• Sonuç bulunamadı

Personel hareket föyünün sağlamıĢ olduğu bir diğer kolaylık; kolon baĢlıkları üzerinde mouse göstergesinin sağ tuĢuna bastığımızda karĢımıza gelen seçeneklerdir. ġimdi bu

Aylık Vardiya Bilgileri Bölümü

7. Personel hareket föyünün sağlamıĢ olduğu bir diğer kolaylık; kolon baĢlıkları üzerinde mouse göstergesinin sağ tuĢuna bastığımızda karĢımıza gelen seçeneklerdir. ġimdi bu

seçenekler ile neler yapılacağına değinelim

Artan Sıralama: Bu seçenek ile kolon baĢlıkları, alfabetik olarak baĢtan sona doğru veya küçükten büyüğe doğru sıralanır. Sıralama iĢlemi için kolon baĢlığını mouse‟unuzla tıklamanız da yeterlidir.

Azalan Sıralama: Bu seçenekle de kolonlar alfabetik olarak sondan baĢa doğru veya büyükten küçüğe doğru sıralanır.

Bu Alana Göre Gruplandır: Personelinize iliĢkin hareket bilgilerini, ekranınızda bulunan herhangi bir kolona göre gruplayarak listeleyebileceğinizi “Görünüm” menüsü ile ilgili açıklamalarımızda belirtmiĢtik. Bu seçenek ile de, imleciniz hangi kolon üzerinde ise ilgili kolona göre gruplandırma otomatik olarak yapılacaktır. Dolayısıyla gruplandırmaya yönelik detaylar için “Görünüm” menüsü ile ilgili açıklamalarımızdan yararlanabilirsiniz.

Gruplama Kutusu: Bu seçenek ile gruplandırma yapılacak kolon baĢlıklarının aktarılacağı

“gruplama kutusu” aktif hale gelir. Dolayısıyla kolon baĢlıklarından gruplama yapılacak kolon ya da kolonlar bu bölüme taĢınacaktır.

Dip Toplam: Bu seçenek ile toplamı alınabilecek tüm kolonlar için yani miktar, bakiye, tutar vb.

kolonlar için “dip toplam” alınabilecektir.

Grup Toplamları: Bu seçenek ile de kolon baĢlıklarınızı gruplandırmıĢ iseniz grupların toplamı alınır Bu Kolonu Kaldır: Bu seçenek, imleciniz hangi kolon üzerinde ise ilgili kolonun ekrandan kaldırılmasını sağlar. Bu seçeneği gereksiz bulduğunuz ya da boĢ gelen kolonlarınız için kullanabilirsiniz.

Alan Seçicisi: Föy ekranlarından kolon baĢlıklarını kaldırabileceğiniz gibi yeni kolon baĢlıkları ekleyebilmenizde mümkündür. Bunun için öncelikle alan seçici seçeneği çalıĢtırılmalı ve karĢınıza gelecek “Özelleştirme” baĢlıklı ekrandan da size uygun olan kolon baĢlıklarını mouse‟unuzun sürükle bırak özelliğini kullanarak föy ekranına taĢımalısınız.

Hizalama: Bu seçenek ile kolonlarda da sıralanan bilgilerinizi sağa, sola dayalı ya da ortalı olarak hizalayabileceksiniz.

En Uygun: Bu seçenek seçildiğinde imleciniz hangi kolon üzerinde ise programınız otomatik olarak ilgili kolon için en uygun geniĢliği belirleyecektir. Yani ilgili kolonu default geniĢliğe getirecektir.

En Uygun (Tüm Kolonlar): Bu seçenek ile de tüm kolon baĢlıkları için programınız uygun kolon geniĢliğini verecektir.

Evet, personel hareket föyü ile yapılacak iĢlemleri yukarıda açıklamaya çalıĢtık. Föy ekranından çıkmak için ESC tuĢuna basmanız veya close(x) butonunu tıklamanız yeterlidir.

