• Sonuç bulunamadı

Politik Bölge (1840 – 1920 Dönemi)

1.2 Polis ve Polislik Kavramının Tarihsel Geçmişi

1.2.4 Politik Bölge (1840 – 1920 Dönemi)

Çok hareketli ve problemli bir dönem olarak tarihe geçen bu dönem farklı iki başlık altında ele alınacaktır.

1.2.4.1 Polis: Yönetimsel Yanlışlıklar

1840’lardan 1920’lere kadar polis görev alanı diğer kamu ve özel birimlerde sıkıntı yaratmıştır. Kamu ve özel koruma sistemleri milyonlarca yeni gelen göçmenle ilgilenmeye çalışmıştır. Devriye polis memurları evsizlere ev, fakirlere, zihinsel engellilere yardım gibi pek çok fonksiyonu yerine getirmiştir. Genel olarak memurlar barışı koruyarak, çeşitli problemlere de uygun çözüm yolları üretmiştirler. 19 yy. başlarını anlamak için demokratik politik gelenekleri, geniş ölçüdeki göçleri, karışıklıkları, ahlaksal düzenlerin güçlenen baskısını ve artan suç oranlarını anlamak

gerekmektedir. Yönetim hem ulusal hem de yerel düzeyde etkisizlik ve bozulmayı sistemin yarattığını ortaya koymuştur. Bu yorumların etkisi ile yönetime politik etkiler, pozisyonu kötüye kullanma, etkisizlik konuları tartışılmıştır.

1883’te Ulusal halk hizmet hareketinde öncelikle bozulan sistem korunarak, eşit devlet statüleri oluşturulmuş, kentte yönetim gücü yasama, yetki ve adli fonksiyonları bulunan meclislere dayandırılmıştır. Bölgeleri tarafından seçilen meclis üyeleri bu görevleri bir arada yerine getirirken, polisi yönetmede etkili, aynı zamanda cezalandırma ödüllendirme gibi kontrol mekanizmaları bulunan tarzda hareket etmiştirler. Tekrarlanan oylama ve yapılan seçime rağmen Baltimore, Cincinnati ve diğer kentlerde politika patronları hala güçlerini kullanıyordu.

1844’deki New York kent polisi reform hareketinde polis, gündüz karakol, gece izleme sistemi görevi ile görevlendirilmiştir. İletişim aracı olarak telgraf kullanılıdığından, rutin iletişim meclis, bölümler, polis bölgeleri içinde ve diğer kurumlar arasında zor şekilde yerine getirilmekteydi. Bu uygun olmayan merkezi kontrol, iletişim teknolojisindeki eksikliklerden dolayı kötü bir sonuç vermiştir, bu dönem boyunca polis birimlerinin sayısı artmıştır.

1840’ların sonunda ve 1850’lerde meclisin kontrolündeki polislik yavaş yavaş ortadan kalkarak yönetimsel polis kurulu daha yaygın hale gelmiştir. Peter Cooper ve diğer reformcular New York kenti için yeni bir kavram geliştirmişler ve bu 1853’te bir gerçekliğe ulaşmıştır. Benzer süreç New Orleans, Cin Cinnati, San Francisco, Detroit, St. Lois, Kansas City, Buffalo, Cleveland, Richmand ve Atlanta’da 1853-1855 yılları arasında yaşanmıştır (Richardson, 1974:36). Politik etkiler polis işlemleri üzerinde hala etkili olmasına rağmen idare meclislerinden ayrı bir yapıda oluşturulan yönetimsel polis kurulları doğru bir adım olarak varlığını sürdürmüştür. George Walling 1887’de yazdığı Recollections of a New York Chief of Police kitabında 11 yıl pozisyon olarak kötü yerlerde çalıştığını belirtmiştir (akt. Richardson, 1974: 55-56). Politik alandaki genel istemezliklere rağmen pek çok yenilikçi zaman içinde oldukça başarılı olmuştur.

