• Sonuç bulunamadı

Başvuruların Alınması ve Aday Havuzunun Oluşturulması

5.7. İNSAN KAYNAKLARI PERSONEL TEMİN VE SEÇİM SÜRECİ

5.7.2. Başvuruların Alınması ve Aday Havuzunun Oluşturulması

İnsan kaynakları bölümü tarafından personel ihtiyacının belirlenmesi aşamasından sonra gerekli “iş tanımları” ve “iş gerekleri” formlarını inceleyerek, uygun adayların başvurularının alınabilmesi için belirlenen kaynaklar aracılığıyla duyuru yapılmaktadır. Yapılan duyurularda aranan pozisyonun gereklerine uymayan adayların başvurularının değerlendirilmeye alınmayacağı ayrıca belirtilmektedir.

Bunun amacı niteliklere uymayan başvuruların yapılmasını, daha önce işletmeye başvuru yaparak uygun bulunmayan adayların tekrar başvurmasını engellemek ve zaman tasarrufu sağlamaktır. Başvurular belirlenen tarih aralıklarında alınarak, değerlendirilmek üzere veri tabanında saklanmaktadır.

Aday havuzu oluşturulurken X işletmesi iç ve dış kaynaklardan

yararlanmaktadır.

İç Kaynaklar: X işletmesinde genellikle idari birimlerde yatay geçiş yönteminin kullanılmasının yanı sıra işletme içi yükselme ve terfilerde iç kaynaklara başvurulmaktadır. Yatay geçişlerde açık olan pozisyonla ilgili olarak personel X işletmesinin belirlemiş olduğu kurallar dâhilinde öncelikle ilgili yöneticisine, daha sonra ise insan kaynakları bölümüne birim/görev değişikliği istediğine dair talepte bulunmaktadır. Açık pozisyonla ilgili niteliklere uyup uymadığı, personel envanter bilgileri, görev performans değerlendirme sonuçları ve ilgili birim yöneticilerinin değerlendirmeleri incelenerek mülakat yapılmaktadır. Mülakat aşamasında adaya neden birim/görev değişikliği yapmak istediği, değişikliğin kendisine ne gibi fayda sağlayacağı, ilgili birim yöneticisi, çalışma arkadaşları ile arasında bir problem olup olmadığı, yaptığı görevde bir tatminsizlik yaşayıp yaşamadığı gibi sorular yöneltilmektedir.

Yükselme ve terfi’de ise; personelin deneyimleri, işletmede çalışma süresi, üstlendiği görevler, işletmenin yapmış olduğu faaliyetlerin hangisinde yer aldığı ve buradaki etkinliği, bireysel olarak kendini geliştirmesi, uzun vadede göstermiş olduğu performans, personel beceri envanteri, eğitim ve uzmanlığı bakımından birim yöneticileri, müdürler, insan kaynakları bölümü yetkilileri tarafından geniş kapsamlı bir değerlendirilmeye alınmakta ve üst yönetime sunulmaktadır. Uygun bulunan adaylar mesleki anlamda bir mülakata alınarak, alanlarıyla ilgili bir proje çalışması yapmaları istenmektedir. Mesleki mülakat ve proje çalışması mühendis, mimar ve diğer teknik kadrolar için uygulanmakta, diğer kadrolar ise üstlenmiş olduğu görevlerde hakimiyet ve yeterlilik derecelerini ölçmeye yönelik, insan kaynakları yöneticisi ve müdürler tarafından mülakata alınmaktadır.

Dış Kaynaklar: X işletmesi personel bulma ve aday havuzu oluşturma sürecinde farklı dış kaynaklardan yararlanmaktadır. İşletmenin yararlanmış olduğu dış kaynaklar arasında; işletme web sitesi, internet kaynaklı aday veri tabanları, gazete ilanları, doğrudan başvurular, Türkiye İş Kurumu, özel istihdam büroları ve mesleki kuruluşlar yer almaktadır.