12.5.2 Personel Durum Raporu (045964)

Bu rapor, personelinizin belirli bir dönem itibari ile borç-alacak ve bakiyelerini ana alternatif ve orijinal döviz cinslerine göre listelemektedir. Programa girdiğinizde öncelikle rapor parametrelerinin girileceği bir ekran ile karĢılaĢacaksınız. Rapor parametreleri genel amaçlı banka ve kasa bakiye durum raporu parametreleri ile aynıdır. Bu yüzden tekrar açıklamıyoruz. Rapor parametreleri girilip, döküm yeri seçildikten sonra raporunuz listelenecektir. Bu raporda personelinizin kodları, isimleri, tanıtım kartından girilen muhasebe kodları, ana döviz cinsine göre toplam borç ve alacak tutarları ile bakiyeleri, alternatif döviz cinsine göre borç alacak toplamları ve bakiyeleri, alternatif döviz cinsinin raporu aldığınız güne ait kuru, o kura göre ana döviz cinsinden borç alacak bakiye toplamları, bakiyeler arasındaki kur farkı, orijinal döviz cinslerine göre borç alacak toplamları ve bakiyeleri, orjinal döviz cinsinin raporu aldığınız güne ait kuru, o kura göre borç alacak bakiyeleri toplamları ve kur farkı ayrı ayrı baĢlıklar halinde listelenecektir. Bu raporda yer alan tutarlar, döküm detayı parametresine göre ya personelin son durum (rapor aldığınız andaki) borç-alacak ve bakiyeleri ya da girilen tarih itibari ile

olan borç-alacak ve bakiyeleridir. Eğer sorumluluk merkezi detaylı rapor aldıysanız, ilgili personelin hangi sorumluluk merkezlerinden borçlandığını veya alacaklandığını ayrıca görebilirsiniz.

Önemli Not

Programlarımızda kullanıcılarımızın raporlarını daha hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilmeleri mümkündür. Bu durumun özellikle datası yoğun olan firmalar için sevindirici olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü programlarımızın alt yapısında yapılan geliştirmelerle raporlarımızın performansı son derece artırılmış durumdadır. Bu amaçla tüm raporlarımızın parametreler ekranına yani parametre girişleri yapıldıktan sonra raporların ekrana, yazıcıya, dosyaya, Excel'e alınmasını sağladığımız parametreler ekranının alt bölümüne “en yüksek hızda çalış (Rapor alınırken bilgiler ekranda görünmesin) parametresi yerini almıştır. Bu parametrenin başında yer alan kutucuğun işaretlenmiş olması raporlarınızı hızlı şekilde listeleyebilmenizi sağlayacaktır. Tabi bu hız raporun niteliğine, içeriğine ve kodlamasına bağlı olarak şekillenecektir. Bu şekilde rapor alındığında ekranda herhangi bir bilgi izlenmeyecek sadece alttaki durum çubuğunda raporun yüzdesi görüntülenecektir.

12.5.3 Personel Hesap Ekstresi (044161)

Ticari bilgiler raporlarından sonuncusu personel ekstresidir. Bu rapor, istediğiniz kod aralığı yada kod yapısındaki personellerinizin istediğiniz tarih aralığında ve istediğiniz döviz cinsine göre gerçekleĢen tüm borç-alacak hareketlerini, sorumluluk merkezin bazında ve evrak detayları ile birlikte listelemektedir. Bu raporun personel durum raporundan en önemli farkı, personellerinizin hareketlerini istediğiniz tarih aralığında listeleyebilmesidir. Programa girdiğinizde sizden, personellerinize ait kod aralığı yada kod yapısını, istediğiniz tarih aralığını, raporu almak istediğiniz döviz cinsini, sorumluluk merkezi kod aralığını yada kod yapısını girmeniz istenecektir. Parametreler ekranıyla ilgili giriĢlerinizi tamamlayıp, döküm yerini de belirledikten sonra raporunuz istediğiniz tarih aralığında ve istediğiniz personellere yönelik listelenecektir. Parametreler ekranıyla ilgili ayrıntılı bilgi için Bkz. Personel Durum Raporu. Raporunuzda personellerinizin borç ve alacak toplamları istediğiniz sorumluluk merkezleri bazında ve evrak detaylarıyla birlikte listelenecektir. Bu raporda her personele ait bilgiler ayrı ayrı listelenmektedir.

