• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.1. Okulun PaydaĢlarının Okulun Varlık Sebebine ĠliĢkin Bulguları

4.1.1. Yöneticiler Ġçin Okulun Varlık Sebebine ĠliĢkin Bulgular

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Okulunuzun mevcut yapısı ve iĢleyiĢine göre, varlık sebebini nasıl tanımlıyorsunuz?” sorusu sorulmuĢtur.

Yöneticilerin okulun varlık sebebine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde Katılımcıların, okulun varlık sebebini açıklarken çoğunlukla okulda topluma hizmet sunmaya yönelik çalıĢmaların yapıldığına vurgu yaptıkları görülmüĢtür. Katılımcıların tamamı demokrasi açısından okulun varlık sebebini demokrasinin temelleri atma olarak gördükleri belirlenmiĢtir. Ayrıca katılımcıların okulun varlık sebebine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde okulların topluma hizmetini eğitimli bir toplum oluĢturma olarak açıkladıkları görülmüĢtür. Bununla birlikte yöneticilerin okulun varlık sebebine iliĢkin açıklamalarında öğrenci açısından tanımlamaları incelendiğinde ortak bir tanımlama yapamadıkları görülmektedir. Bu durum okulun öğrenci merkezli bir okul tasarımı ve öğrenci merkeze alan hizmet anlayıĢının benimsenmesi açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

AĢağıdaki Tablo 9’da okul yöneticilerin okulun varlık sebebine iliĢkin yapmıĢ oldukları tanımlamalar verilmiĢtir.

Tablo 9

Yöneticilerinin Okulun Varlık Sebebine İlişkin Tanımlamaları

n

Demokrasi  Demokrasinin temellerini atma. 3

Devlet

 Zorunlu temel eğitimi verme 2

 Ġstenilen toplumu yaratma 1

 Diğer kurumlara hizmet etme 1

Öğrenci  Hayata hazırlama 1  Eğlenerek öğrenme 1  ToplumsallaĢma 1  Değerleri kazandırma. 1  Meslek edindirme 1 Toplum

 EğitilmiĢ toplum oluĢturma 3

 Hayattan beklentileri karĢılama 1

 Modern dünyaya ve teknolojiye uyma 1

 Toplumun geliĢmesini ve vizyon geliĢtirmesini

sağlama 1

 Toplumu geleceğe hazırlama. 1

Veli

 Çocuklarının eğitimini sağlama 2

 ToplumsallaĢma 1

 Sorunlarla baĢ edebilme 1

Okul yöneticilerinin okulun varlık sebebini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcılar ağırlıklı olarak okulların topluma hizmet ettiği görüĢünü vurgulamaktadır. Katılımcıların tamamı (n=3) okulun varlık sebebini tanımlarken eğitilmiĢ toplum oluĢturma olarak belirtilmektedir. Katılımcılardan biri (Y- 1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okulun amacı eğitilmiş bir

toplum olması özellikle cahil bir toplumdan kurtuluş bunun yanı sıra eğitim almış belli ilgi alanlarına göre eğitilmiş bir toplum oluşturmak.”

Yöneticilerin okulun varlık sebebine iliĢkin sorulara iliĢkin verdikleri yanıtlar incelendiğinde, katılımcıların okulun devlet açısından varlık sebebini tanımlarken ağırlıklı olarak, zorunlu temel eğitimi verme (n=2), diğer kurumlara hizmet etme (n=1) ve istenilen toplum yaratma (n=1) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (Y-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Devlet eğitilmiş bir toplum ister bununda kaynağı okuldur.” Katılımcılardan (Y-2) de bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “…Devletin sosyal bir devletin yapması gereken işte sosyal hizmetler kültürel faaliyetler buna benzer şeyleri yaptığımız için devletin aslında her kademesine hizmet ediyoruz bu sağlık olur güvenlik olur çünkü dolaylı olarak devletin kurumuyuz ve eğitimde sade kitaplara bağlı kalmıyoruz eğitimin her alanında örneğin özürlü veya öğrenmesi yetersiz bir bireye burada faydalı olmaya çalışıyoruz.”

