• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.1. Okulun PaydaĢlarının Okulun Varlık Sebebine ĠliĢkin Bulguları

4.1.5. Öğrenciler Ġçin Okulun Varlık Sebebine ĠliĢkin Bulgular

Öğrencilerin Okula Gelme Sebebine İlişkin Tanımlamaları

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Okulunuza niçin geldiğinizi düĢünüyorsunuz? ” sorusu sorulmuĢtur.

Öğrencilerin okula niçin geldiklerine iliĢkin soruya verdikleri yanıtlar incelendiğinde, katılımcıların çoğunlukla öğrenme ve meslek edinme vurgusu yaptıkları belirlenmiĢtir. Bu durum öğrencilerin okulu gelecekleri için öğrenmeleri gereken bilgileri edindikleri yer olarak gördükleri Ģeklinde yorumlanabilir. Ayrıca öğrencilerin okula gelme sebeplerini açıklarken kullandıkları ifadeler ile okul personeli ve velilerin okulun varlık sebebine iliĢkin tanımlamaların uyum gösterdiği söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 33’de öğrencilerin okulun varlık sebebine iliĢkin yapmıĢ oldukları tanımlamalar verilmiĢtir.

Tablo 33

Öğrencilerin Okula Gelme Sebebine İlişkin Tanımlamaları

n

Eğitim- Öğrenim

 Öğrenme 11

 Eğitim alma 5

 Bir üst öğrenime hazırlanma 2

 Olumsuz görüĢ 1 Gelecek  Meslek edinme 8  Hayatımı kurtarma 3  Geleceği planlama 3  Hayallerimizi geliĢtirme 1

 Gelecekteki hedeflerime ulaĢma 2

 Ġyi bir iĢe sahip olma 1

 Gelecekte çocuklarımıza yararlı olma 1

Öğrencilerin okula niçin geldiklerine iliĢkin tanımlamaları iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların okula gelme sebeplerini tanımlarken ağırlıklı olarak öğrenme (n=11), meslek edinme (n=8), eğitim alma (n=5), hayatımı kurtarma (n=3), geleceği planlama (n=3) ve bir üst öğrenime hazırlanma (n=2) vurgulanmaktadır. Bu durum öğrencilerin okula geliĢ sebebi olarak gelecekte iyi bir meslek sahibi olarak hayatlarını idame ettirebilmek için gerekli bilgileri öğrenmek olarak ifade ettikleri Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (Ö-6) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Ben okula eğitim öğretim görmek için geldiğimizi düşünüyorum. Çünkü burada aldığım eğitim öğretim bize ileride yararlı olacağını düşünüyorum. Burada eğitim öğretim görerek meslek sahibi olacağız ve geleceğimizi bu sayede kurtarabiliriz.”

Öğrencilerin okula geliĢ sebebine iliĢkin sorulara iliĢkin verdikleri yanıtlar incelendiğinde, katılımcıların okulu yararları açısından tanımlarken ağırlıklı olarak, geleceği planlama (n=3) ve hayallerimizi geliĢtirme (n=1) vurgusu okulların misyonu açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (Ö-11) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “bilgi kazanıyoruz, geleceğimizi düşünüyoruz. Geleceğimizde nasıl yapacağımızı öğreniyoruz. Hayallerimizi falan geliştiriyoruz” Katılımcılardan Ö-2’de bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Bence okul olmasaydı bizim eğitim hayatımızda bitebilirdi. Okul eğitimimize katkıda bulunuyor. Bizim bilmediğimiz şeyleri öğreniyoruz. Bu konuda daha çok öğretmenlerimiz yardım ediyor. Geleceğe daha aydın bakmamızı sağlıyor.”

AraĢtırmada yapılan incelemede, öğrencilerin yalnızca biri okulun kendilerini sosyal alanda geliĢtirdiğini belirtmektedir. Bu durum okulu öğrencilerin okulu sosyal bir ortam olarak değil bir iĢ ortamı olarak gördükleri Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (Ö-12) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okulumuzun yararları bize eğitim öğretir. Bizi sosyal alanda geliştirir.”