12.5.4 Cari personel hareket föyü (041436)

Bu program ile de kullanıcılarımız, Cari personel tanıtım kartı (041440) ekranından tanımlamıĢ oldukları personellerinin gerçekleĢtirmiĢ olduğu tüm hareketleri detaylı olarak inceleyebileceklerdir.

Bu ekrana da tıpkı Personel hareket föyü (041435) ekranında olduğu gibi Finans Yönetiminin Kasa ödeme fiĢi ile cari personellere yapılan ödemelerin detayları, Kasa Tahsilât FiĢi ile cari personellerden yapılmıĢ olan tahsilâtların detayları, aynı Ģekilde gelen ve giden havale evrakları ile gerçekleĢtirilen para hareketlerinin detayları, alınan avanslar vb. detaylar yansıyacaktır. Programın çalıĢma mantığı ve ekrandan izlenecek bilgiler Personel hareket föyü (041435) programı ile aynı olup aralarında ki temel fark bu programda sadece ve sadece cari personel olarak tanımı yapılmıĢ personellerin hareketlerine yer verilmesidir. Dolayısıyla bu ekranı detaylı olarak anlatma gereği duymuyor daha geniĢ bilgi için Personel hareket föyü (041435) programına ait açıklamalarımızdan yararlanmanızı öneriyoruz.

12.5.5 Cari personel bakiye durum raporu (045966)

Bu rapor ile kullanıcılarımız, Cari personel tanıtım kartı (041440) ekranından cari personel olarak tanımlamıĢ oldukları personellerinin belirli dönem itibari ile borç-alacak ve bakiyelerini ana alternatif ve orijinal döviz cinslerine göre listeleyeceklerdir. Programın çalıĢma mantığı, girilecek olan parametreler ve ekrandan izlenecek bilgiler Personel durum raporu (045964) ile aynı olup aralarında ki temel farklılık bu raporun sadece ve sadece cari personel olarak tanımı yapılmıĢ personellerin bakiyelerini listelemesidir. Dolayısıyla bu raporu detaylı olarak anlatma gereği duymuyor geniĢ bilgi için Personel durum raporuna (045964) ait açıklamalarımızdan yararlanmanızı öneriyoruz.

12.5.6 Cari personel hesap ekstresi (044162)

Bu ekstreyle, kod aralığını gireceğiniz cari personellerinizin, istediğiniz tarihler arasında ve istediğiniz sorumluluk merkezlerinden gerçekleĢen hareketlerinin detaylı olarak dökümü alınacaktır. Cari personel ekstresinde personellerinizin hareketleri zengin filtrelerle süzülür ve personellere göre derlenerek listelenir. Cari personel hesap ekstresi parametreleri giriĢ alanları itibari ile diğer cari hesap ekstreleri ile aynıdır. Yani bu ekranda da sizden, finans yönetiminden girilen tahsilât ve ödeme bordrolarının ekstrede tek satır halinde yer alıp almayacağını, sadece dönem içi toplamları ve bakiyesinin mi raporda yer alacağını, nakil bilgisinin raporda listelenip listelenmeyeceğini, her hesabın ayrı sayfalarda mı listeleneceğini, farklı döviz cinsi ile alınmıĢ yada verilmiĢ olan değerli kâğıtların (çek, senet vb.) carilerin orijinal döviz cinsilerine göre nasıl değerlendirildiğinin sonuçlarının raporda yer alıp almayacağını belirlemeniz istenecektir. Parametre giriĢleriniz doğrultusunda raporunuz istediğiniz bilgileri size sunacaktır. Raporunuzda personellerinizin borç ve alacak toplamları parametreler ekranından seçtiğiniz sorumluluk merkezleri bazında ve evrak detaylarıyla birlikte listelenecektir. Bu raporun en önemli özelliği sadece ve sadece Cari personel tanıtım kartı (041440) ekranından tanımlanmıĢ olan personel hareketlerini baz almasıdır.

