• Sonuç bulunamadı

Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesine likin statistikî

E. Adliyenin yükünün Azaltlmasnn Salanmas

13. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesine likin statistikî

Adalet Bakanl tarafndan yaymlanan istatistiklerde kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verilen dosya says incelendiinde bu saynn olmas gerekenden çok geride olduu görülmektedir. Gerçekten Adalet Bakanl tarafndan 2006 ylna ilikin yaymlanan istatistiklere bakldnda ülke çapnda tamamlanp karar verilen soruturma says 1.410.772 iken bunlardan sadece 9026 tanesi bakmndan kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verilmitir108. 9026 kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kararndan 8340 tanesi o dönem yürülükte bulunan Çocuk Koruma Kanunu m. 19’a dayanlarak verilmi olup CMK m. 171/ 2- 5’e dayanlarak verilen kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kararnn says yalnzca 686 olmutur109.

2007 ylna ait istatistikler incelendiinde ise tamamlanp karar verilen soruturma saysnn 1.716.826 olduu ve bunlardan sadece 422 tanesi hakknda kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verildii görülmektedir110. 2008 ylnda tamamlanp karar verilen soruturma says 2.839.943 iken bunlardan sadece 422 tanesi hakknda kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verilmitir111.

107

Bkz. Üçüncü Bölüm I B 3 e bal altnda yaplan açklamalar.

108

www.adli-sicil.gov.tr (eriim tarihi: 02.06.2011).

109

CMK uyarnca verilen kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kararnn Çocuk Koruma Kanunu’na oranla çok daha az olmasnn bir sebebinin CMK m. 171’e kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kurumunu ekleyen 5560 sayl Kanun’un 06.12.2006 tarihinde yürürlüe girmesi olduu da söylenmelidir (Ylmaz, Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi, s. 72).

110

www.adli-sicil.gov.tr (eriim tarihi: 02.06.2011).

111

2009 ylndan itibaren ise Adalet Bakanl yaymlad istatistiklerde kovuturmama karar verilen soruturma says ile hakknda kamu davas açlan soruturma says dnda kalan yetkisizlik, görevsizlik, birletirme ve kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi saylarn tek tek deil bir bütün halinde yaymladndan 2009 ylndan itibaren yl içinde kaç tane kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verildii bilinememektedir.

Adalet Bakanl’nn mevcut istatistikleri karsnda kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kurumunun pratikte hiçbir ilevi bulunmad söylenebilir. Bunun en önemli sebebi kamu davas açlmasnn ertelenmesinin mümkün olduu suçlarn ikayete bal suçlardan olup ayn zamanda üst snr bir yl ya da daha az hapis cezasn gerektiren suçlardan olmas zorunluluudur. Dolaysyla bu tür çifte snrlama kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin uygulanabilirliini önemli ölçüde kstlamaktadr112. Bunun yansra Cumhuriyet savclar, CMK m. 231’de hükmün açklanmasnn geri braklmas kurumunun düzenlenmesinden ötürü esasen kamu davasnn açlmasnn ertelenebilecei fiiller bakmndan yarglama sonucunda mahkeme tarafndan hükmün açklanmasnn geri braklmas olas olduu için bu konuda takdir yetkisini mahkemelere brakabilmektedirler113. Kanunkoyucu kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kurumuna yer vermekle önemli bir adm atmtr. Böylelikle kanunkoyucu son yüzyl içinde özellikle Kta Avrupas Hukuku’nda ortaya çkan gelimelere kaytsz kalmadn göstermitir. Fakat, bunu yaparken belki de bu kurumun uygulamasnn sonuçlarn gözlemleyebilmek amacyla kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin koullarn çok sk bir ekilde belirlemitir. Mevcut kanunî düzenleme karsnda kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi kurumunun gözle görülür etki göstermesi beklenmemelidir. Bu sebeple aada bu konu hakkndaki önerilerde de deinilecei üzere kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi salt ikayete tabi suçlar ile ve üst snr bir yl ya da daha az hapis cezasn gerektiren suçlar ile uygulanabilir olmaktan çkarlmal; uygulama alan geniletilmelidir. Ayrca Cumhuriyet savclarnn nasl olsa yarglama sonunda mevcut soruturmann konusunu oluturan fiil bakmndan hükmün açklanmasnn

