• Sonuç bulunamadı

Aylık Vardiya Bilgileri Bölümü

E- beyannamelerin paketlenmesi için yapılması gereken işlemler,

25. Maddeye Göre mi Çalışıyor?: Personel sayısı 50 ve daha üstünde olan firmalar Maddeye göre iĢyerlerinde personel sayılarının %3‟ü kadar eski bir hükümlü yâda sakatlık durumu söz konusu

13.7 Muhtasar Beyanname

Bu bölümde yer alan programlar ile Muhtasar Beyannamenizi düzenleyebilecek ve orijinal görüntüde dökümünü alabileceksiniz. Ayrıca bu beyannamenin ödemelerine iliĢkin çalıĢacak hesapların entegrasyon kodlarını girebilecek ve bu hesapları muhtasar beyannamenize aktarabileceksiniz.

ġimdi bu programların neler olduklarını sırasıyla açıklamaya çalıĢalım.

13.7.1 Muhtasar Beyanname (114916+114915+114914+114913+114912+114911, 114910)

Bu program ile bordro takibine iliĢkin tüm kanuni evrakları, resmi formları ve içeriklerini tanzim edeceksiniz. Programa girdiğinizde karĢınıza öncelikle vergi dairesi seçimi yapacağınız bir ekran gelecek ve bu seçim sonrasında ödemeler baĢlıklı bir baĢka ekran ile karĢılaĢılacaktır. Bu ekran üzerinde, Ödemeler, Bilgi Alanları, Tahakkuka Esas Ġcmal Raporu, S.M. veya S.M.M. ve Tablo III isimli butonlar yer alacaktır. Bu ekranda öncelikle yapmanız gereken, ekranınızın alt bölümünde yer alan “entegre kodlarını getir” butonunu tıklayıp muhtasar beyannamesine yansıyacak ödeme türlerini tutarları ile birlikte bu ekrana getirmenizdir. Ödeme türleri ve entegre kodları bir sonraki bölümde açıklayacağımız Muhtasar Beyanname Entegre Kodları programından tanımlanmaktadır.

Daha sonra sizden istenen ekranınızın üst bölümünde yer alan butonların her birini tıklayarak karĢınıza gelecek tablolara uygun giriĢler yapmanızdır. Bu tablolarda ödemelerinizle ilgili bilgiler, Özel Gider Ġndiriminden Doğan Mahsup Edilecek Gelir, Tevkifata ĠliĢkin Damga Vergisi, Muhtasar Beyannameye ait Damga Vergisi, Özel Gider Ġndiriminden Doğan Damga Vergisi, Fon Payı Matrahı ve Eğitime Katkı Payı alanları ile serbest muhasebecinizin adı soyadı ve oda sicil numarası yer alır.

Bu tablolarla ilgili iĢlemlerinizi tamamladıktan sonra F2 tuĢuna yada “beyanname göster” butonuna basarak muhtasar beyannamenizi orijinal görüntüsü ile ekranınıza getirebilirsiniz. ġimdi beyannameniz için sayfa ayarlarını ve yazıcı ayarlarını ekranınızın üst bölümde yer alan butonlar aracılığıyla yapıp print butonu ile de döktürebilirsiniz.

13.7.2 Muhtasar Beyanname Entegre Kodları (114920)

Muhtasar beyanname menüsünün bu programı ile de, iĢletme ve bilanço defteri tutan mükelleflerin, defterlerine kayıtlı olan (21) SM dolayısıyla ödemelerine, (22) Diğer SM Kazancı Ödemelerine, (41) Kiralama Karşılığı Ödemelerine karĢılık çalıĢacak hesapların, entegrasyon kodları girilecektir.

Programınız size, muhtasar beyannameye yansımasını istediğiniz toplam 9 tane ödeme türü tanımlamanıza olanak tanımaktadır. Daha sonra bu hesaplar, bir önceki bölümde açıkladığımız Muhtasar Beyanname Optik Form programının ödemeler ekranına aktarılacaktır. Bu kodların muhtasar beyannameye yansıması için, ilgili beyannamenin en alt bölümünde yer alan “entegre kodlarını getir” butonunun tıklanması yeterli olacaktır. Bu iĢlem sonrasında bu bölümden tanımlanan muhtasar beyannameye iliĢkin tüm ödeme türleri tutarları ile birlikte ilgili ekrana aktarılmıĢ olacaktır. Evet, bu açıklamalarımızdan yola çıkarak muhtasar beyannameniz için çalıĢacak ödeme türlerini ve entegre kodlarını girip ALT+S tuĢları ile kayıt etmelisiniz.