12.6 Kullanıcı Tarafından Tanımlanan Raporlar (113400)

Personel programınızın “rapor tanımlama” bölümünden, kullanıcılara özel raporlar hazırlamak mümkündür. Kullanıcı raporları ise, rapor tanımlama bölümünden tanımlanan raporların dökümünü vermektedir. Programa girdiğinizde önce döküm adını seçmeniz ve raporunuzu hangi baĢlık altında listeleyeceğinizi belirtmeniz istenir. Bu ekrandan girilecek en son detay ise, raporunuzda sayfa sonu ve rapor sonu toplamlarının dökülüp dökülmeyeceğine iliĢkin tanımlamanızdır. Raporunuz varsayılan olarak toplam dökümlerin alınacağı Ģekildedir. Eğer bu toplamlardan herhangi birisinin ya da ikisinin birden raporunuzda yer almasını istemiyorsanız ekranda yer alan Dos mode da sayfa sonu toplamları dökülmesin ve Dos mode da rapor sonu toplamları dökülmesin parametrelerinin baĢındaki kutucukları iĢaretlemeniz yeterlidir. Daha sonra F2 tuĢuna basıp karĢınıza gelecek bir baĢka ekrandan rapora dahil edilecek personeller için kriterlerinizi belirtmeniz hemen sonrasında da raporu hangi firmalarınız için alacağınızı seçmeniz gerekecektir. Bu seçimle birlikte döküm yeri tercihinize göre raporunuz listelenecektir.

Önemli Not :

Programlarımızda kullanıcılarımızın raporlarını daha hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilmeleri mümkündür. Bu durumun özellikle datası yoğun olan firmalar için sevindirici olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü programlarımızın alt yapısında yapılan geliştirmelerle raporlarımızın performansı son derece artırılmış durumdadır. Bu amaçla tüm raporlarımızın parametreler ekranına yani parametre girişleri yapıldıktan sonra raporların ekrana, yazıcıya, dosyaya, Excel'e alınmasını sağladığımız parametreler ekranının alt bölümüne “en yüksek hızda çalış (Rapor alınırken bilgiler ekranda görünmesin) parametresi yerini almıştır. Bu parametrenin başında yer alan kutucuğun işaretlenmiş olması raporlarınızı hızlı şekilde listeleyebilmenizi sağlayacaktır. Tabi bu hız raporun niteliğine, içeriğine ve kodlamasına bağlı olarak şekillenecektir. Bu şekilde rapor alındığında ekranda herhangi bir bilgi izlenmeyecek sadece alttaki durum çubuğunda raporun yüzdesi görüntülenecektir.