112Ylmaz, Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi, s. 74. 113

geri braklmas karar verileceinden takdir yetkisini kullanmayp kamu davas açmalar anlalamaz bir tutumdur. Çünkü, kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin getirili amaçlarndan biri de mahkemelerin önüne gelen dosyalarn saysn azaltmaktr. Cumhuriyet savclarnn böyle bir tutum sergilemeleri ise takdir yetkileri dahiline braklm bir kurumu yeterince kavrayamadklarn göstermektedir. Fakat, bu tespitin kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin mümkün olduu her fiil bakmndan deil, sadece koullar oluan ve Cumhuriyet savcsnn aslnda takdir yetkisini kullanabilecei ve kararsz kalmad fiiller bakmndan geçerli olduu söylenmelidir. Son olarak kanunlarda yaplan deiiklikler kadar onlar uygulayacak kiilerin bak açlar da önemli olduundan Cumhuriyet savclarnn bu konu hakkndaki tutumlarnn kanunu mümkün olduunca en iyi ekilde uygulamaya yönelik olmas gerektii ve yeni olan bu kurumun yaama geçirilmesi bakmndan Cumhuriyet savclarnn mesafeli hareket etmeyip insiyatif üstlenmeleri gerektii ifade edilmelidir.

II. CUMHURYET SAVCISINA TAKDR YETKS TANINMASI YÖNÜNDEK ÖNERLERMZ

A. Ceza Muhakemesi Kanunu m. 171/ 1 Bakmndan

1. Cumhuriyet Savcsnn Kovuturmaya Yer Olmad Kararna Kar tiraz mkan Getirilmelidir

Kovuturmaya yer olmad kararna itiraz düzenleyen CMK m. 173’ün beinci fkrasna göre “Cumhuriyet savcsnn kamu davasnn açlmamas hususunda takdir yetkisini kulland hallerde bu madde hükmü uygulanmaz”. Yukarda da birçok kez belirtildii üzere CMK m. 171/ 1’in mevcut hali bakmndan en önemli eksiklik Cumhuriyet savcsnn bu düzenleme ile kendisine tannan takdir yetkisine dayanarak verdii kovuturmaya yer olmad kararna kar herhangi bir itiraz hakk

öngörülmemi olmasdr114. Nitekim doktrinde de bu karara kar itiraz imkan getirilmesi bakmndan görü birlii bulunmaktadr115.

CMK m. 171/ 1’in mevcut hali karsnda Cumhuriyet savcsna denetlenemeyen bir takdir yetkisi tannm olmasna yol açan ve bu yönüyle hukuk devleti ilkesini açkça zedeleyen CMK m. 173/ 5 hükmü doktrinin de savunduu üzere derhal kaldrlmaldr. Böylelikle Cumhuriyet savcsnn CMK m. 171/ 1’e dayanarak verdii kovuturmaya yer olmad kararnn denetlenerek olayda gerçekten cezay kaldran ahsî sebep olan etkin pimanln veya ahsî cezaszlk sebebinin bulunup bulunmadnn kontrol edilebilmesinin önü açlmaldr.

2. ddianamenin Kabulü le Duruma Evresi Arasnda Mahkemeye de Düme Karar Verme Yetkisi Tannmaldr

CMK m. 171/ 1’in uygulanabilecei; fakat, Cumhuriyet savcsnn bunu uygulamayarak kamu davas açm olduu haller bakmndan CMK m. 171/ 1’e ikinci cümle eklenerek, iddianamenin kabulü ile durumann balamas arasnda mahkemenin de düme karar verebilmesi imkan getirilmelidir. Dolaysyla bu konuda ayrca snrl olarak mahkemeye de bir takdir yetkisi tannmaldr. Fakat, mahkemenin bu yetkiyi kullanabilmesi için Cumhuriyet savcsnn ve sann onayn

