• Sonuç bulunamadı

Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi Bünyesinde Bulunan KuruluĢlar ve

1.7. JEOTERMAL ENERJĠ ĠLE ĠLGĠLĠ HUKUKĠ KAYNAKLAR,

1.7.3. Avrupa‘daki Bölgesel KuruluĢlar

1.7.3.2. Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi Bünyesinde Bulunan KuruluĢlar ve

Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi bünyesinde toplanan ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren birden fazla kuruluĢ ve federasyon bulunmaktadır. Her biri kendi alanında araĢtırma ve çalıĢmalar yaparak, Avrupa Yenilenebilir Enerji Konseyi‘nin görevlerini yerine getirmesine ve amaçlarına ulaĢmasına hizmet ederler. Bunlar, Avrupa Biyokütle KuruluĢu, Avrupa Biyoetanol Yakıt KuruluĢu, Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi, Avrupa Fotovoltaik Endüstri KuruluĢu, Avrupa Yenilenebilir Enerjileri Federasyonu, Avrupa Küçük Ölçekli Hidrolik Santraller KuruluĢu, Avrupa Solar Termal Elektrik KuruluĢu, Avrupa Solar Termal Endüstri Federasyonu, Avrupa Biyokütle Endüstri KuruluĢu, Avrupa Okyanus Enerjisi KuruluĢu, Yenilenebilir Enerji AraĢtırma Merkezleri Avrupa KuruluĢu, Avrupa Rüzgâr Enerji KuruluĢu ve üye olarak Avrupa Biyodizel Kurulu‘dur118

.

1.7.3.2.1. Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi

1.7.3.2.1.1. Konseyin OluĢumu ve Statüsü

Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi, 6 Aralık 1954 tarihli yasa ile değiĢikliğe uğrayan 25 Ekim 1919 Belçika yasasına göre, süresiz olarak ve uluslararası kuruluĢ

117

http://www.erec.org/organisation/objectives.html (EriĢim tarihi: 31.08.2009).

118

http://www.erec.org/organisation.html (EriĢim Tarihi: 31.08.2009). KuruluĢlar ve federasyonlar hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız resmi siteler (yukarıdaki sıralamaya göre): http://www.aebiom.org/;

http://www.ebio.org/; http://www.egec.org/; http://www.epia.org/; http://www.eref-europe.org/;

http://www.esha.be/; http://www.estelasolar.eu/; http://www.estif.org/; http://www.eubia.org/;

http://www.eu-oea.com/; http://www.eurec.be/; http://www.ewea.org/; http://www.ebb-eu.org/ (EriĢim Tarihi: 31.08.2009).

statüsünde kurulmuĢtur. Merkez ofisi Brüksel‘de bulunmaktadır (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 1. ve 2. maddesi)119

.

Avrupa Jeotermal Enerji Konseyinin yapısı, Genel Kurul, Yönetim Kurulu, BaĢkan ve BaĢkan Yardımcısı ve Denetim Komitesinden oluĢmaktadır (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 9. maddesi). Genel Kurul, Avrupa Jeotermal Enerji Konseyinin amaçlarına ulaĢmasını sağlamak ve bu konuda uygulamalar yapmakta tam yetkili organ olup, adi üyelerinin oluĢturduğu bir delegeden oluĢur (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 10. maddesinin 1. ve 2. fıkrası). Genel Kurul her yıl en geç 31 Mayısa kadar olağan yıllık genel toplantısını gerçekleĢtirir. Bu toplantıda Yönetim Kurulunun yıllık raporları, Denetim Komitesinin yıllık hesap raporları ve gelecek yıl bütçe teklifi tartıĢılıp onaya sunulur, ayrıca görev süresi (3 yıl) dolan Yönetim Kurulu, BaĢkan ve iki BaĢkan Yardımcısı ve Denetim Komitesi seçilir (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 12. maddesi)120.

