• Sonuç bulunamadı

MKL - Ljubljana Şehir Kütüphanesi, Slovenya

„Öğrenmeyi, okullarda karmaşık hale gelmeden önce çocukluğumuzdaki gibi eğlenceli hale tekrar nasıl getirebiliriz?“ (Tim Gallwey)

Arka Plan

Çok sayıda çocuk masa oyunları oynamayı çok sever. Yetişkinler de pek farklı sayılmaz.

Masa oyunları bir masa üzerinde veya başka bir düz yüzey üzerinde oynanan sosyal oyun-lardır ve genellikle birden fazla oyuncu ile oynanırlar.

Çoğu masa oyunu stratejiktir. En eski oyun-lardan birisi satrançtır; diğer yaygın olarak bilinen oyunlar arasında Parcheesi, Mo-nopoly, Scrabble yer almaktadır. Kitaplara, filmlere ve çizgi filmlere dayalı masa oyunları (örneğin Yüzüklerin Efendisi, Pokemon gibi) da yaygınlaşmıştır.

Yaygın olarak oynanmaları ve popüler olmala-rı sebebiyle, masa oyunlaolmala-rı yaygın ve informal öğrenmeyi kolaylaştırmak için mükemmel bir araçtır.

En önemli sonuçlar

Öğrenmede masa oyunlarından yararlanır-ken, avantajlarına ve dezavantajlarına dikkat etmeliyiz:

Avantajları:

• Masa oyunları eğlencelidir

• Masa oyunları birkaç kez kullanılabilir

• Masa oyunları, daha fazla ilgi çekmek için sinema filmleri, çizgi filmler ve kitaplar gibi (popüler) akımlar ile ilişkilendirilebilir

• Belirli nesillere hitap eden masa oyunları seçebiliriz (yaşlılar belki de Yüzüklerin Efendisi’ni bilmiyor olabilir, ancak çocukluklarından kalma oyunları oynamak hoşlarına gidebilir)

• Bildik kurallara sahip masa oyunları içerik bakımından uyarlanabilir (oyuncular kuralları bilirler, ancak içerik öğreme amaçları ile ilişkilendirilir; örneğin Avusturya’da bir üniversite öğretim üyesi Pokemon kartları kullanarak çocuklara retorik, etos, patos, logos gibi klasik kavramları öğretmiştir.)

Dezavantajları:

• Yaygın eğitime katılan yetişkinler oyun oynamayı bir zaman kaybı olarak görebilir

• Çoğu oyun rekabete dayalıdır, dolayısıyla, tartışma olasılığı mevcuttur

• Yeni bir masa oyununu tasarlarken, oyuncular kuralları öğrenmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyar ve/veya öğrenme aşamasında nahoş duygulara kapılabilirler (örneğin, kuralları

hatırlamadığında stres gibi)

• Profesyonel görünümlü bir oyun

hazırlamak istiyorsak, öncelikler iyi bir fikre ihtiyaç duyarız, daha sonra tasarım ve üretim maliyetleri doğar

Sonuç olarak, öğrenmede masa oyunlarından yararlanmanın, öğrenmeyi kolaylaştırmada insanları motive etmenin iyi bir yolu olduğunu söyleyebiliriz. Öğrenme içeriği ile ilişkili, basit kuralları olan kendi oyunumuzu hazırlamanın ideal çözüm olacağını bulduk.

Fikir uygulamada nasıl işledi?

Masa oyunlarını öğrenme amaçlı uygula-manın birçok yolu vardır. Örneğin, yaygın öğrenmeyi planlarken masa oyunlarına belirli bir süre ayırabiliriz veya masa oyunlarına ilgi duyanlar için informal öğrenmeyi sağlamak için bu oyunları kütüphanelerde, müzelerde, yaşlı gündüz bakım evlerinde veya çeşitli etkinliklerde el altında tutabiliriz. Hatta oyun saatleri veya yarışmalar düzenleyebiliriz.

Hâlihazırda satın alınabilecek ve belirli içerik-lere bağlı mevcut masa oyunlarını da kullana-biliriz. Bir başka seçenek ise, benzer oyunları kullanarak yeni kurallar belirlemektir. Örne-ğin, Scrabble oyunu, belirli bir öğrenme içeriği ile ilgili kelimelerin daha yüksek puan getirdiği bir şekilde oynanabilir. Biraz hayal gücü ile kendi masa oyunlarımızı bile yaratabiliriz.

