• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.2. Okulun PaydaĢlarının Okulun Geleceğine ĠliĢkin Bulguları

4.2.5. Öğrenciler Ġçin Okulun Geleceğine ĠliĢkin Bulgular

Öğrencilerin Okulların Nasıl Olması Gerektiğine İlişkin Değerlendirmeleri

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Sizce okullar nasıl olmalıdır?” sorusu sorulmuĢtur. AĢağıdaki Tablo 48’de öğrencilerin okulların nasıl olmaları gerektiğine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 48

Öğrencilerin Okulların Nasıl Olmaları Gerektiğine İlişkin Görüşleri

n

Fiziksel

 Teknolojik 7

 Düzenli, tertipli ve temiz 6

 Sosyal alanlar 4  Renkli ve cıvıl cıvıl 1 Eğitsel  Disiplinli 4  Eğlenceli eğitim 1  Uygulamalı eğitim 1  Bilgi evi 1

 Dersleri daha iyi anlatılan 1

Sosyal  Sosyal alanlar 4

 EĢit davranılan 1

Öğrencilerin “Sizce okullar nasıl olmalıdır?” sorusuna verdikleri cevapların analizi sonucunda katılımcılar ağırlıklı olarak fiziksel açıdan okulların nasıl olması

gerektiğini vurgulamaktadır. Yapılan incelemede katılımcıların okulların fiziksel açıdan nasıl olması gerektiğine iliĢkin teknolojik (n=7), düzenli, tertipli ve temiz (n=6) ve sosyal alanlar (n=4) vurgulanmaktadır. Bu durum okulların öğrenciler tarafından daha donanımlı ve disiplinli çalıĢan kurumlar olması gerektiği Ģeklinde yorumlanabilir. Ayrıca katılımcıların çoğunluğu tarafından okulların daha tertipli, düzenli ve temiz olması öğrencilerin eğitim ortamından memnun olmadıkları Ģeklinde değerlendirilebilir. Katılımcılardan birinin (Ö-1) ifadesi Ģu Ģekildedir: “Kolej gibi olmalı. Yani aşağıda kafeterya gibi bir yer olmalı. Bütün sınıflarda bilgisayar olmalı.” Katılımcılardan bir diğeri de (Ö-3) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir “Okullar daha teknolojiye uygun, daha fazla bilgi veren ve disiplinli düzenli bir yer olmalıdır.”

Öğrencilerin gelecekte okulun nasıl olması gerektiğine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde katılımcıların eğitimsel açıdan okulların ağırlıklı olarak disiplinli (n=4), eğlenceli eğitim (n=1) ve uygulamalı eğitim (n=1) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-8) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “…Derslerde falan biraz ders işleyip dersin birazını oyuna çevrilmelidir. Eğlenceli olmalıdır. Daha modern daha güzel okul olabilir. Okullar daha iyi olmalıdır Öğrenci şöyle bakınca bu okul tam benlik demelidir. Daha eğitime elverişli olmalı sıkıcı bir şey olmamalı. Renkli, cıvıl cıvıl, öğrenciler sıkıldığında onları böyle daha eğlenceli coşkulu hale getirebilecek bir yapıda olmalı.”

Öğrencilerin gelecekte okulların nasıl olması gerektiğine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, sosyal açıdan okulu tanımlamalarken katılımcılar ağırlıklı olarak sosyal alan (n=4) ve eĢit davranılan (n=1) vurgulamaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Bence her okul aynı olmalı kolej devlet okulu diye ayrı olmamalı her okulun vereceği eğitim aynı olmalı. Kolej eğitimi alan öğrencilerde aynı dersleri görmeli daha üst düzeyde görmemeli, devlet okuluyla aynı görmeli. Gelecekteki okullar bizim okul gibi çevresi bozuk olmayacak. Öğretmenleri her öğrenciye aynı özeni gösterecek

Bu durum öğrencilerin gelecekte okullarda olması gereken eğitim hakkında eğlenerek, uygulayarak öğrenebilecekleri ve öğretmenlerin kendilerine daha adil davrandıkları bir eğitim düĢündükleri Ģeklinde yorumlanabilir.”

