• Sonuç bulunamadı

Sendikalar›n iflyerinde temsili, atad›klar› temsilciler arac›l›¤›yla gerçekleflir. Afla¤›da iflyeri sendika temsilcilerinin atanmas›, say›s›, nitelikleri, görev ve yetkileri ve tem-silcilik görevinin sona ermesi konular› ele al›nacakt›r.

Atanmas›, Say›s› ve Nitelikleri

‹flyeri sendika temsilcileri, toplu ifl sözleflmesi yapmak üzere yetkisi kesinleflen ifl-çi sendikas› taraf›ndan atan›rlar (m.27/1). Sendika, iflyeri sendika temsilcisi atama yetkisini, toplu ifl sözleflmesi yapma yetkisi devam etti¤i süre içerisinde istedi¤i za-man kullanabilir.

Sendikan›n atayabilece¤i temsilci say›s› iflyerinde çal›flan iflçi say›s›na göre

de-¤iflir. ‹flyerinde iflçi olarak çal›flan, taraf sendikaya üye olan veya olmayan tüm ifl-çiler, atanacak temsilci say›s›n›n belirlenmesinde dikkate al›n›r. Kanunda 27. mad-denin birinci bendine göre, iflyerinde iflçi say›s›;

• Elliye kadar ise bir,

• Ellibir ile yüz aras›nda ise en çok iki,

• Yüzbir ile beflyüz aras›nda ise en çok üç,

• Beflyüzbir ile bin aras›nda ise en çok dört,

• Binbir ile ikibin aras›nda ise en çok alt›,

• ‹kibinden fazla ise en çok sekiz temsilci atayabilir.

Bu temsilcilerden biri bafl temsilci olarak görevlendirilir. Sendika iflyerinde tem-silci olarak atad›¤› üyelerinin kimliklerini onbefl gün içinde iflverene bildirmek zo-rundad›r (m.27/1). Atanacak temsilci say›s›n›n belirlenmesinde, atama tarihinde ifl-yerinde çal›flmakta olan iflçi say›s› esas al›n›r. Sendika tüzü¤ünde iflyeri sendika temsilcisinin seçimle belirlenmesine iliflkin hüküm bulunmas› halinde seçilen üye temsilci olarak atan›r (m.27/3).

Sendika, Kanunda üst s›n›r› gösterilen say›da temsilciyi iflyerinde çal›flan üyele-ri aras›ndan seçer. Bu nedenle iflyeüyele-rinde çal›flmayan bir sendika üyesi veya iflyeüyele-rin- iflyerin-de çal›flan ancak sendika üyesi olmayan kifliler temsilci olarak atanamaz.

Görev ve Yetkileri

‹flyeri sendika temsilcilerinin görevleri Kanunun 27. maddesinin üçüncü bendinde düzenlenmifltir. Buna göre iflyeri sendika temsilcileri ve bafl temsilcisinin iflyeri ile s›n›rl› olmak kayd› ile görevleri flunlard›r:

• ‹flçilerin dileklerini dinlemek ve flikâyetlerini çözümlemek,

• ‹flçi ve iflveren aras›ndaki iflbirli¤ini, çal›flma bar›fl› ve uyumunu sa¤lamak,

• ‹flçilerin hak ve ç›karlar›n› gözetmek,

• ‹fl kanunlar› ile toplu ifl sözleflmelerinde öngörülen çal›flma koflullar›n›n uy-gulanmas›na yard›mc› olmak.

‹flyeri sendika temsilcileri, toplu ifl sözleflmesi yapmak üzere yetkisi kesinleflen iflçi sendikas› taraf›ndan atan›rlar.

Temsilcinin yukar›da belirtilen görevlerinin d›fl›nda, ‹fl Kanunu ve bununla il-gili mevzuattan do¤an görevleri de vard›r. Y›ll›k Ücretli ‹zin Yönetmeli¤inin 15.

maddesine göre, temsilciler izin kuruluna iflçi üye seçiminde ve ‹fl Sa¤l›¤› ve Gü-venli¤i Kurullar› Hakk›nda Yönetmelik uyar›nca da bu kurullarda görevlendiril-mifllerdir.