Boş CD

MKL - Ljubljana Şehir Kütüphanesi, Slovenya

“Öğrenenin kendi kendine edindiği her bir bilgi kırıntısı –kendi kendine çözdüğü her bir prob-lem – sahip olduğu her şeyden daha çok kendisine ait bir şey olur. Öğrenenin başarısını ko-laylaştıran zihin faaliyeti, bunu başarmak için gerekli düşünce odaklaması ve zaferin getirdiği heyecan… Bunların hepsi gerçeklerin hafızaya bir öğretmenden öğrenilen bilginin veya bir ders kitabından okunan bilginin olmadığı kadar güçlü bir şekilde kazınmasına katkıda bulunur.”

(Herbert Spencer)

Arka Plan

Neden olmasın? El ilanı, broşür veya kitapçık yerine boş CD dağıtın.

Gençler bilgi teknolojilerinin kullanımında giderek daha yetkin hale geliyor; boş bir CD veya başka bir araç (örneğin DVD, USB anahtarı) öğrenmenin kolaylaştırılması için önemli bir araç olabilir.

Bu CD’yi alan kişi onu kullandığında en azın-dan CD üzerindeki yazıya bir göz atacaktır veya belki de önceden yüklenmiş dosyalar-dan birini açacaktır (tabii ki CD’nin yeniden yazılabilir –RW- özellikte olması halinde dosya yükleyebiliriz).

Şirketler yıllarca promosyon amacıyla boş ortamları kullandılar (genellikle USB anahtar-lar). Neden aynı yöntem sivil toplum kuruluş-larında öğrenmeyi kolaylaştırmak için kullanıl-masın?

En önemli sonuçlar

Bir boş CD (veya başka bir ortam) yoluyla öğrenmeyi kolaylaştırmaya karar vermeden önce, bunların kullanımının avantajlarına ve dezavantajlarına bir göz atalım:

Avantajları:

• Boş bir CD faydalıdır

• Kullanıcıların onu kullanma (ve aynı zamanda öğrenme) olasılığı yüksektir

• Kullanıcılar muhtemelen onu birden çok kez kullanacaktır (el ilanlarına göre)

• Boş CD’ler giderek daha fazla gelişmekte ve daha ucuz hale gelmektedirler

• Etiketi kendimiz tasarlayabiliriz ve basabiliriz (uzman yardımına ihtiyaç duyduğumuz kahve fincanlarına, tişörtlere, vs. göre )

• Bazı kuruluşlar zaten kullanıcılarına boş CD dağıtmaktadır (artık bunu öğrenmeyi kolaylaştırmak için bilinçli bir şekilde kullanabilirler)

Dezavantajları:

• Bu araç (iyi) bilgisayar kullanmayı bilmeyen kişiler için uygun değildir

• Bu araç başka ortamları (örneğin USB anahtarı) kullanan kullanıcılar için daha az uygundur

• CD üzerindeki etiket metin koyabileceğiniz tek yerdir (RW CD’ler hariç), dolayısıyla metnin uzunluğu ve/veya grafik tasarım konusunda sıkı sınırlamalar söz konusudur

• Belirli bir CD, bir öğrenme fırsatından ziyade bir kuruluşun/etkinliğin reklamı olarak işlev görebilir (bu durumda CD eğitim alanına değil halkla ilişkiler alanına girer)

• Bir CD fiyatı (basılı etiketli) bir el ilanının fiyatından daha yüksektir

Geleceğin bilgisayar ortamının ne olacağını kim bilebilir? Hiç kuşkusuz çok daha fazla öğrenme fırsatı olacaktır!

Fikir uygulamada nasıl işledi?

Kütüphanelerde ve ziyaretçilerin öğrenmek ve çalışmak için bilgisayar kullandığı her yerde, kullanıcıların belirli dokümanların çıktısını almak veya bir ortam üzerine kaydetmek istemeleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Dolayısıyla, boş bir CD (veya kullanıcıya verilen başka bir ortam) oldukça pratik olabilir ve aynı zamanda informal öğrenmeyi sağlar;

çünkü CD üzerine yapıştırılan bir etiket veya önceden yüklenen dosyalar yoluyla bir öğren-me içeriği sağlar.

Boş bir CD aynı zamanda bir kuruluş (örneğin müze), etkinlik veya eylem için hoş bir simge olabilir.

Ayrıca, çoğunlukla okunmadan çöpe atılan çeşitli el ilanlarının ve broşürlerin yerini de tutabilir – bir CD’nin elde tutulması ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılması daha olasıdır.

On-line Bilgi Yarışması

MKL - Ljubljana Şehir Kütüphanesi, Slovenya

“Söylersen unuturum, gösterirsen hatırlayabilirim, beni işe katarsan anlarım.” (Çin atasözü)

Arka Plan

Bilgi yarışmaları son zamanlarda çok popüler hale geldi - her gün televizyonda veya radyo-da kaç tane bilgi yarışması ile karşılaştığınızı bir düşünün. Bilgi yarışması aynı zamanda yaygın ve informal öğrenmenin kolaylaştırıl-masında da ideal bir araç olabilirler.

