• Sonuç bulunamadı

PERSPEKTIVwechsel, Almanya

Bu sizin için şaşırtıcı olsa bile, bir fincan kahve önemli bir didaktik araçtır. Ve bunun iki sebebi vardır:

Fotoğraf: Lichtbild Austria / Pixelio

Arka Plan

İlk olarak, kokular, hormonlarımızın kontrol edildiği, hislerimizin ve hatıralarımızın işlen-diği, duygularımızın yeri olan limbik sistemde işlendiğinden dolayı, ruh halimizi belirleyebilir.

Kahve kokusu da ruh halimizi etkiler; örneğin bir yerde kalma isteğimizi, başkaları ile temas kurma isteğimizi, sosyal hayatta yer alma isteğimizi ve rahatlık alanlarımızı terk etme is-teğimizi etkiler. Bir fincan kahveye esir olmak mümkündür. Kelimenin tam anlamıyla sizi iki yolla ısıtır.

İkinci olarak, yemek ve içmek insanoğlunun temel ihtiyaçlarıdır1. Bunlar olmadan kısa sü-rede ölürüz. Ancak bunlara sahip olduğumuz zaman, başkaları ile temas kurmak ve psiko-sosyal mutluluk için özgürüzdür.

Bir fincan kahve başka ihtiyaçlarımızı da kar-şılar. Bu ihtiyaçlar ilişkilerin rahat ve iyimser bir şekilde kurulmasının temelini oluşturur ve bunun gelişimin ve öğrenmenin en önemli temelini oluşturduğu bilinmektedir.

Bir fincan kahve eşliğinde insanlarla rahat-lıkla konuşmaya başlayabilirsiniz. Örneğin, Dil Kafe’de, yabancı diller bir yandan eğlenir-ken kolaylıkla öğrenilebilir. Hikâye Kafe’de3, hikâyeler veya masallar hatırlanabilir ve keyifli zaman geçirilebilir. Anaokullarının veya okulların salonlarında anne-babalara yönelik oluşturulan kafelerin, anne-babalar arasında çalışma girişimlerini ve başka birçok konuyu desteklemenin kanıtlanmış araçlarıdır.

Bazı büyük grup yöntemleri Bir Fincan Kahve stratejisini oldukça etkili bir şekilde kullanmak-tadır:

Dünya Kafe4 yöneyim danışmanları Juanita Brown ve David Isaacs tarafından geliştiril-miştir ve katılımcıların küçük kafe masaları etrafında rahat bir atmosferde tartışabildikleri ve düşüncelerini masa örtülerinin üzerine yazabildikleri bir diyalog ve atölye yöntemidir.

Evet, gerçekten!

Açık Mekan5 teknolojisi 1985 yılında, Harri-son Owen tarafından, Harri-son konferansındaki en iyi şeyin kahve arası olduğunu fark ettiği zaman keşfedilmiştir. En ilginç ve üretken tartışmaları orada yapmıştır ve soyut fikirleri spesifik eylem fikirlerine dönüştürebilmiştir.

Dolayısıyla, Açık Mekan’da, sadece odalar, süreler ve bir yol gösterici tema verilmektedir.

Zaman çizelgesi daha sonra katılımcılar tara-fından konferansın başında belirlenmektedir;

çünkü bir konferansın temel aktörleri katı-lımcılardır ve etkinliğin akışını ve başarısını büyük ölçüde katılımcılar belirler.

Fikir uygulamada nasıl işledi?

“İnformal öğrenme için öğrenme destekçisi olma” eğitiminde kahve bilinçli bir şekilde kullanılmıştır; kahve eğitimin başlangıcında bir “hoş geldiniz” işareti olarak kullanılmıştır (“sizi burada görmekten mutluluk duyuyoruz!”

anlamında).

Aralarda, tartışmayı tetikleyici bir araç olarak kullanılmıştır; üçüncü günde ise yukarıda Dünya Kafe’de açıklandığı gibi kullanılmıştır.

En önemli sonuçlar

Bir fincan taze kahvenin kokusu odayı kap-ladığında, açıklık, sosyalleşme ve yaratıcılık başlar! Bu basit araç insanlar arasındaki iletişimi, ağ oluşturmayı, düşünce gelişimini, informal fikir paylaşımını, başka hiçbir şeyin yapamayacağı kadar destekler. Bir not: kalıcı, spesifik ve somut sonuçların üretilmesine yönelik eylemler daha sonra gelecektir.

