• Sonuç bulunamadı

Bu kolon zaman birimini gösterir ve saat anlamına gelen S harfiyle doldurulmuĢtur. Program bunun değiĢtirilmesine olanak vermez

Z.Tas.: Bu kolonda satır sonu butonunu tıkladığınızda var-yok seçeneklerinden oluĢan küçük bir pencereyle karĢılaĢacaksınız. Ġlgili satırdaki mesai çeĢidinden zorunlu tasarruf için kesinti yapılacaksa -var-, yapılmayacaksa -yok- seçimini yapmanız gerekir.

SSK: Bu kolonda da satır sonu butonunu tıkadığınızda var-yok seçeneklerinde oluĢan bir pencere ile karĢılaĢacaksınız. Ġlgili satırdaki mesai çeĢidinin SSK matrahına dahil edilip edilmeyeceği bu alandaki seçiminizle belirlenecektir.

GV: Ġlgili satırdaki mesai çeĢidi gelir vergisi matrahına dahil olacaksa, bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karĢınıza gelecek pencereden -Var-, gelir vergisinden muafsa -Yok- tanımlaması yapılmalıdır.

GV.den muaf ve SSK.dan muaf: Bu kolonlar, çarpanları girilen fazla mesailerin -varsa- gelir vergisi ve SSK matrahından muaf olan tutarlarını girmek için kullanılır.

Firmanızda uygulanan tüm mesai çeĢitleri için yukarıda sıraladığımız tanımlamaları yaptıktan sonra, kazanç parametrelerini ALT+S tuĢlarına beraber basarak kaydetmeniz gerekir.

Sosyal Yardım Öndeğerleri:

Programınızın bu bölümünden, 8 iĢ grubu (statü) bazında çalıĢanlarınıza verdiğiniz sosyal yardım tutarlarının giriĢlerini yapacaksınız. Sosyal yardım tutarları aĢağıdaki açıklamalarımız doğrultusunda girildikten sonra, bir sonraki aĢama olarak bu yardımlara iliĢkin zaman ve muafiyet bilgilerinin de girilmesi gerekmektedir. Bundan sonraki bölümümüzde zaman ve muafiyet tanımlamalarının nasıl yapılacağı detaylı bir Ģekilde açıklanmıĢtır. AĢağıda bir örneğini gördüğünüz tablonun üst bölümünde yer alan gruplar, personelin ücretlendirmedeki statü farklılıkları ile ilgilidir. Hali hazırda;

GRUP 1 Memur,

GRUP 2 ĠĢçi,

GRUP 3 16 yaĢından küçük, GRUP 4 Yönetim kurulu üyesi,

GRUP 5 Sanatçı

GRUP 6 Arge

GRUP 7 TUGS

GRUP 8 Bina Görevlisi

Statülerine karĢı gelmektedir. Her bir personelinizin hangi gruba dahil olduğunu personel sicil kartındaki

“iĢ grubu” alanında belirteceksiniz. Eğer firmanızda bu 6 gruptan sadece bir tanesine dahil elemanlar varsa, sadece o gruba giriĢ yapmanız yeterlidir. Örneğin sadece iĢçi çalıĢtıran bir iĢyeri iseniz, sosyal yardım tanımlamalarını 2.grup alanına yapabilirsiniz. Eğer iĢçi ile birlikte 16 yaĢ, yani çırak da çalıĢtırıyorsanız, o zaman 3. Gruba da ilgili giriĢleri yapmanız gerekir. Personelleriniz farklı statülerde iseler (sicil kartından iĢ grubu tanımlamaları farklı yapıldıysa), her bir statü için verilecek sosyal yardımı sadece ait olduğu grup kolonuna girmeniz gerekir. Sosyal yardım ödenekleri gruptan gruba değiĢiklik göstermiyorsa, bunları yine de her bir grup için tek tek girmeniz gerekir.