20.6.2012 tarih ve 6331 say›l› ‹fl Sa¤l›¤› ve Güvenli¤i Kanunu ile iflyeri sendika temsilcilerine çeflitli görevler yüklenmifltir. Örne¤in, Kanunun 20. maddesine göre,

“‹flyerinde yetkili sendika bulunmas› halinde, iflyeri sendika temsilcileri çal›flan temsilcisi olarak da görev yapar”. Çal›flanlara veya iki ve daha fazla çal›flan temsil-cisinin bulundu¤u iflyerlerinde varsa iflyeri yetkili sendika temsilcilerine yoksa ça-l›flan temsilcilerine sa¤lanan haklar ise Kanunun 18. maddesinde düzenlenmifltir.

Yukar›dakiler d›fl›nda toplu ifl sözleflmeleri, sendika tüzü¤ü ve yönetmelikleri ile de iflyeri sendika temsilcilerine çeflitli görev ve yetkiler verilebilir. ‹flyeri sendi-ka temsilcileri tüm bu görevleri yerine getirirken ve yetkileri kullan›rken ifl disipli-nini bozmamak ve iflyerindeki iflleri aksatmamak zorundad›rlar. ‹flyerlerinde, sen-dika temsilcilerine görevlerini h›zl› ve etkili biçimde yapmalar›na imkân verecek kolayl›klar sa¤lan›r (m.27/4).

Görüldü¤ü üzere, sendika temsilcisinin temel görevi, iflçi-iflveren, iflveren-sen-dika ve seniflveren-sen-dika-iflçi aras›nda iliflkiyi kurmak ve iflbirli¤ini sa¤lamakt›r.

‹flyeri Sendika Temsilcili¤i S›fat›n›n Sona Ermesi

Temsilcilik görevi, sendikan›n yetkisi devam etti¤i sürece devam eder. Bu neden-le, iflyeri sendika temsilcisi atam›fl olan sendikan›n toplu ifl sözleflmesinin sona er-mesine ra¤men toplu ifl sözleflmesi yapma yetkisi devam ediyorsa, iflyeri sendika temsilcili¤i s›fat› da buna ba¤l› olarak devam eder. Yeni yap›lacak toplu ifl sözlefl-mesi yetkisinin bir baflka sendikaya ait olmas› halinde ise, toplu ifl sözleflsözlefl-mesinin sona ermesi ile birlikte iflyeri sendika temsilcisinin görevi de sona erer.

Toplu ifl sözleflmesi yapma yetkisinin sona ermesi d›fl›nda, temsilcilik görevi afla¤›daki hallerde de sona erer:

• ‹flyeri sendika temsilcisinin çal›flt›¤› ve temsilci olarak atand›¤› iflyerinin iflve-ren taraf›ndan temsilcinin onay› ile de¤ifltirilmesi,

• Temsilcinin ifl sözleflmesinin fesih veya fesih d›fl›nda sona erme nedenleri (ölüm, taraflar›n anlaflmas›, sürenin dolmas›) ile ortadan kalkmas›,

• ‹flyeri sendika temsilcisinin atanmas› için gerekli olan koflullardan birisini kaybetmesi,

• Sendika üyeli¤inin sona ermesi,

• Temsilciyi atayan sendikan›n bu s›fat› geri almas›,

• Sendika tüzel kiflili¤inin sona ermesi,

• Temsilcinin kendi iradesiyle bu görevden ayr›lmas›.