13.8 Diğer bildirgeler

Bu bölümden de diğer bildirgelerin dökümleri alınacaktır.

13.8.1 Damga Vergisi Beyannamesi (114930)

Bildirgeler menüsünün bu programı ile Vergi Dairelerine ödenen vergilere karĢılık düzenlenecek Damga Vergisi Beyannamesine iliĢkin giriĢler yapılacak ve dökümleri alınacaktır. Programa girdiğinizde karĢınıza öncelikle SSK ġubenizi seçeceğiniz ekran gelecektir. Bu ekrandan SSK Ģubesini belirledikten sonra, beyannamenize iliĢkin parametre giriĢleri yapacağınız bir baĢka ekran ile karĢılaĢacaksınız. Bu giriĢler, ekranınızın üst bölümünde yer alan Parametreler ve Bilgi Alanları butonları tıklanarak yapılacaktır Bu butonlardan ilki, programa girdiğinizde karĢınıza gelen parametreler butonuna ait ekrandır. Bu ekrandan beyannamenizle ilgili genel bilgilerin giriĢleri yapılacaktır. Beyannamenin verileceği ay, yıl, bütçe yılı, beyannamenin verilme sebebi vb.

gireceğiniz bilgilerden bir kaçıdır. Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan diğer butonu tıklayarak beyannamenin düzenleme tarihini ve ne kadar vergi ödeneceğine iliĢkin bilgileri girebilirsiniz. Bu giriĢlerden sonra ekranınızın alt bölümünde yer alan “Beyanname Göster” butonuna basarak Damga Vergisi beyannamenizi, orijinal görüntüsünde alabilirsiniz. ġimdi, dökümünüz için gerekli sayfa ayarlarını bildirgenizin üst bölümünde yer alan butonlar aracılığı ile yapıp, print butonunu ile de dökümünü alabilirsiniz.

13.8.2 İŞKUR İşgücü Çizelgesi (Aylık) (114175)

ĠġKUR ĠĢgücü çizelgesi iĢletmelerin her ay düzenli olarak, bünyelerinde çalıĢan personellerin durumlarına iliĢkin Türkiye ĠĢ Kurumuna vermek zorunda olduğu bir belgedir. Bu belge ile her ay iĢe yeni baĢlayan, iĢten ayrılan, sakat yada eski hükümlü olarak çalıĢan personellerin durumları ilgili kuruma bildirilmiĢ olacaktır. Bu çizelgeye, personellerinize iliĢkin bilgiler personel sicil kartından yaptığınız giriĢler doğrultusunda gelecektir. ĠĢ yerinizde eski hükümlü yada sakat personel çalıĢtırmanıza iliĢkin bilgiler ise, programınızın Sistem parametreleri/Yasal parametreler menüsünde yer alan Personel kontenjan durumu (116290) bölümünde yaptığınız giriĢler doğrultusunda gelecektir. Böylece iĢ yerinizde çalıĢan kadın ve erkek personel sayısı ile çalıĢtırmak zorunda olduğunuz sakat yada eski hükümlü personel sayısını belgenize aktaracak ve ilgili kuruma bildirebileceksiniz.

Programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranda sizden istenen, kayıtlı olduğunuz ĠġKUR Ģubesini, faaliyet alanınızı, web ve mail adresinizi, kurs düzenlemek isteyip istemediğinizi, iĢ kurun düzenlemiĢ olduğu eğitim faaliyetlerine katılıp katılmayacağınızı, iĢ gücünüzde herhangi bir değiĢimin olup olmayacağını ve iĢyerine çırak gereksiniminizin olup olmadığını evet/hayır Ģeklinde belirtmenizdir.

