• Sonuç bulunamadı

E- posta adresi: Ġlgili personelin varsa elektronik posta adresini bu alana girip satır sonu butonu tıklayarak mail gönderebilirsiniz

6 PUANTAJ VE TAHAKKUK İŞLEMLERİ

6.1 Personel Puantaj Kartları (112100)

PER9000‟e girerken "çalıĢılan ay" sorusuna verilen karĢılık, kart programında yapılan puantajın hangi aya ait olduğunu belirler. Personel puantaj kartı 4 tablodan oluĢur.

1.Kazanç Tablosu 2.Ek kazanç Tablosu 3.Sosyal Yardım Tablosu 4.Özel Kesinti Tablosu

Programa girdiğinizde karĢınıza puantajı yapılacak personeli belirlemenizi isteyen ve tablonuzun ilk butonu olan “personel puantaj kartları” ekranı gelecektir. Bu ekranın kodu alanında, satır sonu butonunu tıklayarak karĢınıza gelecek listeden puntajı yapılacak personelin kodunu girebilirsiniz. Kod giriĢinden sonra seçmiĢ olduğunuz personelin bilgileri (adı soyadı, SSK sicil nosu, maaĢ tipi, maaĢı vb.) bu ekranın ilgili alanlarına yansıyacaktır. Personel seçiminizi ekranınızın, adı soyadı ve SSK sicil nosu alanlarında satır sonu butonunu tıkladığınızda açılacak pencereden de yapabilmeniz mümkündür.

Bunları biliyor musunuz?

Personel yönetiminde maaşların dövizli hesaplanabilmesi mümkün olmaktadır. Bu durumda personel sicil kartından personel için seçilen döviz cinsi ana dövize çevrilerek puantajı hesaplanacak ve puantaj kaydı da ana dövize göre oluşturulacaktır. Tahakkuk kur bilgileri de Personel yönetiminin Genel parametreler (116111) ekranının tahakkuk kur tarihi alanından yapılacak seçime göre değerlendirilecektir. Kur bilgileri programa giriş tarihinden alınabileceği gibi, tahakkuk ayının son gününden yada kullanıcılarımızın tahakkuk sırasında kendilerinin girecekleri tarihe ait kur bilgilerinden alınarak hesaplanabilecektir. Zaten bu alanda da isteklerinizi karşılayacak

Programa giriş tarihinden Tahakkuk ayının son gününden Tahakkuk sırasında gireceğim tarihten

Seçenekler sunulacaktır. Bu bölümden Tahakkuk sırasında gireceğim tarihten seçeneğinin seçilmesi durumunda program çalıştırıldığı an kur tarihinin girilmesi istenecektir. Dolayısıyla döviz hesaplamaları da bu kur tarihindeki değerlere göre hesaplanacaktır.

Puantaj yapılacak personeli belirledikten sonra sıra, personellerinizin kazançlarını, ek kazançlarını, sosyal yardımlarını ve özel kesintilerini programa girmeye gelmiĢtir. Bunun için ekranınızın üst bölümünde yer alan butonlar kullanılacaktır. ġimdi bu butonları sıra ile incelemeye baĢlayalım.

Kazanç Tablosu

Kazanç tablosu butonunu mouse göstergenizle tıkladığınızda karĢınıza aĢağıda örneğini gördüğünüz bir tablo açılacaktır. Söz konusu bu tablo personelin ay içindeki normal çalıĢma, hafta tatili vb.

sürelerinin girildiği bölümdür.

Normal satırı personelin normal çalıĢma süresini belirtmek için ayrılmıĢtır. Bu satıra saat ya da gün olarak girilen süre birim zaman ücretiyle çarpılır ve sonuç tutar kolonunda görünür.

Hafta Tatil satırı hafta tatili süresini gösterir.

Genel Tatil, Ücretli İzin, Mazeret İzni, sırasıyla yıllık, ücretli ve mazeret izninde geçirilen zamanları gösteren satırlardır.

Hasta satırı ise personelin yukarıda belirtilen Ģekiller dıĢında iĢe gelmediği zamanı gösterir. Buraya iĢlenen süre için hiç bir ücret tahakkuk etmez.

Herhangi bir personel için kazanç tablosundan girilen çalıĢma günü 30 günden az ise, ilgili personelin puantajı yapılırken programınız sizi “eksik çalıĢma var!” Ģeklinde uyarıp “devam ve neden girişi”

butonlarını sunacaktır. Bu aĢamada puantajı yapılan personelin eksik çalıĢmasına iliĢkin herhangi bir giriĢ yapacaksanız neden girişi butonunu tıklayıp karĢınıza gelecek ekrana eksik çalıĢma sebebini girebilirsiniz. Bu giriĢ tamamlandıktan sonra evrakı kaydederek personelinizin puantajına devam edebilirsiniz. Bu ekrandan girilen eksik çalıĢma nedeni ilgili personelin tahakkuku yapıldıktan sonra Eksik çalıĢma bilgi formu (114170) ekranına otomatik olarak yazılacaktır.

