• Sonuç bulunamadı

GLOBAL İŞLETME OKURYAZARLIĞI ve TEORİK ALTYAPISI

KARŞILAŞTIRMALI GLOBAL İŞLETME OKURYAZARLIK DÜZEYİ

2. GLOBAL İŞLETME OKURYAZARLIĞI ve TEORİK ALTYAPISI

Okuryazarlığın bir insan hakkı olduğu konusunda genel bir mutabakat olmasına rağmen, okuryazarlığın tanımı konusunda genel bir mutabakat yoktur (Keefe ve Copeland, 2011). Güncelleştirilmiş bakış açısıyla okuryazarlık, çeşitli bağlamlarla ilişkili basılı ve yazılı materyalleri kullanarak tanımlama, anlama, yorumlama, oluşturma, iletişim kurma ve hesaplama becerisidir. Bir diğer yandan da bireylerin hedeflerine ulaşmalarını, bilgilerini ve potansiyellerini geliştirmelerini, topluluklarına ve devamında daha geniş toplumlara tam olarak katılmalarını sağlama yolunda sürekli bir öğrenmeyi içerir (UNESCO, 2004; 2018). Okuryazarlık tanımını yaparken tanım içerisinde okuma ve yazma terimleri geçmektedir.

Ancak okuryazarlık sadece okuma ve yazmadan ibaret değildir (Öztürk, 2014:5). Ayrıca okuma-yazma ve okuryazarlık kavramları arasında ciddi bir farklarda ortaya çıkmaktadır. Bu mevcut farkları Kurudayıoğlu ve Tüzel (2010) temel düzeyde aşağıdaki tablodaki gibi sıralamıştır;

Tablo 1: Okuma-Yazma ve Okuryazarlık Arasındaki Farklar

OKUMA YAZMA OKURYAZARLIK

Okuma-yazma alfabe sistemine dayalı kodları çözme ve anlam eşleştirmeye dayanır.

Üst düzey bir zihinsel süreç olan anlam kurma söz konusudur.

Okuyup/okuyamama yazıp/

yazamama durumu gösteren bir kategoriyi belirtir

Ne derece okuryazar olduğunu belirtir.

Belirli bir harf sistemine dayalı

simgeleri anlamaya dayanır. İnsanın üzerinde düşünebildiği tüm bilgi, beceri, sosyal norm ve örüntülerden oluşan dünya üzerindeki her şeyi anlamaya dayanır

Statik tanımlanması yapılmıştır. Okuryazarlığın tanımı önüne gelen nesne ile sürekli olarak değişmektedir.

Kaynak : Kurudayıoğlu ve Tüzel (2010) ve Öztürk (2014:5)’ün çalışmalarından derlenmiştir.

Günümüzde okuryazarlık kavramı kendi içinde genişlemeye gitmiştir.

UNESCO okuryazarlık tanımını tekrardan ele alarak basit ölçekte bir çerçeve oluşturmuş ve okuryazarlık kavramının üç temel özelliğini aşağıdaki gibi sıralamıştır (UNESCO, 2018):

• Okuryazarlık insanların çeşitli iletişim araçları aracılığıyla bir iletişim ve ifade aracı olarak kullanılır,

• Okuryazarlık çoklu bir yapıya sahiptir, belirli alanlarda belirli amaçlar için uygulanır ve belirli diller kullanılır,

• Okuryazarlık, farklı yetkinlik düzeylerinde ölçülen bir öğrenmenin sürekliliğini içerir.

Yukarıdaki tanımlamadan da anlaşılacağı üzere okuryazarlık kavramı topluma uyum sağlayabilmek için gerekli olan beceri ve bilgileri kazanmak ve bunlara ait verileri anlayabilmek üzerine kurgulanmakta olup çoklu bir yapıya sahiptir. Okuryazarlık bütüncül bir yapının içerisinde farklı türde okuryazarlık becerileri içerebilir. Günümüzde farklı alanlarda, farklı form ve türlerde okuryazarlıklar vardır. Sıklıkla kullanılan okuryazarlık türlerinden bazılarını aşağıdaki tablodaki gibi sıralamak mümkündür (Mkandawire, 2015);

Tablo 2: Başlıca Okuryazarlık Türleri Geleneksel

Okuryazarlık

Belirli bir dilde harflerin okuma ve yazma becerilerini ele alan bir okuryazarlık türüdür. Okuma ve yazma becerilerini geleneksel bir şekilde yöneten alfabe, fonetik, fonoloji, morfoloji, sözdizimi, anlambilim ve pragmatikleri bilmek gibi konuları içerir.