114

Esasen CMK m. 171/ 1’de bu karara kar itiraz yolunun kapatlm olmasnn sebebi kanmzca mehaz kanun olduu söylenebilecek Alman CMK § 153b’de benzer düzenlemeye yer veren hüküm bakmndan Alman kanunkoyucusunun bu karara kar itiraz yolunu kapatm olmasdr. Fakat, eer Alman CMK § 153b’den esinlenilerek CMK m. 173/ 5’e yer verilmi ise bir nokta gözden kaçrlmtr. Çünkü, Cumhuriyet savcsnn Alman CMK § 153b’yi uygulanabilmesi, ilenen fiil bakmndan dava açlacak mahkemenin onay ile mümkündür. Dolaysyla Alman Hukuku’nda bu hükme dayanarak kovuturmaya yer olmad karar verildii hallerde zaten ilenen fiil bakmndan yetkili ve görevli mahkemenin onay bulunduu için Alman kanunkoyucusu bu karara kar ayrca itiraz yolu öngörmeyi gerekli bulmamtr. Fakat, Türk Hukuku’nda Cumhuriyet savcsnn bu yetkisini kullanmas mahkemenin onayna tabi olmadndan kanunkoyucunun Alman CMK § 153b’den esinlenerek CMK m. 173/ 5’te bu karara kar itiraz imkann kaldrlmas yerinde olmamtr.

115

Bkz. Ünver/ Hakeri, s. 504; Özbek/ Doan, s. 238; Uur, s. 274; ayrca krl. Kunter/ Yenisey/

Nuholu, s. 1249; Özbek/ Kanbur/ Doan/ Bacaksz/ Tepe, Ceza Muhakemesi, s. 492. Aksi

almas gerekir; zira, iddianamenin kabulüyle birlikte kovuturma evresi balam olur ve mahkeme de iddianamenin kabulü karar ile sann mahkûm olmas için yeterli delilin bulunduunu kabul etmi olmaktadr. Dolaysyla artk sann aklanmay talep etme hakk bulunmaktadr.

Bu düzenlemeye yer verilmesi halinde, Cumhuriyet savcsnn takdir yetkisini kullanmad hallerde mahkemenin devreye girmesi ve bu yolla CMK m. 171/ 1’in amaçlarndan olan muhakemenin zaman alan hazrlk (Duruma hazrl evresi) ve uygulama (Duruma evresi) evrelerinin ortadan kaldrlmasnn116, adliyenin iyükünün azaltlmasnn ve muhakemenin ekonomik bir ekilde gerçekletirilmesinin117 salanmas mümkün olacaktr. Bu yönüyle CMK m. 171/ 1’e ikinci cümle olarak eklenecek bu düzenleme CMK m. 171/ 1’in uygulanabilirliini artrarak daha ilevsel hale sokacaktr. Alman CMK § 153b/ 2’de bu düzenlemeye yer verildii de söylenmelidir.

CMK m. 171/ 1’e ikinci cümle olarak eklenmesini savunduumuz düzenleme u ekilde olmaldr: “Cezay kaldran ahsî sebep olarak etkin pimanlk hükümlerinin uygulanmasn gerektiren koullarn ya da ahsî cezaszlk sebebinin varl halinde kamu davas açlm ise mahkeme duruma balayana kadar Cumhuriyet savcsnn ve sann onayn almak kouluyla düme karar verebilir”.

B. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi Bakmndan

1. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi Sadece Takibi ikayete Bal Suçlarla Snrl Olarak Uygulanmaktan Çkarlmaldr

CMK m. 171/ 2’de kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin sadece takibi ikayete bal suçlar bakmndan mümkün olduu belirtilmitir. Kamu davasnn

116 Löwe- Rosenberg/ Beulke, § 153b kn. 1; Karlsruher Kommentar- Schoreit, § 153b kn. 1;

Heidelberger Kommentar- Gercke, § 153b kn. 1; Ranft, kn. 1171.

