• Sonuç bulunamadı

Veliler Ġçin Okul Personeli ve Veliler Ġçin Okulun Geleceğine ĠliĢkin

4. BULGULAR VE YORUM

4.2. Okulun PaydaĢlarının Okulun Geleceğine ĠliĢkin Bulguları

4.2.3. Veliler Ġçin Okul Personeli ve Veliler Ġçin Okulun Geleceğine ĠliĢkin

Veliler İçin Okulun Geleceğine İlişkin Değerlendirmeler

Velilerin “Okulun geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlara iliĢkin analiz sonucunda katılımcıların, okulun geleceğine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak okuldan gelecek beklentilerinde iyimser görüĢün hâkim olduğu söylenebilir. Ayrıca araĢtırmada yapılan incelemelerde velilerin toplum ve öğrenci açısından öneminin değiĢmeyeceği vurgulanırken demokrasi açısından okulun öneminin artacağını vurguladıkları görülmektedir. Bu durum okulun geleceğine iliĢkin veli algılarının okulun geleceğine iliĢkin okulun diğer paydaĢlarıyla farklılıklar gösterdiği söylenebilir.

Velilerin, okulun geleceğine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak okuldan gelecek beklentilerinde iyimser görüĢün hâkim olduğu söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 44’de velilerin okulun geleceğine iliĢkin değerlendirmeleri verilmiĢtir.

Tablo 44

Velilerin Okulun Geleceğine İlişkin Görüşleri

n Gelecekten Beklentiler

 Ġyimser 3

 Kötümser 0

 Kararsız 2

Toplum Açısından Önemi

 Artar 0

 Azalır 0

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 5

Öğrenciler Açısından Önemi  Artar 0

 Azalır 0

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 5

Demokrasi Açısından Önemi

 Artar 3

 Azalır 2

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 0

Velilerin araĢtırma kapsamında sorulan soruya verdikleri yanıtlara iliĢkin analiz sonucunda, öğretmenlerin gelecekten beklentilerini açıklarken iyimser (n=3), kötümser (n=0) ve kararsız (n=2) vurgulanmaktadır. AraĢtırmada yapılan incelemede, Bu durum katılımcıların çoğunluğunda okulun gelecekte daha iyi bir Ģekilde hizmet vereceği görüĢünün hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılarda biri (V-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okulların geleceği inşallah daha iyi olacak. Daha güzel olacak. Daha böyle bilinçli. Öğrenci okula geldiği zaman, işte çantamı aldım, annem beni gönderdi, akşam edeceğim diye değil de bilinçli niye geldiğini bilmek. Buradaki amaç ve sorumluluğu anlamak. Öğretmeninde görevi gelip burada zamanı doldurmak değil de ben buraya geldim ben bu dersi bu öğrenciye vermeme lazım demeli. Böyle bir şekilde ileriye dönükte böyle daha bilinçli öğrenciler geleceğini okullara, yaptığı işin, emeklerin böse gitmemesi için çaba gösteren gayret gösteren ilerde de öğrenciler öğretmenler ilerisini inşallah iyi olarak görüyorum.”

Bununla birlikte yapılan incelemede, bazı velilerin okulun geleceğini tanımlarken okulun gelecekten beklentilerini kararsız (n=2) vurguladıkları

belirlenmektedir. Katılımcılardan biri (V-3) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “temennim okulların iyiye gitmesi. Yani insanlarımıza göre değişiyor okulların geleceği. Ani okullar daha bir teknolojik olacak. Her şey okullarda teknolojiyle yapılacak. Her şey kolaylaşıyor öğrenci için. Evde çalışmayacak her şeyi okulda görecek. Teknolojiyle ilgilenecek. Bilen bir veli öğrencisinin bilgisayarda ne yaptığını bilebiliyor ama bilmeyen bir veli bilemiyor. Ders mi çalışıyor yoksa internette başka şeylere mi giriyor? Bilemiyor. Benim açımdan ne çok iyi nede çok kötüye gidiyor. Umarım iyiye gider”

