• Sonuç bulunamadı

Yaş Günlük Matrah Taban ve Tavanı: Bu alan yaĢından küçük çalıĢanlar (çıraklar) için belirlenen günlük SSK tabanı (günlük asgari ücret) ve tavanını gösterir

E- Bildirge parametreleri

16 Yaş Günlük Matrah Taban ve Tavanı: Bu alan yaĢından küçük çalıĢanlar (çıraklar) için belirlenen günlük SSK tabanı (günlük asgari ücret) ve tavanını gösterir

Normal Günlük Matrah Tabanı: Bu alan, 16 yaĢından büyük normal sigortalılar için belirlenen günlük asgari ücreti gösterir.

Normal Günlük Matrah Tavanı: Bu alan, normal sigortalılar için belirlenen günlük sigorta tavanını gösterir.

Taban ve Asgari Ücret Arasındaki Fark Hazine Tarafından Ödenecek: T.C. ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu BaĢkanlığı, Sigorta ĠĢleri Genel Müdürlüğü Sigorta Primleri Daire BaĢkanlığının 16-306 ek genelgesine göre Ģartları sağlayan firmaların 01.01.2004 ile 30.06.2004 tarihleri arasındaki günlük kazançları, sigorta primleri hesabına esas tutulacak günlük kazanç alt sınırının altında olan sigortalıların, her iki kazanç arasındaki farka iliĢkin SSK ve ĠĢsizlik sigortası primi sigortalı ve iĢveren hissesinin tümü, hazinece karĢılanacaktır.

Bu tebliğde belirtilen açıklamayı uyarlayabilmek için bu parametrenin baĢında yer alan kutucuğun iĢaretli olması yeterlidir. Aynı sigorta Ģubesine bağlı taban matrahından düĢük veya eĢit aynı zamanda taban matrahından yüksek ücret alan personeller varsa, bu personel grupları için ayrı ayrı aylık bildirge ve SGDP bildirgesi düzenlenir. Eğer sadece tek bir gruba ait personeller var ise bu durumda sadece o grup için bildirge düzenlenir.

Diğer Sigorta Yüzdesi: Firmanızdaki personeller için SSK haricinde özel emeklilik sigortası ödeniyor ise, personellerin gelir vergisinden düĢülecek sigorta oranı bu alana girilmelidir. Bu oran devlet tarafından % 10 olarak belirlenmiĢ olup, bu alana otomatik olarak gelecektir.

Bireysel Sigorta Yüzdesi: Firmanızdaki personellerin diğer sigorta haricinde baĢka bir özel sigortası var ise, örneğin sağlık sigortası gibi bu alana da ilgili sigorta için gelir vergisinden düĢülecek oran girilmelidir. Bu oran devlet tarafından % 5 olarak belirlenmiĢ olup bu alana otomatik olarak gelecektir.

Yıllık Asg. Ücr. (Bireysel ve diğ. Sig için): Bu alanda, devlet tarafından belirlenmiĢ olan asgari ücretin yıllık toplam tutarı yer alacaktır. Dolayısıyla personellerinizden kesilen diğer sigorta ve bireysel sigorta toplamlarının bu alandaki tutarı geçmemesi gerekmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda ilgili kesintilerin yapılması engellenecektir.

Kıdem Tazminatı Tavanı: Ġlgili dönem için belirlenen kıdem tazminatı tavanı bu alana girilmelidir.

Personel için hesaplanan kıdem tazminatı buradaki değerden büyükse, buradaki değer kadar ödeme yapılır.

İşsizlik sigortası parametreleri

Personellerden ve iĢverenlerden yapılan yasal kesintilerden biri olan "tasarruf teĢvik kesintileri"

01.06.2000 tarihinden itibaren uygulamadan kaldırılmıĢ olup aynı tarihten itibaren "iĢsizlik sigortası"

kesintileri uygulanmaya baĢlanmıĢtır. Bundan dolayı yasal parametreler menüsünün bu bölümünden iĢsizlik sigortasına ait parametrelerin giriĢleri yapılacaktır. Programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranda, iĢsizlik sigortası personel payı ile iĢveren payına ait oranlar programınız tarafından girilmiĢ olacaktır. Bu oranlarda herhangi bir değiĢiklik söz konusu ise yeni oranlar girebilmeniz mümkündür.