Bununla birlikte öğrencilerin okula gelme sebebine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcılardan bazılarının okula gelme sebepleri hakkında olumsuz görüĢ belirtmektedir. Katılımcılardan biri (Ö-7) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Sanki zorla getiriliyormuşum gibi hissediyorum. Sanki ders işlemek için değil de canım sıkılsın diye geldiğimi hissediyorum.” Bu durum okulun öğrencilerin

severek ve isteyerek gelecekleri bir yer olması açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

AraĢtırmada yapılan incelemede, katılımcılardan biri (Ö-5) görüĢünde “Okulun varlık sebebi öğrencileri geliştirmek. Ve daha iyi bir ülke olmak. Onun için.” vurgulaması okulun varlık sebebinin öğrenciler tarafından anlaĢılması açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.

Öğrenciler İçin Okulun Eksik Yönlerine İlişkin Değerlendirmeler

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Size göre okulunuzun eksik gördüğünüz yerleri nelerdir?” sorusu sorulmuĢtur.

Katılımcıların, okulun eksik yönlerine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak fiziksel unsurlara vurgu yaptıkları görülmüĢtür. Bu durum öğrencilerin eğitim öğrenime motivasyonları açısından olumsuz olarak değerlendirilebilir. AĢağıdaki Tablo 34’de öğrencilerin okulun eksik yönlerine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 34

Öğrencilerin Okulun Eksik Yönlerine İlişkin Görüşleri

n Fiziksel Unsurlar  Fiziki ortam 2  Okulun Temizliği. 6  Okulun çevresi 1  Güvenlik 2

 Sınıflardaki teknolojik donanım 3

 Düzen 3

Eğitsel Unsurlar  Ciddiyet 1

 Uygulamalı Eğitim 1

Öğrencilerin okulun eksik yönlerine iliĢkin eksik yönlerine iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların okulun eksik yönlerini tanımlarken ağırlıklı olarak okulun fiziksel unsurlarının eksikliklerine vurgu yaptıkları belirlenmiĢtir. Yapılan incelemede, katılımcılar okulun eksik yönlerini tanımlarken ağırlıklı olarak temizliği (n=6), sınıfların teknolojik donanımı (n=3), düzen (n=3), güvenirlik (n=3) ve fiziki ortam (n=2) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-3) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde

ifade etmektedir: “Okulumuzda bazı sınıflarda bilgisayarlar ve bazı teknolojik araçlar çalışmıyor. Tuvaletler pis oluyor ve tuvaletlerde birçok eksik var.”

Bununla birlikte yapılan incelemelerde, öğrencilerin okulun eksik yönlerine iliĢkin yalnız bir katılımcı (Ö-10) okulda verilen eğitsel unsurların eksikliğini vurgulamaktadır. Bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “…mesela biraz daha uygulamalı olması gerekiyor. Bazı şeylerde, bazı yerlerde biraz daha uygulamalı eğitim verilmesi gerekiyor. Bu biraz sorun bazı okullarda.” Bu durum öğrencilerin verilen eğitimden ziyade ağırlıklı olarak okulun fiziki Ģartlarında eksiklikler gördüğü Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (Ö-13) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “ben eksik şu bakımdan görüyorum mesela biz okuldan çıkarken çıkışta bütün veliler kapıya falan toplanıyor. Çıkamıyoruz. Mesela yağmur yağdığında bütün veliler okula giriyor o yüzden çıkamıyoruz. Hani çıkmak için herkes birbirini itiyor böyle. Eğitim-öğretim açısından bir eksiğimiz yok.”

Bu durum öğrencilerin okulda iyi bir eğitim sağlayabilmek için öncelikle okulun fiziksel unsurlarının tamamlanması gerektiği Ģeklinde yorumlanabilir.

