• Sonuç bulunamadı

2. 112 ACĠL SAĞLIK HĠZMETLERĠNDE YÖNETĠM VE ORGANĠZASYON YAPISI

D. Ġstasyon Nöbetçi Hekiminin Görevleri

3.3. Türkiye’de ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı

3.3.2. ĠĢ Sağlığı ve Güvenliği Konusunda Uluslararası SözleĢmeler

3.3.2.2. Avrupa Sosyal ġartı

Bu ġartı imzalayan Avrupa Konseyine üye Hükümetler; Avrupa Konseyi hedefinin, kendilerinin ortak mirası olan ideal ve ilkelerin gerçekleĢtirilmesi ve korunması amacıyla üyeleri arasında daha güçlü bir birliğin sağlanması ve özellikle Ġnsan hakları ve temel özgürlüklerin gerçekleĢtirilmesi ve sürdürülmesi yoluyla sosyal ve ekonomik geliĢmenin kolaylaĢtırılması olduğunu dikkate alarak; Avrupa Konseyine üye Devletlerin, 4 Kasım 1950 tarihinde Roma'da imzalanmıĢ olan Ġnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunması Avrupa SözleĢmesi ile 20 Mart 1952 tarihinde Paris'te imzaya açılan Ek Protokollerde, halklarına bu belgelerde belirtilen

sivil ve siyasi özgürlükleri sağlamayı kabul ettiklerini dikkate alarak, Avrupa Sosyal ġartı, 18 Ekim 1961 tarihinde Ġtalya‟nın Torino Ģehrinde Avrupa Konseyi üyesi 13 ülke tarafından kabul edilmiĢ ve 26 ġubat 1965 yılında yürürlüğe girmiĢtir. Avrupa Sosyal ġartını Türkiye 1964 yılında imzalamıĢ ancak 16.06.1989 tarih ve 3581 sayılı Kanun ile onaylamıĢ olup 14.10.1989 tarihinde Resmi Gazetede yayınlayarak yürürlüğe girmiĢtir (Süral,1990).

5 Kasım 1990 tarihinde Roma'da yapılan Ġnsan Hakları konusunda Bakanlar Konferansında, bir yandan bütün insan haklarının, bunlar kiĢisel, siyasal, ekonomik, sosyal ya da kültürel olsun, bölünmezliğinin korunması, diğer yandan Avrupa Sosyal ġartı'na yeni bir atılım kazandırılması gereğinin vurgulandığını anımsatarak; 21 ve 22 Ekim 1991 tarihinde Torino'da yapılan Bakanlar Konferansı sırasında kararlaĢtırıldığı gibi, özellikle ġart metninin kabul edildiği tarihten bu yana ortaya çıkan temel sosyal değiĢimleri dikkate almak için ġartın içeriğinin güncelleĢtirilmesi ve uyarlanması konularında kararlı olarak; ġarta yeni haklar eklemek ve ġartın değiĢik biçimiyle güvence altına alınan haklar ile 1988 tarihli Ek Protokolle güvence altına alınan hakların, Avrupa Sosyal ġartı'nın yerini almak üzere hazırlanan DeğiĢtirilmiĢ bir ġartta yer almasının yararının bilincinde olarak; Gözden geçirilmiĢ Avrupa Sosyal ġartı hususlarda mutabık kalmıĢlardır.

SözleĢmenin baĢlangıç kısmında insan hakları ve temel özgürlüklerin gerçekleĢtirilmesinin hedef alındığı vurgulandıktan sonra hiçbir ırk, renk, cinsiyet, siyasal görüĢ, sosyal köken ayrımı gözetmeksizin sosyal haklardan yararlanmanın sağlanması gerektiğinin göz önüne alınacağı ifade edilmiĢtir (Karluk, 2005, s.468-469).

Akit Taraflar, amaçlar bölümünde açıklanan 31 adet ulusal ve uluslararası nitelikteki tüm uygun yollarla aĢağıdaki hak ve ilkelerin etkili bir biçimde gerçekleĢebileceği koĢullara ulaĢmayı politikalarının amacı sayarlar;

1- Herkes, özgürce edinebildiği bir iĢle yaĢamını sağlama fırsatına sahiptir. 2- Tüm çalıĢanların adil çalıĢma koĢullarına sahip olma hakkı vardır.

3- Tüm çalıĢanların güvenli ve sağlıklı çalıĢma koĢullarına sahip olma hakkı vardır.

4- Tüm çalıĢanların, kendileri ve ailelerine iyi bir yaĢam düzeyi sağlamak için yeterli adil bir ücret alma hakkı vardır.

5- Tüm çalıĢanlar ve iĢverenler, ekonomik ve sosyal çıkarlarını korumak amacıyla ulusal ve uluslararası kuruluĢlar düzeyinde örgütlenme özgürlüğüne sahiptir.

