• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.1. Okulun PaydaĢlarının Okulun Varlık Sebebine ĠliĢkin Bulguları

4.1.3. Veliler Ġçin Okulun Varlık Sebebine ĠliĢkin Bulgular

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Okulunuzun mevcut yapısı ve iĢleyiĢine göre, varlık sebebini nasıl tanımlıyorsunuz?” sorusu sorulmuĢtur. AĢağıdaki Tablo 21’de velilerin araĢtırma kapsamında sorulan soruya verdikleri yanıtlar incelenerek okulun varlık sebebine iliĢkin yapmıĢ oldukları tanımlamalar verilmiĢtir.

Tablo 21

Velilerin Okulun Varlık Sebebine İlişkin Tanımlamaları

n

Demokrasi

 Demokrasi eğitimi sağlama 2

 Demokrasinin temellerini atma. 2

 Olumsuz görüĢ. 2

Devlet

 Zorunlu eğitim görevini sağlama 4

 ĠĢ gücü 1

 Ġstenilen toplumu yaratma 1

 Olumsuz görüĢ 1

Öğrenci

 Geleceği kurma 3

 Değerleri kazanmasını sağlama 2

 Meslek ve iĢ sahibi olma 1

 Sınavlara hazırlama 1

Toplum  Eğitimli toplum oluĢturma 5

 YardımlaĢmayı ve kaynaĢmayı sağlama 1

Veli

 Çocuklarının eğitimini sağlama 4

 Çocukları üzerindeki gelecek hedefleri gerçekleĢtirme 1

 Olumsuz görüĢ 3

Velilerin okulun varlık sebebine iliĢkin görüĢleri incelendiğinde katılımcıların, çoğunlukla okulda topluma hizmet sunmaya yönelik çalıĢmaların yapıldığına değindikleri görülmüĢtür. Velilerin okul varlık sebebini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcıların okulun varlık sebebini tanımlarken

katılımcıların tamamı (n=5) eğitimli bir toplum oluĢturma vurgulamaktadır. Ayrıca katılımcıların biri (V-2) okulun varlık sebebini tanımlarken yardımlaĢmayı ve kaynaĢmayı sağlama (n=1) vurgulamaktadır. Bu durum velilerde okulun varlık sebebinin topluma eğitim-öğretim hizmeti sunmak ve kaynaĢmayı ve yardımlaĢmayı sağlama görüĢünün hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılarda biri (V-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “…Okulların varlık sebebi olmalı. Gerçekten toplumu ayakta tutan, insanları birbirine kaynaştıran, işte birçok aile çocuklarının okulları sayesinde tanışıyorlar. Bir yardımlaşma işte ilim yönünden eğitim yönünden okulların rolü bunlardır. Bunlar olması lazım. Cahil bir insan her zaman ister istemez zararı olur ama okullar bu şeyi önlediğinden dolayı vardır. Topluma insan kazandırma ve cahil bir kesimi ortadan kaldırma adına vardır.”

AraĢtırmada yapılan incelemede, katılımcıların okulların varlığının demokrasiye hizmetini tanımlarken ağırlıklı olarak demokrasi eğitimi sağlama (n=2) ve demokrasinin temellerini atma (n=2) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (V-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Demokrasi açısından okulun hizmeti seçme seçilme hakkı oluyor. Çocuklarda da bu oluyor mesela başkanlık seçimi gibi uygulamaları oluyor. Mesela okul aile birliği başkanı seçilecek bu seçimle demokratik olarak seçiliyor. Bir kişinin isteğiyle seçilmiyor.”

Bununla birlikte bazı velilerin okulların varlık sebebini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde okulların demokrasiye hizmeti olmadığını (n=2) belirtmiĢleridir. Bu durum okulların demokratik değerlerin ve bilincin kazandırılmasındaki önemi açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Velilerin okulun varlık sebebini tanımlarken kulanmıĢ oldukları açıklamalar incelendiğinde katılımcıların devlet açısından okulun varlık sebebini tanımlarken zorunlu eğitim görevini sağlama (n=4), iĢ gücü istenilen toplumu yaratma (n=1) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (V-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Devlet açısından okulların varlık sebebi eğitimdir. Öğrenciyi eğitmektir. Yani ileriye dönük insanlığa faydalı, vatan millete insanlar yetiştirmek. Bilinçli eğitimli insanlar var etmek. Topluma kazandırmak. Budur bildiğim kadarıyla devletin okulları açış amacı.”

