası ÖÇKM, 2008: 11).

Delta bitki örtüsü bakımından zengin bir yapıya sahip olup 441 bitki türünün 32 adedi nadir tür, 8 adedi endemik türdür. Deltanın kıyıları nesli tehlike altında olan Caretta Caretta ve yeşil kaplumbağanın en önemli üreme alanlarından biridir. Yine nesli tehlike altında bulunan memelilerden Akdeniz Keşif Foku, aşırı avlanma sonucu sayıları hızla azalan mavi yengeç ve lagos balığı bu bölgede yaşamaktadır (Silifke Belediyesi Kültür Müdürlüğü, 2008: 16). Son yıllarda büyük ölçüde gelişme gösteren “ekolojik turizm” için önemli potansiyele sahip, Göksu Deltası, Dünya‟nın çeşitli yerlerinden kuşbilimcileri ve doğa araştırıcılarının ilgisini çekmektedir. Bu amaca yönelik ÖÇKM tarafından deltada, giriş kontrol kapıları, bilgilendirme merkezi, yürüyüş yolları, bilgilendirme levhaları, kuş gözlem evleri ve kuş gözlem terasları yaptırılmıştır (Göksu Deltası ÖÇKM, 2008: 4).

Araştırma sahasında turizm açısından önemli olan mağaralar da bulunmaktadır.