Acil/Öncelikli Okuryazarlık

Gerçek okuryazarlık düzeyine ulaşılmadan önce ortaya çıkan beceri, bilgi ve tutumlar biçiminde bir tür okuryazarlık ile ilgili en eski davranışlarla ilgilenen bir okuryazarlık türüdür.

İlk Okuryazarlık

Bireyin zaman veya aşamaya bakan bir tür okuryazarlık, belirli bir dilde okuma ve yazma gibi belirli bir alanda temel becerileri edinme temelini veya sürecini öğrenmesi veya öğrenmesi beklenir.

Temel Okuryazarlık

Belirli bir alandaki herkes tarafından bilinmesi beklenen bir bilgi türünü ifade eder. Bugün dünyada insanlar

herkesin okuma yazma yazma alışkanlığını bilen geleneksel okuryazarlığın temellerini bilmesi

Fonksiyonel Okuryazarlık

Işaretleri anlamak, gazete başlıklarını okumak, ilaç şişeleri üzerindeki etiketleri okumak, alışveriş listeleri yapmak, İncil okumak, mektup yazmak, formları doldurmak için yeterince iyi okuma ve yazma gibi geleneksel okuryazarlık formunun uygulanmasını ele alan bir okuryazarlık türü.

Eleştirel Okuryazarlık

Bir yazarın okurlarda hangi etkiyi yaratmaya çalıştığını, neden bu çabayı gösterdiğini ve sadece bu okurların kim olduğunu belirleme gibi bir parçayı salt bir iş parçasından daha fazla yorumlamayı içeren bir okuryazarlık türü Meslek

Okuryazarlığı

Belirli bir alanda veya meslekte uzmanlaşmış bir bilgi türüdür. Belirli mesleklerde uzmanlaşmış bireylere bakar;

Tıp mesleği, öğretmenlik mesleği, hukuk mesleği ve diğerleri.

Hukuki Okuryazarlık

Bir bireyin hukuki olarak ilgili konuları yerine getirirken sahip olabileceği hukukla ilgili bilgi, beceri ve yeterliliğe bakan bir tür okuryazarlık.

Tıbbi Okuryazarlık

Meslek okuryazarlığına giren bir tür okuryazarlık. Tıbbi okuryazarlık, tıp alanında ve özellikle sağlık alanında bilgi, beceri ve yeterliliğe bakar.

Finansal Okuryazarlık

Muhasebe, denetim ve para veya finansal yönetim konularıyla ilgili diğer mesleklere bakan bir tür okuryazarlık.

İstatistiksel Okuryazarlık

Gazeteler, televizyon ve İnternet gibi farklı yayın türlerinde sunulan istatistikleri anlama yeteneğine bakan bir

okuryazarlık türü. Aritmetik istatistik okuryazarlığı için bir ön koşuldur

Film

Okuryazarlığı

Bir bireyin film yapımı sanat ve zanaatını ve süreçlerini uygulamak için sahip olduğu beceri ve yetenekler.

Filmlerde paketlenen mesajların işlenmesi de bir tür film okuryazarlığıdır.

İşgücü Okuryazarlığı

Bireyi işe başlamadan önce bir işyerinde neyin geçtiğini öğrenmeye hazırlayan bir tür okuryazarlık. Belli bir mesleğe girmek isteyen bir birey için hizmet öncesi istihdam

hazırlığıyla ilgilenir.

İşyeri Okuryazarlığı

Halihazırda istihdamda olan mevcut çalışanları hakları, hizmet koşulları ve durumları açısından destekleyen bir okuryazarlık türü.

Hayatta Kalma Okuryazarlığı

Toplumları ekonomik olarak bağımsız ve kendi kendini idame ettirme konusunda güçlendiren gelir getirici beceriler gibi hayatta kalma becerilerinin öğretilmesini içeren bir tür fonksiyonel okuryazarlık

İş/İşletme Okuryazarlığı

İş odaklı bilgi, beceri ve yeterliliğe bakan bir tür okuryazarlık. Bir bireyin hasat ettiği, yaptığı veya biriktirdiği ürünlerin satışının yapılmaması, iş cehaletinin bir örneğidir. İş okuryazarlığı, bireyin piyasa standartlarını karşılamada ticaret odaklı ortamlara uyum sağlayarak iş odaklı becerilere sahip olma becerisini ifade eder.