İşsizlik Sigortası Kullanımı Aktif: Personelleriniz için iĢsizlik sigortası ödemesi yapıyor iseniz parametrenin önündeki kutucuğu iĢaretlemelisiniz. Aksi taktirde iĢaretlemenize gerek yoktur.

İşsizlik Sigortası Personel Payı: Bu alanda yer alan rakam ilgili dönemde personel payı olarak devlet tarafından belirlenmiĢ olan rakamdır. Programınız bu rakamı otomatik olarak getirmektedir.

Tasarruf Teşvik İşveren Payı: Bu alanda yer alan rakam ise yine ilgili dönem için devlet tarafından belirlenmiĢ olan iĢveren payı yüzdesidir. Programınız bu rakamı da otomatik olarak getirmektedir.

İşsizlik Sig. Per. Payı Vergi Matrahından Düşülsün: ĠĢsizlik sigortası devlet tarafından zorunlu kılınan ve ücretli olarak çalıĢanlardan kesilen bir sigortadır. Kimi firmalar bu sigorta kesintisinin vergi matrahından düĢülmesini, kimi firmalarda aksini isteyebilirler. Bu durumda sizin için iĢsizlik sigortasının matrahtan düĢülmesi uygun ise bu parametreye karĢılık gelen kutucuğu iĢaretlemelisiniz. Aksi taktirde iĢaretlemenize gerek yoktur.

Yukarıda sıralamıĢ olduğumuz iĢsizlik sigortası personel ve iĢveren payları puantaj hesaplamalarında kullanılacaktır.

Vergi indirimleri

Bu bölümde, yetkili kuruluĢlarca yıl için belirlenen aylık vergi indirim tutar ve oranları yer almaktadır.

Programınız sisteminize yüklendiğinde, içinde bulunduğunuz yıla ait oran ve tutarlar da yüklenmiĢ olacaktır. Vergi indirim oran ve tutarlarında kanunen yapılan değiĢiklikleri bu bölümden programa girebilirsiniz.

Vergiden Muaf Çocuk Adedi: Personellerine çocuk baĢına yardım veren firmalar, bu yardımlardan kaç çocuğa kadarının vergiden muaf sayılacağını bu alana girmelidirler. AĢağıdaki alanda çocuk yardımı muafiyet limiti belirtilmediyse, buraya girilen rakamın herhangi bir fonksiyonu olmaz.

Çocuk Yard. Muaf Limiti: Çocuk baĢına yardım ödeniyorsa, bu yardımın ne kadarının vergiden muaf olduğunun belirtildiği alandır. Örneğin firmanızda personele çocuk baĢına 0,2 yardım yapılıyorsa ve bunun 0,1 TL‟si vergiden muafsa, bu alana 0,1 yazılacaktır.

Özel İndirim (Normal): Ġçinde bulunduğunuz yıl için belirlenmiĢ olan aylık özel indirim tutarıdır. Bu tutar olması gerekenden farklıysa (özel indirim tutarında devlet herhangi bir değiĢiklik yaptıysa), gerçek özel indirim tutarını bu alana giriniz. Özel indirim tutarını aylık olduğu gibi günlük olarak da girebilirsiniz.

Girdiğiniz tutarın aylık mı, günlük mü olduğu biraz sonra açıklayacağımız “indirim uygulaması” baĢlıklı alanda ayrıca tanımlanacaktır. Ġndirim uygulaması günlük olacak ise, bu durumda puantaj hesaplamalarında o personelin vergi matrahı kaç günlük ise o kadar gün sayısı ile çarpılır. Özel indirim tutarı puantaj hesaplamaları sırasında personellerin gelir vergisi matrahından düĢülür. Personelin bu indirime tabi olup olmadığı, Sicil Kartı/Yardım penceresi/Özel Ġndirim alanından normal seçilerek belirlenmiĢ olmalıdır.

Göçmen İndirimi: Yıl içinde belirlenen göçmen indirimi tutarıdır. Bu tutar olması gerekenden farklıysa, gerçek göçmen indirimi tutarını bu alana giriniz. Göçmen indirimini de aylık veya günlük olarak

girebilirsiniz. Girdiğiniz tutarın aylık mı, günlük mü olduğu biraz sonra açıklayacağımız “indirim uygulaması” baĢlıklı alanda ayrıca tanımlanacaktır. Ġndirim uygulaması günlük olacaksa, bu durumda puantaj hesaplamalarında o personelin vergi matrahı kaç günlük ise o kadar gün sayısı ile çarpılır.

