• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 2: METODOLOJĠ

2.3. Verilerin Toplanması

2.3.1. Pratiklerin ve Performansların Alanı - Nitel AraĢtırma ve Örneklem

2.3.1.2. Katılımcıların Nitelikleri

Bu çalıĢma Danimarka‘ya göç etmiĢ ve Danimarka‘da doğmuĢ halen hayatını Danimarka‘da sürdüren Türkiye kökenli bireyler üzerinde uygulanmıĢtır. Bu çerçevede doğum yerine göre bir kategorilendirme ve bu kategoriler arasında karĢılaĢtırma söz konusudur. Ulusötesi Türkiye kökenli göçmen ailelerin gündelik hayatlarını ve pratiklerinin nasıl kimlik oluĢumlarını ve dönüĢümlerini etkilediği anlamak için ailenin kültürel, sosyal, bölgesel ve ulusal kökeninin çeĢitli ulus ötesi mekânlarda nasıl etkileĢim içinde olduğuna bakılmıĢtır. Birçok bağlantılı ulusötesi ailenin bireylerinden seçilen katılımcıların ve hane dıĢında tek tek farklı bireylerin göç hikâyeleri içinde öz benlik ve sosyal kimliğinin süreçleri çözümlenmektedir.

Belli sürelerde aile içinde ve farklı yerlerde gözlemlenen ailelerin farklı üyeleri ile görüĢmeler yapılmıĢtır. GörüĢme yapılan aile üyeleri bireylerin nitelikleri Ģöyledir,

2008 Ocak (Norveç, Drammen), Danimarka doğumlu DiĢ doktoru asistanı olan 26 yaĢında ile mülakatlar yapılmıĢtır. Ve bu kiĢi ve ailesi gözlemlenmiĢtir.

Kopenhag‘da belli dönemlerde bir yıl süre ile hem Türkiye‘de hem de Danimarka‘da gözlemler yapılan UĢaklı bir aile ve B Hanım (52, kadın) emekli ve eĢi B1 (55, erkek) bir temizlik Ģirketinde iĢçi olarak çalıĢmaktadır. Kızları Türkiye‘den bir kiĢiyle evlenip hayatını orada sürdürürken oğulları (33) ayrı bir evde Danimarka‘da yaĢamaktadır. Katılımlı gözlemler sırasında çeĢitli ev ziyaretleri, düğünler ve doğum günlerinde bu kiĢilerin akrabaları, komĢuları ve arkadaĢları ile görüĢmeler sırasında alan notları alınmıĢ, yapılandırılmamıĢ ve yapılandırılmıĢ birçok görüĢme yapılmıĢtır.

Ġkinci UĢaklı aile ile Kopenhag‘da Dört defa Danimarka‘da bir defa Türkiye‘de bu aile ile görüĢülmüĢtür. N hanım (38) ve oğlu M (19) ile yarı yapılandırılmıĢ görüĢmeler yapılmıĢtır. Katılımcı pedagog (39, kadın), eĢi öğretmen ve katılımcının (19, erkek) oğlu lisede okumaktadır.

Almanya doğumlu katılımcı (36, kadın) ile Herning‘de 3 gün süre ile görüĢülmüĢtür. Ev ziyareti ve doğum günü kutlamasında alan notları alınmıĢtır. F hanım öğretmenlik kulu mezunu, eĢi pedagogdur ve biri 5 diğeri 14 yaĢlarında iki oğulları vardır. Bu ailede UĢaklıdır.

Adıyamanlı üniversite mezunu katılımcı eĢinden ayrılmıĢtır ve oğlu (14, erkek) ile birlikte yaĢamaktadır. Hane içinde ve çeĢitli sosyo-kültürel ve politik organizasyonlarda görüĢülmüĢtür. Bunun yanında yarı yapılandırılmıĢ bir görüĢme yapılmıĢtır.

Ankara / Haymanalı bu aile ile ailece çalıĢtırdıkları pizza dükkânların da altı ay boyunca görüĢmeler ve gözlemler yapılmıĢtır. Pizza dükkânının sahibi katılımcı (37, erkek) ile kızları katılımcı (33, kadın) ve katılımcı (28, kadın) ve eĢi katılımcı (28, erkek) ile görüĢmelerden notlar alınmıĢtır.

Ġzmirli katılımcı (57, kadın) Türkiye‘den mülteci olarak kızlarıyla birlikte 80 ihtilali sonrası gelmiĢlerdir. Katılımcı öğretmendir ve çeĢitli defa hane içinde ve farklı organizasyonlarda sohbet biçiminde ve yarı yapılandırılmıĢ bir görüĢme yapılmıĢtır. Konya kökenli, Danimarka doğumlu ile Ġstanbul‘da 24 yaĢ kuralından dolayı eĢiyle ayrı yaĢamak zorunda kalan Katılımcı (22, kadın) Ġstanbul‘da yarı yapılandırılmıĢ görüĢmeler yapılmıĢtır.