Bununla birlikte yapılan incelemede, katılımcılardan biri (V-1) okulun varlık sebebini açıklarken görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okul devlete hizmet etmekten ziyade devletten hizmet alıyor gibi.” Bu durum velilerin okulun devlete hizmetini görmeleri açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Velilerin okulun varlık sebebini tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların okulun öğrenciler açısından varlık sebebini tanımlarken ağırlıklı olarak Geleceği kurma (n=3), iĢ ve Meslek ve iĢ sahibi olma (n=1), sınavlara hazırlama (n=1) ve değerleri kazanmasını sağlama vurgulanmaktadır. Bu durum velilerin okulların öğrenci açısından varlık sebebini ağırlıklı olarak öğrencilerin gelecekleri için gerekli gördükleri Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (V-3) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Öğrenci açısından okul onlara iyi bir gelecek kurabilmeleri için gerekiyor.”

AraĢtırmada yapılan incelemede katılımcıların okulun öğrenci açısından varlık sebebini tanımlarken kullandıkları değerleri kazanmasını sağlama (n=2) vurgusunun yapılması, okulun değerler eğitimi açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.

Velilerin okulun varlık sebebine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, katılımcıların okulun veliler açısından varlık sebebini tanımlarken ağırlıklı olarak çocuklarının eğitimini sağlama (n=4) ve çocukları üzerindeki gelecek hedefleri gerçekleĢtirme (n=1) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (V-5) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Veliye çocuğundan dolayı hizmeti var. Benim çocuğum burada iyi bir eğitim alıyorsa ben mutlu olurum. Bunun haricinde bir hizmeti yok aslında. Okulun bana ne hizmeti olacak.” Bu durum katılımcıların okulun veliye hizmetini yalnız çocuklarını yetiĢtirmek olarak görmeleri okulun hayat boyu öğrenme ve veli eğitimi açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Bununla birlikte yapılan incelemelerde, velilerin okulun varlık sebebine iliĢkin bazı noktaları olumsuz olarak vurguladıkları belirlenmiĢtir. Okulların veliye bir hizmeti olmadığını (n=3), vurgulamaları okulların misyonu açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (V-4) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Veliye ne hizmeti olacak? Veliye bir hizmeti yok. İşte çocuklarının okuyup bir yerlere gelmesini sağlıyor.”

Veliler İçin Okula Yapılan Ödemelerin Sebebine İlişkin Tanımlamalar

Velilerin okula yapılan ödemelerin sebebini belirlemek amacıyla katılımcılara “Sizce devlet ve veliler okullara niçin ödeme yapar?” sorusu sorulmuĢtur. AraĢtırma kapsamında katılımcıların devlet ve velilerin okula niçin destek yaptıklarına iliĢkin görüĢleri tablolar yardımıyla sunulmuĢtur.

Velilerin, devletin ve velilerin okula yaptıkları ödemelerin sebebine iliĢkin görüĢlerinde çoğunlukla devlet açısından istenilen toplumu oluĢturma vurgulanırken veli açısında ise çocuğuna iyi bir eğitim sağlama vurgulanmaktadır. Bu durum velilerin okullardan kendilerinin de eğitim alabilmeleri ve okulların tüm topluma hizmeti açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir. AĢağıdaki Tablo 22’de velilerin devletin ve velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 22

Velilerin Devletin ve Velilerin Eğitime Niçin Destek Yaptıklarına İlişkin Görüşleri n Devlet