AraĢtırmada yapılan incelemede, katılımcılardan biri (Ö-2) okulun eksik yönlerine iliĢkin görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Ben okulun çevresini çok eksik görüyorum. Çevresi okula uygun bir çevre değil. Hiç güvenli bulmuyorum. Bence okulun güvenlik yönü çok eksik.” Bu durum okulun çevresini olumlu yönde etkilemesi ve değiĢim merkezi olması açasından olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Öğrenciler İçin Okulun Öğrencilerin Hayatlarındaki Önemine İlişkin Tanımlamalar AraĢtırma kapsamında katılımcılara “Okulu hayatınızdaki önemi yönünden nasıl tanımlarsınız?” sorusu sorulmuĢtur.

Katılımcıların, okulun hayatlarındaki önemine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak gelecek ve eğitim-öğrenim vurgusu yapılmaktadır. Öğrencilerin okulun hayatlarındaki önemine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde öğrencilerin görüĢlerine göre günümüz okulunun bilgi edinme ve eğitim alma gibi geleneksel sanayi toplumunun özelliklerini taĢıdığı Ģeklinde yorumlanabilir.

AĢağıdaki Tablo 35’de öğrencilerin okulun hayatlarındaki önemine iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 35

Öğrencilerin Okulun Hayatlarındaki Önemine İlişkin Görüşleri

Sütun1 n

Gelecek  Geleceği planlama 5

 Meslek edinme 5

Eğitim Öğrenim

 Bilgi edinme 4

 Eğitim alma 3

 DüĢünce geliĢtirme 1

SosyalleĢme  Sosyal ortama girme 2

 Sosyal faaliyetlere katılma 1

Öğrencilerin okulun hayatlarındaki önemine iliĢkin açıklamaları incelendiğinde,

katılımcıların okulu hayatlarında gelecek açısından önemli gördüklerini

vurgulamaktadırlar. Tablo 35 analiz edildiğinde katılımcıların okulun hayatlarındaki önemini açıklarken ağırlıklı olarak geleceği planlama (n=5), meslek edinmek (n=5) ve bilgi edinme (n=3) vurgulanmaktadır. Bu durum öğrencilerin okulun hayatlarında önemini anlamaları açısından olumlu olarak yorumlanabilir. Ayrıca yapılan incelemede, bazı katılımcıların (Ö-6, Ö-12) okulun sosyal ortama girme ve sosyal faaliyetlere katılma vurgusu yapmaları okulun öğrenim faaliyetleri ile birlikte sosyal yönünü vurgulaması açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Bu konudaki görüĢünü katılımcı (Ö-6) Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okul benim için önemli. Okul olmasa ev sıkıcı geçiyor hem burada eğitim öğretim görüyoruz hem arkadaşlarımızla beraberiz. Sosyal bir ortam oluyor hem eğitim ortamı oluyor. Geleceğimiz için eğitim öğretimde önemli...”

Bununla birlikte araĢtırmada yapılan incelemede, bazı katılımcılar okulun hayatlarındaki önemini açıklarken okulun hayatımda fazla bir önemi yok vurgusu yapmaktadır. Bu durum katılımcıların okulları hayatlarında bir zaman kaybı olarak gördükleri Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılarda biri (Ö-7) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Okulun hayatımda fazla önemli bir yeri yok. Sadece geleceğim için.”

Öğrenciler İçin Okula Yapılan Ödemelerin Sebebine İlişkin Değerlendirmeler

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Sizce devlet ve velileri okulunuza niçin ödeme yapıyor?” sorusu sorulmuĢtur.