1 Abraham H. Maslow: Motivation and Personality. Rowohlt Tb., Reinbek 2002, ISBN 3499173956.

http://www.languagecafe.eu/

Oyunlar

Mobilé e. V., Almanya

Arka Plan

Bu faaliyetin arka planında informal öğrenme yatmaktadır. Bu faaliyetlerin katılımcıları 10-14 kişilik gruplar halindeki yaşlılar olmuştur.

Seçilen grupta neredeyse tamamen demans rahatsızlığı vardır. Fiziksel, bilişsel ve sözel sınırlamaları düşünüldüğünde, bu grubun fa-aliyetlere katılım ile sağlanan desteğe ihtiyaç olduğu görülmüştür.

Demans hastası bir kişide tipik olarak görülen doğru kelimelerin bulunmasındaki sorunların tartışma seansları ile iyileştirilmesi gerekmek-tedir.

En önemli öğrenme sonuçları

Bulmaca beklenenden uzun sürdü, ancak fır-satın gruba uyarlanması bakımından program dışı süre önemliydi. Oyun sırasında katılımcı-ların aldıkları destek oyunun oynandığı pozitif yönde, mutluluk ve faaliyetin kabulü hissi içinde gösterilmiştir. Bu pozitif cevap, elde edilen başarı ani anlayışlar anlamında açıkça görülüyordu. Daha sonra, oyuncuların sadece hoş bir tur geçirmedikleri, aynı zamanda ha-fızayı uyarmaya yönelik iyi tartışma seansları yaşadıkları da görülmüştür.

Demans rahatsızlığı bulunan kişilerin yer aldığı veya katkı sağladığı tartışma seansları önemlidir ve bu gibi belirtiler gösteren kişilere yönelik bir eğitim ünitesi olarak kullanılmaya başlamıştır. Ekip oyunları bir dayanışma duy-gusu yaratmıştır. Yaşlı katılımcılar, her bir bitki için, geçmişteki deneyimlerine dayalı olarak özellikle beğendikleri ve hatırladıkları yemek tariflerini tartışmışlardır. Diğer ilginç tartışma konuları arasında öncelikle bir ev kadınının iş-leri ve ikinci olarak bir ailedeki pozitif iş anıları yer almıştır.

Oyunların oynanabilmesi için konsantrasyon ve aktif katılım gerekiyordu. Hem dinleme hem de alternatif bakış açıları sunma yete-neği, her bir katılımcının informal öğrenme fırsatının başarılı bir şekilde uygulanmasına olumlu ve aktif katkı sağladığını kanıtlamak-tadır.

Hafıza, koklama, tatma, vs. testleri de dahil olmak üzere görevler grubumuzun becerile-rine uygundu ve moderasyon yoluyla daha uygun hale getirildi. Bir grup içerisinde kendi becerilerinin ortaya çıkarılması olumlu bir atmosfer, iyi dikkat ve kolay işbirliği sağlamış-tır. Gıda konusu bir oyun atmosferi içerisinde başarılı bir şekilde ele alınmıştır, tartışma kendiliğinden akmıştır ve dışarıdan çok az çaba gerekmiştir. Açık bir öğrenme durumu-nun farkında olmaksızın, birlikte ve birbirimiz-den birçok şey öğrenebildik.

Fikir uygulamada nasıl işledi?

Pelmanizm, bulmaca ve masa oyunları gibi ev yapımı sebze oyunları bir uygulama aracı haline getirilmiştir. Küçük ölçekli informal öğ-renme fırsatları yaratılmıştır. Başka rahatsız-lıkların yanında demans rahatsızlığı bulunan yaşlı katılımcıların birbirlerinden bir şeyler öğrenme konusunda oldukça iştahlı oldukları görülmüştür.

Kökenleri, hasat dönemleri ve muhtemel hazırlama yöntemleri hakkında bilgiler kısa tartışmalar yoluyla oyunun içine serpiştirile-rek, bitki türleri ile ilgili bilgiler sunulmuştur. Bu birçok eski anıyı açık bir şekilde geri getirmiş-tir.