• Sonuç bulunamadı

3.4. KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINDAN TELEFON VE ÖZELLİKLERİ

3.4.5. Geçmişten Günümüze Telefon Modelleri

3.4.5.1. Sabit Telefonların Gelişim Süreci

Sabit Telefon kategorilerini dört ana başlık halinde incelemek mümkündür93,

1. Ahizeli Telefonlar

İlk telefon icadı Bell tarafından geliştirilmiştir. Geliştirilen bu telefondan kısa bir süre sonra ilk ahizeli telefonlarda hizmete sunulmuştur. Bu tip telefonları diğer telefonlardan ayıran belirgin özelliği konuşma ve dinleme için iki ayrı mekanizmanın bulunmasıdır.

93 http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/buroyonetim/moduller /telefonla iletisim.pdf,(Erişim tarihi: 26.07.2014).

2. Radyo Dalgalı Telefon (Telsiz Telefon)

İtalyan asıllı bir mucit olan Marconi’nin radyoyu bulması ile başlayan bu süreç

kısa sürede tüm dünyayı kapsamıştır. Radyo frekansı ile tüm kara ve denizde haberleşme olanağı sağlanmıştır. Ayrıca bu buluş ile tek bir kablo üzerinden birçok konuşma verileri gönderilmeye başlanmıştır. Telsiz telefon ile Amerika ve İngiltere arasında ilk telefon hattı döşenmiş ve ilk okyanus ötesi telefon görüşmesi yapılmıştır.

3. Tuşlu Telefon – Elektronik Telefon

1960 yılında tuşlu telefon dönemi başlanmıştır. İletişim teknolojisindeki bu büyük gelişmenin ardından, evlerde kullanmaya başlanılan elektronik telefonun da başlangıcını oluşturur. Elektronik telefonların en belirgin özelliği hafif ve ergonomik olmasıdır.

4. Ekranlı Ev Telefonları – Araba Telefonları

Tuşlu telefonlarla birlikte radyo ve uydu frekanslarının gelişmeye başladığı bu dönemde ekranlı ev telefonları üretilmiştir. Bu arada arabalarda da telefon hizmeti verilmeye başlanmıştır. Ancak mobil telefonunun çıkışıyla bu telefonlara ilgi azalmıştır.

İki satıra sığdırmaya çalıştığımız bu telefonların insanlığın hizmetine sunulma aşamasına gelmesi 20 yıldan fazla sürmüş ve 1983 yılında Motorola Firması ilk cep telefonunu piyasaya sürene kadar devam etmiştir.

3.4.5.2. Mobil Telefonlarının Gelişim Süreci

Mobil (cep) telefonların tarihsel gelişim süreci ana hatlarıyla şöyle sıralanabilir94,

1. 1973 yılında Motorola’da mühendis olarak çalışan Martin Cooper ilk cep telefonunu icat etmiştir. Böylelikle mobil telefon insanların hayatına girmiştir.

2. 1983 yılına kadar (10 yıl) Motorola Firması bu alanda çalışma yapmış ve Dynatac 8000x modeli ilk cep telefonunu yaparak tarihe geçmiştir. Dynatac 8000x cihazı batarya yardımı ile 35 dakikalık kesintisiz görüşme yapılabilir ve şarj olması 10 saat sürmekteydi. Cihazın en önemli özelliği tuşlu olmasıydı. 800 gr ağırlığında ve fiyatı 3.995 dolardı.

3. 1989 yılında ekranlı telefon icat edildi. Motorola MicroTAC 9800X modeli geliştirdi. Belirtilen modelin en büyük özelliği hem LED ekranlı hem de tuş takımının üzerinde kapak olmasıydı. Telefon o yıllarda dünyanın en hafif ve en küçük telefonu olarak tanıtılıyordu. Ağırlığı 500 gr civarındaydı.

4. 1992 yılında Nokia 1011 isimli ilk cep telefonu modelini piyasaya sundu. Böylece Motorola’nın bu piyasadaki tekelciliği sona ermiş oldu. Nokia 1011’in en büyük özelliği anteninin küçük olması idi. İki satırlı renksiz bir ekranı vardı ve 99 kişiyi rehberine kayıt edebiliyordu. 475 gr ağırlığındaydı.

5. 1993 yılında ilk dokunmatik ekranlı akıllı telefonu üretildi. IBM dünyanın ilk smartphone’u sayılan Simon isimli cihazı tanıttı. Simon, faks ve çağrı cihazı özelliklerine sahipti. Dokunmatik ekranı ve özel kalemi ile bugünkü akıllı telefonların temeli atılmıştı. Simon, ilk defa takvim, elektronik posta, ajanda, dünya saatleri, not defteri, oyunlar gibi uygulamaları barındıran bir telefon oluyordu.

