• Sonuç bulunamadı

Yeni bir öğrenme biçimi mi? - İsviçre Öğrenme Festivali

Ruth Jermann, İsviçre Öğrenme Festivali Ulusal Direktörü, SVEB (İsviçre)

Sürekli eğitim – herkes için bir hak. 1996 yılından bu yana, sürekli öğrenme “Öğrenme Festi-vali” yoluyla kutlanmaktadır ve öğrenme merakı uyandırılmaktadır.

Öğrenme Festivalinin temelleri, Hamburg’ta CONFINTEA-V toplantısı sırasında atılmıştır.

CONFINTEA, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) ve dünyadaki eğitim bakanlıklarının sürekli öğrenme konusunu ortaya attıkları Uluslararası Yetişkin Eğitimi Konferansı’dır. Konferans,

“günde bir saat öğrenme” kılavuz ilkesi ile kapanmıştır. Bu slogan İsviçre’de ilk kez 1999 Öğrenme Festivali sırasında kullanılmıştır.

Öğrenme Festivali SVEB’in (İsviçre Sürekli Eğitim Derneği) girişimi ile 1996’da başlatıldı ve her üç yılda bir Eylül ayı başında kutlanıyordu. Festival ulusal bir açılış kutlaması ile baş-lıyor ve takip eden 10 gün boyunca İsviçre çapında çeşitli etkinlikler, çalıştaylar, yuvarlak masa toplantıları, sergiler, vs. düzenleniyordu. 2008 yılında gerçekleştirilen derinlemesine bir değerlendirme, üç yıl sonra tekerleğin yeniden keşfedilmesi gerekeceğinden dolayı koordina-törler (yerel organizakoordina-törler) ve ulusal organizasyon için sürdürülebilirliğin bir sorun olacağını ortaya koymuştur.

Günde 24 saat öğrenme

Bu noktada, CONFINTEA V sloganının yeniden düzenlenmesi ve tüm günün sürekli öğren-meye adanması için günde bir saat yerine 24 saat öğrenme fikrinin getirilmesi düşüncesi ortaya çıkmıştır. Herkesi mutlu eden bir şekilde, daha sonra Federal Mesleki Eğitim ve Teknoloji Dairesine (BBT) yapılan mali destek başvurusu kabul edilmiştir. Öğrenme Festivali

“İsviçre Yeniden Öğreniyor” (2009) veya “Sadece Merak İçin” (2010) sloganları ile yeniden duyurulmuştur.

2010 yılında, yedinci Öğrenme Festivali 10 Eylül saat 17:00 ile 11 Eylül saat 17:00 arasında 28 ayrı yerde 530 ayrı etkinlik ile gerçekleştirilmiştir. Bir keman üreticisine, yoga ve yabancı dil derslerine yapılan ziyaretten, “Kâğıttan Giysi” yapma ile ilgili bir tasarım atölyesine kadar, her zevke uygun her türlü etkinlik gerçekleştirilmiştir. Bölgesel koordinatörler sonuçlardan memnun kalmıştır. Bir önceki yıla göre, katılımcı sayısı artmıştır. İsviçre’nin dört bir yanında yaklaşık 6.000 kişi öğrenme etkinliklerine katılmıştır.

Etkinlik İsviçre Sürekli Öğrenme Forumu ve İsviçre UNESCO Komisyonu tarafından destek-lenmiştir. Dünyanın dört bir yanında uluslararası ölçekte 50 Öğrenme Festivali gerçekleşti-rilmiştir. Amaç, eğitimi bir sosyal entegrasyon amacı olarak kullanmak ve herkes için daha ko-lay erişilebilir kılmaktır: koko-lay erişim ve herkese açık. Birlikte öğrenme yoluyla karşılıklı kabul (yaşlı ve genç, İsviçreli ve göçmen, engelli ve engelsiz) teşvik edilmiştir ve insanlar arasında daha fazla anlayış sağlanmıştır. Bu sebeple, etkinliklerin doğrudan insanların kapılarında gerçekleştirilmesi, ücretsiz olması ve herkesin deneyimleyeceği bir şey haline getirilmesi