Sosyal yardım tanımlamalarında dikkat edilmesi gereken bir nokta da, girilen rakamların ay, gün ya da saat bazında ifade edilebilen ve her ay, gün ya da saat için tekrarlayan yardımlara ait olması gerektiğidir. Diğer bir deyiĢle, yılda birkaç kere verilen ya da brüt ücretlere bağlı yardımların bu programdan girilmesi gerekmez. Bu programa girilecek rakamlar gruplar içinde birim çalıĢma süresine göre sabit olmalıdır. Örneğin iĢçi statüsündeki personel arasında oturma bölgelerine göre yol parası farklılıkları varsa, farklı miktarlarda yardım alıyorlarsa bunları bu programcıkta belirtmek yerine puantaj bilgilerine bırakmak yerinde olacaktır. Ya da firmada personele yılda üç kez bir aylık ücreti prim olarak ödüyorsa, her personelin aylık ücreti farklı olacağından bunları sabit bir parametre olarak belirtmek imkânsız olacaktır. Bu ekrana girilen bilgiler sizin müdahaleniz dıĢında otomatik olarak bordroya yansımaz. Bunlar puantaj bilgilerine yansır ve eğer onaylarsanız bordroya geçer.

Bu bilgileri puantaj ekranında izlemek, değiĢtirmek ya da onaylamak mümkündür. Dolayısı ile kısa süreli değiĢiklikler için (firmanın taĢınması sırasında normalde servisle taĢınan personele kısa bir süre için yol parası ödenmesi gibi) sosyal yardım parametrelerinin değiĢtirilmesine gerek yoktur. ġimdi bu parametrelere nasıl giriĢ yapılması gerektiği ile ilgili açıklamalarımıza geçebiliriz. Tablonuzda, Sosyal Yardım Parametrelerinin hepsi gözükmeyecektir, bunun için kaydırma okunu tıklayarak istediğiniz yardım parametresine ulaĢıp giriĢlerinizi yapmanız gerekmektedir.

Çocuk-Okul Öncesi-İlk Okul-Orta Okul-Lise-Yüksek Okul: Bu alanlara firmanızda personellerinize yapılan çocuk yardımı tutarları girilecektir. Çocuk yardımı için iki farklı yol izlenebilir; birincisi, çocuk yardımının tahsil derecesini dikkate almadan yapılmasıdır. Yani siz personellerinize her bir çocuk için 10 TL yardım yapıyorsanız ve bu yardım çocuğun okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yüksek okulda olmasına göre değiĢmiyorsa, çocuk yardımı tutarını her bir grup için (memur, iĢçi, 16 yaĢ, yön. kurul, sanatçı grupları) çocuk satırına girmelisiniz.

Çocuk yardımı girişlerinde izlenecek birinci yol (statülere göre yardım tutarlarının değişmediği varsayıldı)

Açıklama Grup 1 Grup 2 Grup 3 Grup 4 Grup 5 Grup 6 Grup 7 Grup 8

Çocuk 15 15 15 15 15 15 15 15

Okul öncesi Ġlkokul Ortaokul Lise Yüksek

Çocuk yardımında izlenebilecek ikinci yol; yardımın tahsil derecesine göre ayrı ayrı verilmesidir.

Örneğin okul öncesi çocuk için 5, ilkokul çocuğu için 10, yüksek okul çocuğu için 15 gibi. Eğer çocuk yardımını bu Ģekilde ayırdıysanız, bu durumda ekrandaki her bir satıra (okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, yüksek satırlarına) her bir grup için yardım tutarını girmeniz gerekir. Bu durumda önceki paragrafta açıklamaya çalıĢtığımız çocuk satırına değer girmemelisiniz.