UĢaklı ile Koge‘de 3 defa görüĢülmüĢ ve kendisiyle çeĢitli ailelere ziyaretler yapılmıĢ, cami derneğinde birçok kiĢiyle görüĢülmüĢ ve bir Sivaslı ailenin düğününe katılınarak gözlemler yapılmıĢtır.

Bazı Mesleklerden Bilgi Verici KiĢiler (öğretmen, din görevlisi, pedagog,

sanatçı, gazeteci): Blågårds okulunda 24 Ocak cumartesi saat 14.00 de anadili ile

ilgili seminerde gözlemler yapılmıĢ ve anadili öğretmeni MK (39, Erkek) ile görüĢme yapılmıĢtır. Danimarka doğumlu katılımcı (19, kadın) anadili hakkındaki düĢüncelerinden notlar alınmıĢtır. Yine çeĢitli din görevlileriyle ve bir edebiyatçı (66, erkek) ile görüĢmeler yapılmıĢtır. 23 Nisan etkinlikleri sırasında yapılan gözlemlerde görsel ve iĢitsel kayıtlar alınmıĢtır. Anadili öğretmenleri ve din görevlileri ile yapılan görüĢmeler Danimarka‘da yaĢayan Türkiye kökenli topluluk ve çocuklarının uyum, dil, kimlik ve aidiyetleri üzerinedir.

Bireysel Sohbet Tarzı Mülakatlar: DıĢ mekânlarda ikinci kuĢak diye tanımlanan Danimarka doğumlular ve ilkokuldan önce Danimarka‘ya göç etmiĢ kiĢilerle görüĢmeler sırasında sohbet tarzı görüĢmelerde alınan notlar kullanılmaktadır. Hazırlanan anketlerde bulunan açık uçlu sorular yoluyla da katılımcıların görüĢleri alınmıĢtır.

Katılımcıların Nitelikleri:

Tablo 7: Mülakat Katılımcılarının Özellikleri

YaĢ Cinsiyet Eğitim Doğum Yeri

Göç YaĢı

Göç Sebebi Katılımcı 1 30 Kadın Konya 18 Evlilik-Aile BirleĢimi Katılımcı 2 19 Kadın Üniversite -Öğrenci Danimarka - - Katılımcı 3 39 Kadın Üniversite -Öğrenci Konya 8 Aile BirleĢimi Katılımcı 4 21 Kadın Üniversite -Öğrenci Danimarka - - Katılımcı 5 22 Kadın Üniversite –Öğrenci Danimarka - - Katılımcı 6 39 Kadın Üniversite Adıyaman 24 Evlilik-Aile

BirleĢimi Katılımcı 7 39 Kadın Meslek Yüksek Okulu UĢak 10 Aile BirleĢimi Katılımcı 8 55 Kadın Ġlkokul Ankara 17 Evlilik-Aile

BirleĢimi Katılımcı 9 32 Kadın Meslek Yüksek Okulu Danimarka - -

Katılımcı 10

28 Kadın Üniversite Danimarka - - Katılımcı

11

18 Kadın Lise Danimarka Katılımcı

12

24 Kadın Meslek Yüksek Okulu Danimarka - - Katılımcı

13

26 Kadın Meslek Yüksek Okulu Danimarka - - Katılımcı

14

19 Erkek Lise Danimarka - - Katılımcı

15

57 Kadın Üniversite Ġzmir 27 Siyasi Sığınmacı Katılımcı

16

22 Erkek Lise Danimarka - - Katılımcı

17

24 Erkek Lise Bulgaristan 19 ÇalıĢmak Katılımcı

18

36 Kadın Meslek Yüksek Okulu Almanya 19 Evlilik – Aile BirleĢimi Katılımcı

19

19 Kadın Meslek Yüksek Okulu – Öğrenci

Danimarka - - Katılımcı

20

55 Erkek Ġlkokul UĢak 16 ÇalıĢma- Aile BirleĢimi Katılımcı

21

21 Kadın Üniversite -Öğrenci Danimarka - - Katılımcı

22

66 Erkek Yüksek Lisans Denizli 26 Eğitim Katılımcı

23

33 Erkek Yüksek Lisans Tokat 2 Aile BirleĢimi Katılımcı

24

28 Erkek Lise Ankara 27 Evlilik Aile BirleĢimi- Katılımcı

25

37 Erkek Lise Danimarka - -

Grup GörüĢmesi 1 (09.02.2009, Roskilde) Danimarka yakınlarında bir Ģehir olan

ilçesinden bir grup Danimarka doğumlu genç ve babaları (birbirleriyle akraba) ile görüĢme yapılmıĢtır.

Grup GörüĢmesi 2 (23.04.2009): Danimarka‘nın Koge Ģehrinde cami derneğine

bağlı kültür evine ziyaret sırasında Ģehirde ikamet eden kiĢilerle yaĢamları ile ilgili bir görüĢme yapıldı.

Anadili ile Ġlgili Seminerde Gözlemler ve Akabindeki GörüĢmeler: 24 Ocak

cumartesi saat 14.00 de Blågårds okulunda okul aile birliğinin yapmıĢ olduğu toplantı benzeri seminer Anadili öğretmeni ile görüĢülmüĢ, sunumlar sırasında notlar alınmıĢtır.