 Anayasal görevini yerine getirme 2

 Ġstenilen toplumu oluĢturma 3

 Okulun ihtiyaçları karĢılama 2

Veli  Çocuğunun iyi eğitim almasını sağlama 4

 Okulun ihtiyaçlarını karĢılama 2

Velilerin devletin ve velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin görüĢlerini açıklarken kullandıkları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcıların okula yapılan ödemelerin sebebini açıklarken ağırlıklı olarak velilerin çocuğunun daha iyi eğitim almasını sağlama (n=4), devletin istenilen toplumu oluĢturma (n=3), okulların ihtiyaçlarını karĢılamak (n=2) vurgulanmaktadır. AraĢtırmada velilerin yapmıĢ oldukları açıklamalar incelendiğinde, katılımcıların istenilen toplumu oluĢturma (n=3) vurgusu yapmalarının okulun devletin devamlılığını sağlayan bir kurum olarak görüldüğü Ģeklinde yorumlanabilir. Velilerin devletin ve velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin görüĢlerini açıklarken kullandıkları tanımlamalar incelendiğinde okulun ihtiyaçlarını karĢılama (n=2) vurgusu yapılması okulların veliler tarafından fiziksel ve donanımsal açıdan yetersizlikler taĢıdığı Ģeklinde görüĢlerin olduğu Ģeklinde yorumlanabilir.

Katılımcıların araĢtırma kapsamında okula yapılan yatırım ve desteklerin sebeplerine iliĢkin yapmıĢ oldukları açıklamalarda bu konudaki görüĢlerinden bazıları aĢağıda sunulmaktadır:

Okulunda kendine göre ihtiyaçları var. Bugün devlet neyle ödüyor bu ihtiyaçların doğal gazı, elektrik ve suyu. Diğerlerini veliler karşılıyor. Az çok veliler karşılıyor. (V-4) Okulların alt yapısı, temizliği, giderleri, bakım onarları ve yakıt masrafları devlet yaptığı bu kurumları ayakta tutmak, yani yapıp ta sadece kendi başına bir yere terk edilmiş şekilde bırakmaz da. O öğrencilere daha iyi bir hizmet verebilmek için daha böyle kaliteli daha böyle güzel bir şekilde öğrenciler yetiştirmek için yapar. Velide çocuğum burada okusun işte her türlü şeylerden uzak kalsın diye, üşümesin, emniyeti açısından düşünecek olursak, okul malzemesi ve kırtasiye açısından düşünecek olursak velide bu açıdan yapar. Çocuğuna verir katkısını yapar. Bundan da çocuk faydalanır. Bunu düşünerek yapar velide. (V-2)

Ben veli olarak çocuğum daha iyi okusun daha iyi şartlarda okusun diye yardım ederim. Burası devlet okulu yardım etmek zorunda dimi. Gaz, su, elektrik gibi devlet okulu olduğu için bir şeyler sağlamak zorunda. Ülkeye daha iyi çocuklar yetişsin diye yatırım yapıyor. (V-1)

AraĢtırmada yapılan incelemede velilerin, devletin ve velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin açıklamalarda devletin anayasal görevini yerine getirme (n=2) vurgusu yapıldığı görülmektedir. Bu durum velilerin okulu ve eğitimi bir hak olarak görmeleri demokratik haklar açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.

Bununla birlikte araĢtırmada yapılan açıklamalar incelendiğinde, devletin desteklerin okulun ihtiyaçlarını karĢılayamadığı ve velilerin okula yardımda bulunmak zorunda kaldığı Ģeklinde yorumlanabilir.

AraĢtırma kapsamında velilerin okula yaptıkları yardımların sebebini açıklarken kullandıkları ifadeler incelendiğinde, katılımcıların okulun velilere de eğitim hizmeti açısından vurgu yapmadıkları belirlenmiĢtir. Bu durum okulun veli eğitiminde de etkin olabilmesi, hayat boyu öğrenme ve okullardan herkesin eğitim alabilmesi açık olması açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Veliler İçin Okulun Rakiplerine İlişkin Tanımlamalar

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Okulunuzun rakipleri var mıdır?” varsa kimlerdir?” sorusu sorulmuĢtur.

Velilerin, okulun rakiplerine iliĢkin görüĢlerinde okulun rakipleri arasında çoğunlukla eğitim sağlayıcı unsurlardan özel kurslar görülürken, eğitimi engelleyici unsurlar arasında ise internet kafeler ve televizyon vurgulanmaktadır. AĢağıdaki Tablo 23’de velilerin okulun rakiplerine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 23

Velilerin Okulun Rakiplerine İlişkin Görüşleri

Sütun1 n Eğitim Sağlayıcı Kurumlar  Özel kurslar 2  Gençlik merkezleri 1  Diğer okullar 1 Eğitimi Engelleyici Kurumlar  Ġnternet Kafeler 3  Televizyon 2  Oyunlar 1