‹flçi Kuruluflu Yöneticili¤inin ve ‹flyeri Sendika Temsilcili¤inin Güvencesi

‹flçi Kuruluflu Yöneticili¤inin Güvencesi

Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Kanunu, iflçi kuruluflu yöneticisi seçildi¤i için iflin-den ayr›lan iflçilerin, ifl sözleflmelerinin ask›da kald›¤›n› hüküm alt›na alm›flt›r. Kanun böylelikle yöneticilik görevi belirli koflullarla sona eren yöneticilerin yeniden ifl söz-leflmesi yap›lmas›na gerek kalmadan tekrar önceki ifllerini geri dönebilmelerine im-kân sa¤lam›flt›r. Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Kanunu, iflçi kuruluflu yöneticisi

‹flyeri sendika temsilcisinin temel görevi, iflçi-iflveren, iflveren-sendika ve sendika-iflçi aras›nda iliflkiyi kurmak ve iflbirli¤ini sa¤lamakt›r.

seçilen kifliye ifl sözleflmesini feshetme hakk›n› da tan›m›flt›r. Buna göre, yönetici di-lerse iflten ayr›ld›¤› tarihte ifl sözleflmesini bildirim süresine uymaks›z›n veya sözlefl-me süresinin bitimini beklesözlefl-meksizin fesheder ve k›dem tazminat›na hak kazan›r (m.23/1). ‹flçi kuruluflu yöneticisi seçildi¤i için ifl sözleflmesi ask›da kalan yönetici, yöneticilik süresi içerisinde ifl sözleflmesini feshetme hakk›na sahiptir. Bu durumda k›dem tazminat› fesih tarihindeki emsal ücret üzerinden hesaplan›r (m.23/1).

Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Kanununda düzenlenen iflçi kuruluflu yöne-ticili¤i güvencesi profesyonel iflçi kuruluflu yöneticileri için geçerlidir. Bir baflka ifa-de ile iflçi kuruluflu yönetim kurullar›nda görev ald›¤› için iflinifa-den ayr›lm›fl olan ifl-çileri kapsar. ‹flçi kuruluflu yöneticisi olmas›na ra¤men iflyerinde çal›flmaya devam eden iflçiler (amatör sendika yöneticileri) ise Kanunda öngörülen güvenceden ya-rarlanamazlar. Bu iflçiler hakk›nda afla¤›da aç›klayaca¤›m›z üzere temsilcilik gü-vencesine iliflkin hükümler uygulan›r (m.24/5).

‹flçi kuruluflu yöneticili¤i güvencesinin koflullar› flunlard›r:

• ‹flçinin, iflçi kuruluflu yönetim kurulunda görev ald›¤› için kendi iste¤i ile ifl-yerinden ayr›lm›fl olmas›,

• Bu görevin sendikan›n tüzel kiflili¤inin sona ermesi, seçime girmemek, yeni-den seçilmemek veya kendi iste¤i ile çekilmek suretiyle sona ermifl olmas›,

• Yöneticilik görevinin sona ermesinden itibaren bir ay içerisinde ifle baflla-mak için iflverene baflvurmufl olmas›

zorunludur. Bu sürenin geçmesiyle birlikte, baflvuru hakk› ortadan kalkar.

Yukar›daki koflullar›n gerçekleflmesi halinde, iflveren, talep tarihinden itibaren bir ay içinde bu kiflileri o andaki koflullarla eski ifllerine veya eski ifllerine uygun bir di¤er ifle bafllatmak zorundad›r. Bu kifliler süresi içinde ifle bafllat›lmad›¤› tak-dirde, ifl sözleflmeleri iflverence feshedilmifl say›l›r (m.23/2). Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Kanunu bu düzenleme ile iflverenin yöneticiyi eski ifline tekrar bafllat-mamas›n›n hukuki sonucunu da düzenlemifl, ifl sözleflmesinin iflveren taraf›ndan feshedildi¤ini hüküm alt›na alm›flt›r. Bu fesih sonras›nda iflçi kuruluflu yöneticisi k›-dem tazminat›na da hak kazanacakt›r.

