• Sonuç bulunamadı

I. BÖLÜM

5.1. Sonuç

5.1.5. Yansıtıcı Günlüklere İlişkin Sonuçlar

Öğrencilerin yansıtıcı düşünmenin “eylem hakkında yansıtma” sürecinin gerektirdiği davranışları önemli ölçüde gerçekleştirdikleri saptanmıştır.

Öğrencilerin çok büyük bir bölümü yöntem uygulamalarının amacına ulaştığını belirtmişlerdir. Az sayıda öğrenci amaca ulaşmakla birlikte yöntemin uygulamasında, yeterince hazırlanamama, doğaçlama gelişme, yöntemin yanlış anlaşılması, yönergede verilen kriterlerin eksik uygulanması, zaman yetmediği için power point sunumu yapılamaması, video çekimi yapılamaması, materyal ve araç-gereç eksikliği, grup üyelerinde drama yeteneği olmaması, tartışma kısmının yapılamaması, oluşturulan ikişer üçerli gruplar arasında irtibat sağlanamaması, gruplar arasında öğrencilerin birbirine soru sorarak cevap vermeyi yapamaması, altı şapka düşüncelerinin etkin bir biçimde aktarılamaması vb. sorunların başarıyı olumsuz etkilediğini dile getirmişlerdir.

Öğrencilerin uygulamanın kolay yönlerine ilişkin olarak öncelikle vurguladıkları, eğer uygulamada kullanılabilecek birçok konu seçeneği varsa, yönteme çok uygun bir konu seçilmişse, uygulanacak yöntem hakkında önceden bir bilgi ve deneyim varsa, yöntemin geniş bir kullanım alanı varsa, yöntem açık ve anlaşılır özellikler gösteriyorsa, yöntemin anlaşılması için pratik önlemler alınmışsa, uygulama eğlenceli, güncel, örneği tv vb. yerde görülmüş, fazla materyal gerektirmiyorsa ve materyaller oldukça etkili olmuşsa kolay uygulanabilmiştir.

Öğrencilerin uygulamanın zor yönlerine ilişkin olarak çoğunlukla vurguladıkları, uygulamada grup üyelerinin biraraya gelerek önceden hazırlık yapması, grup içi iletişim sağlanması, çalışmak için uygun ortam bulunması, uygulamanın yönergeye uygun yapılması, yöntemin nasıl uygulanacağı konusunda ilk zamanlar sıkıntı yaşanması, tecrübesiz olunması, yönteme uygun konunun seçilmesi, grup üyelerinin herbirine

uygun roller ve hangi aktiviteleri gerçekleştirebileceğinin belirlenmesi, materyal eksikliği ve materyal (şapka, kutu vb.) hazırlanmasıdır.

Öğrencilerin büyük çoğunlukla vurguladıkları eleştirilerin katkıları ise, uygulamada nelerin doğru nelerin yanlış yapıldığı görülmüşse, eksikliklerin fark edilerek düzeltilmesi sağlanmışsa, hazırlanırken daha dikkatli olunmuşsa, amaca uygun konu seçilmişse, eleştiriler olumlu yönde olmuşsa, uygulamaların başarıyla bitirilmesi mutluluk vermişse ve özgüven sağlamışsa, bir dahaki etkinlik için motive etmişse, cesaretlendirmişse, çalışma azmi vermişse eleştiriler katkı sağlamıştır.

Görüldüğü gibi, eylem hakkında yansıtma sürecinde öğrenciler uygulamalarını amaca ulaşma açısından değerlendirmişler ve başarılarını olumsuz yönde etkileyen sorunları belirlemişlerdir. Yaşadıkları güçlükleri tanımlayabilmişler, yaptıkları eylemlerin hangi boyutlarını neden kolaylıkla yapabildiklerini ortaya koyabilmişlerdir. Ayrıca, öğrenciler yapılan uygulamalara ilişkin görüşlerini ve eleştirilerini açıkça dile getirmişlerdir. Eylem hakkında düşünmek ve günlük yazmak öğrencilerin yansıtıcı düşünmelerini, eleştirel düşünmelerini ve demokratik tutumlarını geliştirmektedir.