AraĢtırmada yapılan incelemede, velilerin okulun geleceğini açıklarken günümüzde yapılan değiĢiklikler hakkında olumsuz görüĢlere sahip oldukları belirlenmiĢtir. Katılımcılardan biri (V-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Umarım iyi olur güzel olur. Yalnız şu kılık kıyafet serbest olacakmış ben ona taraftar değilim. Çocuklar formayla diyordunuz ki öğrenci. Herkes eşofman giyecek, biri pantolon giyecek, biri dar paça giyecek veya çocuklar arasında farklılık olacak, o çok marka giyinecek diğeri giyinemeyecek heveslenecek belki onun olmasını istemem.”

Yapılan incelemede, velilerin okulun geleceğine iliĢkin görüĢlerini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde katılımcıların okulların gelecekte toplum açısından önemini tanımlarken önemi değiĢmez (n=5), önemi artar (n=0) ve önemi azalır (n=0) vurgulanmaktadır. Bu durum velilerin gelecekte okulun toplum açısından öneminin değişmeyeceği mevcut rollerinin devam edeceği görüĢünün ağırlıklı olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (V-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Öğrenciler içinde rolü değişmez yine öğrenci eğitimini almaya gider.”

AraĢtırmada yapılan incelemede, katılımcıların okulların gelecekte toplumda oynayacağı rol tanımlamalarında katılımcıların topluma bilinçli, kültürlü, büyüğünü seven, küçüğünü sayan öğrenci ve birey yetiĢtirmek (n=2) ve velinin bilinçlenmesi (n=1) vurgulanmaktadır. Bu tanımlamalar gelecekte okulların alacağı veli eğitimi ve hayat boyu öğrenme rolleri açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (V-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Toplumda da genel olarak zaten dediğimiz gibi ama geleceğe yönelik tam ne olur bilemem ama ilerde de

bunların amacı topluma bilinçli, kültürlü, büyüğünü seven, küçüğünü sayan öğrenci ve birey yetiştirmektir. Gelecekte de bunların görevi böyle sürer diye düşünüyorum yani.”

Velilerin “Okulun geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlara iliĢkin analiz sonucunda okulun geleceğine iliĢkin görüĢlerini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde katılımcıların okulların gelecekte öğrenci açısından önemini tanımlarken önemi değiĢmez (n=5), önemi artar (n=0) ve önemi azalır (n=0) vurgulanmaktadır. Bu durum velilerin gelecekte okulun öğrenci açısından öneminin değiĢmeyeceği, mevcut rollerinin devam edeceği görüĢünün ağırlıklı olduğu Ģeklinde yorumlanabilir.

Velilerin okulların gelecekte demokrasi açısından önemini tanımlarken katılımcıların okulların gelecekte öğrenci açısından önemini tanımlarken önemi artar (n=3) ve önemi azalır (n=2) vurgulanmaktadır. Ayrıca yapılan incelemede, katılımcıların okulun gelecekte üstleneceği rolü tanımlarken demokrasiyi savunan, vatanına, milletine sahip çıkan, hiç baskı altında kalmadan kendini ifade edebilen öğrenciler yetiĢtirmek (n=1) ve insan hakları ve özgürlükler tanımlamalarına vurgu yaptıkları belirlenmektedir. Katılımcılardan biri (V-2) bu konudaki görüĢünü bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Demokrasi içinde illaki olacaktır. Demokrasi içinde okulların dediğimiz gibi yani böyle daha çok demokrasiye savunan öğrenci, kendini savunan, vatanına memleketine sahip çıkan hiçbir baskı altında kalmayan, kendini ifade edebilen öğrenciler yetişecek. Şimdide yetişiyor, gelecekte de yetişecek.”