‹flçi kuruluflu yöneticili¤i görevi sendikan›n tüzel kiflili¤inin sona ermesi, seçi-me girseçi-meseçi-mek, yeniden seçilseçi-meseçi-mek veya kendi iste¤i ile çekilseçi-mek suretiyle göre-vinin sona ermifl olmas› d›fl›nda kalan bir nedenle sona eren sendika yöneticisinin ifle geri dönme hakk› yoktur. Bu yöneticilere baflvurular› hâlinde iflveren taraf›n-dan k›dem tazminat› ödenir. Ödenecek tazminat›n hesab›nda, iflyerinde çal›fl›lm›fl süreler gözönünde bulundurulur ve fesih an›nda emsalleri için geçerli olan ücret ve di¤er haklar› esas al›n›r (m.23/3).

Kanunda yer alan o andaki koflullarla ifadesi, ö¤retide iflçinin iflinden ayr›

kald›-¤› süre içinde, iflyerinde toplu ifl sözleflmeleri ile getirilen tüm haklardan yararlana-ca¤› fleklinde yorumlanmaktad›r. Ancak iflçinin mevcut toplu ifl sözleflmesinden ya-rarlanmas› Kanunun 39. maddesinde öngörülen koflullar›n bulunmas›na ba¤l›d›r.

‹flyeri Sendika Temsilcilerinin ‹fl Güvencesi

‹flveren, iflyeri sendika temsilcilerinin ifl sözleflmelerini hakl› bir neden olmad›kça ve nedenini yaz›l› olarak aç›k ve kesin flekilde belirtmedikçe feshedemez (m.24/1).

Hükümdeki hakl› neden kavram›, 4857 say›l› ‹fl Kanununun 25. maddesinde veya baflkaca Kanunlarda öngörülen ifl sözleflmesini derhal sona erdirmeyi gerektiren nedenleri ifade eder. Örne¤in temsilcinin kanund›fl› greve kat›lmas› bir hakl› fesih nedenidir (m.70/1). ‹flverenin dayand›¤› sebebin hakl› bir neden olup olmad›¤›n›n

Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Kanununda düzenlenen iflçi kuruluflu yöneticili¤i güvencesi profesyonel iflçi kuruluflu yöneticileri için geçerlidir.

takdiri mahkemeye aittir. Bu düzenleme karfl›s›nda art›k iflverenin, temsilcinin ifl sözleflmesini geçerli nedenle bile feshetme hakk› yoktur.

Fesih bildiriminin tebli¤i tarihinden itibaren bir ay içinde, feshin geçersizli¤i ve ifle iade istemiyle temsilci veya üyesi bulundu¤u sendika dava açabilir (m.24/1).

Dava basit yarg›lama usulüne göre sonuçland›r›l›r. Mahkemece verilen karar›n temyizi halinde Yarg›tay kesin olarak karar verir (m.24/2).

Mahkeme talebi haks›z bulunsa, baflka bir ifade ile iflverenin ifl sözleflmesini hakl› nedenle feshetti¤ine hükmederse, temsilcinin yararlanabilece¤i güvence or-tadan kalkar. Ancak mahkemenin iflverenin ifl sözleflmesini hakl› bir neden olma-dan feshetti¤ine karar vermesi halinde ise feshin geçersizli¤ine ve temsilcinin ifle iadesine hükmeder. Bu durumda temsilcilik süresini aflmamak kayd›yla fesih tari-hi ile karar›n kesinleflme taritari-hi aras›ndaki ücret ve di¤er haklar› ödenir (m.24/3).