AraĢtırmada yapılan incelemede katılımcıların, okulun geleceğine iliĢkin değerlendirmeleri incelendiğinde öğrencilerin okulların nasıl olması gerektiğine iliĢkin görüĢlerinde ağırlıklı olarak daha disiplinli, düzenli, teknolojik ve sosyal alanları olması gerektiği vurgusu yapılmaktadır. Gelecek beklentilerinde iyimser görüĢün hâkim olduğu söylenebilir.

Öğrencilerin Gelecekte Okulun Paydaşlarındaki Yaratacağı Farklara Yönelik Değerlendirmeleri

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Okulunuzun gelecekte okulun paydaĢlarında nasıl bir fark yaratabileceğini düĢünüyorsunuz?” sorusu sorulmuĢtur. AĢağıdaki Tablo 49’da öğrencilerin gelecekte okulların paydaĢlarında nasıl bir fark yaratacağına iliĢkin değerlendirmeleri verilmiĢtir.

Tablo 49

Öğrencilerin Gelecekte Okulların Paydaşlarında Nasıl Bir Fark Yaratacağına İlişkin Görüşleri n Toplumda  Eğitimli 7  Meslek sahibi 2  EĢit 2

 Ortak değerlere sahip 1

Öğrencilerde  Meslek sahibi 5  ÇalıĢkan 3  AnlayıĢlı 2  Eğitimli 1  Disiplinli 1  Öğrenen 2  Aydın 1 Velilerde  Veli eğitimi 6

 Kız erkek ayrımı yapmayan 1

 Okula önem veren 2

 Çocuğuyla daha çok ilgilenen 1

Öğrencilerin okulun gelecekte okulun paydaĢlarında nasıl fark yaratacağına iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcılar okulun gelecekte toplumda nasıl bir fark yaratacağını tanımlarken ağırlıklı olarak eğitimli toplum (n=7), meslek sahibi (n=2), eĢit (n=2) ve ortak değerlere sahip (n= 1) vurgulamaktadır. Katılımcılardan biri

bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Ben şöyle düşünüyorum eskiden şeydi kız öğrenciler orta okula ya da 8. Sınıfa kadar okutuluyordu. İlerde ben şöyle düşünüyorum herkes okuyacak herkes bir meslek sahibi olacak diye düşünüyorum.” Bu durum katılımcıların tarafından vurgulaması okulların fırsat ve imkân eĢitliği sağlaması açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.

Bununla birlikte yapılan incelemede, katılımcılardan biri (Ö-7) okulların gelecekte toplumda nasıl bir fark yaratacağına iliĢkin görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Gelecekte okulların serseriyle dolup taşacağını düşünüyorum çünkü şuanda bile çok sayıları. Çok rahatsız oluyorum. Toplumumuzdaki rolü sadece bir bina olarak görülecek başka hiç bişey olmayacak” Bu durum öğrencilerin okuldan beklentilerinin okulun çevresini ve toplumu değiĢtirebileceğine inancın yetersiz olduğu Ģeklinde yorumlanabilir.

Öğrencilerin okulun gelecekte okulun paydaĢlarında nasıl fark yaratacağına iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcılar okulun gelecekte öğrencilerde nasıl bir fark yaratacağını tanımlarken ağırlıklı olarak öğrencileri meslek sahibi (n=5), çalıĢkan (n=3) ve disiplinli (n=2) vurgulamaktadır. Bu durum okulun gelecekte öğrencilerde günümüzden çok da farklı olmadığı Ģeklinde yorumlanabilir. Ayrıca katılımcılardan bazıları (n=2) okulun gelecekte öğrencilerde bir fark yaratmayacağını belirtmektedir. Katılımcılardan biri (Ö-9) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okullar gelecekte öğrenciler de pek bir fark yaratmaz diye düşünüyorum.” Ayrıca katılımcılardan biri (Ö-4) okulun gelecekte öğrencilerde nasıl bir fark yaratacağını Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Gelecekte öğrencilerde daha bilgili daha derslerine çalışan disiplinli öğrenciler olabilir.” Bu durum öğrencilerden beklenilen araĢtırmacı, sorgulayıcı ve üretken öğrenci davranıĢlarına göre olumsuz olarak değerlendirilebilir.