12.7 Kullanıcı Tarafından Tanımlanan Raporlar(Ücret karşılaştırmalı) (113450) Bu rapor ile kullanıcılarımız, personellerine vermiĢ oldukları ücret bilgilerini programdan belirleyecekleri kriterlere göre farklı farklı detaylarda listeleyebileceklerdir. Böylece hangi personellerin asgari ücret ve üstünde bir tutarla çalıĢtığını, ayrıca kendilerinin belirleyeceği ücret tutarı baz alınarak bu tutardan daha düĢük çalıĢanları ya da bu tutara eĢit ve üstünde çalıĢanları, bunun yanı sıra yine kendilerinin belirleyecekleri ücretler arasında çalıĢan personellerinin listesini alabileceklerdir. Bir anlamda personellerine ödedikleri ücretlerin karĢılaĢtırmasını yapacaklardır. Bu doğrultuda raporunuz size birçok seçenek sunacaktır. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu döküm için kullanıcılarımızın rapor tanımlama programından raporlarının içeriğini oluĢturmaları ve personel tahakkuk iĢlemlerini yapmaları gerekmektedir. Çünkü programı çalıĢtırdığınızda sizden istenecek ilk detay, raporunuz için hangi dökümün baz alınacağını belirtmenizdir. Döküm adı girildikten sonra raporunuza istediğiniz baĢlığı verebilirsiniz. Daha sonra da sizden; raporunuzda sayfa sonu ve rapor

sonu toplamlarının dökülüp dökülmeyeceğini belirtmeniz istenecektir. Raporunuz varsayılan olarak toplam dökümlerin alınacağı Ģekildedir. Eğer bu toplamlardan herhangi birisinin ya da ikisinin birden raporunuzda yer almasını istemiyorsanız ekranda yer alan Dos mode da sayfa sonu toplamları dökülmesin ve Dos mode da rapor sonu toplamları dökülmesin parametrelerinin baĢındaki kutucukları iĢaretlemeniz yeterlidir. Rapor için belirlenecek en son parametre ise, hangi ücret tutarında çalıĢan personellerinizi listeleyeceğinizi belirtmenizdir. Bunun için seçenekler alanından size uygun olan seçimi yapmalısınız.

Asgari ücretin altında çalıĢanları listeleyebilirsiniz, Asgari ücretli ve üstünde çalıĢanları listeleyebilirsiniz,

Belirleyeceğiniz ücretin altında çalıĢanları listeleyebilirsiniz. (Bu seçenek tercih edilirse programınız sizden Ücret-1 alanına bir tutar girmenizi isteyecektir. Bu aĢamada bu alana girilecek tutarın altında ücret alanlar raporunuzda dikkate alınacaktır.

Belirleyeceğiniz ücret ve üstünde çalıĢanları listeleyebilirsiniz. (Bu seçeneği tercih eden kullanıcılarımızın da Ücret-1 alanına tutar girmeleri beklenecektir. Bu aĢamada bu alana girilen tutar ve bu tutarın üstünde ücret alan personelleriniz raporunuzda dikkate alınacaktır.

Belirleyeceğiniz 2 ücret arasında çalıĢanları listeleyebilirsiniz (Bu seçeneğin tercih edilmesi durumunda da programınız sizden Ücret-1 ve Ücret-2 alanlarına tutar giriĢi yapmanızı isteyecektir. Bu doğrultuda bu alanlara girdiğiniz tutarlar arasında ücret alan personelleriniz raporunuzda dikkate alınacaktır.

Bu ekranla ilgili giriĢlerinizi tamamladıktan sonra sıra personellerinizi belirleyeceğiniz diğer parametre ekranına gelecektir. Bu ekranda da sizden

Sıralama Ģeklinize bağlı olarak personellerinizi seçmeniz,

Hesap rakamlarının hangi tahakkuka göre hesaplanacağını belirtmeniz, SSK Ģubenizi seçmeniz,

En son olarak da raporunuzu hangi firmalarınız için listeleyeceğinizi belirtmeniz istenecektir.

Bu belirlemeler ıĢığında döküm yeri tercihinize göre icmal raporunuz dökülecektir.