1.2.4.2 Kentte Çatışmacı Hareketlilik

Politik bölge güvenliğinin etkisizliğine ve yanlışlıklarına rağmen kentteki çatışmacı hareketlilik noktalarını ve konularını saptamak polisin görevidir. New York kentinde pek çok karışıklık meydana gelmiştir. 10 Mayıs 1849’da “Astor Toplumsal Olayı” olarak bilinen ve polis ve askerin kontrolünü kaybettiği, “vatandaş ve askerlerin” desteklediği kalabalıkça çıkartılan yangında 22 kişi ölmüş, 40 kişi yaralanmıştır. 4 Temmuz 1857’de iki çete arasındaki savaşta 6 kişi ölmüş ve 30 kişi yaralanmıştır. 1858 Temmuzdaki “Sarı Humma Karışıklığında” Staten Island’daki karantina binaları yıkılmıştır. 13 Temmuz 1863’ te haftalarla süren kentte çatışmacı hareketlilik meydana gelmiştir, bunlar beyaz işçi sınıfı ile özellikle İrlandalı’ lar, göçmenler ve Afrika kökenli Amerikalılar arasındaki ekonomik ve sosyal tansiyonun ürünü çatışmalardı. Lincoln’un özgürlük ilanı ile pek çok beyaz New York’ luda karşıt ve kızgın duygular ortaya çıkmıştır. Öncelikli sıkıyönetim durumunun belirlenmesi kent toplantılarında kent kararlarına bırakılmıştır ve bu dönemdeki karışıklıklarda kentte 800 polis memuru bulunurken, karışıklığa yaklaşık 5.000 kişi katılmış ve “zencileri asalım” şeklinde sloganlar atılmıştır, sonuçta hızla insan ölümleri olmuş ve caddeleri cansız bedenler kaplamıştır. 1871’de Yurttaşlık düzeni ve töreni adı altındaki etkinlikler, askeri koruma altında yapılmış ve kızgın İrlandalı Katolik yürüyüşçüler saldırganca davranmıştırlar, polis çatışmaları tekrar bastırmış, askerler kalabalığa ateş etmiş sonuç olarak 100’den fazla kişi öldürülmüş veya yaralanmıştır (Richardson, 1970:148).

Ağustos 1900’de İrlandalı yoğun bölgede dolaşan Afrika kökenli Amerikalılarla İrlandalılar kavga etmiş ve polis müdahalede bulunmuştur. Irksal görünümlü kent problemlerinin çoğu Alexis de Tocqueville ve Gustave de Beaumont ’un gözlemleri ile politik problem alanlarının başında görülmüştür. Her ikiside 1830 ve 31’deki Amerika turlarından sonra hapishane reformu üzerine çalışmıştırlar. Kuzeyde siyahlara karşı düşmanlık güneye göre daha da artmıştır (de Beaumont, 1958:245-49). Böylece bu bölgedeki göç, kent yoksulluğu, endüstrileşme, ani kent büyümesi, uygunsuz hükümet kaynaklarını saptamak polis kurumunun görevi olmuştur. Artan sorunlarla yönetimin bir birimi olarak polis mücadeleye çalışıyordu

fakat çoğu alanda yetersiz kalıyordu. Bu dönemde köklü cumhuriyetçi gelenekte temel değişimler olmuş ve kent yönetimindeki ihtiyaçlara göre polis bölümlere ayrılmıştır. Kuhn’un (1970:90) “The Structure of Scientific Revolutions” (Bilimsel Devrimlerin Yapısı) kitabında değerler dizisi kayması tartışılmış, Amerikalılar oynanan oyunda rollerin çok uzun tanımlanamayacağını ve diğerini anlamaya ihtiyaç olduğunu anlamıştırlar. Artık polisin profesyonel dünyasında, yönetimin yeniden icat ve buluşlarının yapılandırılmaya başlandığı bir durum ortaya çıkmıştır.