Alt alta girilen zamanların toplamı gün olarak ayın gün sayısı dıĢına taĢamaz. Program ayların gün sayılarına göre bilgi giriĢine olanak sağlar. Saat olarak girilen süreler toplamı da 248 saat ile sınırlıdır.

Toplam satırın son kolonunda bu gün sayısına veya saat sayısına tahakkuk eden gün sayısı görülür.

Bu tabloya girilen değerlerin çıkıĢ bordrolarında ayrı ayrı (normal,hafta tatili,vb.) ya da toplamlar Ģeklinde alınması mümkündür. Personel puantaj kartının 4 tabloya bölünmesinin nedeni, kullanımda kolaylık sağlamaktır. Fazla mesai ve sosyal yardım ödeneklerinin olmadığı iĢ yerlerinde sadece kazanç tahakkuk tablosu ile -belki- kesintiler tablosunun kullanılması yeterli olacaktır. Eğer firmanızda ücretlendirmeyi etkileyen bir baĢka faktör yoksa, bu ekrana girilen bilgiyi kaydetmek personelin aylık ücretinin hesaplanmasına yetecektir. Aksi durumda ise personelin bilgisini kaydetmeden önce ekranınızdaki diğer butonlara (ek kazanç tablosu, sosyal yardım, özel kesinti) girerek personelin bilgilerini tamamlamak gerekir. ġimdi biz Ģirketinizde fazla mesai uygulamasının, sosyal yardımların ve özel kesintilerin olduğunu düĢünerek açıklamalarımıza devam edebiliriz.

Bunları Biliyor musunuz?

Kazanç tablosuna bilgilerin tatil takvimi tanımlamalarından otomatik olarak gelmesi

Programlarımızda kullanıcılarımızın, personellerinin puantajını hesaplarken kazanç tablosuna varsayılan çalışma günleri ile tatil günlerinin otomatik olarak hesaplanıp yazılmasını sağlayabilmeleri mümkündür.

Bunun için öncelikle Kuruluş programının Sistem/Genel tanımlar menüsünde yer alan Yıllık tatil takvimi (092121) programından takvimin oluşturulması sonrasında da, Program akış parametreleri (091400) Genel tanımlar ekranındaki 24 numaralı Personel modülünde Tatil takvimi kullanımı aktif parametresini "Evet"

olarak işaretlemeleri yeterli olacaktır.

Ek Kazanç Tablosu

Personel puantaj kartının ikinci tablosu olan “ek kazanç tablosu” personelin yaptığı fazla mesailerin girildiği bölümdür. Ek Kazanç tablosu butonunu mouse göstergenizle tıkladığınızda karĢınıza bir tablo açılacaktır.

Bu tabloya girildiğinde imleç gün kolonunun ilk satırında olacaktır. Fazla mesai süreleri gün veya saat olarak girilebilir. Gün olarak girilen rakamların firmadaki günlük çalıĢma saatine göre kaç saate denk geldiği saat kolonuna anında yansır. Aynı Ģekilde saat olarak girilen değerlerin gün bazında karĢılığı gün kolonuna yansıyacaktır. Tutar kolonu ise, girilen gün veya saat değerleriyle ek kazanç parametreleri programında belirtilen çarpan ve bölen rakamlarına bağlı olarak hesaplanır.

Burada dikkat edilecek nokta; personelin ek kazancı girilirken kullanılan satırların çarpan ve bölenleri tanımlanmıĢ mesai satırları olmasıdır. Toplam ek kazanç saati SSK matrah ve oranları penceresinde girilen fazla mesai saat limitini aĢamaz.

Sosyal Yardım

Ek kazanç tahakkuk tablosunu izleyen tablo “personel sosyal yardım tablosu”dur. Bu tablo personele o ay verilen ve sosyal yardım parametreleri programında tanımlanan sosyal yardımların parasal değerlerinin girilmesi için hazırlanmıĢtır.

Bu ekran üzerindeyken imlecin hareketleri o personel için var olduğu daha önce belirtilmiĢ olan yardımlarla sınırlıdır. Örnek verecek olursak; personel sicil kartında çocuk, yol, yemek, yakacak, bayram ve aile yardımları almadığı belirtilen bir personelin puantaj kartında imleç, karĢınıza gelen ilk ekranın prim ve ikramiye satırlarında hareket edebilecektir. Tabloların diğer satırlarında hareket edebilmek için personelin bu yardımlardan yararlanıyor olması gerekir.

Bu ekran karĢınıza geldiğinde, puantajı yapılan personelin yararlandığı sosyal yardım satırları sosyal yardım parametreleri programında girilen rakamlarla dolu olacaktır. Diğer bir değiĢle her ay sabit olarak verilen sosyal yardımlar varsa ve puantajı yapılan personel bunlardan yararlanıyorsa bunlar bu ekrana kendiliğinden yansıyacaktır. Bu durumda kullanıcı sadece bunları onaylayacaktır. Personelin aldığı ancak aylık sabit bir değeri olmayan yardımlar imleç bu alana inebileceği için her ay buradan girilebilir.