6. Mobil telefonlarda her geçen gün işlevlerinde farklılıklar oldu ve 1997’de Alman Firması Siemens tarafından İlk renkli ekranlı telefon üretildi ve insanlığın hizmetine sunuldu. Ancak tasarım konusunda yeni gelişmeler için çalışmalar devam etmiştir.

7. 1999 yılı mobil teknolojisinde gelişmeler yılı oldu. Nokia 8810 isimli cep telefonunu tanıttı. Sürgülü bir kapağa sahip telefonun en büyük özelliği antensiz olmasıydı.

8. Nokia 3210 isimli cep telefonunu üretti. Tüm dünya da 160 milyon adet satış rakamına ulaştı.

9. Benefon Esc modeli GPS özelliğine sahip ilk telefon olarak üretilmiştir. Bundan sonra Samsung firması SPH-M100 Uproarı üreterek cep telefonuna müzik çalar olanağı sağlayarak yeni bir özellik kazandırdı. Samsung firması aynı zamanda MP3 telefonlarını da geliştirerek hizmet kapsamını genişletti.

10. 1999 yılında Nokia Firması internete bağlanabilen 7110, markasıyla yeni bir mobil telefon üretti. Nokia firmasının ürettiği bu telefon kısa zamanda geniş kitleler tarafından rağbet gördü ve WAP sitelerine giren telefon ile e-posta işlemleri yapabiliyordu.

11. 2000 yılına gelindiğinde mobil telefonlarda Sharp J-SH04 modeli, kameralı iletişim geliştirdi. Sharp firmasının geliştirdiği J-SH04 modeli toplum içerisinde geniş yankılara neden oldu. Artık mobil telefonlar 0,1 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyordu.

12. 2001 yılında İlk Bluetooth özellikli telefonlar üretildi. Ericsson’un bu özelliğe sahip telefonu T39 ile dikkatleri üzerine çekmiştir.

13. 2004 yılında görüntülü görüşme ve hızlı internet telefonlarına geçiş yapıldı. Motorola ilk başta ince ve kapaklı modeli Razr’yi tanıttı. Telefon kısa zamanda insanlar tarafından yoğun ilgi gördü ve dünya da 50 milyon adet sattı. Bunun üzerine aynı yıl içerisinde üretilen Motorola A845, daha kısa sürede bataryası

şarj olabiliyor ve daha uzun süreli konuşma olanağı sağlama özelliğiyle dikkati çekmiştir.

14. 2005 yılında mobil telefon sektöründe yeni dönem başlamış ve akıllı telefonlar üretimline geçilmiştir. Geliştirilen Palm Treo 700w modili piyasaya sürülmüş ve telefonların ofis belgelerini açabilmesi çok büyük bir olay olmuştur.

15. 2007 yılı mobil teknolojisi için telefonun icadı kadar önemli bir yıl oldu. Apple, Phone’u piyasaya sundu. Telefonun tamamen dokunmatik ekran oluşu, oyun, e-posta, internet gibi ihtiyaçları barındırması, diğer telefonlarla karşılaştırılamayacak kadar hızlı çalışması ve o günün şartlarında sadece Apple’ın kullanabildiği multi- touch özelliğine sahip olması onu bir numara yaptı.

16. 2010 yılında ilk akıllı uydu telefonu TerreStar Genus piyasaya sunuldu. 2010 yılına kadar farklı firmalar tarafından birçok uydu telefonu daha üretildi. LG Optimus 2X. Dünyanın en hızlı çift çekirdekli cep telefonu olma başarısını elde etti.

17. 2011 yılı ve sonrası baş döndürücü ve heyecanlı gelişmeler oldu. Apple, Samsung vb. Şirketler, mobil telefonlarını piyasaya sürdüler. Artık iletişimde dünya avuç içine girecek kadar küçülmüştü. Telefonun çift çekirdekli A5 işlemcisi, bir önceki modele göre iki kat daha hız kazandırdı.

18. HTC EVO 4G ile dünyanın ilk 4G telefonunu tanıttı. Android işletim sistemine sahip cihaz oldukça da hızlı işlem görme kapasitesine sahipti.

19. 3D’nin önce sinemalara, ardından televizyonlara girmesi ile birlikte çok geçmeden dünyanın ilk 3D cep telefonu LG Optimus 3D piyasaya sunuldu.

20. Mobil telefonlar artık çift kameraya sahip ve üç boyutlu görüntü kaydedebiliyorlar.

21. Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi 23 Şubat 1994 tarihinde gerçekleşti. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakanı Tansu Çiller cep telefonundan ilk görüşmeyi yaptı.