Öğrencilerin büyük bölümünün vurguladıkları uygulamanın memnun eden yönleri, öğretmenlik mesleğine alıştırması, yöntemlerin öğrenilmesi, yöntemlerin uygulamalarının sınıfta nasıl geçekleştiğinin görülmesi, ders anlatımına hazırlık olması, yönergeye uygun bir sunum olması, uygulama başarılı olduğu için takdir edilmesi, eleştirilerin olumlu yönde olması, seçilen konunun güzel olması, güzel bir etkileşim ve iletişim ortamı olması, dersin daha zevkli ve öğretici geçmesi, yaparak-yaşayarak öğrenmenin kalıcılığı sağlaması, rol yaparak bir şeyleri aktarmanın çok daha eğlenceli ve ilgi çekici olmasıdır.

Uygulamanın endişelendiren yönleri hakkında, öğrencilerin büyük ölçüde vurguladıkları, hazırlık aşamasında grup üyelerinin toplanması ve prova yapılacak yerin zamanın belirlenmesinde sıkıntılar olması, uygulamanın ilk olması, konu seçimindeki kararsızlığın stres yapması, ana fikrin anlaşılamayacağı kaygısı, etkili biçimde uygulayabilme ve başarılı olamama korkusu, rollerin tam olarak sergilenememesi, heyecandan yapılabilecek küçük eksiklikler nedeniyle endişe duymalarıdır.

Karşılaşılan problemlerin nedenleri ve çözümlerine ilişkin olarak öğrencilerin çoğunlukla vurguladıkları, yöntem uygulaması ilk olduğu için nasıl yapılacağının bilinememesinden dolayı çözüm için dersin hocasının vermiş olduğu yönergeye

başvurulması, provaların yeterli olmaması yönündeki problemin çözümü için grup toplantılarının arttırılması, grup içinde görüş ayrılıkları olmasının çözümü için birbirine saygı gösterilmesi, ön hazırlık yapılmamasının çözümü için daha çok kaynaktan araştırma yapılmasıdır.

Öğrencilerin çok büyük ölçüde vurguladıkları öğrenme deneyimleri, yöntemin sınıfta en etkili nasıl kullanılacağı öğrenilmişse, uygulama esnasında aktif rol alınmışsa, işbirliği ve dayanışma yapılmışsa, farklı fikirlere saygı gösterilmişse, yaparak-yaşayarak ve eğlenerek öğrenme daha kalıcı olmuşsa, kendini değerlendirme yapılmışsa, yanlışlar görülerek düzeltilmişse öğrenme deneyimi kazanmışlardır.

Anlaşıldığı gibi, eylem hakkında yansıtma sürecinde öğrenciler, uygulamalarını hazırlama ve uygulama aşamalarında yaşadıkları sıkıntıları, endişeleri ve uygulamalarından memnun oldukları noktaları belirtmişlerdir. Diğer yandan, öğrenciler uygulama deneyimlerinden neler öğrendiklerini dile getirmişlerdir. Öğrenciler karşılaştıkları problemleri nasıl çözebilecekleri üzerinde de düşünmüşlerdir. Örneğin, provaların yeterli olmaması yönündeki problemin çözümü için grup toplantılarının arttırılması biçiminde çözüm üretmişlerdir. Günlük yazarken eylem hakkında düşünülmesi, öğrencilerin yansıtıcı düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmektedir.

Öğrencilerin yansıtıcı düşünmenin “eylem için yansıtma” sürecinin gerektirdiği davranışları büyük ölçüde gerçekleştirdikleri saptanmıştır.