Çocuk yardımı girişlerinde izlenecek ikinci yol

(statülere göre yardım tutarlarının değişeceği ve 16 yaş (GRUP 3) ile sanatçı (GRUP 5) statüsünde personel olmadığı varsayıldı)

Açıklama Grup 1 Grup 2 Grup 3 Grup 4 Grup 5 Grup 6 Grup 7 Grup 8

Çocuk 15 15 15

Okul öncesi 5 3 2

Ġlkokul 8 6 5

Ortaokul 10 8 6

Lise 12 10 8

Yüksek 15 12 10

Tahakkuk hesaplamalarında bu alanlara girilen yardım tutarları dikkate alınacağı gibi, personel sicil kartının “kimlik” penceresinden yapılan giriĢler de dikkate alınacaktır. Bu pencerede çocuk yardımıyla ilgili olarak çocuk adedi, okul öncesi, ilk, orta, lise, yüksek olmak üzere 6 ayrı satır vardır. Eğer çocuk yardımını tahsil derecesine göre ayırmıyorsanız, sadece “çocuk adedi” alanına personelinizin çocuk sayısını girmeniz yeterlidir. Girilen çocuk sayısı, sosyal yardım tanımlamalarından (bu programdan) çocuk satırına girilen değer ile çarpılacak ve yardım tutarı böylece hesaplanacaktır. Bu durumda diğer alanları boĢ bırakmalısınız. Bu yardımı çocukların tahsil derecelerine göre yapıyorsanız, o zaman “çocuk sayısı” alanını boĢ bırakıp, personelinizin okul öncesi, ilk, orta, lise ve yüksek okulda okuyan çocuk sayılarını tek tek girmeniz gerekir. Bu durumda her bir tahsil derecesine girdiğiniz çocuk sayısı, sosyal yardım tanımlamalarından girdiğiniz yardım tutarlarıyla ayrı ayrı çarpılacak ve toplam çocuk yardımı böyle hesaplanacaktır.

Sicil kartında bu açıklamalarımızı dikkate almayıp hem çocuk sayısına hem de tahsil derecelerine göre giriĢ yaparsanız, yardım hesaplamaları da mükerrer olacaktır.

Yol: Personele ödenen yol yardımını gösterir. Bu satırlar firmada ödenen yol yardımı sabit bir miktarsa kullanılır. Diğer sosyal yardımlar gibi firmada bulunan bütün iĢ grupları için girilmelidir.

Yemek: Bu alan yemek yardımı tutarının girilmesi için kullanılır.

Yakacak: Personele yakacak yardımı yapılıyor ise bu satıra yakacak yardımının tutarı girilmelidir.

Bayram: Personele, bayramlarda herhangi bir ödeme yapılıyorsa bu miktar bu satıra girilmelidir.

Aile Yardımı: Firma tarafından personele aile yardımı yapılıyorsa, bu satıra yapılan yardımın miktarı girilmelidir.

Prim, İkramiye satırları sabit prim ve ikramiye ödenmesi durumunda kullanılır.

İzin alanı personele sabit bir izin parası ödendiği hallerde kullanılır.

Kasa Tazminatı, İhbar Tazminatı, Giyim Yardımı, Doğum Yardımı, Askerlik Yardımı, Evlenme Yardımı, Ölüm Yardımı, Tahsil Yardımı ve diğer sosyal yardım satırları bu yardımların sabit bir tutar olarak verildiği durumlarda farklı gruplardaki personele ait yardım miktarlarının girilmesinde kullanılır.

Bu bölümdeki giriĢlerinizi bitirdiğinizde, her zamanki gibi girdiğiniz bu bilgileri ALT+S tuĢları ile ya da ekranınızın alt bölümünde yer alan “Sakla” butonunu tıklayarak bilgisayarınızın sabit diskine kayıt etmelisiniz. Kayıt etmediğiniz bilgileri yeniden girmek zorunda kalacağınızı unutmayınız.

Sosyal Yardım Detay Parametreleri:

Firmanızda verilen sosyal yardımlar ile ilgili bilgilerin giriĢini yaptıktan sonra, varsa bunların muafiyetlerini ve hangi zaman birimine göre değerlendirildiğini belirtmeniz gerekir. Bunun için bu bölümden yararlanacaksınız. ġimdi gelin, ilgili alanları açıklayalım.