Ekranınızın alt bölümünde yer alan “kontenjan durum raporu” butonunu tıklayarak da iĢkur beyannamesini hazırlamadan önce firmanızda çalıĢtırmak zorunda olduğunuz sakat, eski hükümlü terörle mücadele kapsamındaki personel sayısı ile bu özelliklere sahip çalıĢtırdığınız personellerin sayılarını karĢılaĢtırabilme imkânına sahip olabileceksiniz. Her Ģeyin tamam olduğuna inanıyor iseniz

“Beyanname Göster” butonuna basarak ĠĢ kur ĠĢgücü Çizelgesini orijinal görüntüsünde dökebilirsiniz. Bu ekrandan, bildirgeniz için sayfa ayarlarını, yazıcı ayarlarını ve bildirgenizin dökümünü, ekranınızın üst bölümünde yer alan butonlar aracılığıyla yapabilirsiniz.

Eğer firmanızda çalıĢtırmanız gereken sakat eski hükümlü ve terörle mücadele kapsamındaki personel sayısı ile çalıĢtırdığınız personel sayısı arasında fark var ise iĢkur Beyanname göster butonunu tıkladığınız da programınız sizi

Dikkat! Çalışan sayısı ile kontenjan rakamları arasında uyumsuzluk var

Mesajı ile bilgilendirilecektir. Daha sonrasında da devam ve rapor seçeneklerinin yer aldığı bir onay ekranını karĢınıza getirecektir. Bu aĢamada devam seçeneğini tıklayarak ĠĢ kur beyannamesini orijinal görüntüleri ile ekrana getirilebilir, rapor seçeneğini tıklayarak da hangi kapsamda çalıĢan personellerin sayılarında fark olduğunu anında izleyebilirler.

13.8.3 Çalışanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesi (114950)

1774 Sayılı Kimlik Bildirme kanununun 1. maddesine göre "Özel veya resmi her türlü konaklama, dinlenme, bakım ve tedavi tesisleri ve iĢyerleri ile konutlarda geçici veya sürekli olarak kalanlar, oturanlar, çalıĢanlar ve ayrılanların kimliklerinin tespiti ve bildirilmesi bu kanun hükümlerine göre yapılır. Programınızın bu bölümünden de bu tip çalıĢanlara ait kimlik bildirme belgesi düzenlenecek ve bu belge orijinal görüntüde hazırlanmıĢ forma dökülebilecektir. Programa girdiğinizde öncelikle karĢınıza, bildirgeyi kim için hazırladığınızı belirleyeceğiniz bir ekran gelecektir. Bu ekranda yapılması gereken belgenin düzenleneceği personeli kodu alanından seçmenizdir. Bu seçimle birlikte ilgili personelin sicil numarası, adı, soyadı vb. bilgileri “personel sicil kartları“ programından yaptığınız giriĢler doğrultusunda belgenize otomatik yansıyacaktır. Daha sonra sizden istenen ilgili personelin çalıĢmakta olduğu iĢ yerinde barınıp barınmadığını belirtmenizdir. Personele yönelik giriĢler tamamlandıktan sonra sıra, bu belgeyi hazırlayan kiĢiye ait bilgilerin girilmesine gelmiĢtir. Bu bilgileri uyruğu, doğum yeri, yılı, adresi, telefon numarası, düzenleyenin pozisyonu (iĢ yeri ise sahibi mi yoksa kiracı mı, konut ise aile reisi mi yoksa yönetici mi vb.), ve baba adının girilmesi Ģeklinde özetleyebiliriz. GiriĢlerinizi tamamladıktan sonra ekranınızın alt bölümünde yer alan “Beyanname Göster” butonunu tıklayarak da belgenizi hazırlayabilirsiniz.

13.8.4 İşten Ayrılma Bildirgesi (114700)

Bildirgeler menüsünün bu programı, iĢten ayrılan personellerin iĢsizlik sigortasından yararlanabilmesi için Sosyal Sigortalar Kurumuna vermek zorunda olduğu bir belgedir. Bu belge düzenlenmediği sürece personellerin iĢsizlik sigortasından yararlanabilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla iĢten ayrılan her personel, çalıĢmıĢ olduğu iĢyerinden alacağı bilgiler doğrultusunda aylık olarak prime esas brüt kazancını ve aylık olarak prim gün sayısını SSK Kurumuna bildirecek ve bu doğrultuda iĢsizlik sigortasından yararlanabilecektir.