açlmasnn ertelenmesinin takibi ikayete bal suçlar ile snrlandrlmasnn esasen bir ilevi bulunmad kansndayz. Çünkü, kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi bakmndan esas alnan kstas söz konusu suçlarn hafif ya da orta arlktaki suçlardan olmasdr. Bunun belirlenmesinde ise suçun takibinin ikayete bal olup olmad deil suç için öngörülen yaptrm göz önünde tutulur. Bu nedenle ikayete bal suçlar ile snrlandrma yapmak yerine isnat edilen suçun üst snr bir yl amamakla birlikte (önerimiz yasalar ise iki yl amamakla birlikte) suç re’sen takip edilecek bir suç ise bu konuda karar verecek olan kamu davasnn açlmas bakmndan takdir yetkisi bulunan Cumhuriyet savcs olmaldr. Dolaysyla madde metninde takibi ikayete bal suçlar ile snrlandrma yapmak yerine bu konuda deerlendirme yapmak her somut olayn özelliine göre Cumhuriyet savcsna braklmaldr. Dolaysyla CMK m. 171/ 2’deki üst snr amayan; fakat, re’sen takip edilmesi gereken suçlar bakmndan da kamu davasnn açlmas mümkün olmaldr. Bu yönde yaplacak bir deiiklik kamu davasnn açlmasnn ertelenmesini daha ilevsel klacaktr.

2. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesinin Koullar Arasnda Hapis Cezas le Birlikte veya Seçimlik Olarak Adlî Para Cezas Öngörülen Hallere de Açkça Yer Verilmelidir

CMK m. 171/ 2’de yalnzca üst snr bir yl ya da daha az hapis cezasn gerektiren suçlardan söz edilmi; yaptrm ksmnda hapis cezas ile birlikte veya seçimlik olarak adlî para cezas öngörülen suçlar bakmndan madde metninde herhangi bir ifadeye yer verilmemitir. Bu durum birlikte ya da seçimlik olarak adlî para cezasn gerektiren suçlar söz konusu olduunda kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin mümkün olup olmad konusunda farkl görülere yol açmaktadr118. Yukarda da belirtildii üzere her ne kadar mevcut durumda madde metninde adlî para cezasna ilikin bir ifade yer almyor da olsa daha ar bir yaptrm olan hapis cezas bakmndan mümkün olan kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin özellikle seçimlik olarak yer verilen ve daha hafif bir yaptrm olan adlî para

118

cezasnn söz konusu olduu hallerde evleviyetle uygulanmas gerektii açktr. Burada fail lehine yorum yaplmas gerekiyor olsa da madde metninde hapis cezas ile birlikte ya da seçimlik olarak adlî para cezasn gerektiren suçlar bakmndan da kamu davasnn açlmasnn ertelenebileceine açkça yer verilmelidir. Salt adlî para cezasn gerektiren suçlar bakmndan ise bu suçlar hakknda önödemenin mümkün olmasndan ötürü kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi söz konusu olamaz.

3. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi le Hükmün Açklanmasnn Geri Braklmas Kurumlarnn Koullar Arasnda Yeknesaklk Salanmaldr

Hükmün açklanmasnn geri braklmas ile yarglama sonunda verilecek hükmün açklanp açklanmamas bakmndan mahkemeye bir takdir yetkisi tannmaktadr. Yarglama sonunda sana iki yl veya daha az hapis cezas verildiinde dier koullar da gerçeklemi ise hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verilebilmektedir. Dolaysyla esasen kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi ile hükmün açklanmasnn geri braklmasnn ayn amaçlar dorultusunda kabul edildii söylenebilir. Kald ki, uygulanabilmeleri için gereken artlar da hemen hemen ayndr. Kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin mümkün olduu bir fiil bakmndan Cumhuriyet savcs takdir yetkisini kamu davas açma yönünde kullanr ise bu fiil ile ilgili yaplacak yarglama sonunda bu fiil hakknda verilen hükmün açklanmasnn geri braklmas mümkündür. Dolaysyla iki yla kadar hapis cezas gerektiren suçlar bakmndan kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi imkan getirilir ise zaten yarglama yaplsa hakknda hükmün açklanmasnn geri braklmas karar verilecek fiiller ile ilgili olarak yarglama yaplarak vakit ve igücü kaybna sebebiyet vermeden kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar aracl ile ayn etki salanabilecektir. Bu sebeple kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verilebilecek suçlar üst snr bir yl ve daha az hapis cezasn gerektiren suçlar yerine üst snr iki yl ve daha az hapis cezasn gerektiren suçlar olarak madde metninde yer almaldr. Böylelikle bu iki kurum arasnda yeknesaklk salanarak amaçlarnn gerçeklemesi kolaylaacaktr.

4. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi le Önödeme Kurumlarnn Snrlar Birbirlerinden Keskin Bir ekilde Ayrlmaldr

Esasen ayn amaçlara hizmet eden iki kurum olan kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi ile önödeme kurumlarnn uygulama alanlarnn ayr olduu kanunkoyucu tarafndan açkça belirtilmelidir. Dolaysyla önödemenin mümkün olduu suçlar üst snr üç ay amayan veya yalnz adlî para cezasn gerektiren suçlar olduundan kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi de sadece “Üst snr bir yl veya daha az hapis cezasn gerektiren suçlar” eklinde ifade edilmek yerine “Üst snr üç aydan çok ve iki yl da dahil olmak üzere iki yla kadar hapis cezasn gerektiren suçlar” eklinde ifade edilmelidir. Böylece üst snr üç ay amayan suçlar bakmndan kamu davasnn açlmasnn ertelenemeyecei; bu suçlar bakmndan sadece önödemenin mümkün olduu gösterilmi olacaktr. Nitekim kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi, CMK 1999 ve 2001 Tasarlar’nn 164’üncü maddesinde bu ekilde düzenlenmiti. Bu yönüyle Tasarlar’n öngördüü düzenlemelerin daha yerinde olduu söylenmelidir.

Bu noktada önödeme ve kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin arka arkaya bavurulmas mümkün olmayan kurumlar olmasna aykrlk oluturan 5941 sayl Çek Kanunu m. 5/ 11’de yer alan düzenlemeden119, m. 5/ 1’deki suç120 ile ilgili olarak “kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine” ilikin hükümlerin uygulanmayaca ifadesi derhal çkarlmaldr. Çünkü, önödemenin mümkün olduu suçlar bakmndan önödeme gerçeklemez ise ayrca kamu davasnn açlmasnn ertelenebilmesi mümkün olmamaldr.

119

5941 sayl Çek Kanunu m. 5/ 11’e göre, “Birinci fkrada tanmlanan suç nedeniyle kamu

davasnn açlmasnn ertelenmesine, hükmün açklanmasnn geri braklmasna, ön ödemeye ve 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayl Ceza Muhakemesi Kanununun 297 nci maddesinin üçüncü fkrasndaki teblinamenin tebliine ilikin hükümler uygulanmaz”.

120

5941 sayl Çek Kanunu m. 5/ 1: “Üzerinde yazl bulunan düzenleme tarihine göre kanunî ibraz

süresi içinde ibraznda, çekle ilgili olarak karlkszdr ilemi yaplmasna sebebiyet veren kii hakknda, hamilin ikâyeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, binbeyüz güne kadar adlî para cezasna hükmolunur. Ancak, hükmedilecek adlî para cezas, çek bedelinin karlksz kalan miktarndan az olamaz…”.

5. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi Karar Verilen Haller Bakmndan Suçtan Zarar Görene ahsî Dava Açma mkan Tannmaldr

Kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verilen hallerde bu kararn suçtan zarar gören bakmndan ortaya çkarabilecei olas zararl sonuçlarn ortadan kaldrlmas suçtan zarar görene ahsî dava açma hakknn tannmasyla ortadan kaldrlabilir. ahsî dava Cumhuriyet savcsna tannan takdir yetkisinin olumsuz yönünü giderici bir kontrol mekanizmas olarak da nitelenebilir. Çünkü, bu yolla savc tarafndan hakknda kamu davas açlmayan; fakat, esasen açlmas gereken fiillerin suçtan zarar gören tarafndan insiyatif üstlenilerek takip edilmesi ve bu yolla somut olay adaletinin salanmas söz konusu olmaktadr.

Bu sebeplerden ötürü kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine karar verilen hallerde suçtan zarar görene ahsî dava açma hakk tannmaldr. Kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine karar veren Cumhuriyet savcs suçtan zarar görene ahsî dava açma hakknn bulunduunu da bildirmelidir. Bu tür bir düzenleme getirilir ise Cumhuriyet savcsna takdir yetkisi tannan hallerde haksz uygulamalarn ve keyfîlie varan uygulamalarn söz konusu olmasnn da önüne geçilmi olacaktr.