AraĢtırmada yapılan incelemede, öğrencilerin okulun gelecekte velilerde nasıl bir fark yaratacağını açıklarken katılımcılar ağırlıklı olarak veli eğitimi (n=6), kız erkek ayrımı yapmayan (n=1), veli ve okula önem veren (n=2) vurgulamaları yapılmaktadır. Bu durum okulun hayat boyu öğrenme ve öğrenmeyi öğrenme gibi amaçları açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “… Veliler öğrencilerini bu okulda yetiştirmek isterler. Bu okul öğrencileri eğitim açısından ve okuldaki sosyal etkinliklerle çocuğu sosyal alanda da

geliştirir. Bu okul velileri de geliştirir. Kütüphanede mesela veli köşesi var oradan yararlanırlarsa geliştirir.”

Bununla birlikte araĢtırmada öğrencilerin gelecekte toplumda, velilerde ve öğrencilerde nasıl bir fark yaratacağına iliĢkin görüĢleri incelendiğinde, katılımcıların çoğunun okulun gelecekte paydaĢlarında olumlu değiĢiklikler yaratacağı görüĢünün hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir.

AraĢtırmada yapılan incelemede katılımcıların, gelecekte okulun paydaĢlarındaki yaratacağı farka yönelik değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak eğitimli bir toplum, meslek sahibi öğrenciler ve eğitim alan veliler görüĢünün hâkim olduğu söylenebilir.

Öğrencilerin Okulun Geleceğine İlişkin Değerlendirmeleri

Katılımcıların, okulun geleceğine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak okuldan gelecek beklentilerinde iyimser görüĢün hâkim olduğu söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 50’de öğrencilerin okulun geleceğine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 50

Öğrencilerin Okulun Geleceğine İlişkin Görüşleri

n

Gelecekten Beklentiler  Ġyimser 12

 Kararsız 1

Toplumdaki Açısından Önemi

 Artar 5

 Azalır 2

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 6

Öğrenciler Açısından Önemi

 Artar 5

 Azalır 2

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 6

Demokrasi Açısından Önemi  Artar 1

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 12

Öğrencilerin “Okulun geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlara iliĢkin analiz sonucunda katılımcıların çoğunluğu okulların geleceğinden beklentilerini iyimser (n=12) ve kararsız (n=1) görüĢleri vurgulanmaktadır. bu durum okulların geleceğini olumlu olarak değerlendirmektedir. Katılımcılarda biri (Ö-6) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okullar gelecek için umut vadediyor.

Eğitim öğretim gösteriyor ben ümitliyim.” Bir baĢka katılımcıda (Ö-3) okulların geleceğine iliĢkin görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okullar toplum için önemli bir parça. Toplumdaki insanların bilinçlendirmesi için en önemli yer. Gelecekte teknolojiye daha uygun, daha bilgili olacaktır.” Bu durum öğrencilerin geleceğin velileri olması nedeniyle okulların yaĢayacağı değiĢimde, reformları desteklemeleri açısından olumlu bir düĢünce olarak yorumlanabilir.

Yapılan incelemede, okulların gelecekte toplum açısından önemine iliĢkin öğrenci yanıtlarında okulların toplum açısından önemi tanımlanırken artar (n=5), azalır (n=2) ve değiĢmez/bilmiyorum (n=6) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-9) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Bence okullar toplumun en önemli parçası olduğundan ilerde de olur ama teknoloji ilerlediği için okullarda da değişik ilerlemeler olabilir. Örneğin daha modern okullar olabilir, mesela tüm okullar özel okul olabilir. Ama ücretsiz olabilir...”

Öğrencilerin okulların geleceğine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, katılımcıların gelecekte okulun öğrenciler açısından önemini tanımlarken artar (n=5), azalır (n=2) ve değiĢmez/bilmiyorum (n=6) vurgulanmaktadır. Bu durum öğrencilerde gelecekte okulun iĢlevinin değiĢmeyeceği görüĢünü hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (Ö-8) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Eğitim öğretimin yanında da işte o öğrencilerin eğitimden sıkılmamaları için daha katılımcı olmaları için çok şeyler yapabilirler. Etkinlik yapabilirler. “

