• Sonuç bulunamadı

Yardımcı Personeller Ġçin Okul Personeli ve Veliler Ġçin Okulun Geleceğine

4. BULGULAR VE YORUM

4.2. Okulun PaydaĢlarının Okulun Geleceğine ĠliĢkin Bulguları

4.2.4. Yardımcı Personeller Ġçin Okul Personeli ve Veliler Ġçin Okulun Geleceğine

Yardımcı Personeller İçin Okulun Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler

Yardımcı personelin, okulun geleceğine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak okuldan gelecek beklentilerinde iyimser görüĢün hâkim olduğu söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 46’da yardımcı personelin okulun geleceğine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 46

Yardımcı Personelin Okulun Geleceğine İlişkin Görüşleri

n

Gelecekten Beklentiler  Ġyimser 3

Toplum Açısından Önemi  Artar 3

Öğrenciler Açısından Önemi  Artar 2

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 1

Demokrasi Açısından Önemi  Artar 2

Okul yardımcı personellerinin “Okulun geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlara iliĢkin analiz sonucunda katılımcıların tamamı okulların gelecekten beklentileri iyimser görüĢünü (n=3) vurgulamaktadırlar. Katılımcılarda biri (P-3) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Düne göre kıyaslarsan şimdi ben üç posta eğitim gördüm ve her sınıfta 85 kişilik sınıflardı. Akşam 8 de çıkardık. Şimdi iyi ama daha iyisi yok mudur şüphesiz vardır. İnşallah bu trend de de giderse daha iyi olacağına eminim.”

Yapılan incelemede, katılımcıların tamamı tarafından okulların geleceğine iliĢkin açıklamalarında okulun gelecekte toplum açısından öneminin artacağı vurgulanmaktadır. Yardımcı personelin okulun geleceğine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde katılımcıların okulun gelecekte toplum açısından üstleneceği rolleri açıklarken ağırlıklı olarak okullar sayesinde mesleklerde daha profesyonel kiĢiler yetiĢecek (n=1) ve okullar toplumu mükemmel yapacak (n=1) tanımlamasına vurgu yapılmaktadır. Katılımcılardan biri (P-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Toplumda şöyle eğitim öğretim sektörü mükemmel olursa toplumda mükemmel olacak. Yok, görevini iyi yapamazsa toplumda kötü olacak.”

Yardımcı personellerin okulların geleceğine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, katılımcıların gelecekte okulun öğrenciler açısından önemini tanımlarken ağırlıklı olarak önemi artar (n=2) ve değiĢmez (n=1) vurgulanmaktadır. Ayrıca yapılan incelemede, katılımcıların okulun gelecekte öğrenciler üzerindeki rollerini tanımlarken daha iyi bir eğitim hizmeti sunmak (n=2), öğrenciler için meslek ve iĢ sağlamak (n=1) ve öğrencilerin sosyalleĢmesini sağlamak tanımlamalarına vurgu yapılmaktadır. Katılımcılardan biri (P-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “…Okullar gelecekte de çocuklara eğitim verecek. Sosyalleşmesini sağlayacak. Bundan başka aklıma gelemeyen birçok şey sağlayacak diyebilirim.”

Yardımcı personellerin okulların gelecekte demokrasi açısından önemini tanımlarken katılımcıların okulların gelecekte öğrenci açısından önemini tanımlarken önemi artar (n=2) ve değiĢmez/bilmiyorum (n=2) vurgulanmaktadır. Ayrıca yardımcı personelin gelecekte demokrasi okulda var ise toplumda var olacak (n=1) vurgusu yapması okulların demokrasi açısından önemini vurgulamaktadır. Bu konudaki görüĢünü (P-1) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Demokrasi okulda

var ise toplumda olacak. Eğer okulda yoksa toplumda zaten demokrasi beklemeyeceğiz.” Diğer bir katılımcı (P-3) okulların gelecekte demokrasi için önemini Ģu Ģekilde anlatmaktadır: “Eğitimin, demokrasinin ne demek olduğunu bilen bir çocuk için hiç şüphesiz olacaktır yani. Herhangi bir haksızlık olduğu zaman bile kendisinin bir fert olarak bu mevzuda hakkının olduğunu ve hakkını şu şu yerlerde araması gerektiğini bilecek.”

