• Sonuç bulunamadı

Aylık Vardiya Bilgileri Bölümü

11 ANALİZLER

12.2 Bordro ve Zarf Dökümleri

Raporlar menüsünün bu bölümünde yer alan raporlar ile personellerinizin kazanç ve kesintilerine iliĢkin raporlar ile bordro zarfı dökümlerini alabileceksiniz. Yalnız bu raporları alabilmeniz için raporlar menüsünün, “rapor tanımlama” programından, dökümlerinizin içeriğini belirlemeniz gerekmektedir (Bkz. Raporlar/Rapor Tanımlamaları). ġimdi Bordro ve zarf dökümleri menüsünde yer alan raporları sırayla incelemeye baĢlayalım.

12.2.1 İzleme Bordrosu (113110)

Bu bölümden personellerinizin tahakkuk ettirilen kazanç ve kesintilere iliĢkin bilgileri listeleyeceksiniz.

Bu raporu alabilmek için daha önceden rapor tanımlamalarının yapılmıĢ olması gerekmektedir.

Rapor tanımlamaları için Bkz. Tasarrufu TeĢvik Fonu dökümleri/Rapor tanımlama (113500)

Ġzleme bordrosu raporuna girdiğinizde karĢınıza raporunuz için hangi dökümün baz alınacağını, yani döküm adını girmeniz istenir. Eğer rapor tanımlama bölümünden birden fazla döküm adı vererek tanımlama yaptıysanız, bu alanda F10 tuĢuna basarak yada satır sonu butonunu tıklayarak açılacak pencereden döküm adlarını bir liste halinde ekrana getirebilir ve buradan seçebilirsiniz. Döküm adı girildikten sonra imleç bir alt satırda, yani “döküm baĢlığı” alanında konumlanacaktır. Eğer alacağınız tahakkuk raporuna bir baĢlık vermek isterseniz, bu alana döküm baĢlığını girebilirsiniz. Bu ekrandan belirtilecek en son detay, raporunuzda sayfa sonu ve rapor sonu toplamlarının dökülüp dökülmeyeceğine iliĢkin tanımlamanızdır. Raporunuz varsayılan olarak toplam dökümlerin alınacağı Ģekildedir. Eğer bu toplamlardan herhangi birisinin ya da ikisinin birden raporunuzda yer almasını istemiyorsanız ekranda yer alan Dos mode da sayfa sonu toplamları dökülmesin ve Dos mode da rapor sonu toplamları dökülmesin parametrelerinin baĢındaki kutucukları iĢaretlemeniz yeterlidir.

Önemli Not :

Programlarımızda kullanıcılarımızın raporlarını daha hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilmeleri mümkündür. Bu durumun özellikle datası yoğun olan firmalar için sevindirici olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü programlarımızın alt yapısında yapılan geliştirmelerle raporlarımızın performansı son derece artırılmış durumdadır. Bu amaçla tüm raporlarımızın parametreler ekranına yani parametre girişleri yapıldıktan sonra raporların ekrana, yazıcıya, dosyaya, Excel'e alınmasını sağladığımız parametreler ekranının alt bölümüne “en yüksek hızda çalış (Rapor alınırken bilgiler ekranda görünmesin) parametresi yerini almıştır. Bu parametrenin başında yer alan kutucuğun işaretlenmiş olması raporlarınızı hızlı şekilde listeleyebilmenizi sağlayacaktır. Tabi bu hız raporun niteliğine, içeriğine ve kodlamasına bağlı olarak şekillenecektir. Bu şekilde rapor alındığında ekranda herhangi bir bilgi izlenmeyecek sadece alttaki durum çubuğunda raporun yüzdesi görüntülenecektir.

