• Sonuç bulunamadı

3-İNDİRİMLİ ORANA TABİ İŞLEMLERDE YÜKLENİLEN KDV’YE AİT FATURANIN GEÇ DÜZENLENMESİ HALİNDE

KDV İADESİ YAPILABİLİR Mİ?

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesinin ikinci fıkrasın-da indirimli orana tabi teslim ve hizmetler nedeniyle indirilemeyen vergi-lerin nakden veya mahsuben iade edilebileceği belirtilmiştir.İlgili Kanun maddesine göre;

Bir vergilendirme döneminde indirilecek katma değer vergisi toplamı, mükellefin vergiye tâbi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer ver-gisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez. Şu kadar ki, 28 inci madde uyarınca Bakanlar Kurulu tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı Bakanlar Kurulunca tespit edilecek sınırı aşan vergi, bu mükellefle-rin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idare-ler ile belediyeidare-lere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51’i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler ile organize sanayi bölgelerinden  temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödenir. Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.”hükmü yer almaktadır.

119 Seri No’lu KDV Genel Tebliği’nin (Maliye Bakanlığı,2007) “Son-radan Düzenlenen ve Temin Edilen Belgeler” başlıklı bölümünde;” İndi-rimli orana tabi işlemin gerçekleştiği dönem içinde veya öncesinde bu iş-lemle ilgili olarak yapılan mal ve hizmet alımlarına ait fatura ve benzeri belgelerin, belge düzenleme süresi içerisinde olmakla birlikte, indirimli orana tabi işlem gerçekleştikten sonra düzenlenmesi veya zamanında dü-zenlenen belgenin işlemin gerçekleştiği vergilendirme döneminden sonra temin edilmesi halinde, bu belgelerde yer alan KDV tutarları, işlemin ger-çekleştiği vergilendirme dönemi iade hesabına düzeltme beyannamesi ve-rilmek suretiyle dahil edilebilecektir.

Bu durumda iade, KDV İadesi YMM Tasdik Raporu (YMM Raporu) ile talep edilmişse söz konusu YMM Raporunda gerekçeleriyle birlikte açık-lanacaktır. İade YMM Raporu ile talep edilmemiş ise mükelleften yazılı bir izahat istenecek, izahatın yeterli görülmesi halinde bu tutarlar da genel esaslar çerçevesinde iade edilecektir.”açıklamasında bulunulmuştur.

Tebliğde yapılan açıklamalarda indirimli orana tabi işlemlere ait yükle-nilen KDV’lerin1, fatura düzenleme süresi içerisinde olmak kaydıyla son-radan düzenlenmesi halinde düzeltme beyannamesi verilerek iade hesabına dahil edilebileceği belirtilmiştir.Ancak faturanın yasal süre içerisinde dü-zenlenmemesi halinde iade hesabına dahil edilemeyeceğine yönelik örtülü bir anlam çıkmaktadır.

Maliye Bakanlığı tarafından verilen bir özelgede ise iade hakkı doğu-ran işlemlere ait yüklenilen KDV’lerin sonradan ortaya çıkan harcamalara ilişkin olması halinde, konu hakkında izahat verilmesi ve izahatin uygun bulunması halinde iade hesabına dahil edilebileceği belirtilmiştir.

”Hak edişli işlerde vergiyi ve iade hakkını doğuran olay hak edişin ita ami-rince onaylanmasıdır.İade edilecek tutarın prensip olarak hak edişin kapsadığı dönemde yapılan işlemin bünyesine giren vergilerden oluşacağı tabiidir.

Ancak çeşitli nedenlerle son hak edişin düzenlenmesinden sonra aynı işle ortaya çıkan ve iade hakkını doğuran işlemle ilgili oldukları vergi in-celeme raporu veya YMM raporu ile belirlenen harcamalara ait KDV tu-tarları da iade kapsamına alınabilecektir.