AraĢtırmada yapılan incelemelerde, okul personelinin okulun geleceğine iliĢkin görüĢlerinde katılımcıların tamamının okulların fiziki ortamlarının düzeltilmesi lazım (n=3) vurgusu yapması okulların fiziki Ģartlarının eğitim öğretime uygun olmadığı Ģeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte yapılan incelemede, okul yöneticilerinin okulun geleceğine iliĢkin bazı noktaları vurgulamadıkları belirlenmiĢtir. Okulların gelecekte yaĢayacağı mekânsal dönüĢüm, ekonomik değiĢim, veli eğitimi ve hayat boyu öğrenme kavramları vurgulanmamıĢtır.

Yardımcı Personeller İçin Gelecekteki Okul Sistemi ve İşlevleri

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Size göre gelecek açısında baktığınızda okulun gelecekte yerine getireceği görevler neler olabilir?” sorusu sorulmuĢtur. Yardımcı personellerin, gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak okulun iĢlevlerinin değiĢmeyeceği görüĢünün hâkim olduğu söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 47’de yardımcı personellerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin değerlendirmeleri verilmiĢtir.

Tablo 47

Yardımcı Personellerin Gelecekteki Okul Sistemi ve İşlevlerine İlişkin Değerlendirmeleri

n

Eğitim- Öğretim  Artar 1

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 2 Sosyal  Artar 2  DeğiĢmez/Bilmiyorum 1 Politik  DeğiĢmez/Bilmiyorum 3 Ekonomik  Artar 1  DeğiĢmez/Bilmiyorum 2

Yardımcı personellerin gelecekte okulun sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların okulun gelecekteki iĢlev tanımlarında ağırlıklı olarak eğitim-öğretim (n=2), politik (n=3) ve ekonomik (n=2) iĢlevleri değiĢmez/bilmiyorum görüĢünü vurgulanmaktadır. Yapılan incelemede, katılımcıların gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin yaptıkları değerlendirmelerde sosyal iĢlevinin artacağı (n=2) vurgulanmaktadır. Bazı katılımcılar bu konudaki görüĢlerini aĢağıdaki gibi ifade etmektedir:

“Sosyal yönden de görevleri olur. Velilere bile sosyal yönden görevleri olur. Mesela velilerimizi çağırdığımız zaman sosyalleşmek istiyorlar. Yeterli gelmediği içinde bu imkânları veremiyoruz. İlerde inşallah.” (P-3)

“İllaki eğitim öğretim olacak. Daha sosyal ne bileyim işte çocukların gelenek ve göreneklerine, adetlerimize daha uygun bir şekilde bir müfredat, bir sistem geliştirilmesi bence daha iyi olur. Çünkü şu anki sistem batı sistemi bence çocuklar için çok zayıf düşüyor. Eksik kalıyor. Yani bireyi de birey yapan adetlerine ananelerine bağlı olmasıdır. Bu yönden eksik görüyorum.” (P-1)

Yardımcı personellerin gelecekte okulun sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, gelecekte okulun sistemi ve iĢlevlerinden politik iĢlevine iliĢkin tanımlamalarda katılımcıların tamamı okulun politik iĢlevinin olmadığı ve olmaması gerektiği vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (P-2) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Politik açıdan bir görevi olacağını zannetmiyorum.” Katılımcılardan P-3’de bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Politik deyince benim aklıma yalan geliyor onun için umarım öyle bir şey olmaz.”

Bununla birlikte araĢtırmada yapılan incelemede yardımcı personellerin gelecekte okulun sistemi ve iĢlevlerini tanımlarken okulun demokrasi, fırsat eĢitliği yaratma ve rekabet gücü kavramlarına vurgu yapılmamaktadır. Bu durumda yardımcı personellerin ekonomik iĢlevlerinin değiĢmeyeceği görüĢünün hâkim olması gelecekte okullardan beklenen rekabet gücünü artırma gibi bazı ekonomik iĢlevler açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Yardımcı personellerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin görüĢlerinin değiĢmeyeceği yönünde olması okul personellerinin okulun gelecekte ne

gibi roller üstlenebileceği hakkında görüĢlerinin olmadığı söylenebilir. Bu durum okul personelinin okuldan beklentilerinin sanayi toplumunun beklentilerine uygun olduğu Ģeklinde yorumlanabilir.

Yardımcı personellerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin görüĢlerinde sosyal görevlerinin artacağı vurgusu yapılmaktadır. Bu durum gelecekte hayat olması ve toplumla kaynaĢması düĢünülen okul projeleri açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.

AraĢtırma bulgularına göre okul yardımcı personellerinin okulun iĢlevine iliĢkin görüĢlerinde gelecekteki okul sistemi ve iĢlevine ait planlarının olmadığı ve değiimi üst otoritelerden beklediği Ģeklinde yorumlanabilir.