Bununla birlikte yapılan incelemede velilerin okulların geleceğine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, okulların gelecekte demokrasi açısından önemi olmaz (n=2) görüĢünü vurguladıkları belirlenmektedir. Bu durum okulların objektif düĢünebilen, sorgulayıcı ve demokratik bireyler yetiĢtirmesi açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

AraĢtırmada yapılan incelemede, velilerin okulun geleceğine iliĢkin bazı noktaları vurgulamadıkları belirlenmiĢtir. Okulların gelecekte yaĢayacağı mekânsal dönüĢüm, ekonomik değiĢim, veli eğitimi ve hayat boyu öğrenme kavramları vurgulanmamıĢtır.

Veliler İçin Gelecekteki Okul Sistemi ve İşlevleri

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Size göre gelecek açısında baktığınızda okulun gelecekte yerine getireceği görevler neler olabilir?” sorusu sorulmuĢtur.

Velilerin, gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak okulun iĢlevlerinin değiĢmeyeceği görüĢünün hâkim olduğu söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 45’de velilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin değerlendirmeleri verilmiĢtir.

Tablo 45

Velilerin Gelecekteki Okul Sistemi ve İşlevlerine İlişkin Değerlendirmeleri

n

Eğitim- Öğretim  Artar 1

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 4 Sosyal  Artar 1  DeğiĢmez/Bilmiyorum 4 Politik  Azalır 1  DeğiĢmez/Bilmiyorum 4 Ekonomik  Azalır 1  DeğiĢmez/Bilmiyorum 4

Velilerin gelecekte okulun sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların okulun gelecekteki iĢlev tanımlarında ağırlıklı olarak eğitim-öğretim (n=4), sosyal (n=4), politik (n=4) ve ekonomik (n=4) iĢlevleri değiĢmez/bilmiyorum görüĢünü vurgulanmaktadır. Bazı katılımcılar bu konudaki görüĢlerini aĢağıdaki gibi ifade etmektedir:

“Eğitim öğretim olur. hiç düşünmedim. Hayat şartları düşündürmüyor. Başka şeyler düşündürüyor. Daha iyi olsun.” (V-3)

“Eğitim öğretim olur da diğer sosyal, politik ve ekonomik görevleri zaten belli bir şeyler ifa ediyor onun için olmaz. Ekonomik açıdan fazla bir değişiklik beklemiyorum. Personelin maaşları falan. Eğitim öğretim açısından olur kalite artar. Politik rolü olmaz. Sosyal açıdan belki olabilir biraz daha aktif olur. En azından çevreye yönelik velilere yönelik, böyle velilere yönelik yakın ilişkiler olabilir.” (V-2)

Bununla birlikte velilerin gelecekte okulun sistemi ve iĢlevlerini tanımlarken okulun demokrasi, fırsat eĢitliği yaratma ve rekabet gücü kavramlarına vurgu yapılmamaktadır. Bu durumda velilerin ekonomik iĢlevlerinin değiĢmeyeceği görüĢünün hâkim olması gelecekte okullardan beklenen rekabet gücünü artırma gibi bazı ekonomik iĢlevler açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Velilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin görüĢlerinin değiĢmeyeceği yönünde olması toplumun ve velilerin okulun gelecekte ne gibi roller üstlenebileceği hakkında görüĢlerinin olmadığı söylenebilir. Bu durum toplumun ve velilerin okuldan beklentilerinin sanayi toplumunun beklentilerine uygun olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Ayrıca velilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin görüĢlerinde sosyal görevlerinin değiĢmeyeceği vurgusu yapılmaktadır. Bu durum gelecekte hayat olması ve toplumla kaynaĢması düĢünülen okul tasarımları açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir. AraĢtırma bulgularına göre toplumun okulun iĢlevine iliĢkin görüĢlerinde gelecekteki okul sistemi ve iĢlevine ait planlarının olmadığı Ģeklinde yorumlanabilir.

4.2.4. Yardımcı Personeller Ġçin Okul Personeli ve Veliler Ġçin Okulun