Sokak Okuryazarlığı

Bireyin hayatta kalma ve sokakların yaşamına uyum sağlama ve hayatta kalma amaçları için standartlarını yakın çevresi olarak koruma yeteneğine bakan bir tür okuryazarlık.

Bilimsel

Okuryazarlık Popüler bilim disiplinlerinin bilimsel bilgilerini kategorik olarak ele alan bir okuryazarlık türü.

Tarımsal Okuryazarlık

Bireyin tarımla ilgili ortamları tarım, kurma ve belirleme ve alandaki gerçek yeterlilikleri uygulama becerisi. İyi çiftçiliği destekleyen toprağın bilgisi ve ne tür mahsullerin yetiştirileceği, tarım okuryazarlığının ne zaman ve nerede olduğu bilgisi.

Bilgisayar Okuryazarlığı

Bireyin bilgisayar ve teknolojiyi verimli kullanma becerisine ve bilgisine bakan bir okuryazarlık türü. Birinin bilgisayar programlarını ve bilgisayarlarla ilişkili diğer uygulamaları kullanırken sahip olduğu konfor seviyesini içerir.

Teknolojik Okuryazarlık

Bireyin bilgiye erişmek, yönetmek, entegre etmek, değerlendirmek, oluşturmak ve iletişim kurmak için teknoloji araçlarını kullanma yeteneğini ifade eder.

Ekolojik Okuryazarlık

Bireyin yeryüzündeki yaşamı mümkün kılan doğal sistemleri anlama yeteneğini ifade eder. Bu, insan hayatını destekleyen doğa (su, ağaçlar, cam, hayvanlar ve diğerleri) gibi şeyleri içerir.

Kültürel Ve Kültürlerarası Okuryazarlık

Bireyin kendi kültürünün ve başkalarının kültürlerinin gelenekleri, değerleri ve inançlarındaki benzerlikleri ve farklılıkları anlama ve takdir etme yeteneğine bakan bir tür okuryazarlık

Aile

Okuryazarlığı

Bir eşin, kocanın, çocukların ve diğer akrabalarının mutlu ve ahlaki açıdan nasıl doğru tutulacağı konusunda aileye ilişkin konulara bakan bir tür okuryazarlık.

Sanat Okuryazarlığı

Bireyin fikir, duygu veya görsel olarak ilginç bir form iletmek için materyalleri seçerek veya şekillendirerek bireyin sanat becerilerini istisnai ve nispeten farklı

derecelerde gösterme yeteneğine bakan bir tür okuryazarlık.

Vatandaşlık Okuryazarlığı

Vatandaşların, vatanseverliğin, hakların, kentin, liderlerin yetkilerine ve ulusun nasıl yönetildiğine ve yönetildiğine bakan bir tür okuryazarlık. Bu tür eğitim, ülke ve dünya işleriyle ilgili farklı konularda vatandaşlara sunulmaktadır.

Seçim Okuryazarlığı

Seçim konuları ile ilgili bilgi, beceri ve yetenekleri inceleyen bir okuryazarlık; seçim stratejileri, özgür ve adil seçimler yapmak, seçimlerde farklı paydaşları dahil etmek vb.

Yetişkin Okuryazarlığı

Yetişkinlere, hayatta kalma becerileriyle ilgili ortamlarına uyum sağlayabilmeleri için sunulan eğitim türüne bakan bir okuryazarlık türü.

Bilgi Okuryazarlığı

İhtiyaç duyulan bilgilerin kapsamını ve niteliğini tanıma, ihtiyaç duyulan bilgileri bulma, değerlendirme ve etkin bir şekilde kullanma becerisine bakan bir tür veya okuryazarlık.

Medya Okuryazarlığı

Bilgi okuryazarlığına benzer, her gün bize bilgi veren, düzenleyen ve satan mesajları filtreleyerek veya eleyerek analiz ederek bireyin farklı medyadan bilgi anlama veya bilgi okuma yeteneğine bakan bir tür okuryazarlık.

Popüler Okuryazarlık

Popüler bilgiye, spekülasyonlara, reklam, eğlence endüstrisi, medya ve stil ikonlarından gelen ve toplumdaki sıradan insanları hedef alan bir okuryazarlık türü

Diaspora Okuryazarlığı

Coğrafi bir alanda ortak bir kökene sahip dağınık bir popülasyonun geleneklerini, inançlarını, kültürünü ve iletişim kalıplarını anlama yeteneğidir.

