• Sonuç bulunamadı

Bölüm, kazanç, ek kazanç, sosyal yardım özel kesintiler ve yasal kesintiler ile net kazancın aylara göre dağılımını göstermektedir

E- posta adresi: Ġlgili personelin varsa elektronik posta adresini bu alana girip satır sonu butonu tıklayarak mail gönderebilirsiniz

3. Bölüm, kazanç, ek kazanç, sosyal yardım özel kesintiler ve yasal kesintiler ile net kazancın aylara göre dağılımını göstermektedir

5.7 İzin Formu (111500)

Bu bölümden mevcut personelinizin kullanacağı izinler için form düzenleyeceksiniz. Bu bölümdeki izin formları sayesinde ilgili personelin kaç gün, ne için izin kullandığını raporlar/personel raporları/izin raporları bölümünden izleyebilirsiniz. Ayrıca bu kartta iken ilgili personel için izin sayısı alanına gidip bu sayıları azaltarak bir önceki kartı ekrana getirmek usulüyle görebilirsiniz. Bunun yanı sıra izin formlarınıza gireceğiniz bilgileri izin talepleri doğrultusunda otomatik olarak da oluĢturabilirsiniz. Programı çalıĢtırdığınızda karĢınıza gelecek olan ekranda sizden istenen aĢağıda açıkladığımız parametrelere giriĢler yapmanızdır.

Personel kodu: Ġzin formunu düzenleyeceğiniz personelinizin kodunu bu alana gireceksiniz.

Personel kodları için satır sonu butonunu tıkladığınızda karĢınıza gelecek listeden yararlanabilirsiniz.

Personel adı: Kodunu girdiğiniz personelinizin adı bu alana otomatik olarak gelecektir.

Personel soyadı: Kodunu girdiğiniz personelinizin soyadı bu alana otomatik olarak gelecektir.

Pers. SGK sicil no (T.C.Kimlik): Ġlgili personelinizin SGK sicil numarasıdır.

İzin sayısı: Bu alana gelecek rakam, ilgili personel için düzenlemiĢ olduğunuz izin sayısı formu kadar olacak ve siz o personel için izin formu düzenledikçe, bu rakam otomatik olarak artacaktır.

Dolayısıyla, sizin herhangi bir Ģekilde bu alana istediğiniz numarayı vererek giriĢ yapma imkânınız yoktur.

İşe giriş tarihi: Ġlgili personelinizin iĢe baĢladığı tarihtir.

Önceki hak ediş tarihi: Bu alana ilgili personelin en son izin hakkettiği tarih gelecektir.

İzin hak ediş tarihi: Bu alana ilgili personelin yasal olarak izin kullanması gereken tarih gelecektir.

İzin tipi: Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda açılacak pencereden personelin istediği izin tipi seçilmelidir. Ġzin tipleri 8 madde altında toplanmıĢtır. Bunlar; yıllık, ücretli, hastalık, askerlik, zorunluluk hali, devamsızlık, hizmete ara verme ve diğerdir.

Önemli Not:

Personele hak ettikleri yıllık izin tarihinden önce izin girişi nasıl yapılır?

Bu amaca yönelik programınızın Sistem parametreleri/Şirket parametreleri/Şirket tanımı menüsünde yer alan Genel Firma parametreleri (116111) ekranındaki "Hak edişten önce yıllık izin kullanabilsin" parametresi siz kullanıcılarımıza yardımcı olacaktır. Bu parametre "Hayır" olarak belirtilirse yeni işe girmiş dolayısıyla yıllık izni hak etmemiş olan personel için İzin formu (111500) girildiğinde, programınız sizi "İzin hak ediş tarihi henüz dolmamış" şeklinde uyaracak ve kayıt yapmanızı engelleyecektir. Eğer ki kullanıcılarımız, bu durumda olan

personeli için yıllık izin girişi yapmak istiyorlar ise bu parametreyi "Evet" olarak seçmeleri gerekecektir. Bu durumda programınız sizi yine uyaracak fakat kayıt yapabilmenize imkân tanıyacaktır.

İzin günü: Bu alana ilgili personele kaç gün izin verildiği girilecektir.

Yol izni: Bu alana ilgili personele normal izni dıĢında yol izni de verilmiĢ ise verilen bu yol izninin gün sayısı girilecektir.

