• Sonuç bulunamadı

Araştırmacı FZG’de yapılan paylaşımları ve ders sonrasını değerlendirdiği günlüklerinde öğretmenlik becerisi ile ilgili kendini değerlendirdiği ve mesleki yeterliliğini sorguladığı durumlara yer vermiştir. Bu başlık altında bu tür durumlara örnekler verilmiştir. FZG’de yapılan paylaşımlar; Araştırmacının ders sürecinde kullandığı örnekler ve öğrencilerine öğrettiği stratejiler konusunda kendisini eleştirel bir gözle değerlendirme imkanı oluşturmuştur. Araştırmacı, öğrencilerin düşünme şekillerini anlamada diğer öğretmenlerin gözlemlerini ve kendi ders tecrübelerini değerlendirerek “Daha iyi nasıl öğretebilirim?” sorusunu kendisine yöneltmiş ve eksik olduğu durumları fark etmiştir. Aşağıda bu tür durumlara örnek olabilecek araştırmacı günlüklerinden alıntılara yer verilmektedir.

Problem çözümünde bilinmeyenler için çoğunlukla somut olması amacıyla kutu, çubuk gibi gösterimler kullanılmış. Çok katlı sorularda çok fazla kutuyu çizmek zahmetli ve fazla kutu çizildiğinde çözüm sürecinde kafa karıştırıcı olabilir diye düşünüyordum. Ama çoğunluğun kutu çizmenin 6. sınıf seviyesine daha uygun olduğunu söylemesi benim de kendi yöntemimi sorgulamama sebep oldu. Kat yöntemini dersine girmediğim bir 6. sınıf öğrencisinin kullandığını görmüştüm. Soruları çok daha sistemli ve hatasız çözmesine yardımcı olmuştu. O an kutu çizmekten daha iyi bir yöntem olduğuna karar verip bu seneki dersimde 1 kat 5 kat gibi ifadeleri kullanmalarını istedim. Ancak diğer arkadaşların da dediği gibi çoğu öğrenci bu yöntemi anlamakta zorlandı. İki gün sonraki dersimde bir saati daha problem çözümüne ayıracağım öğrencilerin algılamalarını daha iyi gözlemleyip kat yönteminin verimli olup olmadığına karar vereceğim (09.10.2017).

Yukarıdaki alıntıda 6.sınıf seviyesinde kat mantığının öğretimi konusunda araştırmacı kendi yöntemini sorgulamıştır. Gruptaki birçok öğretmenin ortak olarak tercih ettiği kutu yönteminin daha çok kabul gördüğünü ve faydalı bulunduğunu gözlemlemiştir. Kullandığı kat yönteminin vasat ve altı öğrenciler için konunun anlaşılmasını zorlaştıracağını fark etmiştir.

Araştırmacı farklı bir günde yazdığı günlüğünde ortak bölen ve ortak kat bulma konusu üzerinde öğretmen arkadaşları ile paylaşımlarından ne kadar faydalandığından bahsetmektedir.

Ortak bölen ortak kat kazanımında Ebob-Ekok kavramlarına, problemlerine ve bu problemlerin çözümünde bölen listesine yer verip vermeyecekleri konusunda gruptaki öğretmenlerden fikir aldım. Kazanım hakkında fikir aldığımda yorum yapan öğretmenlerin çoğunluğu bölen listesine yer vermeyeceklerini, bölen listesinin öğrencilerin problemi anlayarak çözmesini engellediğini belirttiler. Hatta bazı öğretmenler 8. Sınıf seviyesinde bile bölen listesine gerek olmadığını düşündüklerini söylediler. Benim gibi bölen listesini verip vermeme konusunda kararsız olan öğretmenler de vardı. Bu kazanım üzerinde tartışmak benim gibi onlar için de doğru karar verme noktasında faydalı oldu. Bölen listesi kullanıldığında öğrenciler problemin Ebob ya da Ekok ile ilgili olup olmadığını tespit edip sadece kuralı uyguluyorlar. Kural

sonucunda buldukları sayının o problem için ne anlama geldiğini düşünmeden bu işlemi yapıyorlar ve çözümün devamında akıl yürütme yapmadıkları için zorlanıyorlar. 8. Sınıf öğrencilerinde bu durumu hepimiz gözlemliyoruz. O yüzden arkadaşlarımın tavsiyesi çok mantıklı geldi. Ortak kat ve ortak bölenin anlamının kavranması ve problemlerin anlaşılarak ve akıl yürüterek çözülmesine ortam sağlamak için katları ya da bölenleri tek tek yazarak ortak olanları tespit etmek daha faydalı bir yöntem olacaktır. Ayrıca bu yöntemi kullanmak çarpanlar ve katlar konusunu tekrar etme ortamı sağlayacak ve bu konudaki eksiklikleri gidermeye fırsat sunacaktır. Ben henüz konuyu işlemedim fakat bu kazanım üzerinde tartışmamız bölen listesi verme düşüncemin yanlış olduğunu fark etmemi sağladı, Ali de benim gibi bu konuda kararsızlık yaşadığını belirtmişti, diğer öğretmenlerin bölen listesi vermeme konusundaki tavsiyeleri üzerine o da sonraki yorumlarında tek tek bölen veya kat bulmanın daha iyi olacağına karar verdi (25.10.2017).

Yukarıdaki örnek, dersi planlarken ve kullanacağı yönteme karar verirken gruptaki yorumların araştırmacı için yol gösterici olduğunu göstermektedir. Araştırmacı grupta yapılan paylaşımlarda öğretmeyi planladığı çözüm yollarının öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratabileceği durumları fark etmesini sağlayan yorumlar almıştır. FZG’deki tartışmalar, Araştırmacının çözüm yolu öğretimini çok yönlü düşünmesini ve öğretmeyi planladığı çözüm yollarının olumlu ve olumsuz taraflarını fark etmesini sağlamıştır.