Yapılan incelemede yöneticilerin okulun varlık sebebini veli açısından tanımlarken katılımcıların çoğunluğu velilerin çocuklarının eğitimini sağlama (n=2) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (Y-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Bir kere buradaki insanlar veliler öğrenciler hatta öğrencisi olmayan velilerimiz her konuda burası bir eğitim kurumu olduğu için her anlamda şimdi tabiki varlık sebebimiz çevremiz velimiz öğrencimiz her yönden aydınlanması daha bilgili olması eğitilmesi deminki soruyla da bağlantılı olarak daha sağlıklı olması daha huzurlu olması mutlu olması hayattan beklentilerini karşılayabilmesi yönünden bu okulun veya eğitim sistemimizin çok şeyler kattığını düşünüyorum insanlara.”

Bununla birlikte yöneticilerin okulun varlık sebebine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların tamamı tarafından okulların demokrasinin temellerini atma (n=3) vurgulanmaktadır. Bu durum okul yöneticilerinde demokrasinin temelinin okullar tarafından atıldığı görüĢünün hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (Y-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Öğrenci geldiğinde öğretmenler adaletli olmak zorunda yani onu gördüğünde sınıftaki bazı uygulamaları gördüğünde işte eşitliği veya arkadaşıyla aynı sırayı paylaşmanın verdiği hazla kimi insanların bir değer olduğu işte dolayısıyla demokrasinin belki de temeli okullarda atılıyor.”

Yöneticilerin okulun varlık sebebini tanımlarlarken değerleri kazandırma (n=1) gibi değerleri vurgulamaları, hem örgütsel davranıĢ hem de örgüt kültürü açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (Y-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Birinci varlık sebebi çocuklarımızın topluma uyumlu birer birey olmaları hani belki meslek kazandırmıyoruz ama burada büyüklere saygıyı küçüklere sevgiyi sabretme bir şeyi başarma bunun gibi değerleri de kazandırdığımız için öğrencilere bir nevi bunlar bizden mezun oldukları bundan sonraki yaşama hazır hale getiriyoruz.”

Bununla birlikte yapılan incelemelerde, okul yöneticilerinin okulun varlık sebebine iliĢkin bazı noktaları vurgulamadıkları belirlenmiĢtir. Okulların varlık sebebinin öğrencinin biricikliğini kabul eden, öğrencide merak, ilgi, heyecan ve mutluluk uyandıran tarzda öğrenme ortamı yaratmak olduğu ve hayat boyu öğrenme kavramları vurgulanmamaktadır. Ayrıca katılımcıların okulun varlık sebebini tanımlamalarında okulun stratejik planına atıfta bulunmadıkları belirlenmiĢtir.

AraĢtırma bulguları incelendiğinde Bursalıoğlu’nun (2005) okulun görevlerinin aslında eğitimin görevleri olduğunu ve bu görevlerin; okulun sosyal görevi olarak çocuğu sosyalleĢtirmek yani çocuğa kültürü aĢılamak, politik görevi olarak yetiĢtirdiği kuĢağın toplumdaki devlet sistemine bağlılık göstermesini ve liderlik yetenekleri olan öğrencilerin seçilmesi ve eğitilmesini gerçekleĢtirmek olarak ifade ederken ekonomik görevinin ise ekonominin beyin gücü ve insan gücü gereksemesini karĢılamak olarak tanımlamıĢtır. Bu durumda Bursalıoğlu’nun (2005) okulun görevlerine iliĢkin tanımlamalarıyla okul yöneticilerinin okulun varlık sebebine iliĢkin tanımlamalarının uyumlu olduğu görülmektedir. Ayrıca okul yöneticilerin okulun varlık sebebi tanımlamalarında okulun toplumsal ve entelektüel boyutlarını ön planda tuttukları, kiĢisel ve verimlilik boyutlarını ise ihmal ettikleri söylenebilir. Bu durum okulun ekonomik ve eğitim görevleri açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Yöneticiler İçin Okula Yapılan Ödemelerin Sebebine İlişkin Tanımlamalar