Başlangıç tarihi: Bu alana ilgili personele verilen iznin baĢlangıç tarihi girilecektir. Tarih giriĢi için, bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karĢınıza gelecek takvim ekranından faydalanabilirsiniz.

Bitiş tarihi: Bu alana ilgili personelin izninin biteceği gün sayısı, izin günü ve baĢlangıç tarihi baz alınarak programınız tarafından otomatik olarak getirilecektir.

Gerçekleşen dönüş tarihi: Yaptığınız giriĢlere göre, bu alana ilgili personelin dönüĢünün gerçekleĢtiği gün otomatik olarak gelecektir. DeğiĢtirmek isterseniz, karĢınıza gelecek takvim ekranından faydalanabilirsiniz.

Açıklama: Bu alana, ilgili personelin izin ile ilgili açıklaması varsa giriĢ yapabilirsiniz.

Bu alandan sonra personelinizin ilgili dönem içinde, formdan seçtiğiniz izin tipine bağlı olarak toplam kullanmıĢ olduğu izin sayısını, izin gününü, izin tipi ayrımı gözetilmeksizin genel olarak kullandığı toplam izin sayısını, tüm bu izinlerin gün olarak toplamını, en son olarak da personelin çalıĢılan yıl içinde hak ettiği izin günü sayısını, bu izinlerin ne kadarını kullandığını, geçen yıldan devreden izin gününü, geçen yıldan kalan izinlerinin bu sene içinde kaç gününün kullanılmıĢ olduğunu, geçmiĢ yıllara ait izinlerde dahil olmak üzere toplamda kalan yıllık izin sayısının ne kadar olduğunu izleyebileceksiniz.

Genel firma parametreleri (116111) ekranının çalışma parametreleri sayfasında yer alan “geçmiş yıldan kullanılmayan izinler hesaplansın” parametresini “evet” olarak seçmiĢ iseniz geçmiĢ yıldan devretmiĢ olan izinlerin ne kadar olduğu programınız tarafından otomatik olarak hesaplanacaktır. Ancak programımızı yeni kullanmaya baĢlayanlar için böyle bir hesaplama söz konusu olamayacağından personelin devreden izin sayısının manüel olarak girilmesi gerekmektedir.

Bunun için de kullanıcılarımızın yapması gereken Sicil iĢlemleri/Personel borç ve devir tanımlamaları (111600) ekranında yer alan Geçen yıldan devreden izin (manüel) parametresine devreden izin sayılarını girmeleri gerekecektir. Ġlgili sayı izin formu ekranınıza otomatik olarak yansıyacaktır.

İzin talepleri doğrultusunda izin formlarının otomatik oluşturulması

İzin formu ekranının alt tarafında yer alan İzin talep çağır butonu ile İzin talep formu (111510) ekranından personel için girilmiş olan izin taleplerinin çağrılıp izin kartlarının oluşturulabilmesi mümkündür.

Yapılacak işlem çok basit olup öncelikle personel seçilecek, akabinde bu butona basılarak ilgili personelin izin talepleri görüntülenecek ve istenen izin satırı bu ekrana aktarılarak kaydedilecektir.

Böylece seçilen personel için izin kartı, talepler doğrultusunda otomatik olarak oluşturulmuş olacaktır.

İzin talepleri aynı zamanda İzin talep yönetimi (112952) ekranından da onaylanıp oluşturulabilmektedir.

Ġzin formuna bütün giriĢleriniz bittikten sonra ALT+S tuĢlarıyla kaydetmeyi unutmayınız.

5.8 Sicil Kartları Toplu Değişiklik (111700)

Sicil menüsünün bu programı, personel sicil kartı/yardım penceresinde yer alan bilgileri toplu olarak değiĢtirmeye imkân vermektedir. Örneğin sicil kartının yardım penceresindeki yol ve yemek yardımları “yok” olarak tanımlı. Firmanız personellerine bu yardımları verme kararı aldı. ĠĢte bu durumda her personelin sicil kartına tek tek girip yol ve yemek yardımlarını “var” olarak değiĢtirmek yerine, bu programdan toplu değiĢiklik yapabilirsiniz.

Programa girdiğinizde öncelikle sizden, sicil kartlarında değiĢiklik yapılacak personelleri belirtmeniz istenecektir. Dolayısıyla imlecinizde tablonuzun Personel Kodu alanında konumlu olacaktır. ġimdi

ALT+P tuĢlarına yada ekranınızın üst yarısında yer alan Personel Seç butonuna basmalısınız.