Bu ekrandaki değiĢkenler raporlarda toplam olarak ya da ayrı ayrı gösterilebilir.

Özel Kesinti

Puantaj kartı programının son butonu olan “özel kesintiler” butonu, ilgili personelin ücretinden o ay içinde yapılacak kesintileri içerir.

Bu ekran karĢınıza geldiğinde personel sendikalıysa Sendika Aidatı ve eğer sicil kartında belirtilmiĢ borç, icra, kredi taksitleri varsa bunlar yüklü olacaktır. Ġmleç avans satırı üzerinde olacaktır ve her yere hareket edebilir.

Kesintilerden 9 tanesi “diğer” adıyla bırakılmıĢtır. Bu alanlara firmada kullanılan baĢka kesinti tipleri varsa onlar girilebilir. Dökümlerde her türlü baĢlığın değiĢtirilebildiği için kullanıcının bunları kendi tanımladığı kesintiler için kullanması kolaylıkla mümkündür.

Personel puantaj kartının tüm ekranlarıyla tanıĢtığınıza göre, artık personelin aylık ücretini hesaplatmak üzere bilgilerinizi girmeye baĢlayabilirsiniz. Personelin aylık puantaj bilgileri girildikten sonra ALT+S tuĢlarına beraber basılarak kaydedilmelidir. Personelin puantaj bilgileri kaydedildikten sonra kullanıcının yapması gereken hiç bir Ģey kalmamıĢtır. Artık program ücretlendirme prosedürünün gerekli kıldığı tüm hesaplamaları yapıp bunları istenen formlarda dökebilir. Kullanıcı bundan sonra gerekli bildirge, beyanname, bordro, vb. tüm çıkıĢları elde edebilir.

Bu bölümde Personel sicil kartlarında açıklanan ve PER9000‟ni kullanırken yararlanabileceğiniz kısa yol tuĢlarına ek olarak kullanılabilecek birkaç tane kısa yol tuĢu vardır. Bu tuĢlar aĢağıda açıklanmıĢtır.

F2 Tahakkuk yenileme ile görevli tuĢtur. Personelin puantaj bilgileri kaydedildikten sonra değiĢtirilmek istenirse F2 tuĢu kullanılır. Bunun için değiĢiklik yapılacak personelin kaydı ekrana çağırılır. F2 tuĢuna basılır. Ekranınızın üzerine; “Devam Yenile” Ģeklinde butonların yer aldığı bir ekran gelecektir. Bu ekrandan “devam” butonu tıklanırsa hiç bir Ģey yapılmadan program akıĢına devam edecektir. Ancak kayıt yenilenecekse “yenile” seçilmelidir. Bundan sonra ekrandaki kayıt üzerinde istenen değiĢiklikler yapılır ve ALT+S tuĢlarına basılırsa kayıt yenilenmiĢ olur. Program bundan sonra puantajı değiĢiklik yapılmıĢ hali ile tanıyacaktır.

ALT+O (önceki) ve ALT+N (sonraki) tuĢları “önceki kart” ve “sonraki kart” fonksiyonları ile ardıĢık kayıt tarama görevini yerine getirir. Daha önce imlecin ekranın üst kısmındaki personel kodu hanesine gidebildiğini belirtmiĢtik. Bu alan yardımı ile kaydını görmek istediğiniz personelin kodunu

yazarak çağırabildiğiniz gibi, ALT+O tuĢu ile önceki kaydı ve ALT+N tuĢu ile de sonraki kaydı ekrana getirebilirsiniz. Buradaki öncelik ve sonralık kod sıralamasını temel alır.

F9 (İsme göre personel seçimi) ve F8 (Koda göre personel seçimi): Bu tuĢlar yardımıyla personel puantaj kartları programının her sayfasından personel seçimi yapabilir dolayısıyla puantajlarınızı daha seri gerçekleĢtirebilirsiniz.

F5 (personel kartına git): F5 tuĢuna basarak puantajı yapılacak personellerin sicil kartı bilgilerine anında ulaĢabilirsiniz.

F6 (Personel borç/devri kartına git): F6 tuĢunu kullanarak puantajı yapılacak personellerin borç ve devir tanımlamaları ekranını görüntüleyebiliriniz.

ALT+R (Tahakkuk raporu): ALT+R tuĢuna veya ekranın alt bölümünde yer alan tahakkuk raporu butonuna basarak personellerin tahakkuk bilgilerinin listelenmiĢ olduğu Tahakkuk kontrol raporunu (113130) anında listeleyebilirsiniz.

Burada verilen bilgiler ıĢığında personelinizin puantaj kayıtlarını tanımlayabilirsiniz.