Okul personeli ve velilerin okula yapılan ödemelerin sebebini belirlemek amacıyla katılımcılara “Sizce devlet ve veliler okullara niçin ödeme yapar?” sorusu sorulmuĢtur. AraĢtırma kapsamında katılımcıların devlet ve velilerin okula niçin destek yaptıklarına iliĢkin görüĢleri tablolar yardımıyla sunulmuĢtur.

Yöneticilerin, devletin ve velilerin okula yaptıkları ödemelerin sebebine iliĢkin görüĢleri incelendiğinde, katılımcıların devletin ve velilerin okula yardım sebebini açıklarken ağırlıklı olarak okulun ihtiyaçlarını karĢılama ve devletin anayasal görevi olduğu vurgusu yapılmaktadır. Bu durum okulun toplumun eğitimi temel hak olarak görmesi açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. AĢağıdaki Tablo 10’da yöneticilerin devletin ve velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin görüĢleri analiz edilmiĢ ve elde edilen bulgular sunulmuĢtur.

Tablo 10

Yöneticilerin Devletin ve Velilerin Eğitime Niçin Destek Yaptıklarına İlişkin Görüşleri n

Devlet  Anayasal görevini yerine getirme 1

 Okulun ihtiyaçları karĢılama 1

Veli  Çocuğunun iyi eğitim almasını sağlama 1

 Okulun ihtiyaçları karĢılama 1

Yöneticilerin Devletin ve Velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin açıklamalarda kullandıkları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcıların devlet veliler tarafından eğitimin niçin desteklenmesi gerektiğini açıklarken okulun ihtiyaçlarını karĢılama (n=1), çocuğunun daha iyi Ģartlarda eğitim almasını sağlama (n=1) ve eğitimin devletin anayasal görevi olduğu (n=1) vurgusu yapılmaktadır. Yöneticilerin açıklamaları incelendiğinde yöneticilerin tamamının eğitim vurgusu yaptığı görülmektedir. Yöneticilerden birinin de (n=1) eğitimi devletin görevi olduğunu belirtmektedir. Katılımcılardan biri (Y-3) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Eğitim ve sağlık devletin birinci görevi. Devlet vatandaşının eğitimli ve sağlıklı olmasını ister. Bu nedenle eğitim zorunlu olarak verilir. Ama tabi genç bir nüfusumuz olduğu için devletimizin bazen bu konuda istediğimiz miktarda yeterli düzeyde bütçe ayıramadığı zamanlarda tabi ki ihtiyaçlarımızı gidermek için velilerimizin katkısını bekliyoruz. Sağ olsunlar yani bize bu konuda yardımcı oluyorlar. Temel eğitime yardımcı oluyorlar.”

Yöneticilerin devletin ve velilerin okula destek olma sebeplerine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde, katılımcıların devlet ve veliler için ortak okulun ihtiyaçlarını karĢılama olarak ifade ettikleri görülmüĢtür. Bu durum devletin okulun

ihtiyaçlarını anayasal bir sorumluluğu yerine getirmek için karĢıladığı, velilerinde çocukların iyi bir eğitim almasını sağlamak amacıyla yardım yaptığı Ģeklinde yorumlanabilir.

Bununla birlikte araĢtırmada yöneticilerin yaptıkları açıklamalar incelendiğinde, velilerinde eğitim alabileceklerine yönelik açıklamalar yapmadıkları görülmüĢtür. Bu durum alanyazında belirtilen bilgi toplumunun misyonu açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Yöneticiler İçin Okulun Rakiplerine İlişkin Tanımlamalar

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Okulunuzun rakipleri var mıdır?” varsa kimlerdir?” sorusu sorulmuĢtur.

