• Sonuç bulunamadı

Aylık Vardiya Bilgileri Bölümü

E- beyannamelerin paketlenmesi için yapılması gereken işlemler,

14 DÖNEMSEL İŞLEMLER

14.3 Personel Maaş İşlemleri

Dönemsel menüsünün bu bölümünden, personellerinizin maaĢlarını değiĢtirebilecek, yapılan maaĢ değiĢikliklerinin raporunu alabilecek ve gerekirse yaptığınız maaĢ değiĢikliği iĢlemini geri alabileceksiniz. ġimdi maaĢ iĢlemleri menüsüne girdiğinizde karĢınıza gelecek programları sırayla incelemeye baĢlayalım.

14.3.1 Personel Maaş Değişiklik İşlemleri (115310)

Bu bölümü personellerinizin maaĢlarında yeni düzenlemeler (zam) yapmak istediğiniz zamanlarda kullanacaksınız. Programa girdiğinizde öncelikle maaĢları değiĢtirilecek personellerinizin belirleneceği bir ekran ile karĢılaĢacaksınız. Personelleri kod aralığı veya kod yapısı girerek belirleyebileceğiniz gibi, isim, sicil no, departman ve görev kodlarına veya kod yapılarına göre de belirleyebilirsiniz. Daha sonrada sizden maaĢ değiĢikliklerinin veri tabanınızda kayıtlı olan hangi firmalar için yapılacağını seçmeniz beklenecektir.

Personeller ve firmalar belirlendikten sonra F2 tuĢuna basılmalıdır. Bu tuĢa basıldığında, karĢınıza 3 tane giriĢ alanının yer aldığı bir ekran gelecektir. Bu ekranın “personel son giriĢ tarihi” alanına; maaĢ

değiĢikliğinin en son hangi tarihte iĢe baĢlayan personeller için geçerli olacağı girilecektir. Yüzde alanına, biraz önce belirlediğiniz personellerin maaĢlarında yüzde kaç değiĢiklik yapacaksanız, ilgili rakamı girmeniz gerekir. Örneğin personellerinizin maaĢlarını %50 oranında artıracaksanız, “yüzde”

baĢlıklı alana 50 rakamını girmelisiniz. MaaĢ değiĢiklik iĢlemlerinde eksiye (-) doğru bir değiĢiklik yapmak mümkün değildir. Yüzde giriĢi yapıldıktan sonra sıra yuvarlama miktarını girmeye gelmiĢtir.

DeğiĢiklik iĢleminden sonra küsuratlı oluĢan değerlerin kaça yuvarlanmasını istiyorsanız, “yuvarlama”

baĢlıklı alana ilgili miktarı girip F2 tuĢuna basın. Yüzde ve yuvarlama giriĢleri yapıldıktan sonra, personellerinizin değiĢiklikten önceki ve değiĢiklikten sonraki maaĢlarını gösteren bir ekran gelecektir.

Bu ekranda, değiĢiklikten sonraki maaĢlar üzerinde düzeltme yapabilme imkânınız da vardır. ġu anda imleç “Hesp.MaaĢ” alanındadır ve aĢağı/yukarı ok tuĢlarıyla ilgili personelin bulunduğu satıra gelip, bu personelin hesaplanan maaĢında gerekli değiĢikliği yapabilirsiniz. DeğiĢiklik yapılsın/yapılmasın, bu ekrandan çıkmadan önce ALT+S tuĢlarıyla yada ekranınızın alt bölümünde yer alan “sakla” butonunu tıklayarak hesaplanan maaĢları kaydetmeniz gerekir. Kayıt iĢleminden sonra, yeni maaĢlar ilgili personellerin sicil kartlarına iĢlenecektir.