 İşletme web sitesi; insan kaynakları menüsünde yer alan açık pozisyonlar kısmında duyuru yapılarak gerekli pozisyona ait nitelikler belirtilmekte, iş başvurusu kısmından ise başvuru formu doldurularak

başvurular alınmaktadır.

 Daha fazla ve doğru adaya ulaşabilme açısından genellikle internet kaynaklı aday veri tabanları tercih edilmektedir. İşletme açık pozisyon duyurusunu www.kariyer.net ve www.yenibiris.com adlı veri tabanları üzerinden yapmaktadır. Aday veri tabanları, başvurulan pozisyon ayrıcalıklı bir nitelik istiyor ise, açık pozisyon için başvuru yapmayan adaylara ulaşabilmeyi sağlamaktadır. Belirlenen niteliklere uygun potansiyel adaylar araştırılarak değerlendirilmeye alınmaktadır. İnternet kaynaklı aday veri tabanları işletmenin teknik, idari, yardımcı ve diğer tüm kadroları için tercih edilmektedir. İşe alım sürecinde personel ihtiyacı sağlanmasının acil olduğu durumlarda, zamanın iyi kullanılması, aynı zamanda işletme için bir veri tabanı oluşturulması, yurt içi ve yurt dışından adaylara ulaşılabilmesi, adaylar tarafından verilerinin sürekli güncel tutulması ve günümüzde internetin hayatın her parçasında vazgeçilemez bir unsur olması, insan kaynakları bölümünün aday veri tabanlarını tercih etme nedenleri arasında yer almaktadır.

 Gazete ilanı; işletmenin personel alım sürecinde diğer kaynaklardan istenilen nitelikte adayın bulunamaması ya da yetersiz kalması durumunda nadir olarak başvurulan bir kaynaktır. Bazı gazetelerin İK sayfaları genellikle tercih edilmekte, önemli bir pozisyon için alım yapılacak ise İK sayfaları dışında gazetenin uygun ilan sayfasında duyuru yapılmaktadır. Gazete ilanı, ilanın yayınlanma günü üzerinden maliyet hesaplanması nedeniyle aday başvuru sürelerinin uzun olduğu dönemlerde yüksek maliyet yükünden dolayı insan kaynakları bölümünce tercih edilmemektedir.

 Doğrudan başvuru; işletmenin merkezindeki danışma bölümüne, yurt içi ve yurt dışında bulunan ofislerinin sekretarya bölümlerine adayların CV’lerini bırakarak veya ilgili “Aday İş Başvuru Formu” nu doldurmasıyla gerçekleşmektedir. Doğrudan başvurular ileride oluşabilecek açık pozisyonlarda kullanılmak üzere ve ulaşılamayan adaylara imkân sağlama amacı ile alınmaktadır.

 Türkiye İş Kurumu’ndan personel sağlama özellikle; yasal düzenlemeler gereği 50’den fazla çalışanı bulunan işletmeler için zorunlu kılınan engelli, eski yükümlü ve terör mağdurları alımında kullanılmaktadır. İş Kurumu tarafından işletmeye yönlendirilen adaylar değerlendirilmeye alındığı gibi, direkt başvurular da kabul edilerek, İş Kurumunun bilgisi dahilinde gerekli süreç yürütülmektedir. Ayrıca İş Kurumundan teknisyen, hizmet ve temizlik personeli alımlarında yararlanılmakta, bazı yeni mezun mühendis ve mimar adayları da Türkiye İş Kurumu tarafından işletmeye yönlendirilmektedir.

 Özel İstihdam Büroları ve Mesleki Kuruluşlar X işletmesinin personel temininde başvurabileceği alternatif bir kaynak olma niteliğindedir.

Özellikle üst düzey yönetici alımlarında özel istihdam bürolarından yararlanılmakta, işletmenin üyesi bulunduğu mesleki odalardan ise alanlarında deneyimli mühendis ve mimar kadrolarına ulaşılabilmektedir.