1.7.3.2.1.2. Konseyin Görev ve Yetkileri

Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi‘nin temel görevi jeotermal enerji kullanımını teĢvik etmek olup, sahip olduğu yetkilerin temel sınırlarını da bu görevi çizer. Bunun için Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi öncellikle Avrupa‘da mevcut jeotermal enerji kaynaklarının kullanımını teĢvik etmek ve insanların bu kaynaklara eriĢimini sağlamak için çalıĢmalar yapar. Bu amaca ulaĢılması için Avrupa kurumları arasında yasal, kurumsal altyapı alanında ve mali araçlarda jeotermal enerjinin geleneksel enerji ile rekabet edebilecek duruma getirilebilmesi ve çevre menfaatlerini koruyabilmek adına uygun eylemlerde bulunur (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 3 maddesinin 1. ve 2. fıkrası).

119 Resmi metin için bakınız: http://www.egec.org/ (EriĢim Tarihi: 02.09.2009).

120 Avrupa Jeotermal Enerji Konseyinin iĢleyiĢi hakkında daha ayrıntılı bilgi için bakınız statü belgesi

Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi, Avrupa‘da jeotermal enerjinin yayılması ve Avrupa jeotermal teknolojilerin, hizmetlerin ve ekipmanların dünyanın diğer ülkelerine ihraç edilmesi konusunda her türlü faaliyetlerde bulunmaya görevli ve yetkilidir. Ayrıca Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi, Avrupa jeotermal enerji endüstrisini ve kullanıcılarını hükümetlere ve uluslararası kuruluĢlara karĢı temsil ederek jeotermal endüstri alanındaki iĢ koĢullarını geliĢtirmek için çalıĢmalar yapar (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 3. maddesinin 3. ve 4. fıkrası).

Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi, ulusal jeotermal kuruluĢları, bilhassa Uluslararası Jeotermal KuruluĢu ve yenilenebilir enerji kaynakları alanında araĢtırma yapan ve uygulamalarda bulunan diğer kuruluĢlar ile Avrupa‘daki jeotermal enerji kaynakları alanında baĢarılı geliĢmeleri elde etmek ve baĢarılı uygulamalara ulaĢmak için iĢbirliğinde bulunur. Aynı amaçlara ulaĢmak için Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi ayrıca Uluslararası – Avrupa iĢbirliklerini de kurar ve yürütür (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 3. maddesinin 5. fıkrası).

Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi, jeotermal enerji kullanımı, piyasası, teknolojileri ve hizmetleri alanındaki yeni geliĢmeleri hakkında yayın yolu, toplantı, tartıĢma veya herhangi bir diğer aktivite düzenleyerek otoritelerin, endüstrinin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlar (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 3. maddesinin 6. fıkrası). Ayrıca jeotermal enerji kullanımı ile ilgili araĢtırmacıların, mühendislerin, idarecilerin ve her türlü yorumcunun veya tarafların görüĢlerini izlemek ve bunlar hakkında kamuoyunun, karar almaya yetkili birimlerin, ulusal ve uluslararası kuruluĢların ve hükümetlerin dikkatini çekmek görevleri arasındadır (Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Statü Belgesi‘nin 3. maddesinin 7. fıkrası).

1.7.3.2.1.3. Konsey Kararlarının Hukuki Niteliği

Konsey yapmıĢ olduğu çalıĢmalar, araĢtırma ve elde ettiği bulgulara dayanarak almıĢ olduğu ve yenilikleri, mevcut durumları veya olası tehlikeler hakkında bilgi içeren kararları ilgili kurum ve kuruluĢlara ileterek ilgililerin haberdar olmasını sağlar.

Bu nedenle Konsey kararlarının bilgilendirme, tavsiye, görüĢ bildirme veya danıĢmanlık niteliğinde olduğu kabul edilmelidir.