Yöneticilerin, okulun rakiplerine iliĢkin görüĢlerinde okulun rakipleri arasında çoğunlukla eğitim sağlayıcı unsurlardan özel okullar görülürken, eğitimi engelleyici unsurlar arasında da internet kafeler vurgulanmaktadır. AĢağıdaki Tablo 11’de yöneticilerin okulun rakiplerine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 11

Yöneticilerin Okulun Rakiplerine İlişkin Görüşleri

Sütun1 n Eğitim Sağlayıcı Unsurlar  Özel okullar 2  Aile 1 Eğitimi Engelleyici Unsurlar  Ġnternet kafeler 2

 Oyun bahçeleri ve salonları 1

Yöneticilerin okulun rakiplerine iliĢkin görüĢleri analiz edildiğinde yöneticilerin çoğunlukla özel okulları (n=2) kendilerine eğitim alanında rakip olarak gördükleri, öğrencilerin okuldaki eğitimini engelleyen rakipler ise internet kafeler (n=2) ve oyun bahçesi ve salonları (n=1) okula rakip olarak gördükleri belirlenmektedir.

Bununla birlikte yapılan incelemelerde yöneticilerin okulun rakiplerini açıklarken televizyon ve oyunların okulun yerini tutamayacağı (n=1) vurgusu yapılmaktadır. Katılımcılardan Y-1 bu görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Tv oyunlar vs şunlar bunlar elbette eğitici yönleri olduğunu düşünüyorum fakat bunların

okula rakip olabileceğini düşünmüyorum. Görmüyorum. Aile olabilir belki ama oda belli bir yere kadar. Eğitim sağlayıcı olarak düşünürsek.”

Yöneticiler İçin Öğrenciye Bakış Açısına İlişkin Tanımlamalar

Yöneticilerin, öğrenciye bakıĢ açısına iliĢkin görüĢlerinde öğrencilerin müĢteri olarak görülmediği ve okula eğitilmek amacıyla okula gönderilen birey olarak görüldüğü söylenebilir. Bununla birlikte ortak bir baĢarılı öğrenci tanımı yoktur. AĢağıdaki Tablo 12’de yöneticilerin öğrenciye bakıĢ açılarına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 12

Yöneticilerin Okulda Öğrenciye Nasıl Bakıldığına İlişkin Görüşleri

Sütun1 n

MüĢteri  MüĢteri 1

 MüĢteri değil 2

Birey

 Eğitilmek amacıyla okula gönderilen 2

 Bilgiye ve öğrenmeye susamıĢ 2

 Masum 1

 Değerli 1

 Geleceğin teminatı 1

BaĢarı

 Gayret gösteren 1

 Ezberleyen değil zekâsını kullanan 1

 Yasal hedefleri tutturan 1

Yöneticilerin “Okulunuzda öğrenciye nasıl bakıyorsunuz?” sorusuna verdikleri cevapların analizi sonucunda katılımcıların çoğunluğu (n=2) müĢteri olarak görmediklerini belirtmektedirler. Katılımcılardan Y-2’in ifadesi Ģu Ģekildedir: “Öğrenciye müşteri olarak bakmak bence eğitimci olarak doğru değil çünkü burası bir ticarethane değil. Yani şirket değil dolayısıyla sosyal bir devletin asıl yapması gereken görevlerden biri eğitim o eğitimin sunduğumuz imkânlar belki memnuniyet anlamında direk parasal olarak değil de müşteri değil de muhatap diyelim biz ona, onun memnuniyeti tabiki bizim için önemlidir.”

Katılımcılardan Y-3 öğrencilerin müĢteri olarak görüĢünü ise Ģu Ģekilde ifade etmektedir “Öğrencilere müşteri diyebiliriz. Müşteri derken sadece öğrenciyle değil veli ilişkisine bakıyorum.”