Okul yöneticilerinin “Okulun geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna verdikleri yanıtlara iliĢkin analiz sonucunda katılımcıların, demokrasi açısından önemini açıklarken değiĢmez/bilmiyorum (n=12) ve artar (n=1) vurgulandıkları görülmektedir. Bu durum katılımcılarda okulun gelecekte demokrasi açısından rolünü değiĢmeyeceği görüĢünün hakim olduğu söylenebilir. Katılımcılardan biri bu konudaki görüĢünü (Ö- 10) Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Tabi ki demokrasi içinde rolü olacak. Mesela sınıflarda başkan ya da başkan yardımcısı seçerken ya da seçilirken seçme seçilme hakkı yönünde kullanılıyor. Demokrasinin en önemli şeylerinden bir tanesi de bu. İster kız olsun ister erkek adaylar seçiliyor adaylardan birisi kim daha çok oy alırsa o şekilde oluyor. Bu da demokrasinin bir sonucu. Bu şekilde olabilir.” Bu durum öğrencilerin

okulları demokrasinin uygulandığı yerler olarak gördükleri ve gelecekte de bu rolünü sürdüreceği görüĢünün hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir.

Bununla birlikte yapılan incelemede, öğrencilerin okulun geleceğine iliĢkin bazı noktaları vurgulamadıkları belirlenmiĢtir. Okulların gelecekte yaĢayacağı ekonomik değiĢim, veli eğitimi ve hayat boyu öğrenme kavramları vurgulanmamıĢtır.

Öğrencilerin Gelecekteki Okul ve İşleyişine İlişkin Tanımlamaları

Katılımcıların, gelecekteki okul ve iĢleyiĢine iliĢkin tanımlamalarında ağırlıklı olarak okulun paydaĢlarının rollerinin değiĢmeyeceği vurgusu yapılmaktadır. AĢağıdaki Tablo 51’de öğrencilerin gelecekteki okul ve iĢleyiĢine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 51

Öğrencilerin Gelecekteki Okul ve İşleyişine İlişkin Görüşleri

12 n

Yönetici

 Rolü olumlu değiĢir 2

 Rolü olumsuz değiĢir 2

 Rolü DeğiĢmez/Bilmiyorum. 9

Öğretmen  Rolü olumlu değiĢir 4

 Rolü DeğiĢmez/Bilmiyorum. 9

Öğrenci

 Rolü olumlu değiĢir 1

 Rolü olumsuz değiĢir 1

 Rolü DeğiĢmez/Bilmiyorum. 11

Veli  Rolü olumlu değiĢir 3

 Rolü DeğiĢmez/Bilmiyorum. 10

Personel  Rolü olumlu değiĢir 1

 Rolü DeğiĢmez/Bilmiyorum. 12

Öğrencilerin “Okulun paydaĢlarının gelecekteki rollerini nasıl yorumlarsınız? Sorusuna verdikleri yanıtlar analiz edildiğinde katılımcıların çoğunluğu gelecekte okulun paydaĢlarının rollerinde bir değiĢiklik olmayacağını belirtmektedirler. Katılımcılardan biri (Ö-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Şimdi okula yönetmekse görevliyse ilerde de aynı olacak.” Katılımcılardan bir diğeri de (Ö-8) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Bence fark yaratmaz. Yine okulu yönetmek. Gerektiği zaman sınıflarda ders verebilecek. Okulda bir çok etkinlik yapacak.”

Öğrencilerin okulun paydaĢlarının gelecekte üstleneceği rollerini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelediğinde, okulun paydaĢlarından olan yöneticinin rolünün olumlu yönde değiĢeceği (n=2) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-6) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Mesela şimdi gelecekte daha teknolojik okullar yapabilirler o zamanın teknolojisini getirebilirler. O zamanın devletinin imkânlarına göre daha ileriye götürebilirler okulları. Daha çok etkinlikler yapabilirler.” Bu durum öğrencilerin gelecekte yöneticinin rolünü tanımlarken devletin imkânları ölçüsünde okulu yönetmesi görüĢünün ağırlıklı olması yöneticilerin liderlik rolleri açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

AraĢtırmada yapılan incelemelerde, öğrencinin gelecekte öğretmenin rolleri tanımlarken teknolojiyi bilen daha bilgili öğretmenler (n=1), yüksek lisans yapmıĢ öğretmenler (n=1) ve öğretmenlerin göreve 3 yıl tecrübe kazandıktan sonra baĢlamaları (n=1) vurgulamaları öğrencilerin gelecekteki öğretmen beklentileri açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (Ö-3) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Teknolojiye daha uygun daha bilgili öğretmenler, yüksek lisans da okumuş öğretmenler ve okulun en baştan daha disiplinli, temiz ve düzenli olan bir okul kurmak isterdim.”