Thk. no: PERSONEL YÖNETIMI'nde bir çalıĢma ayı içerisinde birden fazla tahakkuk ile çalıĢabilmeniz mümkündür. Örneğin personellerinizin normal kazançlarını 1. tahakkuktan, ikramiye ve sosyal yardımlarını ikinci tahakkuktan hesaplatabilirsiniz. Bu durumda bu alana, ilgili satırdaki yardım parametresinin hangi tahakkuktan hesaplatılacağı girilmelidir.

PERSONEL YÖNETIMI'nde bir çalıĢma ayı içerisinde birden fazla tahakkuk iĢlemi yapabilirsiniz.

Parçalı tahakkuk olarak adlandırabileceğimiz bu hesaplamalara örnek olarak, ay sonu itibariyle normal kazançların tahakkukunu, yine ay içinde personellere normal kazanç haricinde verilen diğer ödemelerin tahakkukunu gösterebiliriz. Örneğin Mayıs ayı ücretlendirmelerini yaptıktan sonra, yine bu ay içinde verilecek ikramiye için ikinci bir tahakkuk, yani ikinci bir hesaplama yapılabilir. ĠĢte tahakkuk parametreleri olarak geçen bu bölümümüzde, kazanç tiplerine göre yapılan hesaplamaların hangi tahakkuka kaydedileceğini ve puantaj kartından bu tahakkukların hangilerinin görüntüleneceğini tanımlayacağız.

Tipi: Zaman anlamına gelen bu kolon, ilgili satırdaki yardım türüne ait tutarın aylık mı, yoksa günlük mü olduğunu gösterir. Bu kolonda bazı satırlar "X" ile doldurulmuĢtur ve buralara bilgi giriĢi yapılmaz.

Bunun nedeni "X" ile doldurulmuĢ satırlardaki yardımların sadece aylık olmasıdır.

Yol yardımından baĢlayarak yardımların aylık veya günlük olduğunu belirtmek elinizdedir. Bunun için;

imleç zaman kolonu üzerindeyken satır sonu butonuna basın, ekranınızın üzerine küçük bir pencere açılacaktır. Bu pencereden, yapacağınız yardımın günlük mü yoksa aylık mı olacağıyla ilgili seçiminizi yapabilirsiniz.

Z.Tas: Bu kolon, ilgili satırdaki yardım türüne ait tutarın Zorunlu Tasarruf matrahına girip girmediğini gösterir. Bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda ekranınızın üzerine bir pencere açılacaktır.

Zorunlu tasarruf matrahına giren yardımlar için bu pencereden "Var" diğerleri içinse "Yok" tercih edilmelidir.

GV: Bu kolon ilgili satırdaki yardım türüne ait tutarın Gelir Vergisi matrahına girip girmediğini belirtmek için kullanılır. Gelir Vergisinden muaf yardımlar için "Yok" diğerleri içinse "Var" seçeneği kullanılmalıdır.

GV. muafı: Gelir Vergisi Muafiyeti anlamına gelen bu kolon, ilgili satırdaki yardım türünün G.V matrahına dahil olması durumunda (GV kolonunda -Var- seçilmesi durumunda), bu vergiden muaf olan yardım miktarının girileceği alandır. Örneğin personellerinize ay bazında 10 TL tutarında aile yardımı yapıyorsunuz. Bu tutar GV matrahına dahil ediliyor. Ancak 2 TL'lik kısmı vergiden muaf sayılıyor. ĠĢte gelir vergisinden muaf olan tutar bu alana girilecektir. Bu durumda gelir vergisi hesaplamalarına 10 TL tutarındaki aile yardımı değil, bu yardımın 8 liralık kısmı dahil edilecektir.

SSK: Bu kolon ilgili satırdaki yardım türüne ait tutarın SSK matrahına tabi olup olmadığını gösterir.

Bu kolonda satır sonu butonunu tıkladığınızda ekranınızın üzerine “var” ve “yok” seçeneklerinin bulunduğu bir pencere açılacaktır. Yardımın SSK matrahının içinde yer alacağını göstermek için -Var-, aksi halde -Yok- tanımlaması yapılmalıdır.