Yöneticilerin öğrenciye bakıĢ açılarına iliĢkin yanıtları incelendiğinde katılımcıların öğrenciye birey olarak tanımlarken ağırlıklı olarak eğitilmek amacıyla okula gönderilen (n=2), Bilgiye ve öğrenmeye susamıĢ (n=2), masum (n=1), değerli (n=1) ve geleceğin teminatı (n=1) olarak belirtilmektedir. Katılımcılardan Y-1’in ifadesi Ģu Ģekildedir: “Bir takım eğitim alma amacıyla okula gönderilmiş bireyler olarak düşünüyorum onlara biz bişeyler veriyoruz onlarda bunları hayatları boyunca kullanırlar.” Katılımcılardan Y-3 öğrencinin doğasına iliĢkin görüĢlerini ise Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Öğrenciye geleceğimizin teminatı olarak görüyoruz. Bu yüzden her biri bizim için değerli onların en iyi şekilde yetişmesini istiyoruz.”

Yöneticilerin “Hangi öğrencileri baĢarılı sayarsınız?” sorusuna verdikleri cevapların analizi sonucunda katılımcılar baĢarılı öğrenciyi farklı tanımlamıĢlardır. Yöneticilerin Tablo 12’de verilen okulda hangi öğrenciyi baĢarılı saydıklarını açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcıların baĢarılı öğrenciyi tanımlarken gayret gösteren (n=1), ezberleyen değil zekâsını kullanan (n=1) ve yasal hedefleri tutturan (n=1) öğrencilerin baĢarılı sayıldığının vurgusu yapılmaktadır.

Katılımcılardan Y-1 baĢarılı öğrenciyi Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Başarı kişiye göre değişir. Benim baĢarı kıstasım şu bir kere toplum değerlerine saygılı olan, ailevi değerlerine saygılı olan, vatanına ve milletine bağlı efendime söyliyeyim bu anlamda Atatürkçü düşünce sistemini benimsemiş ve bu ilkelere doğru hareket etmeyi alışkanlık haline getirmiş düzenli ve disiplinli bir şekilde ders çalışma alışkanlığı edinmiş ve bunu uygulamaya koymuş öğrenci bana göre başarılıdır.”

AraĢtırmada yapılan incelemede yöneticiler tarafından BaĢaran’ın (2008) öğrenciyi tanımlarken kullandığı, “planlı öğretim yapan bir eğitim yerinde, önceden tasarlanan bir eğitim programının gerektirdiği öğrenme yaĢantılarını belli bir sürede kazanmaya çalıĢan kiĢi” tanımına uygun bir tanımlama yapılmaktadır. Bununla birlikte Müfredat Laboratuvar Okulları Modelindeki, baĢarılı öğrenciyi tanımlarken kullanılan bilimsel düĢünme becerisine sahip olan araĢtırmacı ve sorgulayıcı, bilgiye ulaĢabilen, bilgiyi ezberlemeden kullanıp paylaĢabilen, teknolojiyi etkin Ģekilde kullanabilen,

yaratıcı, üretken, takım çalıĢmasına yatkın, öğrenmeyi öğrenmiĢ birey tanımlamalarına vurgu yapılmamaktadır.

Yöneticiler İçin Okul ve İşleyişine İlişkin Tanımlamalar

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Size göre mevcut durumda okulunuzu paydaĢlarının rolleri nelerdir?” sorusu sorulmuĢtur.