Önemli Not :

Programlarımızda kullanıcılarımızın raporlarını daha hızlı bir şekilde listeleyip zamandan tasarruf edebilmeleri mümkündür. Bu durumun özellikle datası yoğun olan firmalar için sevindirici olacağı düşüncesindeyiz. Çünkü programlarımızın alt yapısında yapılan geliştirmelerle raporlarımızın performansı son derece artırılmış durumdadır. Bu amaçla tüm raporlarımızın parametreler ekranına yani parametre girişleri yapıldıktan sonra raporların ekrana, yazıcıya, dosyaya, Excel'e alınmasını sağladığımız parametreler ekranının alt bölümüne “en yüksek hızda çalış (Rapor alınırken bilgiler ekranda görünmesin) parametresi yerini almıştır. Bu parametrenin başında yer alan kutucuğun işaretlenmiş olması raporlarınızı hızlı şekilde listeleyebilmenizi sağlayacaktır. Tabi bu hız raporun niteliğine, içeriğine ve kodlamasına bağlı olarak şekillenecektir. Bu şekilde rapor alındığında ekranda herhangi bir bilgi izlenmeyecek sadece alttaki durum çubuğunda raporun yüzdesi görüntülenecektir.

12.8 Personel izin tablosu (Chart) (113610)

Bu program ile kullanıcılarımız; İzin formu (111500) ekranından tanımladıkları her personelin izinli olduğu tarih aralığını grafik bazında görüntüleyebilmekte, dolayısıyla hangi personel hangi tarih aralığında izne ayrılmıĢ sorularına tek bir ekran üzerinden cevap bulabilmektedirler. Bu ekranın en önemli özelliği kullanıcılarımızın aynı ekran üzerinden birçok iĢlemi gerçekleĢtirebilmelerine imkân tanımasıdır.

Nasıl mı?

Personellere iliĢkin ileri tarihe izin tanımlaması yapılabilecek, dolayısıyla planlı olan tüm izinler bu ekrandan izlenebilecektir. Böylece aynı tarih aralığında izne ayrılacak olan personellerin izinleri yeniden gözden geçirilebilecek hatta aynı görevde çalıĢan personellere farklı tarihlerde izin tanımlanabilmesi mümkün olacaktır.

Programımızda bir personel için birden fazla izin tanımlanabilmektedir. Dolayısıyla her tanımlanan izin de, tarih aralığına bağlı olarak ilgili personele karĢılık gelen takvim üzerinde yer alacaktır. Ġzinler ekranda yatay Ģeritler halinde belirtilmektedir. Kullanıcılarımız mouse göstergelerini bu Ģeritler üzerine getirerek personellerinin izin detaylarını, ekranın alt bölümünden izleyebilirler. Ġzin tipi, izin gün sayısı vb. Bunun yanı sıra mouse göstergelerinin sağ tuĢuna basarak da, personel kartı ve izin kartı ekranına ulaĢabilir hatta izin kartı bilgilerinde değiĢiklik yapabilirler.

Mouse'un sürükle bırak özelliğini kullanarak tanımlı olan izinlerin farklı bir tarih aralığına taĢınmasını, yine mouse yardımıyla izin tarihlerine yeni günlerin eklenmesini ya da çıkarılmasını sağlayabileceklerdir. Ġzin eklemek ya da çıkarmak için yapmanız gereken, tarihlerin gösterildiği Ģeritlerin baĢlangıç ya da bitiĢ noktalarında mouse'un sağ tuĢunu basılı tutup Ģeridinizi istediğiniz izin tarihine gelene kadar ileri ya da geriye doğru çekmenizdir.

Böylece herhangi bir iĢleme gerek kalmadan izin tarihlerini değiĢtirmiĢ olacak ve

"Değişiklikleri kaydet" butonu yardımıyla da personellerin izin formuna anında iĢleyebileceksiniz.

Ekranda tüm izinler tanımlanan izin tipine bağlı olarak farklı renkle belirtilmektedir.

Dolayısıyla hangi personel yıllık izne ayrılmıĢ, hangisi ücretli izin kullanıyor, ya da hastalık sebebi ile izinli gibi durumlar, görüntülenen renklere göre de ayırt edilebilecektir. Kırmızı Ģerit yıllık izin, sarı Ģerit ücretli izin gibi.