Katılımcıların, okula yapılan ödemelerin sebebine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak devlet açısından iyi bir eğitim-öğretim hizmeti sunması vurgulanırken, veli açısından çocuklarının iyi bir meslek edinmesi vurgulanmaktadır. AĢağıdaki Tablo 36’da öğrencilerin devlet ve velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 36

Öğrencilerin Devlet ve Velilerin Eğitime Niçin Destek Yaptıklarına İlişkin Görüşleri n

Devlet

 Ġyi eğitim öğretim sağlama 7

 Okulun eksiklerinin karĢılanması 3

 Ülkenin kalkınmasını sağlama 1

 Parası olmayanlara yardım etme 1

 Devletimize ve milletimize hizmet etme 1

Veli  Çocuklarının yararlı bir meslek edinmelerini sağlama 2

Öğrencilerin Devletin ve velilerin okula niçin destek yaptıklarına iliĢkin açıklamalarda kullandıkları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcıların devlet tarafından okula niçin ödeme yapıldığını açıklarken iyi eğitim öğretim sağlama (n=7), okulun eksiklerinin karĢılanması (n=3) ve ülkenin kalkınmasını sağlama (n=1) vurgulanmaktadır. Yapılan incelemede, katılımcıların velilerin eğitime niçin destek yaptıklarına iliĢkin açıklamalarında, velilerin eğitime niçin destek yaptıklarını tanımlarken çocuklarının yararlı bir meslek sahibi olması (n=2) vurgulanmaktadır. Öğrencilerin açıklamaları incelendiğinde öğrencilerin çoğunluğunun eğitim vurgusu yaptığı görülmektedir. Katılımcılardan biri (Ö-4) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Kendi çocuklarının daha çok eğitim öğretim almaları için. Çocuklarının gelecekte yararlı bir meslek seçmeleri için.”

Bununla birlikte araĢtırmada yapılan incelemede, katılımcılardan bazıları eğitime niçin destek yapıldığına iliĢkin yaptıkları açıklamalarda devletin yaptığı

ödemelerin yetersizliği (Ö-5) ve boĢtan yere ödeme yaptığı (Ö-7) Ģeklinde yapılan ödemelere iliĢkin olumsuz ifadeleri vurgulamaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-5) bu konudaki görüĢlerini Ģe Ģekilde ifade etmektedir: “Çünkü devlet okulun tam olarak parasını ödemiyor. Yani su parasını ve elektrik parasını ödüyor geri kalanı ödemiyor. Her şeyi ödemedikleri için gerekli bişey bence”

Öğrenciler İçin Okulun Rakiplerine İlişkin Tanımlamaları

Öğrencilere “Okula gitmek yerine yapmak istediğiniz şeyler neler?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde katılımcıların, okulun rakiplerine iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak eğitimsel faaliyetlerden kitap okuma vurgulanmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin okulun rakiplerine iliĢkin görüĢlerinde eğitim dıĢı faaliyetlerden bilgisayar oynama, internet ve televizyon izleme vurgulanmaktadır. Öğrencilerin okula gitmek yerine yapmak istedikleri etkinliklere iliĢkin yaptıkları açıklamalar ile okul personeli ve velilerin okulun rakiplerine iliĢkin yaptıkları açıklamalar incelendiğinde bu konudaki görüĢlerin ağırlıklı olarak uyumluluk gösterdiği söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 37’de öğrencilerin okula gitmek yerine yapmak istedikleri faaliyetlere iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 37

Öğrencilerin Okula Gitmek Yerine Yapmak İstedikleri Faaliyetlere İlişkin Görüşleri

Sütun1 n Eğitimsel Faaliyetler  Kitap okuma 2  Kütüphaneye gitme 1  Dershaneye gitme 1  Test çözmek 1 Eğitim DıĢı Faaliyetler

 Bilgisayar oynama, internet 6

 Televizyon izleme 4

 Oyun oynama 3

 Uyuma 2

 Gezme 2

 Telefon 1

 Müzik aleti çalma 1

Öğrencilerin okula gelmek yerine yapmak istedikleri faaliyetlere iliĢkin görüĢleri analiz edildiğinde öğrencilerin çoğunlukla okula gelmek istedikleri (n=7) ve okulun yerini hiçbir Ģeyin tutamayacağı (n=1) vurgulanmaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-12) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Ben okula gitmek istiyorum. Tv, oyunlar ve internet okulun yerini alamazlar. Çünkü okulda eğitim öğretimi öğreniyorsun. Daha sonra yeni arkadaşların oluyor. Bence alamaz yani.” Bu durum öğrencilerin okuldaki faaliyetlere gönüllü katılımları açısından olumlu olarak değerlendirilebilir.