Seçim Okuryazarlığı (Elektrasi)

Seçim meseleleriyle ilgili bilgi, beceri ve yeteneklere bakan bir okuryazarlık biçimidir; seçim sürecinde farklı paydaşları içeren serbest ve adil seçimler yapmak.

Duygusal

Okuryazarlık Duygusal okuryazarlık, kişinin duygularını ve diğerlerinin duygularını yönetme ve anlama yeteneğini ifade eder.

Sözlü Okuryazarlık

(Oracy) normları, gelenekleri, gelenekleri, kültürü ve dili bir kuşaktan veya kişiden diğerine ağızdan sözcük aktarma yeteneğini ifade eder.

Görsel Okuryazarlık

Bireyin görüntü, grafik tasarım ve diğer görsel yönleriyle sunulan bilgileri yorumlama, müzakere etme ve anlam verme yeteneği ile ilgilenen bir tür okuryazarlık

Kaynak: Mkandawire (2015)’ın çalışmasından özetlenerek derleme yapılmıştır.

Yukarıda paylaşılan okuryazarlık türlerinden daha fazlası da ihtiyaç ve gelişimler karşısında yeniden oluşturulmakta ve geliştirilmektedir. Bazen de okuryazarlıklar kendi içlerinde melezlenerek karşımıza çıkmaktadır.

Global işletme okuryazarlığı da böyle bir melezleme fikri ve global/

uluslararası işletme bilgisini kullanabilme becerisinden yola çıkarak planlanmıştır. Birinci aşamada global işletme yönetimi felsefesini ve global işletme okuryazarlığını anlamak, beceri ve yeteneklere geçmeden daha etkili olacaktır. Adekola ve Sergi (2007) çalışmalarında geniş ve kapsayıcı şekilde global işletme yönetimini şu şekilde tanımlamaktadır: “Günümüzde ekonomi çok kültürlüdür. Buna bağlı olarak uluslararası yönetim, benzersiz çok kültürlü ve çok uluslu sınırlar boyunca örgütsel hedeflere ulaşmak için çalışanların ve diğer kaynakların planlanmasını, organize edilmesini, yönlendirilmesini ve kontrol edilmesini içerir. Uluslararası bir yönetici, insan kaynaklarının tahsis edilmesi ve yönlendirilmesinin hedeflere ulaşmasını sağlarken, farklı kültürel ortamlara ait boyutları, fikirleri ve davranışları ele alması gereken kişidir.” Bu tanımlarında çok kültürlülük ve adaptasyon temalarına değinerek global işletme ve yönetimini beraber ele almışlardır. İkinci olarak okuryazarlık kavramından yola çıkarak global/uluslararası işletmecilik için gerekli olan beceri ve bilgileri ortaya koyabilmek ve belirlemek gerekmektedir. Secundo ve arkadaşları(2009:

85) bu içeriği aşağıdaki gibi derlemişlerdir;

Tablo 3: Global İşletmecilik Yetenekleri

Kaynak: Secundo ve arkadaşları (2009: 85)

Secundo ve arkadaşları (2009)’nın çalışmasına paralel olarak Adekola ve Sergi(2007) da çalışmalarında başarılı bir uluslararası/global yönetici aşağıdaki becerilere veya niteliklere sahip olması gerektiklerini vurgulamışlardır;

• Çeşitli kültürel geçmişlere sahip kişilerle bir anlayış, güven ve takım çalışması geliştirebilme dahil olmak üzere kültürler arasında iletişim kurma ve işbirliği yapma yeteneği,

• Çok sayıda farklı kültürü anlama ve kabul etme yeteneği,

• Etkin iletişim kurmak için birden fazla dil kullanma becerisi,

• Destekleyerek, büyüyerek ve öğrenerek işte ve ailede ilişki kurma ve sürdürme yeteneği, başka bir deyişle kişinin kendi varsayımlarının ve tercihlerinin farkında olmak da dahil olmak üzere kendini anlaması ve tanıması,

• Yeni fikirleri kişinin davranışına uygulayarak keşfedilen yeni bilgileri öğrenme ve öğrenme becerisi ve aynı zamanda kuruluşun ve kendi sağlığını koruma becerisi,

• Hem işyerinde kültürlerarası beceriler geliştirmek hem de ailelerine dahil etmek için örgütteki diğer kişilere koçluk yapma, rehberlik etme ve eğitim verme yeteneği,

• Mevcut kültür karması için en etkili olacak tüm kültürleri gözlemleme ve yönetim değişikliklerini gerçekleştirme becerisi.