Araştırmacı farklı bir tarihte yazdığı günlüğünde tahtaya düzenli şekil çizmediği yönünde aldığı uyarı sonrası kendini eleştirel bir gözle değerlendirmiştir. Aşağıda bu duruma örnek olabilecek araştırmacı günlüklerinden bir alıntıya yer verilmektedir.

Berna Öğretmen oranla ilgili tahtaya çizdiğim örnekte şekilleri aceleci ve özensiz çizmiş olmamın öğrencilerde kavram yanılgısına sebep olabileceği uyarısında bulundu. Çizdiğim karelerin eğri büğrü olması kare tanımına aykırı çizim yapmamın yanlış olduğunu belirtti. Ona kesinlikle hak verdim. Tahtayı kullanmada iyi olmadığımı düşünüyorum. Dersimde daha çok şey vermek için süreyle yarış halindeymişim gibi hissediyorum. Bu da tahtayı hızlı kullanmama ve çirkin yazmama sebep oluyor. Bu yanlışımı aklımdan çıkarmayıp tahta kullanma konusunda daha özenli olmalıyım. Arkadaşımın bu uyarısı hatamı fark etmemi sağladı (16.11.2017).

Araştırmacı Şekil 107’de yaptığı paylaşım sonrasında grupta Berna Öğretmen tarafından tahta kullanımı konusunda uyarılmıştır. Yapılan bu yorum, Araştırmacının tahtayı daha özenli ve düzenli kullanması gerektiği konusunda özeleştiri yapmasını ve bu yöndeki eksikliğini fark etmesini sağlamıştır.

Başka bir günde gruptaki öğretmenlerin ders sürecinde internet bağlantılı uygulamalardan faydalandığını gören Araştırmacının bu gibi öğretim araçlarına yer vermediği için kendini eleştirdiği görülmüştür.

Elif Morpa Kampüsten ve EBA dan oyun açtığını, bu sayede öğrencilerin eğlenerek oran konusunu pekiştirdiklerini söyledi. Bu konuda kendimi yetersiz hissediyorum. Morpa ve EBA gibi internet üzerinden bağlanılan etkinlikler sırasında geçmiş yıllarda genellikle aksilik çıkması, bağlantı sorunu yaşamış olmam süre kaybına neden olur kaygısı ile bu çeşit etkinliklere yer verme fikrinden uzaklaşmama sebep oldu. Aslında dersi sevdiren ve zaman zaman çocukların ihtiyaç duyduğu etkinlikler var. Bu konudaki önyargımı yıkıp bu çeşit etkinliklere ben de yer verebilirim (16.11.2017).

Yukarıdaki alıntıda Araştırmacı öğretime destek amacıyla geliştirilen EBA gibi internet bağlantılı uygulamaları teknik aksaklık yaşama korkusuyla derslerinde kullanmadığını fark etmiştir. Gruptaki öğretmenlerin bu gibi internet bağlantılı uygulamaların öğrencileri derse motive ettiğini paylaşması, Araştırmacının da derste kullanılacak öğretim araçlarını planlama konusunda özeleştiri yapmasını sağlamıştır.

Araştırmacı, farklı bir günde yazdığı günlüğünde oran kavramının öğretimi ile ilgili kendi ders gözlemlerini ve grupta paylaşılan öğretmen yorumlarını değerlendirmiş, yetersiz olduğu durumları tespit etmeye çalışmıştır.

Merve ve Ali derslerinde oran kavramı ile ilgili tartışmalar yaptıklarını ve verimli olduğunu ifade etmişlerdi. Bu öneriden yola çıkarak ben de dersimde tartışma ortamı oluşturmaya çalıştım. Oranın 1 olması ½ olması ve ¼ olması yarım ve çeyreği bildikleri için kolay tahmin edildi ama oranın 2 olması, 3 olması gibi durumlar tahmin edilemedi. Kat mantığı hala tam oturmadı bunu fark ettim. Bir sayının katı dediğimde ritmik sayma akıllarına geliyor oradan yola çıkıp katları buluyorlar ama esas olarak kat ne demek bunun tam anlaşılmadığını bu konuyu öğretmede eksikliğim olduğunu düşündüm. Kat kavramının çarpma işlemi ile ilişkisinin iyi kavratılması gerekiyor. Bu konudaki eksikliğe tekrar değineceğim. Merve oran konusundaki tartışmaları örnek çözümünden sonra yapmamı önerdi. Kendisinin bu şekilde uyguladığını ve daha verimli olduğunu söyledi. Ben de tartışma ile fazla ayrıntılı durumları çözmeye çalışmakla hata ettiğimi fark ettim. Dersimde soru çözdükçe öğrencilerim umarım daha iyi anlayacaklardır (17.11.2017).

Yukarıdaki alıntı örneğinde ise Araştırmacının oran konusunu anlamlandırma amacıyla uyguladığı ders planındaki eksikliği ve yetersizliği gruptaki öğretmenlerin tavsiyeleri ile fark ettiği görülmüştür. Sınıfta yerine göre tartışma ortamı oluşturarak öğrencilerin kavramları düşünmesini ve anlamlandırmasını sağlaması gerektiğini, yerine

göreyse önce konuyu anlamalarını sağlayacak örnek çözümlerine öncelik vermesi gerektiğini fark etmiştir. Araştırmacı ayrıca ders gözlemleri sonrasında öğrencilerde gözlemlediği eksiklikleri değerlendirerek vurgulaması gereken kavramları tespit etmiştir.

Outline

Benzer Belgeler