Öğrencilerin okula gitmek yerine yapmak istedikleri faaliyetlere iliĢkin tanımlamaları incelendiğinde, katılımcıların okula gitmek yerine yapmak istedikleri faaliyetleri tanımlarken ağırlıklı olarak bilgisayar oynama, internet (n=6), televizyon izleme (n=4), oyun oynama (n=3) vurgulanmaktadır. Bu durum okulun rakiplerinin internet, bilgisayar ve televizyon olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (Ö-10) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Her öğrencinin istediği gibi tabi bazı şeyler olabilir. İnsan bazı yerlerde çok sıkıntılı oluyor. Stresli oluyor. Bir yerde insan patlıyor artık. Off yaaa gelmesem artık ne olurdu ki diyor. Mesela bazı arkadaşlar ailesine numara yapıyorlar hastayım diye gelmiyorlar. Bilgisayarın başında duruyorlar. Bu bir gerçek. Böyle çok oluyor. İnternete gidiyorlar, yani okulun diğer tarafında bulunuyorlar.”

Bununla birlikte yapılan incelemelerde bazı öğrencilerin okula gelmek yerine yapmak istedikleri faaliyetleri açıklarken uyuma (n=2) vurgulamaktadır. Katılımcılardan biri (Ö-7) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Sabah erken kalktığımız için çok uykusuz oluyorum. Bu yüzden çok uyuma ihtiyacı duyuyorum. Sonra televizyon izlemek genelde her çocuğun yaptığı şey. Tv izlemek bilgisayar oynamak gibi şeyler yapmak istiyorum. Başka bişey yapmak istemiyorum.” Bu durum okulun mesai saatlerinin öğrencilerin eğitimini ve okula gelme isteklerini olumsuz etkilediği Ģeklinde değerlendirilebilir.

AraĢtırmada yapılan incelemede okul personeli ve velilerin okulun rakiplerine iliĢkin görüĢlerini tanımlarken ağırlıklı olarak internet kafeler, bilgisayar ve televizyon vurgusu yaptıkları belirlenmektedir. Öğrencilerin okula gelmek yerine yapmak istedikleri eğitim dıĢı faaliyetlerde ağırlıklı olarak bilgisayar ve televizyon olarak

vurgulanmaktadır. Bu durum okul personeli ve velilerin okulun rakiplerine iliĢkin görüĢleri ile öğrencilerin okula gitmek yerine yapmak istedikleri eğitim dıĢı faaliyetlerin arasında paralellik olduğu söylenebilir.

Öğrenciler İçin Okul Paydaşlarının Öğrenciye Bakış Açısı

Öğrencilerin, “Okulunuzda öğrenciye nasıl bakılıyor?” sorusuna verdikleri yanıtlar incelendiğinde, öğrenci görüĢleriyle okulun diğer görüĢlerinin uyumluluk gösterdiği söylenebilir. AĢağıdaki Tablo 38’de öğrencilerin okulda öğrenciye nasıl bakıldığına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 38

Öğrencilerin Okulda Öğrenciye Nasıl Bakıldığına İlişkin Görüşleri

Sütun1 n

MüĢteri  MüĢteri 4

 MüĢteri diyemeyiz 9

Birey

 HoĢgörülü ve sabırlı 4

 Okulun olmazsa olmazı 2

 Eğitilebilir 1  Yardım sever 1  Evlat 1  Ġyimser 1  Ön yargılı 1  BaĢ belası 1  AĢağılanan 1 BaĢarı

 Ders notları yüksek olan 5

 Dersine çalıĢan, katılan 9

 Değerlere sahip olan 4

 Verilen görevi yapan 4

 Okul kurallarına uyan 2

 Dersi dinleyen 2

Öğrencilerin “Okulunuzda öğrenciye nasıl bakılıyor?” sorusuna verdikleri cevapların analizi sonucunda katılımcıların çoğunluğu (n=9) müĢteri olarak görmediklerini belirtmektedirler. Katılımcılardan birinin (Ö-10) ifadesi Ģu Ģekildedir: “evet bize müşteri gibi bakılıyor diyemem. Biz geliyoruz okula gidiyoruz olmuyor. Biz okula geliyoruz bilgiyi öğretmenimizden alıyoruz. Eve gidip onu tekrar ediyoruz. Sonuçta bu bir müşteri gibi değil de bir bilgi paylaşımı gibi bir şey.”