Göçmen indirimi tutarı puantaj hesaplamaları sırasında personellerin gelir vergisi matrahından düĢülür.

Personelin bu indirime tabi olup olmadığı Sicil Kartı/Kimlik penceresi/Göçmen Kodu alanından var veya yok seçilerek belirlenmiĢ olmalıdır.

1-2-3. Sakatlık: Kanunen belirlenen 1., 2. ve 3. derece sakatlık indirimlerine iliĢkin tutarların yer aldığı alanlardır. Gerektiği takdirde bu oranlar değiĢtirilebilir. Sakatlık indirimi tutarı puantaj hesaplamaları sırasında personellerin gelir vergisi matrahından düĢülür. Personelin hangi sakatlık derecesine tabi olduğu Personel sicil kartları (111100) programının, Personel kimlik bilgileri ekranında yer alan Sakatlık derecesi alanında belirtilmiĢ olması gerekmektedir.

Özel İndirim (Kalkınmada Öncelikli): Ġçinde bulunduğunuz yıl için, kalkınmaya öncelikli bölgede çalıĢan personellere ait belirlenmiĢ olan indirim tutarıdır. Bu tutar olması gerekenden farklıysa ilgili indirim tutarını bu alana girebilirsiniz. Kalkınmaya öncelikli özel indirim tutarını isteğinize bağlı olarak aylık ya da günlük Ģeklinde belirleyebilirsiniz. Bu tutarın aylık mı, günlük mü olduğu “indirim uygulaması” baĢlıklı alandan tanımlanacaktır. Ġndirim uygulaması günlük olacak ise, bu durumda puantaj hesaplamalarında o personelin vergi matrahı kaç günlük ise o kadar gün sayısı ile çarpılır.

Özel indirim tutarı puantaj hesaplamaları sırasında personellerin gelir vergisi matrahından düĢülür.

Personelin bu indirime tabi olduğu, Personel Sicil Kartları/Yardım penceresi/Özel Ġndirim alanından

“Kalkınmada öncelikli” seçeneğinin seçilmesiyle belirlenir.

İndirim Uygulaması (A/G): Özel indirim ve göçmen indirimi alanlarında yer alan değerlerin aylık mı (A), günlük mü (G) olduğu bu alana girilmelidir.

İhbar tazminatı parametreleri

Bu bölümden, kanunlarla belirlenmiĢ ihbar tazminatı limitleri girilecektir. AĢağıda ihbar tazminatı limitlerine ait bir örnek yer almaktadır.

Çalışma Süre Baş. Ç.Süre Bit. İhbar Önelleri (ay) (ay) (gün) 0 6 10 6 12 15

Bu örnekte, 0-6 ay çalıĢmıĢ olan elemanlar ayrılmadan en az 10 gün önce ayrılacaklarını bildirmek zorundadır. 6-12 ay çalıĢmıĢ olanlarda ise bu süre 15 gündür. ĠĢçi ihbar süresini beklemeden iĢten ayrıldığında, yukarıda belirtilen süreler kadar ki ücreti iĢverene ödemek durumundadır. Ya da iĢveren bu süreyi göz önüne almadan iĢçiyi iĢten çıkardığında, yine yukarıdaki süreler kadar ki ücreti iĢçiye ihbar tazminatı olarak ödemek durumundadır. Ġhbar tazminatı hesaplanırken iĢçinin iĢe giriĢ ve çıkıĢ tarihleri arasında kaç ay olduğu dikkate alınır. Yasal olarak geçerli son değerler tabloda ön değer olarak yer alır.

Programınız, bu bölümden girdiğiniz oranları baz alarak Raporlar/Puantaj Raporları/Ġhbar Tazminatı raporlarının dökümünü yapacaktır.