Öğrencilerin çoğunlukla vurguladıkları uygulamalarda daha farklı olarak yapılabilecekler, uygulamanın hazırlık sürecine daha fazla zaman ayrılarak daha orijinal bir uygulama yapılırsa, gerçek bir prova yapılırsa ve prova sayısı arttırılırsa, konu daha güncel, renkli ve dikkat çekici olursa, konuyla ilgili daha çok araştırma yapılırsa, daha ilgi çekici örnekler bulunursa uygulamanın daha başarılı olacağını belirtmişlerdir.

Öğrencilerin çoğunlukla vurguladıkları araç-gereç ve materyal kullanımı dikkate alındığında, uygulama için dekor hazırlanırsa, rollere uygun aksesuarlar ve kılık- kıyafetler kullanılırsa, konuyla ilgili araştırmalar sunulursa, slayt gösterimi yapılırsa uygulamanın daha başarılı olabileceğini belirtmişlerdir.

Görüldüğü gibi, eylem için yansıtma sürecinde öğrenciler uygulamaları üzerinde eleştirel bir şekilde düşünerek, uygulamalarında farklı olarak neler yapabileceklerini ve farklı olarak ne gibi araç-gereç ve materyal kullanabileceklerini dile getirmişlerdir.

Günlük yazımında eylem için düşünülmesi, öğrencilerin eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve yansıtıcı düşünmelerini geliştirmektedir.

Öğrencilerin çoğunlukla vurguladıkları günlük hayata katkıları, yardımlaşma, grup çalışması, soru sorma ve sorgulama, problemlere farklı açılardan bakabilme, fikir ve çözüm üretebilme, başkalarının görüşlerine saygılı olma, sözel ifade gücünü arttırma, kişilerarası iletişimi arttırma, kendine güveni arttırma, pratik düşünme becerisi kazanma, drama yeteneğini geliştirme, objektif bakabilme, özeleştiri yapma, yeteneklerini keşfetme, daha bilinçli olma, sosyalleşme açısından katkıları olduğunu belirtmişlerdir.

Öğrencilerin çoğunlukla vurguladıkları mesleğe katkıları, mesleğe karşı daha pozitif düşünme, yöntemleri sınıfta nasıl uygulayacağını öğrenme, tecrübe edinme, sınıf ortamını tanıma, ders anlatma becerisini geliştirme, eksikliklerini görme ve düzeltme, yaşamdan örnekler vermenin dikkat çektiğini öğrenme, soruları günlük hayatla ilişkilendirme, dersi daha eğlenceli hale getirerek katılımı arttırma, işbirliği ve yaparak- yaşayarak öğrenmenin kalıcı olduğunu görme olarak katkıları olduğunu belirtmişlerdir.

Öğrencilerin çok büyük ölçüde vurguladıkları öğretmenlik mesleği vizyonu ise, öğrendikleri yöntemleri öğretmenlik mesleği yaparken kullanacaklarını ve uygulamada öğrendikleri bilgiler doğrultusunda öğretmenlik mesleği vizyonlarını gözden geçireceklerini belirtmişlerdir.

Anlaşıldığı gibi, eylem için yansıtma sürecinde öğrenciler, uygulamalarının günlük hayatlarına ve mesleki hayatlarına olumlu bir şekilde olan katkılarını belirtmişlerdir. Ayrıca, bütün uygulamalardan elde ettikleri bilgi ve beceriler ile öğretmenlik mesleği vizyonlarını gözden geçireceklerini dile getirmişlerdir. Günlük yazımında eylem için düşünülmesi, öğrencilerin eleştirel düşünme, yansıtıcı düşünme ve demokratik tutumlarını geliştirmektedir.

Genel olarak bakıldığında, öğrenciler yaptıkları uygulamaların üzerinde düşünerek “eylem hakkında yansıtma” ve “eylem için yansıtma” yapmışlardır. Buna göre, yansıtıcı düşünmelerinin geliştiği söylenebilir.