Parametrelerinizi belirledikten sonra F2 tuĢuna basınız. KarĢınıza bir baĢka ekran görüntüsü gelecektir. Raporlar bölümüne iliĢkin açıklamalarımızın baĢında da değindiğimiz gibi (Bkz. Raporlar) raporlarınızı değiĢik kriterlere göre alabilmeniz mümkündür. Bu kriterlerden ilki, personellerinize iliĢkin ilk kod-son kod ve kod yapısı giriĢleridir. Yani raporunuza dahil edeceğiniz ilk personelinizin ve son personelinizin kodlarını veya personel kod yapısını girebilirsiniz. ĠĢte karĢınıza gelen bu ekranda öncelikle kod sınırları ve kod yapısının girileceği alanlar yer alır. Biz burada değiĢmeyen parametrelerin neler olduğunu açıklayacağız;

Hesap rakamlarını: Bu alanda satır sonu butonuna bastığınızda açılacak olan iki seçenekli pencereden dökümünüzde yer alacak rakamların hangi tahakkuktan alınmasını istediğiniz sorulacaktır. Bir ay içinde birden fazla tahakkuk yapılmıĢ ve raporunuzda da bu tahakkukların toplam değerlerini görmek istiyorsanız, karĢınıza gelen pencereden “ay içi toplam tahakkuktan al”

seçeneğini tercih etmelisiniz. Sadece tek bir tahakkuka ait değerleri görmek istiyorsanız “tek tahakkuktan al” seçeneği seçilmelidir. Bu durumda programa girerken hangi tahakkuk no'yu girdiyseniz, o tahakkuka ait değerler listelenir. Seçiminizi yapınız.

SSK şube: Bu alana Sistem/ġirket Parametreleri/SSK tanımları alanında tanımladığınız SSK Ģubeleri, satır sonu butonunu tıkladığınızda bir pencere içerisinde karĢınıza gelecektir. Burada

raporunuzu hangi SSK Ģubesine bağlı personelleriniz için döktürmek istiyorsanız ilgili Ģubeyi seçmelisiniz. Bu alandaki seçiminiz sonrasında sadece ilgili Ģubeye bağlı olan personellerinizin dökümü yapılacaktır.

ġube seçiminden sonra Bölge Md. dosya no ve SSK İşyeri sicil no alanlarına ilgili bilgiler otomatik olarak gelecek ve bir sonraki ekrana yani döküm yeri tercih ekranına hızla geçeceksiniz. Döküm yeri tercihinizi de yaptıktan sonra dökümünüz listelenecektir. Bu dökümde yer alan kolon baĢlıkları, yukarıda da değindiğimiz gibi sizin; Raporlar/Rapor Tanımlamaları bölümünden seçtiğiniz kolonlardır.

Dolayısıyla ilgili bölümde rapor için alan seçimi yaparken istediğiniz alanları raporunuza dahil edip, gerek görmediklerinizi ise seçmeme Ģansınız vardır. Ġlgili bölümde dilediğiniz kadar rapor tanımlaması yapıp bu alana gelerek tanımladığınız bu raporların dökümlerini alabilirsiniz.

12.2.2 Ödeme Bordrosu (113120)

Ödeme bordrosu raporu, diğer döküm programlarına benzemekle birlikte, bazı özellikler taĢır. Bu liste, firmada ücret ödenirken kullanılan ve personel tarafından imzalanan bir liste olarak düĢünülmüĢtür. Bu yüzden bu listeyi izleme bordrosu raporundan ayıran en önemli özellik;

tanımlanan liste formunun sonuna bir imza kolonu ve satırlar arasında da çizgilerin olmasıdır. Bu program da diğer döküm programları gibi kullanıcı tarafından tanımlanmıĢ raporları döker. Raporda, giriĢ ekranı yardımıyla dökümü istenen raporun adı, baĢlığı, raporda sayfa sonu ve rapor sonu toplamların dökülüp dökülmeyeceği, hangi personel grubu için istendiği, hangi SSK Ģubesine bağlı bilgilerin döküleceği ve veri tabanındaki kayıtlı hangi firmalar için listeleneceği sorulur. Ġlgili parametreler girildikten sonra, döküm yeri tercihi belirlenir ve ücret bordrosu listelenir.

Önemli Not

Programlarımızda kullanıcılarımızın raporlarını daha hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilmeleri mümkündür. Bu durumun özellikle datası yoğun olan firmalar için sevindirici olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü programlarımızın alt yapısında yapılan geliştirmelerle raporlarımızın performansı son derece artırılmış durumdadır. Bu amaçla tüm raporlarımızın parametreler ekranına yani parametre girişleri yapıldıktan sonra raporların ekrana, yazıcıya, dosyaya, Excel'e alınmasını sağladığımız parametreler ekranının alt bölümüne “en yüksek hızda çalış (Rapor alınırken bilgiler ekranda görünmesin) parametresi yerini almıştır. Bu parametrenin başında yer alan kutucuğun işaretlenmiş olması raporlarınızı hızlı şekilde listeleyebilmenizi sağlayacaktır. Tabi bu hız raporun niteliğine, içeriğine ve kodlamasına bağlı olarak şekillenecektir. Bu şekilde rapor alındığında ekranda herhangi bir bilgi izlenmeyecek sadece alttaki durum çubuğunda raporun yüzdesi görüntülenecektir.