Velilerin okulun rakiplerine iliĢkin görüĢleri analiz edildiğinde velilerin çoğunlukla özel kursları (n=2) okullara eğitim alanında rakip olarak gördükleri, öğrencilerin okuldaki eğitimini engelleyen rakipleri tanımlarken ağırlıklı olarak internet kafeler (n=3) ve televizyon (n=2) vurguladıkları belirlenmiĢtir. Katılımcıların bazıları bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir:

Okulun rakipleri illaki vardır. Başka okullardır. Kendi aralarında yarışırlarsa bir rekabet ortamı olursa rakip olurlar. Tv, oyunlar açısından baktığınızda onlarda rakiptir. Okula nazaran onlar çok daha eğlenceli onlara daha çok yöneldikleri zaman çocuklar okulda ki derslerini aksatabilirler. Bunlarda bir rakiptir. (V-5)

İnternet mesela çocukları daha çok engelliyor. Derslerinden engelliyor. Aşırı giden çocuklardan dolayı bir engel olarak görüyorum. Ama gitmeyenler ve okulun değerini bilenler için görmüyorum. (V-3)

Veliler İçin Öğrenciye Bakış Açısına İlişkin Tanımlamalar

Velilerin, öğrenciye bakıĢ açısına iliĢkin görüĢleri incelendiğinde katılımcıların öğrenciye bakıĢ açısına iliĢkin tanımlamalarında ağırlıklı olarak öğrencilerin müĢteri olarak görülmediği ve birey olarak da okula eğitilmek amacıyla gönderilen birey olarak görüldüğü vurgusunun yapıldığı söylenebilir. Bu durumda velilerin öğrenciye bakıĢ açısına iliĢkin görüĢlerinin müĢteri alt kategorisinde diğer paydaĢlarla uyumlu olduğu söylenebilir. Bununla birlikte ağırlıklı olarak derslerine çalıĢan, katılımcı ve değerlere sahip olan öğrencilerin baĢarılı öğrenci sayıldıkları söylenebilir. Bu durum velilerin öğrenciye bakıĢ açısına iliĢkin görüĢleriyle diğer okulun paydaĢlarının görüĢleri arasında uyumluluk gösterdiği Ģeklinde yorumlanabilir. AĢağıdaki Tablo 24’de velilerin öğrenciye bakıĢ açılarına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 24

Velilerin Okulda Öğrenciye Nasıl Bakıldığına İlişkin Görüşleri

Sütun1 n

MüĢteri  MüĢteri diyemeyiz 5

Birey  Eğitilmek amacıyla okula gönderilen 2

 Geleceğin teminatı 1

BaĢarı

 Ders notları yüksek olan 2

 Derslerine çalıĢan, katılımcı 3

 Yapabileceğinin en iyisini yapan 1

 Aktif olan 2

 Değerlere sahip olan 3

 ArkadaĢlarına uyum sağlayan 1

 Yasal hedefleri tutturmuĢ 1

Velilerin “Okulunuzda öğrenciye nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtların analizi sonucunda, katılımcıların tamamı (n=5) öğrenciye bakıĢı olarak müĢteri olarak bakılmadıklarını belirtmektedir. Ayrıca velilerin okulun öğrenciye bakıĢ açısını açıklarken yaptıkları açıklamalar incelendiğinde, katılımcılar öğrenciye bakıĢı tanımlarken ağırlıklı olarak Eğitilmek amacıyla okula gönderilen (n=2), ve geleceğin teminatı (n=1) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (V-5) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Müşteri diyemeyiz çünkü ondan para kazanmıyorsunuz. Ya da onlardan para toplasanız bile yine onlara harcadığınız için müşteri sayılmaz.” Bir baĢka katılımcıda (V-2) okulda öğrenciye bakıĢ açısını anlatırken görüĢünü Ģu Ģekilde

ifade etmektedir: “Öğrenciye karşı oraya gelmiş çocuk, bir eğitim yuvası. Kimisi daha küçük, kimisi belli yaşa gelmiş, evinden o soğukta gelmiş. Geleceğe dönük bir hedefi var belki de. Belki ideali var. Yani onu gelecekte görmek istediğimiz yerde görmek için benim şahsen öğrenciye bakış açım bu. “

Bununla birlikte velilerin okulda öğrenciye nasıl bakıldığına iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, katılımcılardan biri (V-4) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Velilerin öğrenci güzelce okula gider ve dersine girer.” Bu durum günümüzde yetiĢtirilmek istenen öğrenci açısından olumsuz değerlendirilebilir.