Yöneticilerin, okul ve iĢleyiĢine iliĢkin tanımlamalarında mevcut sistemde yöneticinin rolü ağırlıklı olarak yönetme ve liderlik yapma olarak görülmektedir. Öğretmenin rolü bilgi aktarma olarak görülmektedir. Öğrencinin rolü bilgi alma ve öğrenme olarak görünmektedir. Velinin mevcut sistemdeki rolü ağırlıklı olarak okul ile iĢbirliği ve çocuklarının eğitim hayatını düzenleme olarak görülmektedir. Katılımcılar tarafından mevcut sistemde yardımcı personelin rolü de okulu iĢletme ve bakımını yapma olarak görülmektedir. AĢağıdaki Tablo 13’de yöneticilerin okul ve iĢleyiĢine iliĢkin tanımlamalarına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 13

Yöneticilerin Mevcut Durumda Okul ve İşleyişine İlişkin Görüşleri

n Yönetici  Yönetme 3  Liderlik yapma 2  ĠletiĢim sağlama 1  ĠĢ birliği sağlama 1 Öğretmen  Bilgi aktarma 3

 Üretme ve ürettiklerini paylaĢma 1

 Eğitim verme 1

 Değerleri kazandırma 1

Öğrenci  Öğrenme, bilgiyi alma 2

 Öğrendiklerini uygulama 1

Veli

 Çocuklarının eğitim hayatlarını düzenleme 2

 Okul ile iĢbirliği yapma 2

 Destek olma 1

 Çocuklarını hayata hazırlama 1

 Veli eğitimlerinden yararlanma 1

Yöneticinin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelediğinde, okulun paydaĢlarından olan yöneticinin rolünü tanımlarken ağırlıklı olarak yönetme (n=3) ve okulu yönlendirme (n=1) vurgusu yapılmaktadır. Katılımcılardan Y-3 bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Yöneticinin rolü kanun ve yönetmelikler çerçevesinde okulu yönlendirmek. Tabi bu kanun ve yönetmeliklerin çerçevesinde olacak, dışına çıkma olmayacak. Bunun dışında okulu yönlendirebilmek.”

Bununla birlikte yöneticilerin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢini tanımlarken yöneticilerin rolünü tanımlarken, liderlik rollerini (n=2) vurgulamaları kullanmaları çağdaĢ yönetici rollerini üstlenmeleri açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan birisinin (Y-2) bu konudaki görüĢü Ģu Ģekildedir: “…bir zincirin halkaları yani yönetici öğretmeni velisi hizmetlisi kantini vs. Dolayısıyla biz bu halkanın en ucu olarak en başı olarak diğer halkaların sağlıklı olabilmesi için yöneticimizin de her konuda sağlıklı olması gerekir en azından yöneticilerin bir kere kanunlara uygun işler yapıp artı akla mantığa işte o anki duruma uygun hareket etmeleri artı diğer paydaşlarla uyumlu çalışmaları kendi aralarında uyumlu olmaları dolayısıyla okulun başarısına okulun beklentilerine fayda sağlayacaktır. Yönetici bi kere bu işi yapmaya hevesli olmalı sorunlarla baş edebilmeyi bilmeli paydaşlarıyla iyi ilişkiler kurabilmeli bazen elini taşın altına da koyabilmelidir.”

Yöneticilerin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, okulun paydaĢlarından öğretmenin rolü tanımlanırken bilgi aktarma (n=3), Üretme ve ürettiklerini paylaĢma (n=1) ve eğitim verme (n=1) rollerine vurgu yapılmaktadır. Katılımcılardan biri (Y-1) görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Öğretmeni tam bir öğretici olarak düşünüyorum. O üretir, ürettiklerini öğrencilerine yansıtır. Aktarır ve onların birtakım bilgi ve beceriler ile istendik davranışlar ile yetişmesini sağlarlar. Büyük iş düşer onlara.”