Personel kontenjanları

Devlet tarafından belirlenen kanuna göre, belirli sayıda personel çalıĢtıran firmalar, normal personelleri haricinde firmalarında eski hükümlü, terörle mücadele ve sakat personel çalıĢtırmak durumundadırlar. Dolayısıyla bu personelleri, Sicil iĢlemleri/Personel Sicil kartları programından tanıtılırken, personel kimlik bilgileri butonunda yer alan Kapsam alanında, sakat, terörle mücadele veya eski hükümlü olduklarının belirtilmesi gerekmektedir. Daha sonra da, firmaların her ay Sosyal Sigortalar Kurumuna vermek zorunda olduğu Personel Durum Çizelgesi ile de, ilgili kuruma bildirilmelidirler. Personel programınızın bu bölümünden de, firmanızda ki personel sayısına göre çalıĢtırmak zorunda olduğunuz sakat, terörle mücadele ve eski hükümlü personel sayısı programa

girilecektir. Bu programdan yapacağınız giriĢlerde Personel durum çizelgesine yansıyacak, böylece firmanızda çalıĢan sakat, eski hükümlü terörle mücadele personel sayısıyla, çalıĢtırmanız gereken personel sayısı karĢılaĢtırılabilecektir.

Evet bu kısa açıklamadan sonra programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranda yapmanız gereken giriĢlerin neler olduklarını açıklamaya çalıĢalım. Bu ekranın sol bölümünde erkek ve kadın baĢlıklarının alt alta sıralandığını, hemen sağ tarafta ise sakat, eski hükümlü ve terörle mücadele baĢlıklarının yer aldığını göreceksiniz. Bu aĢamada yapmanız gereken, firmanızda çalıĢtırmak zorunda olduğunuz sakat, terörle mücadele ve eski hükümlü personellerinizin erkek ve kadın sayısını girmenizdir. GiriĢlerinizi tamamladıktan sonra ALT+S tuĢlarına basarak kayıt etmeyi unutmayınız.

Böylece bu giriĢleriniz Personel Durum Çizelgesine otomatik olarak yansıyacaktır.

TTF parametreleri

Bu bölümden tasarruf teĢvik parametreleri tanımlanacaktır.

Tasarruf Teşvik Uygulaması Aktif: Personelleriniz için tasarruf teĢvik ödemesi yapıyor iseniz parametrenin önündeki kutucuğu iĢaretlemelisiniz. Aksi taktirde iĢaretlemenize gerek yoktur.

Tasarruf Teşvik Personel Payı: Bu alanda yer alan rakam ilgili dönemde personel payı olarak devlet tarafından belirlenmiĢ olan rakamdır. Programınız bu rakamı otomatik olarak getirmektedir.

Tasarruf Teşvik İşveren Payı: Bu alanda yer alan rakam ise yine ilgili dönem için devlet tarafından belirlenmiĢ olan iĢveren payı yüzdesidir. Programınız bu rakamı da otomatik olarak getirmektedir.

Tas. Teş. Personel Payı Vergi Matrahından Düşülsün: Tasarruf teĢvik, devlet tarafından ücretlilere yaptırılan zorunlu bir tasarruftur. Bu durumda bazı çevreler, devletçe zorunlu kılınan bu tasarruf tutarının vergi matrahından düĢülmesi gerektiğini, bazı çevreler ise tam aksini savunmaktadır. Bu alanda ise, bu iki görüĢten firmanıza uygun olanını seçmeniz gerekecektir. Eğer tasarruf teĢvik payının vergi matrahından düĢülmesi Ģeklinde bir uygulamanız varsa, bu parametreye karĢılık gelen kutucuğu iĢaretlemelisiniz.

Tas. Teş. Personel Payı Vergi İade Matrahına Eklensin: Eğer tasarruf teĢvik payının vergi matrahına eklenmesi Ģeklinde bir uygulamanız varsa, bu parametreye karĢılık gelen kutucuğu iĢaretlemelisiniz.

Yukarıda sıralamıĢ olduğumuz tasarruf teĢvik personel ve iĢveren payları puantaj hesaplamalarında kullanılacaktır.

Gelir vergisi dilimleri

Bu bölümden, yıllık vergi dilim ve oranlarının giriĢleri yapılacaktır. Programa ilk girdiğinizde, o yıla ait vergi dilim ve oranları otomatik olarak ekrana gelecektir. Bu bilgilerde herhangi bir değiĢiklik olduğu takdirde, aĢağıdaki açıklamalarımız doğrultusunda ilgili giriĢleri yapmanız gerekir.