1.7.3.2.2. Avrupa Yenilenebilir Enerjileri Federasyonu

1.7.3.2.2.1. Federasyonun OluĢumu ve Statüsü

Avrupa Yenilenebilir Enerjileri Federasyonu 27 Haziran 1921 tarihli Belçika hukukuna göre, kar amacı gütmeyen bir Avrupa organizasyonu ve süresiz olarak kurulmuĢtur. Federasyonun statüsünü belirleyen düzenleme ise 6 Temmuz 1999 yılında kabul edilmiĢ ve daha sonra Genel Kurul tarafından 30 Mayıs 2007 yılında değiĢtirilerek günümüzde bu son hali ile uygulanmaktadır (Statü Belgesinin 1., 3. ve 24. maddeleri)121.

Federasyon, Avrupa Birliği üye ülkelerinde ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (European Free Trade Association - EFTA) ülkelerinde bulunan ve küçük ölçekli hidro santraller, rüzgar, biyokütle enerji, güneĢ, dalga ve gelgit hareketlerinden elde edilen enerji ve jeotermal enerji kaynakları gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi, ısıtma ve yakıt üreten kuruluĢlar, organizasyonlar ve Ģirketlerden oluĢmaktadır (Statü Belgesinin 4. maddesinin 1. fıkrası).

Federasyonda üye sınırlaması bulunmamakla birlikte, federasyonun oluĢabilmesi için en az üç üyenin varlığı aranmıĢtır. Federasyon üyeliği, tam, ortak ve sponsor üyelik olarak üçe ayrılmaktadır. Tam üyelik, sadece Avrupa Birliğinde ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üreten kuruluĢ ve organizasyonlara bahĢedebilmektedir. Yenilenebilir enerji ile ilgili olan diğer gerçek veya tüzel kiĢiler, ayrıca Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerde bu faaliyetlerde bulunanlar ancak ortak üye veya sponsor üye statüsünde federasyona katılabilirler. Özel Ģirketler ancak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik, ısı veya

121 Federasyonun statüsünü düzenleyen metin için bakınız:

yakıt üretiyorlarsa ortak üye olarak federasyona katılabilirler (Statü Belgesinin 5. ve 6. maddeleri).

Federasyonun yapısı ise Genel Kurul, bu Kurul tarafından 2 yıl için seçilen BaĢkan ve Yönetim Kurulundan oluĢmaktadır. Ayrıca Yönetim Kurulu tarafından gerekli görüldüğü takdirde, DanıĢmanlık ve Bilim Komiteleri kurulabilmektedir (Statü Belgesinin 10. ve 21. maddeleri).

1.7.3.2.2.2. Federasyonun Görev ve Yetkileri

Federasyonun görevi, statüsünü belirleyen düzenlemenin 4. maddesinde belirtilmiĢtir. Buna göre, üyelerin faaliyetlerini desteklemek ve geliĢtirmek, üyelerin özellikle Avrupa kurumları ile iliĢkilerinde çıkarlarını desteklemek ve savunmak, genel olarak üyeler arasındaki iliĢkilerin geliĢmesini teĢvik etmek, profesyonel düzeyde karĢılıklı bilgi alıĢveriĢini sağlamak ve üyeler arasındaki bütün aktivitelerde ve uygulamalarda ortak desteği sağlamak olarak düzenlenmiĢtir.

Federasyonun yetkisi ayrıca düzenlenmemekle birlikte belirtilen görevler çerçevesinde kullanılacağı konusunda Ģüphe bulunmamaktadır. Ayrıca Federasyon görevlerini yerine getirebilmek için gerekli bütün düzenlemeleri ve prosedürleri düzenleyebilir. Federasyonun buna iliĢkin düzeni iç yönetmelikle düzenleme yetkisi bulunmaktadır (Statü Belgesinin 4. maddesinin 2. fıkrası).

1.7.3.2.2.3. Federasyon Kararlarının Hukuki Niteliği

Federasyonun statüsünü düzenleyen belgede açıkça federasyon kararlarının hukuki niteliğinden bahsedilmemiĢtir. Federasyonun görev ve yetkilerine bakıldığında, iç iĢleyiĢe Genel Kurul ve Yönetim Kurulu tarafından alınacak kararların kesin nitelikte olduğunu, dıĢa yansıyan kararların daha çok danıĢmanlık ve tavsiye niteliğinde olduğu kabul edilmelidir.