Secundo ve arkadaşları(2009:85) yukarıdaki yetenek dökümleri çerçevesinde global işletme okuryazarlığını “işletmenin nasıl çalıştığının fikrini büyük resim üzerinden anlamak, finans, stratejik planlama ve pazarlama gibi temel bir iş becerileri kümesi algılamak, sermaye tahsis süreci üzerinde bir plana sahip olmak ve bir işletmenin potansiyelini nasıl değerlendireceğini bilmek” olarak tanımlamıştır. Arevalo ve arkadaşları(2012) ise kavrama yaptıkları araştırmalar sonucunda Kültürel Zeka(CQ) kapsamında yaklaşmanın daha verimli olacağı kanaatine varmışlardır. Bu kanaate varmalarındaki önemli etkenlerden biri de global işletme eğitimi veren kurumların tekrarladıkları ilkelerden kaynaklanmaktadır. Bu ilkelerde eğitimlerin temel amacının “öğrencilerin kültürel zeka ve küresel iş okuryazarlığını artırarak kültürler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar hakkındaki farkındalıklarını arttırmak” olduğuna dikkatleri çekmişlerdir(Arevalo vd., 2012). Kültürlerarası yetkinliğe sahip olmak artık sadece için “hoş” bir beceri olarak adlandırılacak bir nitelik değildir; örgütlerin hayatta kalması ve refah içinde olması ekonomik bir gereklilik haline gelmiştir. Örgütler, artan küreselleşmeyle ilişkili teknik

“donanımı” geliştirme konusunda oldukça başarılı teknik düzenlemeler yapabilmektedir. Fakat ne yazık ki, neredeyse bir örgüt için en büyük zayıflık, örgüt içinde mevcut sermayenin (entelektüel sermaye) değerini optimize etmek için gerekli esnekliğe ve bilgiye sahip olan, örgüt içindeki her seviyedeki personelin gelişimi sağlayacak kültürlerarası yetkinliğe yoğunlaşmamasıdır(Carper ve College, 2014). Sözü geçen kültürel yetkinliğin yaratımının bileşenlerini Carper ve College(2014) çalışmalarında aşağıdaki şekildeki gibi bir döngüyle aktarmışlardır:

Şekil 1: Kültürlerarası Yetkinlik Geliştirme

Kaynak: TMC(2012)’den aktaran ve düzenleyen Carper ve College(2014)

Global işletme okuryazarlığının doğasında daha önce söz edildiği üzere kültürel zeka ve kültürlerarası yetkinlik prensipleri yatmaktadır. Şekil 1’de aktarılmak istenen kültürlerarası yetkinlik geliştirme sürecinde yapılması gereken süreçlerdir. Açık iletişim, öz farkındalık, öğrenme isteği gibi başlıklar Tablo 4’de aktarılacak olan global işletme okuryazarlığı bileşenleri ile de örtüşmektedir. Gerekli beceri, bilgi ve tutumlar ile kültürel zeka ve kültürel yetkinlikler konseptinde global işletme okuryazarlığı kavramının temel bileşenlerini aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür(Arevalo vd., 2012);

Tablo 4: Global İşletme Okuryazarlığının Bileşenleri

BOYUT İÇERİK

İlişki

Geliştirme Global bir kurumda var olabilmek ve devamlılığı sağlayabilmek için kişinin iletişim kurabilme ve kurduğu iletişimleri devam ettirebilmesi gerekmektedir. Bununla beraber denklemin içindeki tek mesele iletişim başlatmak değil farklı kültür ve yapıdaki kişi/

kurumlarla farklı strateji ve yöntemlerle bu süreci yönetebilmesidir.

Genel olarak bakıldığında global işletmelerde kişi meslektaşları, iç-dış müşteriler, yabancı çalışanlar, yabancı tedarikçi ve iş ortakları gibi network ağlarında aktif olmalıdır.

Öz farkındalık Kişinin kendini tanıması, kültürel ve kişisel özelliklerini

anlamlandırabilmesi başka insanları anlayabilmesinin de anahtarını oluşturacaktır. Bu boyutta kişinin kendinden emin olması ve tanımasıyla beraber karşıdaki insanlara önyargı davranmaması, fikirsel farklılıkların ve farklı bakış açılarının varlığını

kabullenmesi üzerinde yoğunlaşılmıştır.