KarĢınıza personel kod aralığı ve kod yapısı giriĢlerinin yapılacağı bir pencere gelecektir. Bu pencereden, yardım bilgileri değiĢtirilecek personellerinize iliĢkin kod aralığını veya kod yapısını girip F2 tuĢuna basın.

Ġlgili kodlar arasındaki personelleriniz toplu değiĢiklik ekranına yansıyacaktır. Bu ekrana iliĢkin bir örnek yukarıda verilmiĢtir. ġimdi ALT+T tuĢlarına yada ekranınızın üst bölümünde yer alan Değişiklik Detayları butonuna basın. KarĢınıza Yardım ve Prim Detay Bilgileri baĢlığı altında bir ekran gelecektir. Bu pencereden istediğiniz yardıma iliĢkin değiĢikliklerinizi yapıp esc veya tab tuĢu ile toplu değiĢiklik erkanına dönün.

ġimdi yapılan bu değiĢikliklerin personel sicil kartlarına iĢlenmesi için, toplu değiĢiklik evrakını kaydetmeniz gerekir. Kayıt iĢleminden sonra her bir personelin sicil kartından yardım detaylarına girdiğinizde, değiĢikliğin sicil kartlarına iĢlenmiĢ olduğunu göreceksiniz.

5.9 İşsizlik Sigortası Toplu Değişiklik (111800)

Personellerden ve iĢverenlerden yapılan yasal kesintilerden biri olan "tasarruf teĢvik kesintileri"

01.06.2000 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılıp, yerine aynı tarihten itibaren "iĢsizlik sigortası"

kesintileri uygulanmaya baĢlamıĢtır. Dolayısıyla her personelin sicil kartına girip “ücretler butonunda”

yer alan iĢsizlik sigortası alanının var olarak belirtilmesi gerekmektedir. Sicil menüsünün bu programı ile iĢsizlik sigortası alanını her personel için tek tek değiĢtirmek yerine toplu olarak değiĢtirebilecek ve personellerinize iĢsizlik sigortası kesintisi uygulatabileceksiniz.

Programa girdiğinizde karĢınıza iĢsizlik sigortası toplu değiĢiklik baĢlığı altında bir ekran gelecektir.

Bu ekranda yapmanız gereken, iĢsizlik sigortası kesintisine tabi olacak personelleriniz için kod aralığı yada kod yapısı girmenizdir. Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan sonra F2 tuĢuna basın, karĢınıza baĢka bir ekran gelecektir. Bu ekranın “iĢsizlik sigortası” alanında satır sonu butonunu tıklayarak açılacak olan pencereden “var” seçeneğini seçmelisiniz. Bu iĢlem sonrasında girdiğiniz kod aralığı yâda kod yapısındaki personelleriniz için iĢsizlik sigortası alanının “var” olarak değiĢtiğini göreceksiniz. Bunun anlamı toplu değiĢikliğiniz sicil kartlarına iĢlendi demektir.

5.10 Personel Kimlik Kartları Düzenleme ve Yazdırma (111900)

Bu program ile amacımız siz kullanıcılarımızın; firmanızda çalıĢmakta olan personelinizin kimlik bilgilerini varsa fotoğraflarıyla birlikte döktürebilmenize olanak sağlamaktır. Böylece istediğiniz personelin sicil numarasını, adını, soyadını, bağlı olduğu departmanı ve firmanızda hangi görevle çalıĢmakta olduğunun bilgisini öncelikle görüntüleyip izleyebilecek sonrasında da yazıcıdan dökümünü alabileceklerdir. Tüm bu tanımlamalar personel sicil kartları ekranından yaptığınız giriĢler doğrultusunda düzenlenecektir. Bildiğiniz gibi programlarımızda, tanımladığınız her personel için fotoğraf ekleyebilmeniz dolayısıyla ilgili personeli fotoğrafları aracılığı ile ayırt edebilmeniz mümkün olabilmektedir. ĠĢte bu program ile kullanıcılarımız; fotoğraf kaydı olan personelin kimlik bilgilerini fotoğraflarıyla birlikte hem görüntüleyebilecek hem de yazıcıdan dökümünü alabileceklerdir. Çünkü programınız personelinizin fotoğraflarının da yazdırılabileceği yapıda düzenlenmiĢtir.