SSK muafı: SSK muafiyeti anlamına gelen bu kolonda, verilen yardımın SSK'dan muaf kısmı varsa bu tutar girilir (Bkz. GV Muafı alanı).

DV: Bu kolon ilgili satırdaki yardım türüne ait tutardan damga vergisi kesilip kesilmediğini belirtmek için kullanılır. Bu kolonda satır sonu butonunu tıkladığınızda karĢınıza gelecek pencereden damga vergisinden muaf yardımlar için 'Yok' diğerleri içinse 'Var' seçimi yapılmalıdır.

D.V. muafı: Ġlgili satırdaki yardım türünden damga vergisi kesilecekse (DV kolonu -Var- olarak tanımlandıysa), bu vergiden muaf olacak tutar (muafiyet varsa) bu alana girilmelidir (Bkz. GV Muafı alanı).

Maaş tipi: Ġlgili satırdaki yardım parametresinin brüt mü yoksa net mi hesaplanacağı, bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda açılacak olan pencereden belirlenecektir.

Sinyority uygulamaları

Sinyority uygulaması belli bir çalıĢma süresini dolduran personeller için, belli bir oranda ilave maaĢ ödemesidir. Eğer firmanızda böyle bir uygulama söz konusu ise öncelikle bu bölümden uygulamanın geçerli olacağı çalıĢma günlerinin alt ve üst sınırları ile ilave edilecek maaĢ oranının tanımlamaları yapılmadır. Aksi durumda personellere kaç günlük çalıĢma sonrasında ne kadar ilave maaĢ ödeneceği hesaplanamayacaktır. Daha sonrada sırasıyla bu uygulamanın geçerli olacağı personeller için Personel sicil kartları (111100) ekranının Personel ücret bilgileri sayfasında yer alan sinyority uygulamasına tabi alanın iĢaretlenmiĢ olması, Genel parametreler (116111) ekranının Diğer parametreler sayfasında bu uygulama için kullanılacak yardım seçeneğinin seçilmiĢ olması gerekmektedir. Bu tanımlamalar yapıldığında personellerinize ilave maaĢ ödemesini kusursuz olarak gerçekleĢtirebilirsiniz.

Bu durumda yapmanız gereken, bu ekrana sinyority uygulamasının geçerli olacağı çalıĢma günlerinizin alt ve üst sınırları ile bu günler için ne oranda ilave maaĢ vereceğinizi girmenizdir.

Örneğin

0-180 gün çalıĢmıĢlığı olana %5 ek maaĢ

181- 360 gün çalıĢmıĢlığı olana %10 ek maaĢ gibi tanımlamalar yapabilirsiniz.

İzin parası uygulaması

Ġzin parası uygulaması ile de, belli bir çalıĢma süresini dolduran personellere ödenecek ilave ikramiye tutarı anlatılmaktadır. Sinyority den farkı, personellere "180 günde bir %50 ek maaş ödemesi yapılacaktır” Ģeklinde tanımlanmasıdır. Oysa sinyortyde 0-180 gün çalıĢmıĢlığı olana %5, 181-360 gün çalıĢmıĢlığı olana %10 gibi ek ödeme yapılacaktır denilmekteydi. Eğer personelleriniz için izin parası ödemek istiyor iseniz bu bölümden öncelikle

Ġzin parasının hak edileceği gün sayısını, yani kaç günlük çalıĢma sonrasında ilave ikramiye ödeneceğinizi,

Bu ödemeyi ne oranda yapacağınızı, yani maaĢının ne orandaki tutarını vereceğinizi, En son olarak da ödemeyi, hak edilen günden kaç gün sonra yapacağınızı

Girmenizdir.