6- Tüm çalıĢanlar ve iĢverenler, toplu pazarlık hakkına sahiptir.

7 - Çocuklar ve gençler, uğrayacakları bedensel ve manevi tehlikelere karĢı özel korunma hakkına sahiptir.

8- ÇalıĢan kadınlar, anne olmaları durumunda, özel korunma hakkına sahiptir. 9- Herkesin, kiĢisel ilgi ve yeteneklerine göre bir mesleği seçmesine yardımcı olacak uygun mesleki yönlendirme imkanına sahip olma hakkı vardır.

10- Herkesin, mesleki eğitim için uygun imkanlara sahip olma hakkı vardır. 11- Herkes, ulaĢılabilecek en yüksek sağlık düzeyinden yararlanmasını mümkün kılacak her türlü önlemden yararlanma hakkına sahiptir.

12- Tüm çalıĢanlar ve bakmakla yükümlü oldukları kiĢiler, sosyal güvenlik hakkına sahiptir.

13- Yeterli kaynaklardan yoksun olan herkes, sosyal ve tıbbi yardım alma hakkına sahiptir.

14- Herkes sosyal refah hizmetlerinden yararlanma hakkına sahiptir.

15- Özürlüler toplumsal yaĢamda bağımsız olma, sosyal bütünleĢme ve toplumsal yaĢama katılma hakkına sahiptir.

16- Toplumun temel birimi olarak aile, tam geliĢmesini sağlamaya yönelik uygun sosyal, hukuksal ve ekonomik korunma hakkına sahiptir.

17- Çocuklar ve gençler uygun sosyal, hukuksal ve ekonomik korunma hakkına sahiptir.

18- Herhangi bir Âkit Tarafın vatandaĢları, inandırıcı sosyal ve ekonomik nedenlere dayanan kısıtlamalar saklı kalmak kaydıyla, diğer bir Âkit Taraf ülkesinde, o ülke vatandaĢlarıyla eĢit koĢullar altında kazanç getirici herhangi bir iĢte çalıĢma hakkına sahiptir.

19- Bir Âkit Taraf vatandaĢı olan göçmen iĢçiler ve bunların aileleri herhangi bir baĢka Âkit Taraf ülkesinde korunma ve yardım alma hakkına sahiptir.

20- Tüm çalıĢanlar, istihdam ve meslek konularında cinsiyete dayalı ayrım yapılmaksızın fırsat eĢitliği ve eĢit muamele görme hakkına sahiptir.

22- ÇalıĢanlar iĢletmedeki çalıĢma koĢullarının ve çalıĢma ortamının düzenlenmesine ve iyileĢtirilmesine katılma hakkına sahiptir.

23- Her yaĢlı insan sosyal korunma hakkına sahiptir.

24- Tüm çalıĢanlar, iĢ akdinin sona erdiği durumlarda korunma hakkına sahiptir.

25- Tüm çalıĢanlar, iĢverenlerinin aciz haline düĢmesi durumunda alacak taleplerinin korunması hakkına sahiptir.

26- Tüm çalıĢanlar, onurlu çalıĢma hakkına sahiptir.

27- Ailevi sorumlulukları olan ve çalıĢan ya da çalıĢmak isteyen herkes, herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadan ve ailevi sorumluluklarıyla çalıĢması arasında, olabildiğince, uyuĢmazlık olmadan bunu gerçekleĢtirme hakkına sahiptir.

28- ĠĢletmelerde çalıĢanların temsilcileri kendilerine zarar veren eylemlere karĢı korunma hakkına sahiptir ve görevlerini yerine getirmek için uygun imkanlarla desteklenmelidirler.

29- Tüm çalıĢanlar toplu iĢten çıkarma sürecinde bilgilendirilme ve danıĢılma hakkına sahiptir.

30- Herkes, yoksulluğa ve toplumsal dıĢlanmaya karĢı korunma hakkına sahiptir.

31- Herkes konut edinme hakkına sahiptir.

Avrupa Sosyal ġartı Türkiye tarafından kabul edilmiĢ ve kanun hükmünde olan uluslararası bir sözleĢmedir. Avrupa Sosyal ġartı, kamu-özel tüm çalıĢanları ve sektörleri kapsayan, devlet, iĢveren ve çalıĢan gruplarının haklarını belirli bir çerçeve ile çizen uluslararası bir anlaĢmadır. Bu anlaĢma uyarınca, devlet çalıĢan tüm vatandaĢlarının bu haklarından sorumludur. Bu sebeple kanun ve yönetmeliklerle yeterli mevzuat desteği vererek bu hakların kullanımını garanti altına almalıdır. Avrupa Sosyal ġartı içerisinde bu haklar çeĢitli baĢlıklar adı altında ele alınmıĢtır.