Mahkemenin temsilcinin ifle iadesine karar vermesi halinde, karar›n kesinlefl-mesinden itibaren alt› iflgünü içinde temsilcinin ifle baflvurmas› kofluluyla, iflveren taraf›ndan alt› iflgünü içinde ifle bafllat›l›r. Temsilcinin süresi içinde baflvurmas›na ra¤men iflverenin alt› iflgünü içine bafllat›lmamas› halinde de, ifl iliflkisinin devam etti¤i kabul edilerek ücreti ve di¤er haklar› temsilcilik süresince ödenmeye devam edilir. Bu hüküm yeniden temsilcili¤e atanma halinde de uygulan›r. Temsilcinin al-t› iflgünü içinde ifle bafllamak üzere baflvurmamas›n›n sonuçlar› Kanunda düzen-lenmemifltir. Bu durumda 4857 say›l› ‹fl Kanununun 21. maddesinin beflinci f›kra-s›nda düzenlendi¤i gibi, iflveren taraf›ndan yap›lan feshin hukuka uygun bir fesih oldu¤unu kabul etmek gerekir.

‹flveren yaz›l› onay› olmad›kça iflyeri sendika temsilcisinin çal›flt›¤› iflyerini

de-¤ifltiremez veya iflinde esasl› bir tarzda de¤ifliklik yapamaz. Aksi halde de¤ifliklik geçersiz say›l›r (m.24/4). Aksi takdirde iflveren tek tarafl› de¤ifliklikle iflyeri sendi-ka temsilcisinin temsilcilik s›fat›n› sona erdirme yetkisine sahip olur.

‹flveren yaz›l› onay›

olmad›kça iflyeri sendika temsilcisinin çal›flt›¤›

iflyerini de¤ifltiremez veya iflinde esasl› bir tarzda de¤ifliklik yapamaz. Aksi halde de¤ifliklik geçersiz say›l›r.

Sendikalar›n kurulufluna hâkim olan ilkeleri aç›klamak.

6356 say›l› Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Ka-nununda, sendikalar›n kuruluflunda iflkoluna gö-re sendikalaflma ilkesi, serbest kurulufl ilkesi ve aç›kça ifade edilmese de sendika çoklu¤u ilkesi kabul edilmifltir.

Kurucu olabilmenin koflullar›n› ifade etmek.

6356 say›l› Kanunda sendika, iflçilerin veya iflve-renlerin çal›flma iliflkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve ç›karlar›n› korumak ve gelifltirmek için en az yedi iflçi veya iflverenin biraraya gele-rek bir iflkolunda faaliyette bulunmak üzere olufl-turduklar› tüzel kiflili¤e sahip kurulufllar olarak tan›mlanm›flt›r. ‹flçi sendikas› kurucular› için iflçi, iflveren sendikas› kurucular› için iflveren niteli¤i-ne sahip olma ön kofluldur. ‹flveren sendikas›

kurucusunun tüzel kifli olmas› halinde tüzel kifli-yi temsil eden gerçek kiflide ehliyet sahibi olma, belirli suçlardan hüküm giymemifl olma ve fiilen çal›fl›r olma koflullar› aran›r. Sendikalar ve Toplu

‹fl Sözleflmesi Kanununda konfederasyon kuru-luflunda, kurucu sendikalar› temsil edecek kifli-lerde aranacak koflullara iliflkin bir hüküm yok-tur. Ancak Kanunun sistemi gözönünde bulun-duruldu¤u takdirde, sendika kurucular› için ge-rekli olan koflullar›n üst kurulufl olan konfede-rasyon kurucusu sendikan›n temsilcisi olan ger-çek kifliler için de geçerli oldu¤u söylenebilir.

Kurucu say›s›n› aç›klamak.

Sendikalar en az yedi iflçi veya iflverenin; konfe-derasyonlar ise de¤iflik iflkollar›ndan en az befl sendikan›n biraraya gelmesi suretiyle kurulabilir.

Kuruluflta izlenecek yöntemi aç›klamak.