Ekranın üst bölümünde yer alan "Başlangıç tarihi" alanına tarih giriĢi yaparak, sadece istediğiniz tarih itibari ile izne baĢlayan personellerinizin görüntülenmesini sağlayabilirsiniz 30 Haziran'da kimler izne ayrılıyor diyebilirsiniz mesela.

Yine ekranın üst yarısında yer alan butonlar ile izin tablonuzun dökümünü alabilir, ekran görüntünüzü büyütüp küçültebilirsiniz. Ekrandaki görüntünün küçülmesi durumunda tarihlerin sıralandığı bölümde daralma olacağından bazı tarihler görüntülenmeyebilecektir.

Ġzin/ekle çıkar butonu ile kullanıcılarımız Ġzin formu (111500) ekranına ulaĢacak ve personelleri için yeni izin tanımlaması yapabilecek ya da tanımlı olan izinleri silebileceklerdir. Daha sonra ekrandaki yenile butonunu tıklayarak da yenilenen bilgilerin görüntülenmesini sağlayabileceklerdir.

Programı çalıĢtırdığınızda sadece sizden, izin planlarını inceleyeceğiniz ya da değiĢiklik yapacağınız personelleri seçmeniz istenecektir. Personel seçimini ekranınızın Departman, bölge ve görev kodu alanlarından belirleyebilirsiniz. Tercihiniz doğrultusunda izin tanımı belli olan personelleriniz ekranınızın ikinci bölümüne yansıyacaktır. Ekranın alt bölümünde de, mouse göstergeniz hangi izin Ģeridi üzerinde ise, izni kullanan personelin adı, izin tipi, izin gün sayısı ve yol izni bilgisi size sunulacaktır. Bu aĢamada size düĢen, personelleriniz için “İzin ekle/çıkar” butonunu kullanarak yeni izin tanımı yapmanız ya da izin planlarında gerekli olan değiĢikliği gerçekleĢtirmenizdir. Ekranda yapılan değiĢiklikler "Değişiklikleri kaydet" butonu tıklanarak kaydedilmelidir.

12.9 Personel form tasarımı

Bu bölümdeki programlar ile personel ve firmalarınıza yönelik istediğiniz bilgileri kullanarak içeriğini dizayn edebileceksiniz ve dizayn ettiğiniz bu formların dökümünü alabileceksiniz. ġimdi sırasıyla bunları anlatalım.

12.9.1 Personel form tanımlama (113620)

Bu program yardımıyla personellerinize ve firmalarınıza yönelik istediğiniz bilgileri kullanarak içeriğini tamamen sizin dizayn edebileceğiniz formlar hazırlayıp bunların dökümünü bir sonraki programımız olan Personel form dökümü (113621)'den alabilirsiniz. Programı çalıĢtırdığınızda karĢınıza evrak

form dosyası için otomatik olarak atanan PERSFORM isimli dosyanın geldiğini göreceksiniz. Bu dosya ismi girilip enter tuĢuna basıldıktan sonra form dizaynını yapacağınız ekrana geçilecektir.

Bu ekranı iki bölüm olarak inceleyebiliriz. Ekranın sol tarafındaki bölüm kayıt ve silme iĢlemlerinin yapılacağı, statik ve dinamik alanlar ile ilgili fontların değiĢtirilebileceği, eklenen alanların koordinatlarının izlenebileceği, kısaca evrak formunun Ģekilsel ve içerik özelliklerinin tanımlanacağı parametrelerden oluĢmuĢtur. Ekranın sağ yarısı ise form dizaynının baĢka bir ifade ile personelleriniz için yer alacak statik ve dinamik alanların, mesajların seçileceği, bunların form üzerinde istenilen konumlara taĢınacağı bölümdür. ġimdi ekranın sol yarısından baĢlayarak evrak form tanımlamalarının nasıl yapılacağını açıklamaya çalıĢalım.

1. Form tasarım ekranın sol bölümünde yapılacak düzenlemeler