12.2.3 Tahakkuk Kontrol Raporu (113130)

Bu program personelinize ait tahakkuk bilgilerini tek bir ekranda gösteren bir tablodur. GiriĢ ve içerik itibari ile izleme bordrosu raporu ile aynıdır. Burada da sıralama Ģekline bağlı olarak bilgileri izlenecek personellerin kod aralığı ya da kod yapısı belirtilir. Hesap rakamlarının hangi tahakkuk bilgilerinden alınacağı ve SSK Ģubesi seçilir. Daha sonra raporun veri tabanında kayıtlı olan hangi firmalar için listeleneceği seçilerek parametrelerle ilgili giriĢler tamamlanır. Parametre seçimleri doğrultusunda rapor döküm yeri tercihine göre listelenir.

Önemli Not

Programlarımızda kullanıcılarımızın raporlarını daha hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilmeleri mümkündür. Bu durumun özellikle datası yoğun olan firmalar için sevindirici olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü programlarımızın alt yapısında yapılan geliştirmelerle raporlarımızın performansı son derece artırılmış durumdadır. Bu amaçla tüm raporlarımızın parametreler ekranına yani parametre girişleri yapıldıktan sonra raporların ekrana, yazıcıya, dosyaya, Excel'e alınmasını sağladığımız parametreler ekranının alt bölümüne “en yüksek hızda çalış (Rapor alınırken bilgiler ekranda görünmesin) parametresi yerini almıştır. Bu parametrenin başında yer alan kutucuğun işaretlenmiş olması raporlarınızı hızlı şekilde listeleyebilmenizi sağlayacaktır. Tabii bu hız raporun niteliğine, içeriğine ve kodlamasına bağlı olarak şekillenecektir. Bu şekilde rapor alındığında ekranda herhangi bir bilgi izlenmeyecek sadece alttaki durum çubuğunda raporun yüzdesi görüntülenecektir.

ġimdi raporunuzdaki ekrandaki bazı alanlara göz atalım.

Kazanç satırı; personelin normal kazançları (normal çalıĢma, hafta tatili, g. tatili, vb.) toplamını, Ek kazanç; ek kazançları toplamını,

Sosyal yardım da; o ayki sosyal yardımları toplamını gösterir.

Toplam kazanç satırı bundan önceki üç satırın toplamını verir.

"GV+HS+DV Muafı" Ģeklinde ifade edilen gelir vergisi, hastalık sigortası ve damga vergisi muafiyeti, özel indirim dıĢındaki vergi muafiyetlerinin toplamını gösterir. Bu alandaki toplam ile özel indirimin toplamı, toplam indirim satırında görünür.

Hesaplanan SSK primi, gelir vergisi ve damga vergisi satırlarını özel kesinti satırı izler. Özel kesinti, personelin o ayki avans, borç taksiti vb. gibi kesintilerinin toplamını gösterir. ĠĢsizlik sigortası personel payı alanında gördüğünüz tutar, ilgili personelin o aya ait iĢsizlik sigortası indirim tutarıdır.

Net satırında görülen rakam; toplam kazançtan toplam kesintinin çıkartılması ve ters bakiye ile yuvarlama farkının hesaba etki etmesiyle bulunur. Devreden gelir vergisi matrahı, önceki ayların vergi matrahları toplamını gösterir. Toplam gelir vergisi matrahı, devreden ile bu ayki gelir vergisi matrahının toplamıdır. Toplam gelir vergisi matrahı bir sonraki tahakkukta devreden gelir vergisi matrahı olacaktır.

Tahakkuk ekranı görüntüye geldiğinde, Page Up tuĢu ile tablonun baĢına, Page Down tuĢu ile tablonun sonuna ulaĢabilirsiniz. Tablonuzda parametreler ekranından seçmiĢ olduğunuz kod aralığı ya da kod yapısındaki personellerinize ait bilgiler yer alacaktır. Bir personele ait bilgiler ekranınızda sıralandıktan sonra, diğer personele ait bilgilerde aynı ekran üzerinde sıralanacaktır. Raporunuzla ilgili incelemelerinizi tamamladıktan sonra, mouse göstergenizle ekranınızın kapat butonunu tıklayarak programdan çıkabilirsiniz.