Kurulufllar, kurucular›n›n kuruluflun merkezinin bulunaca¤› ilin valili¤ine dilekçelerine ekli ola-rak kurulufl tüzü¤ünü vermeleriyle tüzel kiflilik kazan›r. Sendikalar için kurucular›n kurucu ola-bilme koflullar›na sahip olduklar›n› ifade eden yaz›l› beyanlar›; üst kurulufllar için ilgili kurulufl-lar›n genel kurul kararlar› dilekçeye eklenir.

Kurulufllar›n organlar›n› ifade etmek.

Kuruluflun ve flubelerinin organlar›; genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin ku-ruludur. Ayr›ca, kurulufllar gereklili¤e göre baflka organlar da kurabilir. Ancak genel kurul ile yö-netim, denetim ve disiplin kurullar›n›n görev ve yetkileri bu organlara devredilemez. Baflkanlar kurulu, e¤itim kurulu, araflt›rma kurulu gibi çe-flitli isimlerde kurulabilecek bu organlara seçim-lik (iste¤e ba¤l›) organlar ad› verilir. Kurulufllar›n belirtilen dört organ d›fl›nda baflka bir organ olufl-turmalar› zorunlu de¤ildir. Ancak diledikleri or-ganlar› oluflturabilmeleri de kollektif sendika öz-gürlü¤ünün bir gere¤idir.

Sendikalar›n yönetimi ve iflyerinde temsili aç›k-lamak.

Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Kanunu, ku-ruluflun ve flubelerinin yönetim kurulu üyelerini yönetici olarak kabul etmifltir. Disiplin ve denet-leme kurulu üyelerinin yönetici s›fatlar› bulun-mamaktad›r.

Sendika temsilcisinin temel görevi, iflçi-iflveren, iflveren-sendika ve sendika-iflçi aras›nda iliflkiyi kurmak ve iflbirli¤ini sa¤lamakt›r.

Özet

1. Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmesi Kanununda sen-dikalar›n kurulabilece¤i iflkolu say›s› kaç adet olarak belirlenmifltir?

2. Türkiye’de sendikalar hangi esasa göre faaliyette bu-lunabilirler?

3. Bir sendikan›n kurulabilmesi için kurucu say›s›na iliflkin düzenleme afla¤›daki kanunlardan hangisinde yer almaktad›r?

a. ‹fl Kanunu b. Medeni Kanun c. Dernekler Kanunu d. Türk Borçlar Kanunu

e. Sendikalar ve Toplu ‹fl Sözleflmes Kanunu

4. Sendikalar›n kurulabilmesi için en az kaç iflçi veya iflverenin biraraya gelmesi gereklidir?

a. 3 b. 5 c. 7 d. 9 e. 11

5. Sendikan›n kurulabilmesi için sendika kurucular›n›n sendika tüzü¤ü ve ilgili belgeleri afla¤›dakilerden han-gisine teslim etmeleri gereklidir?

a. Sendika merkezinin bulunaca¤› ilin Bölge Mü-dürlü¤üne

b. Sendika merkezinin bulunaca¤› ildeki ‹fl Mahke-mesine

c. Sendika merkezinin bulunaca¤› ilin valili¤ine d. Ankara ‹fl Mahkemesine

e. Yarg›taya

6. Afla¤›dakilerden hangisi sendika zorunlu organlar›n-dan biri de¤ildir?

7. Kurulufllar›n üyeleri üzerinde otoriteyi sa¤lad›¤› or-gan afla¤›dakilerden hangisidir?

8. Ola¤an genel kurul toplant›lar› en geç kaç y›lda bir yap›lmak zorundad›r?

9. 80 iflçinin çal›flt›¤› ve 45 iflçinin sendikal› oldu¤u bir iflyerinde toplu ifl sözleflmesi yapmak üzere yetkisi ke-sinleflen iflçi sendikas› en çok kaç tane iflyeri sendika temsilcisi atayabilir?

10. ‹flçi kuruluflu yöneticili¤i güvencesinden yararlana-bilmek için yöneticilik görevinin sona ermesinden iti-baren ne kadar süre içinde ifle bafllamak için iflverene baflvurmufl olmak gereklidir?

a. 1 ay b. 2 ay c. 3 ay d. 6 ay

e. ‹stedi¤i her zaman baflvurabilir.