6. Kamu Davasnn Açlmasnn Ertelenmesi Kurumunun Snrlarnn Daha Fazla Geniletilmesi Yerine Durumann Ertelenmesi Kurumuna Yer Verilmelidir

Hükmün açklanmasnn geri braklmas ile yarglama sonunda verilecek hükmün açklanp açklanmamas bakmndan mahkemeye bir takdir yetkisi tannmaktadr. Yarglama sonunda sana iki yl veya daha az hapis cezas ya da adlî para cezas verildiinde dier koullar da gerçeklemi ise hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verilebilmektedir. Hükmün açklanmasnn geri braklmas karar verilebilmesi ancak yarglama sonunda mümkün olabilir. Dolaysyla özellikle adliyenin iyükünün azaltlmas bakmndan hükmün açklanmasnn geri braklmasnn bir etkisi bulunmamaktadr. Bu etkisi sadece bu karara kar temyiz

kanunyolu açk olmad için Yargtay’n iyükünün azaltlmas bakmndan olumaktadr. O halde hükmün açklanmasnn geri braklmasnn mahkemelerin iyükünün azaltlmas bakmndan uygun bir araç olmad söylenebilir. Bu nedenle hükmün açklanmasnn geri braklmasndan ziyade durumann ertelenmesi kurumuna yer verilmesi daha yararl olacaktr.

Kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi söz konusu olduunda ise i mahkemeye intikal ettirilmeden Cumhuriyet savcs mesele hakknda karar vererek kamu davas açmamaktadr. Kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin özellikle mahkemelerin iyükünü azaltc etkisi bulunduu açktr. Fakat, bu konuda karar veren kii Cumhuriyet savcs olduundan ve muhakeme Cumhuriyet savcsnn kararyla son bulduundan bu kurumun yalnzca hafif ve orta arlktaki suçlar ile snrl olarak uygulanmas mümkündür. Belirli bir arl aan suçlar söz konusu olduunda kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar verilmesi ölçülülük ilkesini ihlal edebilir. Halbuki, özellikle malvarlna kar ilenen suçlar söz konusu olduunda da yarglama yaplmakszn suçtan doan maduriyetin giderilmesiyle kimi zaman fail- madur arasndaki uyumazlk çözülebilmekte; fail toplum açsndan zararl bir kiilie sahip olmadn göstermektedir. Fakat, bu tür suçlarn orta arlktaki suçlar kategorisinde deerlendirilmesi kimi zaman mümkün deildir. Örnein hrszlk suçunun basit ekli bir yldan üç yla kadar hapis cezas gerektirir. Bu sebeple özellikle bu tür daha ar suçlar bakmndan Cumhuriyet savcsnn takdir yetkisini kullanaca kamu davasnn açlmasnn ertelenmesi karar yerine durumann ertelenmesi kararnn verilmesi imkan getirilerek iddianamenin kabulünün ardndan mahkemenin durumay ertelemesi konusunda mahkemeye bir takdir yetkisi tannmaldr. Dolaysyla kamu davasnn açlmasnn ertelenmesinin snrlarnn artrlmas yerine durumann ertelenmesi kurumuna yer verilmesi daha yerinde olur. Bu bakmdan yama hariç olmak üzere özellikle malvarlna kar ilenen suçlar bakmndan bu imkann getirilmesi yerinde olur.

C. Cumhuriyet Savcs Dndaki Kurum ve Kiilere Tannan Takdir Yetkisi Bakmndan

TCK, Anayasa ve kimi özel kanunlar baz suçlarn soruturulmas ve kovuturulmas bakmndan Cumhuriyet savcs dndaki kurum ve kiilere takdir yetkisi tanmtr. Adalet Bakan’nn talebi (TCK m. 12, 13/ 2), Adalet Bakan’nn izni (TCK m. 299, 305), TBMM’nin milletvekili dokunulmazln kaldrma karar (AY. m. 83/ 2), zin vermeye yetkili makamlarn soruturma izni (örnein 4483 sayl Memurlar ve Dier Kamu Görevlilerinin Yarglanmas Hakknda Kanun m. 3) bunlara örnek olarak gösterilebilir. Muhakemenin resmilii ilkesinin devletin, ayrca bir iradeye ihtiyaç duymakszn soruturmaya girimek zorunda olmas anlamn tadn belirttikten sonra bu ilkenin yanna bu türden geni istisnalar yerletirmek