Özyeterlik Bu inanç GİO geliştirmenin anahtarıdır çünkü yöneticiler eğer ki başarılı olmak istiyorlarsa “hataların meydana geleceğini kabul edebilmeli, aksiliklere rağmen devam etmek için yeterli öz yeterliliğe sahip olmalı, hataları düzeltmek için harekete geçmeli ve son olarak bu deneyimden öğrenmelidir (Alon ve Higgins, 2005:

505). Bu boyutta kişinin kendi kendine yetebilme becerisi, devam etme arzusunun ve yeteneğinin değerlendirmesi yapılmaktadır.

Öğrenme

İsteği Bu boyutta kişinin sadece hayat boyu öğrenme isteğinden değil daha spesifik olarak global boyutta diğer kişiler ve ülkelerin kültürleri, düşünce tarzları, yaşayış biçimleri ve ekonomik yapıları hakkında bilgi edinme arzusu ve becerisinin değerlendirmesi yapılmaktadır.

Teknik

Yeterlilik Bu boyutta kişinin global işletmecilik alanındaki teknik becerisi değerlendirilmektedir. Bu becerileri “global bir işletmede yönetici olunsa gerekli olabilecek temel yetenekler nedir?” sorusuna cevap olarak düşünülebilinir.

3. YÖNTEM

Bu çalışma, “İşletmecilik alan derslerini alan” ve “İşletmecilik alan derslerini almayan” üniversite öğrencilerinin Global işletme Okuryazarlık (GİO) düzeyleri karşılaştırılmak, GİO açısından algısal farklılıklar tespit etmek amacıyla kurgulanmıştır. Bu amaçla elde edilen verilere belirlenen hipotezler doğrultusunda öncelikle katılımcıların global işletmecilik okuryazarlık düzeyleri tespit edilmiş devamında demografik yapıyı tanımlayıcı özellikleri ile global işletme okuryazarlığı boyutları arasındaki ilişki varlığı incelenmiş ve son olarak global işletme okuryazarlığının alt boyutlarının korelasyonu test edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda katılımcılardan elde edilen verilerin; güvenilirlik analizleri, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testleri uygulanmıştır.

3.1. Araştırmanın Hipotezleri

Çalışmanın kurgulanmasında planlanan amaçlar doğrultusunda oluşturulan hipotezler aşağıdaki gibidir;

H1: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların cinsiyetine göre farklılık gösterir.

H2: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların yaşı göre farklılık gösterir.

H3: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların okuduğu bölümü göre farklılık gösterir.

H4: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların yabancı dil bilgisine göre farklılık gösterir.

H5: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların yurt dışına çıkışlarına göre farklılık gösterir.

H6: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların finans dersi almalarına göre farklılık gösterir.

H7: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların işletmecilik dersi almalarına göre farklılık gösterir.

H8: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların pazarlama dersi almalarına göre farklılık gösterir.

H9: Global işletme okuryazarlığı düzeyi katılımcıların girişimcilik dersi almalarına göre farklılık gösterir.

Anket formu 2 kısımdan oluşmaktadır. İlk kısımda global işletme okur yazarlığına yönelik sorular, ikinci kısımda ise demografik bilgilere yönelik sorular bulunmaktadır.

3.2. Araştırma Verilerinin Toplanması

Araştırmada veri toplama aracı, Global İşletme Okuryazarlığı’nı ölçebilmek adına 39 soru özyeterlilik, öğrenme isteği, ilişki geliştirme, teknik yetenek ve özfarkındalık olmak üzere 5 farklı alt boyutta oluşturulmuştur. Soruların belirlenmesinde ve kategorize edilmelerinde Arevalo ve arkadaşları (2012)’nın Tipolojisi esas alınmıştır ve Türkçeye uyarlanmıştır. Beşli Likert ölçeği tipinde hazırlanan ankette yer alan 39 sorunun tamamı olumlu ifadelerden oluşmaktadır. Anketin son bölümü ise demografik sorulara yer verilmiştir. Çalışmanın evreni, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri oluşturmaktadır. Zaman, maliyet ve kontrol kısıtları göz önünde bulundurularak evrenin tamamına ulaşmak yerine basit tesadüfi örneklem yöntemiyle veriler yüzyüze elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemi açısından 500 anket dağıtılmış ve 467 adedi geri dönmüştür. Geri dönen anketlerin 400’ü değerlendirmeye elverişli oldukları için analize dâhil edilmişlerdir.