Velilerin okulda hangi öğrenciyi baĢarılı saydıklarını açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcıların baĢarılı öğrenciyi tanımlarken ağırlıklı olarak notları yüksek olan öğrenciler (n=2), derslerine çalıĢan, katılımcı (n=3), değerlere sahip olan (n=3) ve aktif olan (n=2) vurgulanmaktadır. Velilerin okulda hangi öğrenciyi baĢarılı saydıklarına iliĢkin katılımcıların bazıları görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir:

“Daha çok aktif olursa başarılı sayarız. Derslerinde normal öğrencilerle öğretmenlerle olan diyaloglarında, okulda da daha çok dersiyle ilgili işte sınıftaki durumu, okula dese katılışı notları bunlar. Herkesin şeyi öğrencinin notu iyiyse dersi iyiyse başarılı sayılır. (V-2)

Atatürk ilkelerine bağlı çocukları başarılı sayarım. Aynı zamanda dini değerlerini de unutmayan çocukları da başarılı sayarım. Yani bunları birbirinden ayıran çocukları başarılı sayarım. Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması laiklik olayı. Tarihini unutmayan, ecdadını unutmayan öğrencileri de başarılı sayarım. (V-5)

Öğretmenine karşı saygılı olanı, okulunda derslerinde başarılı olanı, evde de ailesine ve topluma saygılı olanı başarılı görürüm. Derslerinde başarılı olabilmek için her şeyi yapan , çalışan öğrenciler başarılıdır. (V-3)

AraĢtırmada velilerin hangi öğrenciyi baĢarılı saydıklarına iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, katılımcılar baĢarılı öğrenciyi tanımlarken kiĢilikli, terbiyeli ve ahlaklı (n=1), öğretmenine saygılı (n=1), tarihini ve ecdadını bilen, din ve devlet iĢlerini birbirinden ayıran (n=1) ve Atatürk ilkelerine bağlı, dini değerlerini unutmayan (n=1) vurgulanmaktadır. Bu durum okulun ortak değerlerine sahip öğrencilerin baĢarılı

sayılması açısından olumlu değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (V-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “tabi ki 95, 100 alan çocuklar not kriterlerine göre. Bence kişilikte önemli terbiye, ahlak. Okulumuzda da bunlara tabi ki önem veriliyor.”

Veliler İçin Okul ve İşleyişine İlişkin Tanımlamalar

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Size göre mevcut durumda okulunuzu paydaĢlarının rolleri nelerdir?” sorusu sorulmuĢtur.

AĢağıdaki Tablo 25’de velilerin okul ve iĢleyiĢine iliĢkin tanımlamalarına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 25

Velilerin Mevcut Durumda Okul ve İşleyişine İlişkin Görüşleri

Sütun1 n

Yönetici

 Yönetme 4

 ĠĢ birliği yapma 1

 Okulu temsil etme 1

 Sorun çözme 1

Öğretmen

 Bilgiyi aktarma 5

 Eğitim verme 2

 Öğrencilerin derslerinde baĢarılı olmasını sağlama 1

Öğrenci

 Ders dinleme 2

 Verilen görevleri yapma 2

 Okulu önemseme 1

 Okulu temsil etme 1

 Kendini yetiĢtirme 1

 Topluma faydalı bireyler olma 1

Veli

 Destek olma 4

 Ġlham verme 2

 Denetleme 1

 ĠĢbirliği yapma 1

 Çocuklarının eğitim hayatlarını düzenleme 1

Y. Personel  Okulu iĢletme ve bakımı 5

Velilerin mevcut durumda okul ve iĢlevini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, okulun paydaĢlarından yöneticinin rolünü tanımlarken ağırlıklı olarak yönetme (n=4), iĢbirliği yapma (n=1), okulu temsil etme (n=1) ve sorun

çözme (n=1) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (V-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Yöneticinin rolü okulun A’dan Z’ye bir çok şeyinden sorumlu olan insandır. Yakıtından tutunda, temizliğine, eğitimine varana kadar yöneticinin görevi bu olmalıdır. Buna göre de hareket etmeli gerek bağlı bulunduğu birimle işte MEB ile gerekse öğrenci velileriyle yani istişare içerisinde nasıl bu okul başarılı olur? Bunu yaparsa bir idareci az öncede dediğim gibi öğrencinin nasıl notu iyiyse başarılı kabul ediyorsak okulu temsil etmekle, birçok faaliyetlere okulu katmakla öğrencileri yetiştirip te. Bir idarecide ancak böyle olursa başarılı olur.”