Programı çalıĢtırdığınızda karĢınıza gelecek olan ekranın üst yarısında, fotoğraf kaydı olan tüm personelinizin yansıdığını göreceksiniz. Ekranınızın ikinci yarısında da personel bilgilerinizin döküm öncesinde nasıl görüntülendiğini izleyebileceksiniz. Eğer ki siz, tüm personelinizin ekranınıza yansımasını istiyor iseniz ekranınızda yer alan “sadece fotoğrafı olanlar” parametresinin baĢındaki seçilmiĢlik iĢaretini kaldırmanız yeterli olacaktır. Bu aĢamada ekranınıza fotoğraf kaydı olsun ya da olmasın tüm personelin yansıdığını göreceksiniz. Personelinizi görev kodlarına ve bağlı oldukları departmanlara göre de sınırlayabilir dolayısıyla sadece istediğiniz görev ya da departmanda çalıĢan personelinizin kimlik bilgisini de yazdırabilirsiniz ya da aynı anda her iki seçeneğe göre de sınırlama getirebilirsiniz. Tercih size bırakılmıĢtır. Bunun için yapacağınız tek iĢlem, ekranınızın üst yarısında

personeliniz için belirtilen departman kodu veya görev kodu alanlarından istediğiniz seçeneği seçip sınırlama getirmenizdir. Programınız seçiminizi dikkate alacak ve istediğiniz özelliğe sahip personelinizi anında görüntüleyecektir. “Değiştir” butonu ile ulaĢacağınız ekrandan da sayfa düzeni, font seçimi vb. düzenlemeler yapacak “Yazdır” butonu ile de “baskı ön izleme” ekranında gördüğünüz personel bilgilerinin yazıcıdan dökümünü alabileceksiniz.

5.11 Personel belge tanımları (111930)

Personel yönetiminin sicil iĢlemleri menüsünde yer alan Personel belge tanımları (111930) ve Personel belge detay tanımları (111931) ile amacımız; personel belge giriĢ-çıkıĢ hareketlerinin fazla olduğu firmalarda alınan ve verilen belgelerin (sürücü belgesi, diplama, pasaport vb.), sağlıklı bir Ģekilde takip edilmesini ve belirli süreler dahilinde kullanılabilecek belgelerin kalan sürelerinin kontrol edilmesini sağlamaktır. Bu uygulamanın özellikle yurtdıĢında iĢlem gerçekleĢtiren ve personel çalıĢtıran firmalar için pasaport, çalıĢma izni, vize gibi yurtdıĢı çıkıĢlarda prosedür olarak kullanılan belgelerin takibi açısından iĢlevsel ve faydalı olacağı düĢüncesindeyiz. Çünkü iĢlerin sağlıklı ilerlemesi açısından söz konusu belgelerin kullanım süresinin takibi ve bazı durumlarda bu sürelerin uzatılması gerekebilmektedir. Bu aĢamada da ilgili belgenin pozisyonu ve kimde olduğunun anında görülebilmesi de iĢ akıĢını hızlandıracaktır. Bunun için yapılması gereken ilk iĢlem de; bu ekranın kodu ve adı alanına personelin kullanacağı belgelerin uygun oldukları kod ve isimlerle tanıtılıp kayıt altına alınmasıdır. Daha sonrasında ilgili kartlar Personel belge detay tanımları (111931) ekranından personel için seçilecek ve detay tanımlamaları yapılacaktır.

5.12 Personel belge detay tanımları (111931)

Bu bölümden Personel belge tanımları (111930) ekranından tanımlanan belge kartlarının seçilen personel için detay giriĢleri yapılacaktır. Personelin hangi belge ile iĢlem gerçekleĢtirdiği, ilgili belgenin numarası, belgenin nereye verildiği, ülke kodu, veriliĢ tarihi ve belgenin bitiĢ tarihi girilecek detaylardandır. Bunun yanı sıra bu ekrandan ilgili belgenin pozisyonu da izlenebilecektir. Yani belgenin personelin kendisinde mi olduğu, firmada mı yoksa baĢka kurumda mı olduğu, pozisyonda değiĢim söz konusu ise hangi tarihte değiĢtirildiği ve değiĢime iliĢkin girilen açıklamada izlenebilecektir. Pozisyon değiĢimleri Personel belge yönetimi (112963) ekranından gerçekleĢtirilecektir. Bunun yanı sıra kullanıcılarımız isterlerse detayını girdikleri belgenin görüntüsünü de programa ekleyebileceklerdir.