İnsanlar Öğrenme Festivalini kafaları, kalpleri, elleri ve ayakları ile yaşayabilmelidir. Bern entegrasyon konusu üzerinde odaklandı, şehrin merkezindeki meydanda hip hop dansı ya-pıldı, ve Olten’de iki üniversite –Teknoloji ve Sağlık- güçlerini birleştirerek derslerini ve atölye çalışmalarını birbirlerinin tesislerinde gerçekleştirdi. Her yönüyle öğrenme!

HERKES için sürekli eğitim, takvimde belirli bir yerin korunmasını içerir (Eylül’ün ikinci hafta sonu). Ancak, Federal Dairenin finansmanı 2011’de sona eriyor. Öğrenme Festivali gününün uygulanması için, proaktif bir danışma kurulu bir girişim üstlenecektir. Biraz şans ile festival devam edecektir.

Koordinasyon

Ancak bir öğrenme festivalinin tam anlamıyla gerçekleştirilebilmesi için, “öğrenme festivali merakına” kapılmış ve etkinlikleri büyük bir heyecan ve bağlılık ile koordine edebilecek bir koordinatöre ihtiyaç vardır. Bizim durumumuzda, bu kültür, sağlık, genel ve mesleki eğitim, KOBİ’ler ve bu projeyi ve sürekli eğitimi destekleyen politik programlar gibi çeşitli alanlarda 24 etkinlik organizatörünün bulunması gerektiği anlamına gelmektedir. Koordinasyon genel-likle asıl işlerinin yanında eğitime gönüllerini ve ruhlarını vermiş gönüllüler tarafından gerçek-leştirilmektedir. Bu oldukça takdire şayan ve memnuniyet verici bir durumdur.

Bir kişinin tekrar katılma isteğini engelleyen hüsran ve hayal kırıklığı gibi duygular, aynı anda büyük bütçeli (reklamlar sebebiyle) çok sayıda etkinlik düzenlendiğinden dolayı beklentiler karşılanamadığı zaman ortaya çıkar. Bu sebeple, açık amacımız bir Öğrenme Festivali ger-çekleştirmek ve mümkün olduğunca gönüllü çalışmaları mali olarak da ödüllendirmektir.

Eğitim Ağı

Bir eğitim ağı ile desteklenen bir Öğrenme Festivali, gerçekleştirildiği yere veya bölgeye daha kolay bir şekilde oturtulabilir. Benediktbeuern (Bad Tölz öğrenme bölgesinde yer almaktadır) bunun mükemmel bir örneğidir. Bir eğitim ağı, sürekli eğitimin prestijini güçlendirir. Okullar, çeşitli eğitim kurumları, politika, ekonomi, el sanatları, sağlık, vs. kuruluşları, kendi şehir veya bölgelerini diğerlerinden ayıran veya eşsiz kılan Eşsiz Satış Noktasını (USP) belirlemek için güçlerini birleştirmektedir. Üstelik, bir yeri veya bölgeyi bir eğitim merkezi olarak tanımlama ve bu şekilde ekonomisini güçlendirme isteği rekabetin ortadan kaldırılarak ortak bir eğitim stratejisinin geliştirilmesine yardımcı olur. Nüfusun ihtiyaçları, yetenekleri ve desteği temel ilgi alanıdır. Başlangıçtan itibaren proaktif bilgilendirme politikası ve medya çalışmaları nüfusun bunun geliştirilmesi çabalarına katılımını teşvik eder. Sesleri duyulur ve ciddiye alınır, ve bir kez daha, bu ağın ve nüfusun şehirlerine ve bölgelerine yeni bir bakış açısı ile bakmalarını, daha fazla yerel ve bölgesel sorumluluk üstlenmelerini yaşadıkları yer ile ilgili daha fazla tes-pit yapmalarını sağlar. Burada „nüfus“ ile kast ettiğimiz şey, özellikle aşağıdakiler üzerinde durulmak üzere TÜM nüfustur:

• Aileler (okul geçitleri, okula daha fazla katılım)

• Düşük nitelikli kişiler (okuma ve yazma, BİT becerileri, sosyal beceriler)

• Yaşlılar (öğretim desteği sağlanması, okulda veya iş bulmada zorluklar yaşayan gençlere mentörlük ve danışmanlık sağlanması)

• Kadınlar (çocuk büyüttükten sonra iş yaşamına geri dönmek)

• Göçmenler (entegrasyon, dil kursları, kültürel eğitim)

• STK’lar: bölgesel „uzmanlık alanları“ (örneğin raylı sistem araçları, saat üretimi, bağcılık), ve aynı zamanda danışmanlık

• Politika: belediye başkanının, bölge konseyinin ve eğitim komisyonunun dahil edilmesi Öğrenme Festivali, bir eğitim ağı için „sembol“ haline gelebilir. Bu, eğitimin tüm alanlarından farklı kurumların oluşturduğu bir topluluğun neler başarabileceğini gösterir ve aynı zamanda o topluluk içinde yaşayan insanlar arasındaki iletişimi teşvik eder.

Finansman

Ulusal: Finansman zor bir husustur. İhtiyaç duyulan şey, sürekli eğitimin değerinin farkında olan, dolayısıyla Öğrenme Festivalini mali açıdan destekleyecek bir kamu kurumudur. 1996 yılından bu yana sağladığı destekten dolayı Federal Mesleki Eğitim ve Teknoloji Dairesine (BBT) müteşekkiriz. Sponsorlar konusunda, işler o kadar basit olmamıştır. Genel olarak, sadece spor etkinlikleri sponsor çekmiştir, öte yandan “ortalama tüketici” eğitimleri kişisel sorumluluk olarak görülmüştür.

Öğrenme Festivalinin sadece organizatörünün tanıtımına yaracağı söylenmiştir. Bu sebep-le, yaratıcı bir akıl arıyoruz: İlk kez 2010 yılında „piksel“ satın aldık. Bir “pikselin” maliyeti 10 CHF’dir ve üzerine kendi logo veya fotoğrafımız yerleştirilebilmektedir. Her bir sponsora bir bağlantı da koyduk: Öğrenme Festivali Dostları.

Bölgesel: İnsanlar ve kurumlar Öğrenme Festivaline katılacaklarından ve birbirlerini tanıya-caklarından dolayı, sponsorluk arayışı yerel düzeyde daha kolay olabilir. Yenilikçi ve yaratıcı beyinlerin, “günde bir saat öğrenme” ile öğrenmeyi geliştirmeye, eğlenceli hale getirmeye ve gündelik yaşamı daha da kolaylaştırmaya yönelik çalışması önemlidir.

Kurumsal Kimlik

Birkaç yıldır, İsviçre Öğrenme Festivalinin renkleri yeşil ve mavi. İnsanları öğrenmeye davet eden küçük bir maskotlu bir logo oluşturduk. İsviçre’nin her yerinde aynı tasarımın uygulan-ması amacıyla, tüm programlar, posterler, broşürler, vs. ulusal Öğrenme Festivali Dairesi tarafından denetlenmekte ve basılmaktadır. Bu her zaman kolay bir girişim değildir, ancak zahmete değer: marka tanınma etkisi işe yaramaktadır. Benzer şekilde, renkler ulusal bir et-kinlikte de kullanılmaktadır; peçetelerden, balonlardan ve çiçeklerden kıyafetlere kadar renk düzenine sıkı bir şekilde uyulmaktadır.

Sonuç

Öğrenme Festivalinin yönetiminde geçirdiğim 12 yılda çıkardığım sonuç:

„Hiç kimse tek başına bir senfoni çalamaz. Bunun için bir orkestra gerekir.“

5. Avrupa öğrenme destekçisi eğitim

kavramı