• Sonuç bulunamadı

107

108 d) Köklü tarihi geçmişinizle,

okulunuzun itibarı arasındaki bağı açıklayınız

Okulun 146 yıldır süregelmesi bir tesadüf değildir.

Köklü okul kültürü, verilen eğitim, okuldaki profesyonel ortam, öğretmenlerin yetkin ve insancıl tutumu, okulun sunduğu, öğrencileri hayata hazırlayan müfredat dışı faaliyetler ve başarılı mezunlar, okulun itibarını ve devam etmesini sağlamıştır. Mezunların köklü okul kültüründen gelmiş olmaları, aralarında 100 yıl da olsa, onları birleştirmektedir. Aynı karakter özelliklerini taşımaları, çalışkanlıkları, sebat ve sorumluk taşımaları, oınları toplumda tanınan ve itibarlı kişiler yapmaktadır. Bu durum okulun itibarı olarak da kabul edilmektedir.

e) Akademik ve idari personelin istihdam sürecini, prosedürlerini ve işten ayrılma süreçlerini, okulun itibarı açısından değerlendiriniz.

Öğretmen istihdamı gerektiği durumlarda gerçekleşmektedir. Genelde öğretmenler okuldan acil bir sebeb olmadıkça ayrılmak istemezler. Okul öğretmenine sahip çıkan bir kurumdur. Öğretmenini geliştirmeyi hedefler. Sadece öğretmenini değil, yöneticileri ve diğer personeli de mesleki gelişim programlarında destekler ve gelişmelerini sağlar.

Okulunda mutlu olan, takdir edildiğini, dinlendiğini, karar mekanizmasına katıldığını bilen öğretmen ve çalışanlar okuldan ayrılmak istemezler. Kendilerini okulda çalıştıkları için itibarlı görürler. Bu bakış açısını okul dışında da sergileyen öğretmen okuluna da itibar kazandırmaktadır. Katılımcılar okulda 20 yılı aşmış birçok öğretmen olduğunu, itibarlı bir okulda çalışmaktan memnuniyet duyduklarını belirtmişlerdir.

f) Öğrencilerinizin ve

mezunlarınızın okulun itibarına katkısı nedir? Açıklayınız.

Katılımcılar ortak görüşleri öğrencilerinin ve mezunların okulun itibarını olumlu etkiledikleridir.

Mezunlar yurt içinde ve dışında çok prestijli üniversitelere gidip, bitirdikten sonra dünyaca tanınmış kurumlarda rahatça iş bulmakta ve kısa sürede yükselmektedirler. Okuldaki öğrenciler de katıldıkları yarışmalarda aldıkları dereceler, IB programında dünyada en yüksek puan alan 200 kişi arasına 3 öğrencinin girdiği önemli göstergelerdir. Bu şekilde öğrenciler ve mezunlar okullarının itibarına katkıda bulunmaktadırlar.

g) Okul kültürünüzü kapsamlı olarak açıklayınız. Devam etmesi için ne gibi stratejiler uyguluyorsunuz?

Tüm katılımcıların ortak görüşleri okul kültürünün olumlu, öğrencinin özgürce kendini ifade etmesini sağlayan, paylaşımcı, saygıya değer veren, her türlü sorumluluğu destekleyen bir kültür olduğudur. Okul kültürü öğrencinin bir birey olduğunu ve kendi hakkını saygı içinde aramasını, farklılıklara saygı göstermesini ve adil davranmaasını öğretir. Öğretmen içinde okul kültürü çok önemlidir. Rekabet yoktur. Herkes birbirinden öğrenme yoluna gider. Yönetim ilgili konuları paylaşır ve karar vermelerini ister. Okul içinde ve dışında net ve açık iletişim vardır. Şeffaflık ilkesi her konuda geçerlidir.

h) Mezunlarınızın öğretmen ve yönetici olarak okula dönmelerini

Tüm katılımcılar mezunların okullarına geri dönerek görev almalarının okulun itibarı, okul kültürünün

109 nasıl açıklarsınız? İtibar ve okul

kültürü açısından değerlendiriniz. devamlılığı açısından çok önemli bulmaktadırlar. Okul müdürlerinin mezunlar olması kültürün devamlılığı açısından önemli görünmektedir. Ancak sadece okul müdürlerinin değil, öğretmenlerin, idari görevlilerin de mezun olması istenilen bir durumdur. Sağlık ve Eğitim Vakfı, mezunların okullarına geri dönmesi ile ilgili bir proje hazırlamaktadır. Bu yıl Mezunlar Derneğine sadece mezunları takip ve iletişim sağlaması için bir mezun görevlendirilmiştir. Amaç dünyanın her yerinde olan mezunlara ulaşmak ve mümkün olanları okula davet etmektir.

i) Okul kültürünüzde

gelenekselleşmiş ödül törenlerini itibar ve sürdürülebilirlik açısından değerlendiriniz.

Geleneksel törenler, kutlamalar, ödüller okul kültürünün vaz geçilmez parçalarıdır. Bunların başında mezuniyet törenleri gelmektedir. Örneğin, 1990 lara kadar tarihi org eşliğinde toplantı salonuna girip, sahneye çıkan mezunlar, orgun çalışamaz hale gelmesi ve tamiri için çok yüksek bir maddi güç gerektiği için bu gelenekten vaz geçmek zorunda kalmışlardır.

Mezunlar tarafından büyük bir üzüntü ile karşılanan bu durum, yine mezunların çabalarıyla ve Sağlık ve Eğitim Vakfının da katkılarıyla düzeltilmiş, dünyanın değişik yerlerinde olan mezunlar da dahil, herkese ulaşılmış ve büyük bir fon kurularak org tamir edilmiş ve kullanıma açılmıştır. Bu mezunların aidiyet duygusunu gösteren bir sürdürülebilirlik öyküsüdür.