Ayrıca öğretmenin belirtilen rollerini gerçekleĢtirebilmek açısından öğretmenin donanımlı olması (n=1) gerektiği belirtilmektedir. Katılımcılardan biri (Y-2) nu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “bence en önemli faktör öğretmen öğrenci ile muhatap olan veli ile muhatap olan okul kurumunu fiziki olarak kullanan öğretmen olduğu için öğretmenin bulunduğu durumu lehine çevirmesi dolayısıyla da

tabiki donanımlı olması araştırıcı olması iyi niyetli olması görevine bağlı olması adaletli olması dolayısıyla Öğretmenin eğitim açısında en önemli etmen olduğunu düşünüyorum. Öğretmen doğruyu öğreten yani öğretici bir rolü vardır.” Bu tanımlamalar okul yöneticilerinin öğretmenin mevcut durumda okuldaki rolünü bilgi aktarıcı olarak gördükleri Ģeklinde değerlendirilebilir.

Bununla birlikte yapılan incelemelerde, yöneticilerin mevcut okul ve iĢleyiĢinde öğretmenin rollerine iliĢkin bazı kavramları vurgulamadıkları belirlenmiĢtir. Öğretmenlerin rollerinin bir lider, öğrencilerin motivasyonunu belirleme, öğrencilerin sosyal ve psikolojik gereksinimlerine hitap edecek ve katılımlarını sağlayacak etkinlikler yaratma gibi konulardaki rolleri vurgulanmamaktadır.

Yöneticilerin mevcut durumdaki okul ve iĢleyiĢini açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, öğrencinin rolünü tanımlarken ağırlıklı olarak öğrencinin öğrenme, bilgiyi alma (n=2) ve öğrendiklerini uygulama (n=1) rollerine vurgu yapılmaktadır. Katılımcılardan biri (Y-2) bu öğrencinin rolüne iliĢkin görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “…öğrenmesi gereken çok şey var. O nedenle de öğrenen konumunda bilgiyi alan kişidir.” Katılımcılardan biride (Y-3) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Öğrenciyi ben neye benzetiyorum; tabi tüm öğrencilerimizin öyle olmasını diliyorum sofraya oturmuş aç bir insan gibi yani okul, öğretmen, yönetici burada sofra oluyor. Onlarda aç bir insan gibi verilecek şeylere ihtiyacı olan bilgi açlığında olan temiz saf beyinler.”

Bununla birlikte yapılan incelemelerde, yöneticilerin öğrencilerin mevcut okul ve iĢleyiĢindeki rollerine iliĢkin teknolojiyi etkin Ģekilde kullanma, araĢtırmacı, sorgulayıcı, yaratıcı, üretken, takım çalıĢması yapabilen ve öğrenmeyi öğrenme gibi tanımlamalara vurgu yapılmamaktadır.

Yöneticilerin mevcut durumda okul ve iĢleyiĢini açıklarken kullanmıĢ oldukları velinin rolüne iliĢkin tanımlamalar incelendiğinde, velinin rolünü tanımlarken ağırlıklı olarak çocuklarının eğitim hayatlarını düzenleme (n=2) ve hayata hazırlama (n=1) rollerine vurgu yapılmaktadır. Katılımcılardan biri (Y-1) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Kendi sahibi bulunduğu çocukları en iyi şekilde yetişmesini hayata hazırlanmasını sağlamak üzere onlara ön açan kişiler ve onların eğitim almalarını sağlayan kişiler olarak düşünüyorum.”

AraĢtırmada yapılan incelemede ayrıca okul yöneticilerinin velinin mevcut rolüne iliĢkin olarak, okul ile iĢbirliği yapma (n=2) vurgu yapılmaktadır. Katılımcılardan biri (Y-3) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Onlara düşen rol okul dışındaki zamanlarda çocuklarına sahip olabilmeleri, okulla iş birliği içinde olmaları, bu okulda verilen eğitimden onlarında yararlanabilmeleri yani veli eğitiminin de olması gerektiğini söyleyebiliriz.”

Bununla birlikte yapıla incelemelerde, katılımcıların velinin mevcut okul ve iĢleyiĢindeki rollerine iliĢkin bazı kavramları vurgulamadıkları belirlenmiĢtir. Velinin rollerinin biliĢim toplumunda velinin okulun vizyonunu, misyonunu ve temel değerleri