Alt Sınır: Bu kolon vergi dilimlerinin baĢladığı sınırları gösteren kolondur. Ġmleç bu kolona girmez. Bu kolondaki değerler “üst sınır” kolonuna girilen rakamlara göre kendiliğinden ayarlanır.

Üst Sınır: Bu kolon vergi dilimlerinin üst sınırlarını gösterir. Bilgi giriĢi bu kolondan baĢlayarak yapılır.

1. kademenin alt sınırı her zaman "0" olacağından buraya ilk dilimin üst sınırı girilir. Bu giriĢle birlikte 2.kademenin alt sınırı, 1. kademenin üst limitinin 1 fazlası olacaktır.

Vergi Oranı: Bu kolon, ilgili satırdaki vergi dilimine uygulanacak vergi oranını gösterir. Oran değiĢtiği takdirde, ilgili satırdaki vergi dilimine uygulanacak oranı bu alana girebilirsiniz.

Gelir Vergisi: Vergi dilimleri ve vergi oranı girildikten sonra, ilgili satırdaki vergi dilimine ait gelir vergisi tutarı programınız tarafından otomatik olarak hesaplanır. Vergi dilimine ait vergi tutarı, o dilimin alt ve üst sınırları arasındaki farkın vergi oranı ile çarpılıp, bir üst dilimdeki vergi tutarıyla toplanması sonucu elde edilir.

Gelir Vergisi: (Üst sınır - Alt sınır) x Vergi oranı + Bir önceki GV Tutarı 4 Dilimin Gelir Vergisi :

(47500- 19000) x 0.3+ 4085 =12635)

Eğer bu tabloda herhangi bir değiĢiklik yaptıysanız, programdan çıkmadan değiĢikliklerinizi ALT+S tuĢlarıyla kaydetmelisiniz. Kaydetmediğiniz bilgileri yeniden girmek zorunda kalacağınızı unutmayınız.

Asgari Geçim indirimi

Bu bölümden, 2008 ve daha sonraki yıllarda uygulanacak asgari geçim indirimine yönelik tanımlamalar yapılacaktır. Öncelikle bu ekranda yapılması gereken Asgari geçim indirimi uygulaması aktif parametresinin onaylanması sonrasında da uygulama için gerekli olan parametrelerin ekrandan girilmesidir. Personelin aile fertleri de bu uygulamadan yararlanacak ise bu durumda Personel sicil kartları (111100)/Personel Kimlik Bilgileri/Aile fertleri ekranından da, ücretlimi parametresinin değil olarak seçilip kaydedilmesi yeterli olacaktır.

Netten brüte hesaplamada asgari geçim indiriminin, net ücreti etkilemesini istiyorsanız;

Netten>Brüte hesaplamada ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ net ücreti etkilesin seçeneğini iĢaretlemelisiniz.

3.2.2 Nema Oranları (116260)

PERSONEL YÖNETIMI‟e personellerin o yıl için alacakları nemaları hesaplayabilmek ve size bunu bir rapor Ģeklinde sunabilmesi için öncelikle her çalıĢma yılı ve ay için açıklanan nema oranlarını girmeniz gerekmektedir. Bu program kanunen açıklanan nema oranlarının giriĢine olanak tanımaktadır. Nema oranları girildikten sonra Bildirgeler/TTF Dökümleri/TTF Nema Raporu alarak her bir personele ödenecek nemaları listeleyebilirsiniz. Ancak nema raporu almadan önce her bir personelin sicil kartından, ücret bilgileri penceresine ulaĢılarak önceden ödenen tasarruf teĢvik tutarlarının girilmiĢ olması gerekir.

3.3 Tahakkuk Ay ve No Değiştir (116300)

Personel programınız ile bir ay içinde dilediğiniz kadar tahakkuk yapabilmeniz mümkündür. Eğer siz de aynı ay içinde birden fazla tahakkuk yapmıĢ iseniz, bu program ile çalıĢmak istediğiniz tahakkuk ay ve numarasını değiĢtirebileceksiniz. ġöyle ki, personel programınızın giriĢ ekranında çalıĢmak istediğiniz ay için ġubat, tahakkuk numarası içinde 1 girdiğinizi düĢünelim. Daha sonra ilgili ay için 2.