Daha sonrada sırasıyla bu uygulamanın geçerli olacağı personeller için Personel sicil kartları (111100) ekranının Personel ücret bilgileri sayfasında yer alan izin parası uygulamasına tabi alanını iĢaretlemeniz, Genel parametreler (116111) ekranının Diğer parametreler sayfasında bu uygulama için kullanılacak yardım seçeneğinin hangisi olacağını seçmeniz gerekmektedir. Bu gereklilikler sağlandığı sürece personellerinize vereceğiniz izin parası ödemeleriniz sağlıklı olarak gerçekleĢtirilecektir.

Bu programla ilgili tanımlamalarınızı yaptıktan sonra, bilgilerinizi ALT+S tuĢları ile ya da ekranınızın alt bölümünde yer alan “Sakla” butonunu tıklayarak bilgisayarınızın sabit diskine kayıt etmelisiniz.

Kaydetmediğiniz bilgileri tekrar girmek zorunda kalacağınızı unutmayınız.

3.1.3 Departman Tanımı (116120)

Bu bölümden firmanızdaki departmanlara kodlar vereceksiniz. Programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranda yer alan alanlar aĢağıda açıklanmıĢtır.

Departman kodu: Bu alanda firmanızdaki mevcut departmanlara birer kod vereceksiniz.

Departman adı: Bu alanda yukarıda kod verdiğiniz departmanların isimlerini gireceksiniz.

Muhasebe kodu: Bu alana tanıtım bilgilerini girdiğiniz departmanın hesaplarının atılacağı muhasebe kodunu gireceksiniz.

Sorumluluk merkezi kodu ve adı: Her bir departmana ait hareketleri, Finans bölümünden tanımlayacağınız sorumluluk merkezlerine bağlayabilme imkânına sahipsiniz. Eğer Finans bölümden sorumluluk merkezi tanımlamaları yaptıysanız, bu alanda F10 tuĢuna basarak sorumluluk

merkezlerini görüntüye getirip, tanımlamakta olduğunuz departmanı ilgili sorumluluk merkezine bağlayabilirsiniz.

Proje kodu ve adı: Proje bazlı çalıĢan bir firma iseniz tanımlayacağınız departmanların hangi proje ile ilgili olarak iĢlem yapacağını bu alandan belirleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek iĢlem proje kodu veya adı alanında F10 tuĢuna basıp departmanınızı bağlayacağınız projenizi seçmenizdir.

Proje tanımlamaları Hizmet ve masraf yönetimi/ Kartlar ve reçeteler/ Proje tanıtım kartı (041900) programından yapılmaktadır.

Kendi tahsilâtlarından prim: Bu alan, MIS9000 Finansal Yönetim Sistemi'ni kullanan firmaların, yaptıkları satıĢ üzerinden personellerine prim vermesi durumunda kullanılacaktır. BaĢka bir ifadeyle, PERSONEL YÖNETIMI ile MIS9000'ni bir arada kullanan firmaların giriĢ yapacağı bir alandır. Kartını girmekte olduğunuz departman elemanlarına prim verecekseniz (sadece kendi satıĢları üzerinden), bu alana ilgili prim yüzdesini giriniz. Örneğin Ģu anda satıĢ-pazarlama departmanını tanıtıyorsunuz.

Bu departmanda çalıĢan personeller, yaptıkları her satıĢ tutarı üzerinden %3 prim alma hakkına sahipler. Bu durumda uygulamada olan prim oranı ( %3) bu alana girilecektir. Ancak bu alana girilen rakam, her bir personelin kendi satıĢları üzerinden alacağı prim oranıdır. SatıĢ ve pazarlama departmanı o ay içinde 100 TL tutarında satıĢ yaptıysa, PER001 kodlu personel 100 TL üzerinden değil, sadece kendi satıĢ tutarı üzerinden (örneğin 10 TL) %3 prim alacaktır. Eğer personeller toplam satıĢ üzerinden de prim alacaksa (örneğimizdeki 100 TL üzerinden), alacakları prim yüzdesi “toplam tahsilâtından prim” alanına girilmelidir. Eğer tanımlamakta olduğunuz departman için prim uygulaması yoksa bu alanı boĢ geçmelisiniz. Prim raporları SATIġ/Raporlar/SatıĢ Elemanı (Plasiyer)Raporları bölümünden izlenebilir.

