• Sonuç bulunamadı

2. 112 ACĠL SAĞLIK HĠZMETLERĠNDE YÖNETĠM VE ORGANĠZASYON YAPISI

D. Ġstasyon Nöbetçi Hekiminin Görevleri

2.3.5.3.4. HemĢire ve Sağlık Memurlarının Yetki ve Sorumlulukları

Tüm sağlık kurum ve kuruluĢlarında HemĢire ve Sağlık Memurlarının görev tanımları Ģöyledir;

HemĢireler; tabip tarafından acil haller dıĢında yazılı olarak verilen tedavileri uygulamak, her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemĢirelik giriĢimleri ile karĢılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirlemek ve hemĢirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemĢirelik bakımını planlamak, uygulamak, denetlemek ve değerlendirmekle görevli ve yetkili sağlık personelidir. Ayrıca aile hekimliği uygulamasına iliĢkin kanun hükümleri ile bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan mevzuattaki görevleri de yaparlar (HemĢirelik Kanununda DeğiĢiklik Yapılmasına Dair Kanun, m.3).

Bunun dıĢında 112 ASH içerisinde HemĢire ve Sağlık Memurları sağlık personeli sınıfında çalıĢtıklarından dolayı özellikle Ġl Ambulans Servisi ÇalıĢma Yönergesinin 9. 11. ve 14. maddelerinde sağlık personeline yönelik görev, yetki ve sorumluluklardan sorumludurlar.

Bu yasal düzenlemelerin yanında Sağlık Bakanlığı tarafından 08.03.2010 tarihli ve 27515 Sayılı Resmi Gazetede HemĢirelik Yönetmeliği yayınlanmıĢtır. Bu yönetmelikte unvanlarına göre (HemĢire, BaĢhemĢire, Uzman HemĢire v.s) HemĢirelerin görev yetki ve sorumlulukları düzenlenmiĢtir. 112 TeĢkilatında BaĢhemĢirelik müessesesi bulunmamakta ve uzman hemĢire sayısı da yok denecek kadar az olduğu için bu yönetmeliğe göre hemĢire unvanına sahip olan personellerin görev yetki ve sorumluluklarına yer vereceğiz.

27515 Sayılı HemĢirelik Yönetmeliğinin 6.maddesine göre bir HemĢirenin görev, yetki ve sorumlulukları;

HemĢireler;

a) Her ortamda bireyin, ailenin ve toplumun hemĢirelik giriĢimleri ile karĢılanabilecek sağlıkla ilgili ihtiyaçlarını belirler ve hemĢirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen ihtiyaçlar çerçevesinde hemĢirelik bakımını kanıta dayalı olarak planlar, uygular, değerlendirir ve denetler.

b) Verilen hemĢirelik bakımının kalitesini ve sonuçlarını değerlendirir, hizmet sunumunda bu sonuçlardan yararlanarak gerekli iyileĢtirmeleri yapar ve sonuçları ilgili birime iletir.

c) Tıbbî tanı ve tedavi planının uygulanmasında; hekim tarafından, acil durumlar dıĢında yazılı olarak verilen tedavileri uygular, hastada beklenmeyen veya ani geliĢen durumlar ile acil uygulanması gereken tanı ve tedavi planlarında müdavi hekimin Ģifahi tıbbi istemini kabul eder. Bu süreçte hasta ve çalıĢan güvenliği açısından gerekli tedbirleri alır.

ç) Hastaya lüzumu halinde uygulanmak üzere hekim tarafından reçete edilen tıbbî talepleri bilimsel esaslara göre belirlenen sağlık bakım, tanı ve tedavi protokolleri doğrultusunda yerine getirir.

d) Tıbbi tanı ve tedavi iĢlemlerinin hizmetten faydalanana zarar vereceğini öngördüğü durumlarda, müdavi hekim ile durumu görüĢür, hekim iĢlemin uygulanmasında ısrar ederse durumu kayıt altına alarak hekimin yazılı talebi üzerine söz konusu iĢlemi uygular.

e) Tıbbî tanı ve tedavi giriĢimlerinin hasta üzerindeki etkilerini izler, istenmeyen durumların oluĢması halinde gerekli kayıtları tutarak hekime bildirir ve gerekli önlemleri alır.

f) Görevi teslim alacak hemĢire gelmeden ve gerekli bilgiyi hasta baĢında sözlü ve yazılı olarak teslim etmeden ve doğal afet, toplu kazalar gibi olağanüstü durumlarda ise hemĢireye olan ihtiyaç ortadan kalkmadan kurumdan ayrılamaz.

g) HemĢirelikle ilgili eğitim, danıĢmanlık, araĢtırma faaliyetlerini yürütür. Mesleği ile ilgili bilimsel etkinliklere katılır. Toplumun, öğrenci hemĢirelerin, sağlık çalıĢanlarının ve adaylarının eğitimine destek verir ve katkıda bulunur.

h) Sağlık hizmetlerinin verildiği tüm alanlarda etkin bir Ģekilde görev alır, oluĢturulan sağlık politikalarının yürütülmesinde, mevzuat çerçevesinde karar mekanizmalarına katılır.