Tahakkuku çalıĢtırmak istiyorsunuz. Bu durumda personel programından çıkıp, tekrar programa girerek karĢınıza gelen ekranda tahakkuk numarasına 2 yazmak yerine, bu program sayesinde çalıĢmak istediğiniz tahakkuk numarasını değiĢtirebileceksiniz. Programa girdiğinizde karĢınıza gelecek ekranın;

Tahakukuk ayı alanında satır sonu butonunu tıklayın, karĢınıza tüm ayların yazılı olduğu bir ekran gelecektir. Bu aĢamada yapmanız gereken çalıĢmak istediğiniz ayı ilgili ekrandan seçmek olacaktır.

Tahakuk no alanına ise çalıĢmak istediğiniz tahakkuk numarasını girmelisiniz. Bu alanda açılmamıĢ olan tahahkukla ilgili giriĢ yaptığınızda programınız sizi uyaracaktır. ġöyle ki 1. ve 2. Tahakuku açtığınızı düĢünelim fakat 3. ve 4. tahakkuk açılmamıĢ olsun. Bu durumda bu alana 4 yazar iseniz programınız sizi bir önceki tahakkuk açılmamıĢ diye uyaracaktır. Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan sonra Esc tuĢuna basarak programınızın ana menüsüne dönebilirsiniz.

4 SİCİL İŞLEMLERİ

Bu bölüme kadar olan açıklamalarımız ve yaptığımız bilgi giriĢleri ile firmamızın iskeletini oluĢturduk ve aynı zamanda bundan sonra yapacağımız giriĢler ve tanımlamalar için de bir zemin hazırladık.

ġimdi sıra, iskeleti giydirmeye geldi. Bunun için de öncelikle personelle ilgili birtakım bilgi giriĢ kartlarını doldurmamız gerekmektedir. ĠĢte bu bölümde yer alan programlar sayesinde bilgi giriĢi yapacağımız bu kartların birtakım özelliklerini belirleyeceğiz. Yukarıda da değindiğimiz gibi bu bölümde yer alan programlardan personelleriniz ile ilgili gerekebilecek tüm bilgilerin giriĢlerini yapacağız. ġimdi bu programları sırayla açıklamaya çalıĢalım.

4.1 Kartlar Menüsü Yardım Tuşları

Personel sicil kartı ile ilgili açıklamalarımıza geçmeden önce PERSONEL YÖNETIMI programınızın bütün bölümlerinde olduğu gibi, bu bölümde de siz kullanıcılarımıza yol göstermek amacıyla hazırlanmıĢ kısa yol tuĢlarının neler olduğunu açıklamaya çalıĢalım. Bu tuĢların bir listesini CTRL+Y tuĢlarına beraber basarak görüntüleyebilirsiniz.

TA B ( Sonraki Alan): TAB tuĢu ile imlecin bulunduğu bilgi giriĢ alanından, bir sonraki bilgi giriĢ alanına geçebilirsiniz.

(ENTER) (TAB): Onay ENTER yada TAB tuĢu ile giriĢ yaptığınız alanı onaylayarak bir sonraki bilgi giriĢ alanına geçebilirsiniz.

ESC: ÇıkıĢ. ESC tuĢu ile bulunduğunuz ekrandan çıkar ve bir önceki ekrana dönersiniz.

SHIFT+TAB (Önceki Alan): SHIFT+TAB tuĢlarına birlikte basarak, bulunduğunuz bilgi giriĢ alanından bir önce yer alan bilgi giriĢ alanına geçebilirsiniz.

ALT+E (Yeni Kart): ALT+E tuĢlarına birlikte basarak, bir önceki menüye dönmeden, ekrandaki sicil kartını boĢaltıp, sonra yeni personele ait sicil kartını çağırabilirsiniz. Eğer ekrandaki kart üzerinde herhangi bir değiĢiklik yaptıysanız, ALT+E tuĢlarına basmanız halinde bu değiĢiklikler kaybolacaktır.

Dolayısı ile ALT+E tuşlarını değişiklik yaptığınız kartlar açıkken kullanmamanız gerekir. Bu tuĢun asıl iĢlevi; kartları sadece incelemek amacı ile çağırmanız halinde, ESC tuĢunu kullanarak programdan çıkıp yeniden programa girmenizi, dolayısı ile zaman kaybını engellemek içindir.