14.3.2 Personel Maaş Değişiklik Raporu (115320)

Bu program, maaĢ değiĢiklik iĢlemleri bölümünden yaptığınız değiĢiklikleri size rapor halinde sunacaktır. Programa girdiğinizde, öncelikle hangi tarihte yapılan maaĢ değiĢikliklerinin raporunu almak istiyorsanız, ilgili tarihi girmeniz gerekir. Tarih giriĢleri için satır sonu butonunu tıkladığınızda karĢınıza gelecek takvim ekranından da faydalanabilirsiniz. Tarih giriĢi yapıldıktan sonra, raporunuzda yer alacak personellerinizi ve raporu hangi firmalarınız için alacağınızı belirlemeniz istenecektir. Personeller de belirlenip döküm yeri seçildikten sonra raporunuz listelenecektir.

Önemli Not

Programlarımızda kullanıcılarımızın raporlarını daha hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilmeleri mümkündür. Bu durumun özellikle datası yoğun olan firmalar için sevindirici olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü programlarımızın alt yapısında yapılan geliştirmelerle raporlarımızın performansı son derece artırılmış durumdadır. Bu amaçla tüm raporlarımızın parametreler ekranına yani parametre girişleri yapıldıktan sonra raporların ekrana, yazıcıya, dosyaya, Excel'e alınmasını sağladığımız parametreler ekranının alt bölümüne “en yüksek hızda çalış (Rapor alınırken bilgiler ekranda görünmesin) parametresi yerini almıştır. Bu parametrenin başında yer alan kutucuğun işaretlenmiş olması raporlarınızı hızlı şekilde listeleyebilmenizi sağlayacaktır. Tabi bu hız raporun niteliğine, içeriğine ve kodlamasına bağlı olarak şekillenecektir. Bu şekilde rapor alındığında ekranda herhangi bir bilgi izlenmeyecek sadece alttaki durum çubuğunda raporun yüzdesi görüntülenecektir.

Bu raporda maaĢları değiĢen personellerinizin kodları, isimleri, eski maaĢları, maaĢ tipleri (net/brüt Ģeklinde), değiĢikliğin yapıldığı tarih ve personellerinizin hesaplanan yeni maaĢlarına iliĢkin bilgiler yer alır.

14.3.3 Personel Maaş İşlemlerini Geri Al (115330)

Bu bölüm; maaĢ değiĢiklik iĢlemi esnasında birden fazla personel için yaptığınız toplu yanlıĢlıklar sonrasında (personelin maaĢ yüzdesini yanlıĢ girme, yanlıĢ personellerin maaĢlarında değiĢiklik iĢlemi yapma vs.) size bu iĢlemlerden kısa bir sürede geri dönüĢ imkânı sağlar. Bu bölümde karĢınıza gelecek ilk ekran personel kod yapısı sınırlaması ve firma seçimi ile ilgili olan ekrandır. Bu ekrandan, maaĢ iĢlemleri geri alınacak olan personelleriz ile ilgili kod sınırlarını girip, firmalarınızı seçmeniz gerekir.

Buradaki sıralama Ģeklini ve yapısını değiĢiklik iĢlemini iptal etmek istediğiniz personelleriniz için uygun bir Ģekilde tanımlamanız gerekir. Bu ekrandaki alanları boĢ geçmeniz durumunda maaĢ oranları değiĢtirilen tüm personellerinizin değiĢiklik iĢlemleri geri alınacaktır. Ardından TAB tuĢu ile geçeceğiniz bir sonraki ekranda karĢınıza default olarak içinde bulunduğunuz günün tarihini gösteren bir pencere açılacaktır. Bu penceredeki tarihi, maaĢ değiĢiklik iĢlemini gerçekleĢtirdiğiniz tarih ile değiĢtirmeniz gerekir. Tarih giriĢi için bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda açılacak takvim

ekranından da faydalanabilirsiniz. Tarih düzeltme iĢlemini yaptıktan sonra TAB tuĢuna bastığınız andan itibaren personellerinizin maaĢ değiĢiklik iĢlemleri geri alınmaya, yani yeni maaĢlar iptal edilmeye baĢlayacaktır. Ġlgili personeller için iptal iĢlemleri bittiğinde bir önceki ekrana geri döneceksiniz.