Katılımcılardan Ö-2 öğrencilerin müĢteri olarak görüĢünü ise Ģu Ģekilde ifade etmektedir “Bence öğrenciye müşteri denilebilir. Okula çok para verirsen daha iyi eğitim alırsın. Ama az para verirsen az eğitim alırsın.”

Öğrencilerin okulun paydaĢlarının öğrenciye bakıĢ açılarına iliĢkin yanıtları incelendiğinde katılımcıların öğrencinin birey olarak bakıĢ açılarına iliĢkin görüĢlerinde öğrenci ağırlıklı olarak hoĢgörülü ve sabırlı (n=4), okulun olmazsa olmazı (n=2) ve evlat (n=1) olarak vurgulanmaktadır. Katılımcılardan Ö-1’in ifadesi Ģu Ģekildedir: “İyi bakılıyor. Hoşgörülü bakılıyor. Yardımsever bakılıyor. Müşteri gibi değil, çocukları gibi bakıyorlar.” Bu durum öğrencilerin okulda kendilerine karĢı olumlu bir bakıĢ açısının olduğu görüĢünde oldukları Ģeklinde değerlendirilebilir.

Bununla birlikte yapılan incelemede, bazı öğrencilerin okulun paydaĢlarının bireye iliĢkin bakıĢ açılarını tanımlarken olumsuz yanıtlar verdiği belirlenmiĢtir. Katılımcılardan biri (Ö-13) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Biraz şey böyle. Bazı hocalar anlamadan dinlemeden kızıyor bir şeye. Çok önyargılı davranıyorlar.” Diğer bir katılımcıda (Ö-2) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Genelde öğrencilerin aşağılandığını düşünüyorum, çoğu öğretmen zeki öğrencilere öncelik veriyor. Bir çoğu da ikisine de önem veriyor. Çalışkan öğrencilere daha çok önem veriliyor.”

Öğrencilerin “Okulunuzda hangi öğrenciler baĢarılı sayılıyor?” sorusuna verdikleri cevapların analizi sonucunda katılımcılar baĢarılı öğrenciyi farklı tanımlamıĢlardır. Yöneticilerin Tablo 38’de verilen okulda hangi öğrenciyi baĢarılı saydıklarını açıklarken kullanmıĢ oldukları tanımlamalar incelendiğinde, katılımcıların baĢarılı öğrenciyi tanımlarken dersine çalıĢan, katılan (n=9), ders notları yüksek olan (n=5) ve verilen görevi yapan (n=4) vurgulanmaktadır. Bu durum katılımcıların okulun paydaĢlarında ders notları iyi olan ve derslerinde baĢarı gösteren öğrencilerin baĢarılı sayıldığı görüĢünün hâkim olduğu Ģeklinde yorumlanabilir. Katılımcılardan biri (Ö-9) bu konudaki görüĢünü Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Derste sürekli dersi dinleyen, soru yapan, ödevlerini eksiksiz yapan, öğretmenlerine karşı saygı duyan ve puanı yüksek olan öğrenciler başarılı sayılıyor.”

Bunula birlikte yapılan inceleme, katılımcılar baĢarılı öğrenciyi tanımlarken ağırlıklı olarak değerlere sahip olan (n=4) vurgulamaktadır. Bu durum okulun ortak değerleri kazandırma iĢlevi açısından önemli olarak değerlendirilebilir. Katılımcılardan biri (Ö-7) bu konudaki görüĢlerini Ģu Ģekilde ifade etmektedir: “Genellikle derse katılarak, ödevlerin fazla bir rolü yok burda. Öğretmenler genelde öğrencilerin huyuna çok bakıyorlar. Ders notları pek önemli değil.”