ALT+Y (Tekst Data): ALT+Y tuĢlarına birlikte basarak, ekranda yer alan personelinize iliĢkin, aklınıza gelebilecek her türlü detayın girilebileceği bir editör ekranına ulaĢacaksınız. Tıpkı bir not defteri gibi kullanabileceğiniz bu ekrana, yaptığınız iĢlem ile ilgili dilediğiniz bilgileri girebilirsiniz.

“tekst data” ekranına bilgilerinizi girdikten sonra, ALT+S tuĢlarına basarak bunları kayıt etmelisiniz.

Daha sonra gerek duyulduğunda, yine ALT+Y tuĢlarına basarak tekst datanızı görüntüleyebilirsiniz.

Dilerseniz, mouse göstergesini ekranınızın sağ üst köĢesindeki ( Y ) kutusunun üzerine getirip bir kez tıklatarak da bu ekrana ulaĢabilirsiniz. Tekst datanızı yazıcıya dökmek için ALT+P tuĢlarını kullanmalısınız.

ALT+O (Önceki Kart): ALT+O tuĢlarına birlikte basarak, ekranda bulunan sicil kartından bir önce girilmiĢ olan kartı çağırabilirsiniz.

ALT+S (Kart Sakla): ALT+S tuĢlarına birlikte basarak, kartlarınızı bilgisayarınızın sabit diskine kayıt edebilirsiniz. Bu tuĢlara bastığınızda, ekranınızın alt tarafında;

"Evet, Kaydedebilirsin Hayır Kaydetme"

Ģeklinde butonlar belirecektir. Bu aĢamada, giriĢlerinizi bilgisayarınızın sabit diskine kayıt edebilmek için, “evet kaydedebilirsin” butonunu kliklemelisiniz. Aksi halde, kayıt iĢleminden vazgeçtiyseniz,

“hayır kaydetme” butonunu kliklemeniz yeterli olacaktır. ALT+S tuĢları ile kayıt etmediğiniz kartlarınızı tekrar girmek zorunda kalacağınızı lütfen unutmayınız.

ALT+D (İlave Alanlar): ALT+D tuĢları hem F10 ekranlarında hem de normal giriĢ programlarında kullanılabilir (kartlar, evraklar gibi). ALT+D tuĢları ile ekranınızda yer alan program her ne ise, o program için ilave giriĢ alanları yaratabilirsiniz. BaĢka bir deyiĢle, ekranınızda Ģu anda personel tanıtım kartı açık bulunuyor. Eğer bu tanıtım kartında ah keĢke Ģunu da girebileceğim bir alan olsaydı diyorsanız, bu alanı kendiniz ilave edebilirsiniz. Bunun için; öncelikle ALT ve D tuĢlarına birlikte basınız. KarĢınıza Veri tabanı alan tanımlamaları baĢlıklı bir ekran gelecektir. ġimdi, ilave edeceğiniz alanlara ait bazı özelliklerin tanımlanması gerekir. Bunun için ekranda gördüğünüz Ekle butonunu tıklamalısınız. KaĢınıza Alan Editörü baĢlılığı altında küçük bir pencere açılacaktır. ġimdi ilave edilecek alanlara ait tanımlamaları yapmaya baĢlayabiliriz. Bunun için; ekranınızın

Alan Adı alanına, ilave etmek istediğiniz alan ismini girmelisiniz.

Alan Tipi: Bu alana gelindiğinde, 4 seçenekten oluĢan bir pencere ile karĢılaĢacaksınız. Bu aĢamada sizden istenilen, biraz önce ilave ettiğiniz alana, ne tür bilgi girileceğini belirlemenizdir. Eğer ilave alanınıza;

Düz yazı Ģeklinde giriĢ yapacaksanız String Sadece rakam girecekseniz Real‟i

Sadece tarih girecekseniz Date‟i seçmelisiniz.

Alan tipini de seçtikten sonra Tamam butonuna basarak ilave ettiğiniz alan isimlerinin yer aldığı

“Veri tabanı alan tanımlamaları” baĢlıklı bir önceki ekrana ulaĢacaksınız. Eğer bu ekranda

“Veri tabanı alan tanımlamaları” baĢlıklı bir önceki ekrana ulaĢacaksınız. Eğer bu ekranda