ĠĢten ayrılma bildirgesine girilecek bilgiler için, bu ekranın üst bölümünde yer alan butonlar kullanılacaktır. Bu butonlardan ilki, programa girdiğinizde karĢınıza gelen “işten ayrılma bildirgesi”

butonuna ait ekrandır. Bu ekranda sizden istenen bildirgenin hangi personel için düzenleneceğini belirtmenizdir. Bunun için ekranınızın personel kodu alanında satır sonu butonunu tıklayıp açılacak pencereden ilgili personelinizi seçin. Kodunu girdiğiniz personelin tüm bilgileri (SSK numarası, adı, iĢ yerindeki görevi, kapsamı, ödemiĢ olduğu primlerin gün sayısı vb) ekranınızdaki ilgili alanlara yansıyacaktır.

Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan sonra diğer butonu yani Prime ilişkin Kayıtlar butonunu tıklayın. Bu ekrana da seçmiĢ olduğunuz personelin prim bilgileri (aylık prime esas olan brüt ücreti, aylık prim gün sayısı) otomatik olarak gelecektir. Eğer seçtiğiniz personelin aylık prim gün sayısında herhangi bir eksiklik söz konusu ise bu eksikliğin neden kaynaklandığı ekranınızdaki ilgili alana yazılmalıdır. Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi açıklamalarımız doğrultusunda tamamladıktan sonra F2 tuĢuna yada ekranınızın alt bölümünde yer alan “Beyanname Göster” butonuna basarak girdiğiniz tüm bilgileri, orijinal görüntüsünde hazırlanmıĢ olan iĢten ayrılma bildirgesi formuna dökebilirsiniz. Bu dökümün üst bölümünde yer alan butonlar ile de bildirgeniz için sayfa ayarlarınızı yapıp yazıcıdan dökümü alabilirsiniz.

13.8.5 İşsizlik Sigortası Şahıs İcmal Bordrosu (114730)

4447 Sayılı Kanuna göre iĢten ayrılan personellerin Bölge ĠĢ ve ĠĢçi Bulma Kurumu Müdürlüğü'ne vermesi gereken ġahıs Ġcmal Bordrosu, programınızın bu bölümünden hazırlanacaktır. Ġlgili programa girdiğinizde karĢınıza bildirgeniz için parametre giriĢleri yapacağınız bir ekran gelecektir.

Bu ekranda öncelikle yapmanız gereken, iĢsizlik sigortası Ģahıs bildirim belgesini düzenleyeceğiniz, dolayısıyla iĢten ayrılan personelinizin kodunu yada adını girmenizdir. Daha sonra sırasıyla, bu belgenin düzenlenme nedeni, ilgili personel için prim gün sayısı, iĢçi ve iĢveren tarafından ödenen primlerin tutarlarını ekranınızda ilgili alanlara girmenizdir. Parametre giriĢlerini tamamladıktan sonra F2 tuĢuna yada ekranınızın alt bölümünde yer alan “Beyanname Göster” butonuna basarak bildirgenizi orijinal görüntüsü ile ekranınıza getirebilirsiniz. ġimdi yapmanız gereken bildirgeniz için sayfa ayarlarını, yazıcı ayarlarını yapıp dökümünü almaktır.

13.8.6 Çalışma Belgesi (114740)

Bu belge ile amacımız, kullanıcılarımızın 4857 sayılı iĢ Kanunu'nun 28. maddesi gereği iĢten ayrılan iĢçilerine iĢinin çeĢidinin ne olduğunu ve süresini gösteren belgeyi düzenleyip verebilmeleridir.

Program çalıĢtırıldığında yapılacak tek iĢlem, belgenin hangi personel için düzenleneceğinin seçilmesi ve “beyanname göster” butonuna basılmasıdır. Ġlgili belge programınızdaki bilgiler doğrultusunda otomatik olarak hazırlanacaktır.

13.9 Personellerle ilgili olarak hangi bildirge ne zaman düzenlenmeli ve hangi