Katılımcılardan (V-2)’in ifadesinde görüldüğü gibi velinin yöneticilerin mevcut durumdaki okul ve iĢleyiĢindeki rollerini açıklarken vurguladığı MEB ve öğrenci velileriyle istiĢarelerde bulunmak yöneticilerin iĢbirliği rolünü üstlenmeleri ve okul kültürü açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.

Velilerin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, öğretmenin rolünü tanımlarken katılımcıların tamamı çocuklara bilgi aktarma (n=5) vurgulamaktadır. Ayrıca yapılan incelemede, mevcut durumda okul ive iĢleyiĢinde öğretmenin rolleri arasında eğitim verme (n=2) ve öğrencilerin baĢarılı olmasını sağlama (n=1) vurgulanmaktadır. Bu tanımlamalar velilerin öğretmenin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢine iliĢkin okuldaki rolünü bilgi aktarıcı olarak gördükleri Ģeklinde değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (V-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Öğretmenlerin görevi de çocuklara ders vermek. Dersini anlatmak.” Bu durum okullarda verilmeye çalıĢılan öğrenci merkezli eğitim açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Velilerin, okul ve iĢleyiĢine iliĢkin tanımlamalarında mevcut sistemde yöneticinin rolü ağırlıklı olarak yönetme, öğretmenin rolü bilgi aktarma, öğrencinin rolü ders dinleme, velinin rolü destek olma ve yardımcı personelin rolü de okulu iĢletme ve bakımını yapma olarak görülmektedir. Velilerin okulun yapısı ve iĢleyiĢine iliĢkin görüĢleri ile okulun diğer paydaĢlarının görüĢleri arasında bir uyumluluk olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte velilerin yapmıĢ olduğu açıklamalar incelendiğinde mevcut okul yapısı ve iĢleyiĢinin geleneksel sanayi toplumu okulunu nitelediği ve geliĢtirilmek istenen bilgi toplumu okulunun niteliklerinden uzak olduğu söylenebilir. Bu durum okulun geleceği açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Bununla birlikte yapılan incelemelerde, velilerin mevcut durumdaki okul ve iĢleyiĢinde öğretmenin rollerine iliĢkin bazı kavramları vurgulamadıkları belirlenmektedir. Öğretmenlerin rollerinin bir lider ve icat etme, öğrencilerin motivasyonunu belirleme, öğrencilerin sosyal ve psikolojik gereksinimlerine hitap edecek ve katılımlarını sağlayacak etkinlikler yaratma gibi konulardaki rolleri vurgulanmamaktadır.

Velilerin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, öğrencinin rolünü tanımlarken ağırlıklı olarak ders dinlemek (n=2) ve verilen görevleri yapma (n=2) rollerine vurgu yapılmaktadır. Bu tanımlamalar velilerin mevcut yapıdaki öğrencinin rolünü öğrencilerin pasif ve öğretmenini dinleyerek öğrenmeleri gerektiği görüĢünün hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (V-4) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “…dersini tamamen canı gönülden dinlerse her zaman başarılı olur. Ama dinlemez de geçerse o çocuk da bir yere varamıyor. Ne sınavı kazanabiliyor? Ne de bir şey oluyor.”

Bununla birlikte yapılan incelemelerde, velilerin mevcut durumdaki okul ve iĢleyiĢinde öğrencilerin rollerine iliĢkin teknolojiyi etkin Ģekilde kullanma, araĢtırmacı, sorgulayıcı, yaratıcı, üretken, takım çalıĢması yapabilen ve öğrenmeyi öğrenme gibi tanımlamalara vurgu yapılmamaktadır.

Velilerin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde katılımcıların velinin rolüne iliĢkin tanımlamalarında ağırlıklı olarak destek olma (n=4) ve ilham verme (n=2) vurgusu yapılmaktadır. Bu durum velilerin okulu sadece çocuklarının eğitimi için düĢündükleri ve kendilerinin