Öğrencilerin Okulların Gelecekte Mükemmel Yapması Gereken İşe Ait Değerlendirmeleri

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Okulların gelecekte mükemmel yapması gereken iĢ ne olacaktır?” sorusu sorulmuĢtur.

Katılımcıların, okulların gelecekte mükemmel yapması gereken iĢe ait açıklamaları incelendiğinde öğrencilerin okulun gelecekte mükemmel yapması gereken iĢe iliĢkin tanımlamalarında ağırlıklı olarak okulun eğitim-öğretim ve sosyal görevlerine vurgu yapılmaktadır. Bu durum gelecekte okulların toplumda eğitim-öğretim hizmetlerinin yanında üstleneceği sosyal rollerin artacağı Ģeklinde yorumlanabilir. Bu durum okulların gelecekte sosyal aktivite ve etkinliklerini artırılması gerektiği ve toplumun her kesiminin okuldan faydalanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 52’de öğrencilerin okulların gelecekte mükemmel yapması gereken iĢe iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 52

Öğrencilerin Okulların Gelecekte Mükemmel Yapması Gereken İşe İlişkin Görüşleri n

 Eğitim-Öğretim 9

 Öğrencilerin tavsiyelerini alma 1

 Okulları daha modern hale getirme 1

 Okulların temizliği 1

 Bilgi verme 1

 Sessiz sakin yerler olabilme 1

 Öğrencileri hem davranıĢlarıyla hem de baĢarısıyla iyi yetiĢtirme 1

 Sosyal görevler 8

Öğrencilerin okulların gelecekte mükemmel yapması gereken iĢe iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların okulların gelecekte mükemmel yapması gereken iĢi tanımlarken ağırlıklı olarak eğitim öğretim (n=9) ve okulun sosyal görevleri vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (n=12) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “okulun daha da yükselmesi. Öğrencilerin hem örnek davranışlarıyla he öğrencilerin başarısıyla hem de toplumda öğrencilerin daha iyi anlatılmasıyla yükselir. En iyi yapması gereken iş öğrencilerini iyi yetiştirmektir.” Bir diğer katılımcıda (Ö=5) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Çocukları daha iyi öğreten bir okul olur. Çocukları en iyi şekilde eğitmek.” Bu durum katılımcıların gelecekte okulun mükemmel yapması gereken iĢe iliĢkin okulun fiziki Ģartlarını düzelterek iyi bir eğitim öğretim hizmeti sunması Ģeklinde yorumlanabilir.

Öğrenciler İçin Gelecekteki Okul Sistemi ve İşlevleri

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Size göre gelecek açısından baktığınızda okulun ilerde yerine getirmesi gereken görevler neler olabilir?” sorusu sorulmuĢtur.

Öğrencilerin, okulun ilerde yerine getirmesi gereken görevlere iliĢkin açıklamaları incelendiğinde katılımcıların, gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin tanımlamalarında ağırlıklı olarak okulun görevlerinin ve iĢlevlerinin değiĢmeyeceği vurgusu yapılmaktadır. Bu durum değiĢen bilgi toplumunda okulun vizyonu, misyonu ve temel değerleri açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir. AĢağıdaki Tablo 53’de öğrencilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 53

Öğrencilerin Gelecekteki Okul Sistemi ve İşlevlerine İlişkin Değerlendirmeleri

n

Eğitim- Öğretim  Artar 1

 DeğiĢmez/Bilmiyorum 12 Sosyal  Artar 2  Azalır 1  DeğiĢmez/Bilmiyorum 10 Politik  Artar 2  Azalır 4  DeğiĢmez/Bilmiyorum 7 Ekonomik  Artar 3  Azalır 1  DeğiĢmez/Bilmiyorum 9

Öğrencilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların çoğunluğu gelecekte okulun iĢlevlerini tanımlarken okulun eğitim öğretim iĢlevinin artacağı vurgulamaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-12) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Eğitim öğretim görevi olabilir. Eğitim-öğretim, teknolojinin gelişmesiyle daha iyi bir eğitim öğretim olabilir. Sosyal bir görevi olabilir. Öğrencilerin sosyal etkinlikler hakkında daha iyi bir yere varmasını sağlayabilir. Okulların politik görevi bilmiyorum. Ekonomik görevini de bilmiyorum. Gelecekteki okullar teknolojiyi daha iyi geliştirebilir.

Öğrencilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, okulun gelecekteki iĢlevlerinden sosyal iĢlevlerinin artacağı (n=2) ve değiĢmez/bilmiyorum (n=11) vurgulanmaktadır. Katılımcıların gelecekteki okul sistemi ve iĢlevleri tanımlamalarında katılımcıların gelecekte okulun sosyal iĢlevlerini tanımlarken ağırlıklı sosyal ortam ve kulüp çalıĢmaları gibi sosyal faaliyetlere vurgu yapılmaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-10) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “sosyal bir rolü zaten var. Gelecekte de olur bu. Mesela kulüp çalışmaları var. Spor kulübü olsun, gerekse satranç kulübü olsun bunlar sosyaller. Okula gelip de sadece bilgi öğrenip. Öğrencileri sıkmayıp bazı kulüp oyunlarına yönlendirebilirler.” Bu durum öğrencilerin bakıĢ açılarına göre gelecekte de okulun sosyal görevlerinin olması gerektiği Ģeklinde yorumlanabilir.

Öğrencilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, okulun gelecekteki politik iĢlevlerine iliĢkin değerlendirmelerde ağırlıklı olarak değiĢmez/bilmiyorum (n=7), azalır (n=4) ve artar (n=2) vurgulanmaktadır. bazı katılımcılar bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir:

Diğer ülkelere nazaran bizim ülkemizde de okumak kültürü arttırmak her ülkede tabi ki politik açıdan çok önemli. Demokrasi açısından da okullar çok önemli. Okulların artırılması, gelecekteki okulların daha iyi olması da ülkenin kalkınması anlamına gelir. Ne kadar çok okuyan çıkarsa o kadar çok ülke kalkınır. (Ö-10)

“ Politik açıdan da okulların bir görevinin olacağını düşünmüyorum.” (Ö-6)

“ Politik bir görevi olur mu bilemiyorum.” (Ö-5)

Bununla birlikte öğrencilerin okulun ilerde yerine getirmesi gereken görevlere iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde yeni 4+4+4 eğitim sisteminin bazı katılımcılar tarafından siyasi olduğu belirtilmektedir. Katılımcıdan biri (Ö-13) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Eğitim öğretim rolü olur. Yan şimdi teknoloji daha da çok gelişir onun için daha da iyi eğitim verirler yani. Her şey gelişir. Sosyal bir görevi olabilir. halk oyunları gibi görevleri olsun. Politik bir görevi olur. Mesela şimdiki zamanlarda siyasi olarak 4+4+4 çıkardılar ya. İlerde de olur. Ekonomik olarak da rolü olabilir.”

AraĢtırmada yapılan incelemelerde, öğrencilerin gelecekteki okul sistemi ve iĢlevlerini açıklarken, katılımcılar gelecekteki okulun ekonomik iĢlevinin nasıl değiĢeceğini tanımlarken değiĢmez/bilmiyorum (n=9), artar (n=3) ve azalır (n=1) vurgulamaktadır. Bazı katılımcılar bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmiĢtir:

“İlerisi için olacak çünkü okulda bilgi edinen insanlar ilerde mesleklerini eline aldığı zaman ülke kalkınmasına da katkıları olacaktır.” (Ö-3)

“Ekonomik görevi yatırım olabilir. Para karşılığında mesela test kitabı, okula yiyecek içecek satmak olabilir. (Ö-4)

AraĢtırmada yapılan incelemede öğrencilerin gelecekteki okul ve iĢlevine iliĢkin görüĢlerinde öğrencilerin gelecekteki okul ile ilgili hayallerinin olmadığı söylenebilir. Bu durum öğrencilerin gelecekteki okulu bugünden farklı düĢünmedikleri Ģeklinde yorumlanabilir.

4.3. Okulun PaydaĢlarının Okulun Değerlerine ĠliĢkin Bulguları