12.2.4 Tanımlı Bordro Zarfı Dökümü (113140)

Bordro zarfı dökümü, 'Bordro zarfı tanımlama' bölümünde kullanıcı tarafından form bilgilerinin tanımlandığı zarfın dökümüdür. Bu bölüme giriĢ yapabilmek için mutlaka 'Bordro zarfı tanımlama' bölümünden en az bir tane zarf formu tanımlanmalıdır Bkz. Raporlar/Bordro Zarfı Tanımlama. Bu bölüme girdiğinizde öncelikle sizden istenen,

Sıralama Ģekli alanında ki seçiminize bağlı olarak tarama kod aralığı yada kod yapısı alanlarından personellerinizi belirlemeniz,

Hesap rakamlarının hangi tahakkuktan (Ay içi toplam tahakkuktan al veya Tek tahakkuktan al) alınacağını seçmeniz,

Hangi SSK Ģubesine ait bilgileri listeleyeceğinizi belirtmeniz

En son olarak da veri tabanında kayıtlı olan hangi firmalar için rapor alacağınızı seçmenizdir.

Bu alanlarla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan sonra karĢınıza bir baĢka ekran daha gelecek ve bu ekranda da sizden, dökümünüzün basım tarihini ve dosya adını girmeniz istenecektir. Bu giriĢler sonrasında zarf tanımlaması bilgilerine göre zarfınız dökülecektir. Eğer bu dökümü yani personellerinizin bordrolarına iliĢkin bilgilerini her personelin mail adresine gönderilmesini istiyor iseniz, ekranınızın alt bölümünde yer alan “Personellere mail gönder” butonunu tıklamanız yeterlidir.

12.2.5 Serbest Zarf Dökümü (113160)

Bu program bordro zarfı tanımlamaya gerek kalmadan, personel ücret ve kesintilerini A4 formunda listelemeye olanak tanımaktadır. Programa girdiğinizde öncelikle sizden istenen, sıralama Ģekli alanında ki seçiminize bağlı olarak tarama kod aralığı yada kod yapısından personellerinizi belirlemenizdir. Daha sonra size hesap rakamlarının hangi tahakkuktan (Ay içi toplam tahakkuktan al veya Tek tahakkuktan al) alınmasını istediğiniz sorulacaktır. Bu ekranda yapılacak en son iĢlemse dökümün hangi SSK Ģubesi ve veri tabanındaki hangi firmalar için listeleneceğinin belirtilmesidir. Bu alanlara uygun giriĢinizi yaptıktan sonra karĢınıza Rapor ekranı göster ve personellere mail gönder seçeneklerinin yer aldığı bir onay ekranı gelecektir. Bu durumda isteğinize bağlı olarak bordrolarınız ya ekrana dökülecektir yada personellere mail olarak gönderilecektir. Bu dökümün baĢlığında “Ücret hesap pusulası” yazar ve dökümün sonunda da ücretin alındığına dair personellerin imza atacakları bölüm yer almaktadır.

Önemli Not

Personel yönetiminin Sistem parametreleri/Yasal parametreler menüsünde yer alan Diğer parametreler (116280) ekranındaki “Serbest zarf dökümünde adres tipi” baĢlıklı parametrenin Firma genel olarak seçilmesi durumunda Serbest zarf dökümü (113160) programından personellerinizin ücret pusulalarına iĢ yeri adres bilgisi olarak firmanızın genel adresi yazılacaktır. Bu adreste programınızın Genel firma parametreleri 1 (116111) ekranından tanımlanmaktadır.

Kullanıcılarımız ücret pusulalarına Ģubelerine ait adreslerin yazılmasını istiyorlarsa bu parametreyi SSK şube detayı olarak belirtmeleri gerekecektir. Böylece SSK tanımları (116130) programından tanımladıkları Ģubeleri için, F2 tuĢu yardımıyla girmiĢ oldukları Ģube adresleri, serbest zarf dökümüne iĢ yeri adresi olarak yazılacaktır.