AraĢtırmada yapılan incelemede katılımcıların, okul paydaĢlarının öğrenciye bakıĢ açılarına iliĢkin değerlendirmelerinde ağırlıklı olarak kendilerine müĢteri gözüyle bakılmadığı görüĢünün hâkim olduğu söylenebilir. Bu durumda öğrencilerin kendilerine bakıĢ açısıyla okul personeli ve velilerin öğrenciye bakıĢ açılarına iliĢkin görüĢlerinin genellikle uyumluluk gösterdiği Ģeklinde yorumlanabilir. Bununla birlikte birey olarak kendilerine hoĢgörülü ve sabırlı davranıldığı görüĢü vurgulamaktadır. Bu durum eğitim, öğrenme ve okul kültürü açısından olumlu olarak değerlendirilebilir. Ayrıca baĢarılı öğrencinin derslere çalıĢan, katılan ve ders notları yüksek olan öğrencilerin baĢarılı olarak görüldüğü görüĢü vurgulanmaktadır. Bu durum öğrenciler tarafından baĢarının sadece akademik baĢarı olarak görüldüğü Ģeklinde yorumlanabilir.

Öğrenciler İçin Okul ve İşleyişine İlişkin Tanımlamalar

AraĢtırma kapsamında katılımcılara “ Size göre okulun paydaĢlarının mevcut görevleri nelerdir?” sorusu sorulmuĢtur.

Katılımcıların, okul ve iĢleyiĢine iliĢkin tanımlamalarında mevcut sistemde yöneticinin rolü ağırlıklı olarak yönetme ve disiplini sağlama olarak görülmektedir. Öğretmenin rolü bilgi aktarma olarak görülmektedir. Öğrencinin rolü dersi dinleme ve verilen görevleri yapma olarak görünmektedir. Velinin mevcut sistemdeki rolü ağırlıklı olarak destek olma olarak görülmektedir. Katılımcılar tarafından mevcut sistemde yardımcı personelin rolü de okulu iĢletme ve bakımını yapma olarak görülmektedir. Bu durum yönetici ve velilerin okul ve iĢleyiĢine iliĢkin görüĢleriyle öğrencilerin okul ve iĢleyiĢine iliĢkin görüĢleri arasında uyumluluk gösterdiği söylenebilir.

Bununla birlikte öğrencilerin mevcut okul ve iĢleyiĢine iliĢkin görüĢlerinde tanımlanan rollerin alanyazında belirtilen sanayi toplumuna ait geleneksel okula iliĢkin

tanımlamamalar ile uyumluluk gösterdiği söylenebilir. Bu durum okulun paydaĢlarının bilgi toplumunda istenen okul ve iĢleyiĢindeki rollerden uzak olarak değerlendirilebilir.

AĢağıdaki Tablo 39’da öğrencilerin okul ve iĢleyiĢine iliĢkin tanımlamalarına iliĢkin görüĢleri verilmiĢtir.

Tablo 39

Öğrencilerin Mevcut Okul ve İşleyişine İlişkin Görüşleri

Sütun1 n Yönetici  Yönetme 8  Disiplini sağlama 7  Rehber olma 2  Denetleme 1  ĠĢbirliği 1 Öğretmen  Bilgiyi aktarma 12  Eğitim verme 4

 Anne baba olma 2

 Rehber olma 3

 Hayata hazırlama 1

 SosyalleĢtirme 1

Öğrenci

 Dersi dinleme 9

 Verilen görevleri yapma 8

 Değerlere sahip olma 3

 Okul kurallarına uyma 2

 Oyun oynama 1

Veli  Destek olma 12

 Çocuklarını denetleme 1

Y. Personel  Okul iĢletme ve bakımı 12

 Bilmiyorum 1