Tanımı gereği, bilgi yarışması katılımcıların genellikle belirli bir konu ile ilgili soruları ce-vapladıkları bir yarışmadır. Bilgi yarışmasını farklı şekillerde hazırlayabiliriz: bir gazetede yayınlayabiliriz; el ilanlarına mesaj panolarına koyabiliriz; bir yaygın eğitim faaliyeti sırasında bir etkinlik olarak kullanılabilir veya bir radyo veya televizyon kuruluşu ile işbirliği içerisinde bir etkinlik olarak düzenlenebilir. En iyi olan, en hızlı olan veya kurada adı çekilen bir ödül alabilir, ancak içinde biraz rekabet ve merak duygusu olanlar için, en büyük tatmin soruları doğru cevaplamak ve bilgi birikimlerini ve başarma yeteneklerini (kendilerine) kanıtla-maktır.

En önemli sonuçlar

Bir çevrimiçi bilgi yarışması hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir?

Avantajları:

• Çevrimiçi bilgi yarışması kullanıcıların geçmiş sorulara dönebilmelerine, bilgi yarışmasına birden fazla kez

katılmalarına, doğru ve yanlış cevaplar ile ilgili ekstra açıklamaların yapılabilmesine, başarı düzeyinin değerlendirilmesine (bireysel olarak veya başka yarışmacılar ile karşılaştırmalı olarak) olanak tanır;

beraberinde teşvik edici düşünceler, ilginç grafik çözümler, animasyonlar, sesler olabilir (örneğin doğru cevap için alkış veya yanlış cevap için iç çekme sesi)

• Bilgi yarışması çeşitli görevlerden oluşturulabilir (doğru cevabı seçmek, bir metin veya resim parçalarını birleştirmek, metin veya resimleri düzene koymak, vs.)

• Bilgi yarışması hazırlama yazılımını geliştirdikten sonra, bilgi yarışmalarını kendimiz hazırlayabiliriz

• Çevrimiçi bilgi yarışmaları genellikle televizyondaki veya radyodaki veya çeşitli etkinliklerdeki bilgi yarışmalarına göre daha ucuzdur

Dezavantajları:

• Çevrimiçi bilgi yarışması, kullanıcılar bilgisayar kullanmayı bilmiyorsa veya pek iyi kullanamıyorlarsa, daha az uygundur, hatta uygun değildir

• Web sitesi çok fazla grafik girdi içerdiği zaman, bilgi yarışması simgesi bunların arasında kaybolabilir ve web sitesi ziyaretçileri veya kuruluşun bilgisayarları- nın kullanıcıları onlar için bir bilgi yarışması hazırladığımızı fark etmeyebilirler

• Bir çevrimiçi bilgi yarışmasının

hazırlanması genellikle belirli bir yazılım ve bilgi yarışmalarının hazırlanmasına yönelik bu programların kullanımında beceri gerektirir.

• Çevrimiçi bilgi yarışmaları açık/açıklamalı sorulara izin vermez; sadece doğru şıkkın seçilmesine veya sıraya sokma gibi eylemlere olanak verir

• bilgi yarışmasının bir yaygın veya informal öğrenme aracı olmak yerine sadece kuruluşumuzun bir pazarlama aracı haline gelmemesine dikkat etmemiz gerekir.

Fikir uygulamada nasıl işledi?

Yaygın ve informal öğrenmeyi kolaylaştırmak için bilgi yarışmasından yararlanmanın birçok olasılığı vardır. Bunlardan birisi çevrimiçi bilgi yarışmasıdır.

Bu tür bilgi yarışması, bir e-örenme girişiminin bir parçası olabilir (örneğin öğrenmenin ger-çekleştiği bir e-sınıfta), ancak aynı zamanda informal öğrenmede de uygulanabilir.

Konulu bilgi yarışmasını kuruluşumuzun web sitesinde uygulayabiliriz (örneğin bir kütüpha-nede – bu yıl doğum günü kutlanacak olan bir yazar ile ilgili bilgi yarışması).

Ayrıca, hedef kitle tarafından kullanılan bilgisayarların masaüstüne bilgi yarışmasına açılan dikkat çekici bir simge yerleştirilebilir (kütüphanelerde, müzelerde, gündüz bakım evlerinde, derneklerde, etüt merkezlerinde, vs. olabilir). Bazı insanlar sadece meraktan bu simgeye tıklayacaktır ve öğrenme