Buna göre mükelleften, son hak edişten sonra ortaya çıkan harcama-ların nedenine ilişkin izahat istenmesi,izahatin vergi dairesince yerinde görülmesi halinde vergi inceleme raporu veya YMM tasdik raporu ile iade uygulaması mümkün bulunmaktadır. (Maliye Bakanlığı,2005)

Yukarıda yer alan açıklamaları topluca değerlendirdiğimizde indirimli orana tabi teslim ve hizmetlere ait iade alacaklarında, yüklenilen KDV’lere ait faturanın geç düzenlenmesi halinde bu faturalarda yer alan KDV’lerin iade hesabına dahil edilip edilemeyeceği konusunda açık bir hüküm bulun-mamaktadır.İdare bu faturaların indirimli orana tabi işlem gerçekleştikten sonra düzenlenmesi halinde iade hesabına dahil edilebileceğini belirtmek-tedir. Şayet yüklenilen KDV’lere ait faturanın yasal süre içerisinde düzen-lenmemesi halinde de YMM raporunda ya da vergi incelemesi sırasında gerekli izahatın verilmesi halinde bu faturaların da iade hesabına dahil edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.Çünkü aksi bir durum VUK’un 3/B mad-desine aykırılık oluşturacaktır.Ayrıca faturanın geç düzenlenmesi nedeniy-le gerekli usulsüzlük cezasının kesilmesi gerekmektedir.Dolayısıyla yasal süreden sonra düzenlenen faturalarda yer alan KDV’lerin indirimli orana

1 Yüklenilen KDV’den kasıt,iade kapsamında yapılacak hizmet ifası ya da mal teslimin-de bu işlemlerin bünyesine giren maliyete ait KDV’dir.

tabi teslim ve hizmet kapsamında olması ve gerekli izahatin de yapılması durumunda yüklenilen KDV’lerin iade hesabına dahil edilmesi bizce uy-gun olacaktır.

4-SONUÇ

Vergi Usul Kanunu’nun 231’inci maddesinin beşinci fıkrasında fatu-ranın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen fa-turaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı belirtilmiştir.Aynı Kanun’un 3/b maddesinde ise vergilendirmede vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esas olduğu,vergiyi doğuran olay ve bu ola-ya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti yemin hariç her türlü delille ispat-lanabileceği belirtilmiştir.Böyle bir durumda ise mükellefler sattıkları mal-lar ve yaptıkmal-ları hizmetlere ait tevsik edici diğer belgelerle (sözleşme,sevk irsaliyesi,işçi bordrosu,hak ediş raporu vb.) satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere ek belgeler-le işin yapıldığını ispat edebilirbelgeler-ler. Faturanın geç düzenbelgeler-lenmesi nedeniybelgeler-le VUK’un 353/1’inci maddesi gereği özel usulsüzlük cezası kesilerek fatu-ranın tevsik edici belge olarak kabulü gerekmektedir.

İndirimli orana tabi teslim ve hizmetlerde yüklenilen KDV’lere ait fatu-ranın geç düzenlenmesi halinde, geç düzenlenme nedeninin vergi inceleme raporu veya YMM raporu ile ispat edilmesi, fatura da yer alan KDV’nin de iade konusu işin kapsamına girmesi durumunda söz konusu fatura da yer alan KDV iade hesabına dahil edilebileceği kanaatindeyiz..

KAYNAKÇA

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı (31.01.2007) 5893 sayılı özelgesi Maliye Bakanlığı (23.06.2012).119 Seri No’lu KDV Genel Tebliği.

Ankara:Resmi Gazete (28332 sayılı)

Maliye Bakanlığı’nın (12.08.2005) 5315-039725 sayılı özelgesi T.C. Yasalar (02.11.1984) 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu.

Ankara: Resmi Gazete (18563 sayılı)

T.C. Yasalar (10.01.1961) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu Ankara: Res-mi Gazete (10703 sayılı)

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ MATRAHINDA YENİ DÜZENLEME