Toplam tahsilâttan prim: Bu alana ilgili departmanda çalıĢan personellerinize firmanız için yapılan tahsilâtların tümü üzerinden prim vermek istediğiniz zaman giriĢ yapacaksınız. Bu alana gireceğiniz yüzde ile bu departmanda çalıĢan tüm personellerinize tüm tahsilâtlarınız üzerinden bu yüzde kadar prim verilecektir.

Yukarıda açıklamaya çalıĢtığımız alanları firmanız bünyesine göre uygun bir Ģekilde tanımladıktan sonra, bu bilgileri ALT+S tuĢları ile yada ekranınızın alt bölümünde yer alan “Sakla” butonunu tıklayarak kayıt etmelisiniz. Bu bölümden girdiğiniz departman kodu ve adı bilgilerini daha sonra 'Personel Sicil Kartı' bölümünde yer alan 'Departman Kodu' alanında F10 tuĢuna basarak çağırabilir ve kartını girdiğiniz personelinizin hangi departmanda çalıĢtığını bu karta iĢleyebilirsiniz. Departman tanımlamaları yapılıp sicil kartlarına girildikten sonra, bütün raporları tanımlı olan departmanlara göre almanız da mümkün olacaktır.

3.1.4 Ssk tanımı

Bu menüyü oluĢturan programlar ile kullanıcılarımız personellerinin bağlı oldukları SSK Ģubelerinin tanımlamasını yapacak bunun yanı sıra tanımladıkları tüm SSK Ģubelerini tek bir ekrandan inceleyebileceklerdir. ġimdi bu programların neler olduklarını yakından inceleyelim.

3.1.4.1 SSK Tanımları (116130)

Bu program ile kullanıcılarımız, firmalarının bağlı bulunduğu SSK Ģubelerinin tanımlamalarını yapacaklardır. Programınız sınırsız sayıda SSK Ģubesi tanımlayabilmenize imkan vermektedir.

Programı çalıĢtırdığınızda öncelikle yapmanız gereken tanımlayacağınız SSK Ģubelerinizi belirlemeniz sonrasında da ilgili SSK Ģubesine ait adres ve detay bilgi giriĢlerini yapmanızdır. Daha sonra bu bilgilerin bir çoğu SSK bildirgelerinize otomatik olarak yansıyacaktır. Tüm bu tanımlamalar, programı çalıĢtırdığınızda karĢınıza gelecek ekranın üst bölümünde yer alan SSK tanımlamaları, SSK Adres Detayı, SSK Numarası Detayı ve SSK oranları butonlarının tıklanmasıyla ulaĢılan ekranlardan yapılacaktır. ġimdi bu butonların neler olduklarını ve nasıl giriĢ yapılacağını detaylı olarak açıklamaya çalıĢalım.

SSK tanımlamaları

Programı çalıĢtırdığınız da karĢınıza gelecek ilk ekran SSK tanımlamaları ekranıdır. Bu ekranda gördüğünüz alanlar aĢağıda sıra ile açıklanmıĢtır.

İşyeri SSK No: Tanımlanacak SSK Ģubesine ait SSK numarası SSK numarası Detay ekranından yapacağınız giriĢler doğrultusunda bu alana otomatik olarak gelecektir. Dolayısıyla kullanıcılarımızın bu alana müdahale edebilmeleri hatta manüel olarak giriĢ yapabilmeleri mümkün değildir.

SSK Sıra No: Firmanız için birden fazla SSK Ģubesi tanımlayabileceğinizi belirtmiĢtik. Dolayısıyla bu alanda sizden istenen, tanımlayacağınız her SSK Ģubesi için birer sıra numarası girmenizdir. Böylece SSK Ģubelerinizi sıra numaraları yardımıyla birbirlerinden ayırabileceksiniz.

S.S.K İsmi: Tanımlamakta olduğunuz dolayısıyla firmanızın bağlı olduğu SSK Ģubesinin ismi bu