Kendimizi S›nayal›m

TUZLA’DA SEND‹KA YÖNET‹C‹S‹ “SEND‹KAL FAAL‹YET”TEN ‹fiTEN ÇIKARILDI

L‹MTER-‹fi yöneticisi, tersanenin bask›s›yla tafleron fir-man›n kendisini iflten ç›kard›¤›n› söyledi.

Liman, Tersane Gemi Yap›m-Onar›m ‹flçileri Sendikas›

(L‹MTER-‹fi) yöneticisi, çal›flt›¤› tersanenin bask›lar› so-nucu “sendikal faaliyetleri” nedeniyle iflten ç›kar›ld›¤›-n› söyledi.

‹fl Yasas›n›n 18. maddesi sendikal faaliyetleri nedeniyle bir iflçinin iflten ç›kar›lmas›n› yasakl›yor.

Ceza Yasas›n›n (TCK) 118. maddesiyse, sendikal hakla-r›n kullan›lmas›n› engelleyenler için bir y›ldan üç y›la kadar hapis cezas› öngörüyor.

Kaynak: http://bianet.org/bianet/emek/102044-tuzla- da-sendika-yoneticisi-sendikal-faaliyetten-isten-cikaril-di adresinden k›salt›larak al›nm›fl ve düzenlenmifltir.

Okuma Parças›

“... ‹flkolu tespitine itiraz davas›nda Bakanl›¤›n yan›nda iflverenin de has›m gösterilmesi gerekir. Ancak, Yarg›-tay dava sonucunda haklar› etkilenebilecek olanlar›n da davaya dahil edilmeleri yolunda görüfl oluflturmufl-tur. Bunun sonucunda iflkolu tespit karar›ndan etkile-necek iflverenin ve varsa iflyerinde örgütlenmifl di¤er sendikalar›n davaya dahil edilerek gösterece¤i delille-rin ve karfl› delilledelille-rin toplanmas› suretiyle de¤erlendir-me yap›larak has›l olacak sonuca göre karar verilde¤erlendir-mesi gerekir”.

Kaynak: C. ‹lhan Günay, “‹flyerinin Girdi¤i ‹flkolu-nun Tespiti”, Sicil Dergisi, Y.3, S.10 (Haziran 2008), s.134’den al›nm›flt›r.

1. c Yan›t›n›z yanl›fl ise “‹flkoluna Göre Sendikalafl-ma ‹lkesi” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

2. a Yan›t›n›z yanl›fl ise “‹flkolu Esas›na Göre Sendi-kalaflma” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

3. e Yan›t›n›z yanl›fl ise “Kurucu Say›s›” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

4. c Yan›t›n›z yanl›fl ise “Kurucu Say›s›” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

5. c Yan›t›n›z yanl›fl ise “Tüzü¤ün Kuruluflun Mer-kezinin Bulunaca¤› ‹lin Valili¤ine Verilmesi ve

‹lan” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

6. e Yan›t›n›z yanl›fl ise “Kurulufllar›n Organlar›” ko-nusunu yeniden gözden geçiriniz.

7. d Yan›t›n›z yanl›fl ise “Genel Kurul D›fl›nda Kalan Di¤er Organlar” konusunu yeniden gözden ge-çiriniz.

8. b Yan›t›n›z yanl›fl ise “Genel Kurulun Toplanma-s›” konusunu yeniden gözden geçiriniz.

9. b Yan›t›n›z yanl›fl ise “‹flyeri Sendika Temsilcili¤i”

konusunu yeniden gözden geçiriniz.

10. a Yan›t›n›z yanl›fl ise “‹flçi Kuruluflu Yöneticili¤i-nin Güvencesi” konusunu yeniden gözden ge-çiriniz.