ı) Hizmet sunumunda, hizmetten faydalananların bireysel farklılıklarını kabul ederek, insan onurunu, mahremiyetini ve kültürel değerlerini azami ölçüde göz önünde bulundurur.

i) Tüm uygulamalarını kayıt altına alır.

2.3.5.4. 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde ġoförler

112 ASH içerisinde görev yapmakta olan Ģoför sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Bu sorun sadece 112 teĢkilatında değil genel olarak sağlık camiasında yaĢanmaktadır. Uzun bir süredir Sağlık Bakanlığına yeterli Ģoför alımlarının yapılmaması ve mevcut olan Ģoförlerin bir kısmının emekli olması, bir kısmının farklı kurumlara geçiĢ yapması ile Ģoför sayısı 112 ASH içerisinde fazlaca azalmıĢtır. ġoför, kullanacağı araca uygun sürücü belgesine sahip, temel ilkyardım eğitimi sertifikası almıĢ personeli ifade eder (AHY, m.4/o). ġoför, kara ulaĢımında kullanılan her türlü motorlu araçları sürüp yöneten kimselere denir.

2.3.5.4.1. 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde ġoförlerin Konumları ve ÇalıĢma Prensipleri

112 ASH‟da görev yapan Ģoförler de tıpkı diğer sağlık personelleri gibi 24 saat esasına göre nöbet usulü çalıĢmaktadırlar. ġoförler ambulans kullanımı açısından icracı bir meslek oldukları için (idari kısımda baĢ Ģoför v.s görevler hariç) sadece 112 istasyonlarında görev yapmaktadırlar. ġoförlük, baĢlı baĢına bir meslek olup ayrıca bir ilgi ve uzmanlık gerektirmektedir. Nitekim 112 sisteminde temel hizmet aracı olan ambulansların araç olarak kullanımından ve teknik bakımından, 112 ekibi içerisindeki tüm personelin transportundan sorumlu olan önemli bir meslektir.

Fakat Sağlık Bakanlığının uzun bir süredir yeteri kadar Ģoför alımı yapmaması ve neticesinde sağlık müdürlüklerindeki Ģoför sıkıntısının ciddi bir Ģekilde baĢ göstermesi sonucu özellikle 2004 yılından baĢlayarak, asli görevi 112 ambulanslarında tıbbi tedaviyi ircaa etmek olan sağlık personelleri (Paramedik, ATT v.s.) sürücülüğe geçirilerek bir nevi 112 sisteminde Ģoförlerin ikamesi olarak

a) Acil yardım ambulanslarında en az bir hekim ve/veya ambulans ve acil bakım teknikeri ve bir sağlık personeli olmak üzere en az üç personel görev yapar, gerekiyorsa ekibe Ģoför eklenir.

b) Hasta nakil ambulanslarında en az biri sağlık personeli olmak üzere iki personel görev yapar. Hasta nakli sırasında en az bir sağlık personeli hasta kabininde bulunur, gerekiyorsa ekibe Ģoför eklenir.

c) Özel donanımlı ambulanslarda, en az bir hekim ve/veya ambulans ve acil bakım teknikeri olmak üzere en az üç personel görev yapar, gerekiyorsa ekibe Ģoför eklenir (AHY, m.7/1-a,b,c).

Ambulans ve acil bakım teknikerleri ile acil tıp teknisyenleri, acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karĢılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde sağlık personeli olarak çalıĢırlar. Bu personel gerektiğinde ambulans aracının sürücüsü olarak görev yapar (ASHY, m.28).

Bu durum yukarıdaki paragraflarda belirtildiği gibi AHY ve ASHY‟de teyit edilmektedir. Fakat bu uygulama hem hukuksal, hem vicdani ve hem de iĢ sağlığı ve güvenliği konusunda sakıncalı bulunmaktadır.