Buna ilaveten okulun kuruluşundan beri devam eden bir Mayıs günü etkinliği vardır. Bir panayır havasında gerçekleşen bu etkinlik de baharın gelişi kutlanmakta ve bahar kraliçesi, daha sonra erkek öğrencilerinde katılımıyla bahar kralı seçimi ile hala sürmektedir. Bir de bahar dansı yapılmaktadır. Öğrencilere bu dansın devamı ile ilgili fikirleri sorulduğunda, hepsi devamını istemişlerdir. Bu olay öğrencilerinde okul kültürünü benimsediklerinin göstergesidir. Bu sürdürülen etkinler öğrenciler de bir farkındalık yaratmakta ve kendilerini böyle bir okulda okudukları için itibarlı hissetmektedirler. Bu da okulu itibarlı kılmaktadır.

j) İç ve dış paydaşlarınızla kurumsal iletişimi sağlamak için hangi stratejileri uyguluyorsunuz?

Tüm katılımcılar iletişimin üzerinde ciddiyetle durmuşlardır. Her şeyden önce iletişimin net ve açık olması ve şeffaflık üzerinde durulmuştur. Okulun web sayfasına girmek için her veliye bir kod verilmektedir.

Buradan veli sadece öğrencisinin notlarına veya disiplin durumuna bakmakla kalmayıp okul hakkındaki her bilgiye rahatça ulaşabilmektedirler. Okulun stratejik planlarına hedeflerine, nerede iyi, nerede gelişmeye ihtiyacı olduğunu açıkça görebilmektedirler.

Bu konuda okulun en önemli stratejisi açıklıktır. Web sayfasının dışında her Cuma yayınlanan çevrimiçi dergide o hafta okulda olan biten her şey: etkinlik, sınav, CIS Değerlendirme ziyareti, MEB’den gelen bir konu velilerle paylaşılmaktadır. Öğrenci, okul ve veli çok önemli bir üçgendir. Birlikte hareket etmeleri,

110

öğrencinin öğrenmesini ve mutlu olmasını sağlamak birinci hedeftir.

k) Okul ikliminizi örneklerle açıklayınız.

Okulda saygı iklimin özünü oluşturur. Herkesin birbirine saygı duyduğu, sorumlulukların farkında olduğu, insanların birbirlerine sevecen ve duyarlı davrandığı, eşitliğe ve farklılıklara önem verdikler olumlu ve demokratik bir iklim vardır. Okula girerken güvenlikte başlayan bir gülümseme, yardımcı olma isteği, diğer görevlilerin nazik yaklaşımları okul ikliminin bir yansımasıdır. Bu olumlu davranışlar bütün okul toplumu tarafından benimsenmiştir.

Örneğin bir okul tanıtım günlerinde öğrenciler isteyerek ve severek görev alırlar ve okullarını büyük bir gururla anlatırlar.

l) Okulunuzda sosyal sorumluluk açısından neler yapılmaktadır? Bu etkinlikler okul itibarına nasıl katkıda bulunmaktadır?

Okulun kuruluşundan beri sosyal sorumluluk okul misyonunun en başta gelen hedeflerinden biridir. 146 yıldır bu hedeften hiç vazgeçmemiş ve her yıl yeni projeler ile bunu gerçekleştirmiştir. Son yıllarda sosyal sorumluluk projeleri mecburi kılınmış ve hiçbir öğrenci bir projeye faal olarak katılmadan mezun olamamıştır. Okul IB okulu olduğundan beri bu çalışmalar yapılandırılmış olarak devam etmektedir.

Bu projeler arasında Gana’da, dünyanın her yerinden gelen öğrencilerle birlikte okul inşa etmek, Hindistan’dan gelen öğrencilerle Tekirdağ’da organik tarım yaparak, çiftçilere örnek olmak, işitme ve görme engellilerle çalışmalar yapmak, köy okullarında kütüphaneler kurmak, çevre okullardaki ilk okul öğrencilerine İngilizce ders vermek sayılabilir. Sosyal sorumluluk, itibarın en önemli unsurlarından biridir.

Kişinin bağlı olduğu kurum dışında topluma fayda sağlayacak faaliyetlerde bulunması topluma yarar sağlamasının dışında kendisini de geliştirmek ve biliçlendirmek açısından çok yararlıdır. Sosyal sorumluluk bilici aynı zamanda bir sürdürülebilirlik örneğidir. 146 yıldır bu gelenek devam etmektedir.

m) Diğer eğitim kurumlarından sizi farklı kılan ve fark yaratan

stratejilerinizi açıklayınız.

Okul kurulduğundan beri yabancı dil üzerinde çok durmuştur. İngilizceyi en iyi öğreten okul olarak tanınmaktadır. Bunun nedeni yalnızca dili öğretmekle kalmayıp, edebiyatını, felsefesini, bakış açısınıda öğretmesidir. Okul kültürü de diğer eğitim kurumlarına göre fark yaratmaktadır. Öğrenci saygı çerçevesi içinde yönetime açıkça ve özgürce fikirlerini söyler. Okul politikalarına uygun olan istekler yerine getirilir.

Olumlu kültüre ilaveten bir aile kültürü var da denilebilir. Çok geniş bir seçmeli ders yelpazesi olduğu için öğrenci kendine yarar sağlayacak, yeteneklerini geliştirecek dersleri kendisi seçer. Fark yaratan diğer bir stratejide açıklık politikasıdır. Okulun zayıf veya gelişmeye açık yanları değerlendirmaler sonucunda ortaya konur ve iyileştirmek için yapılan planlar web sayfasında açıklanır. Amaç kurumun kendini doğru

111

tanıması ve gelişme için çaba göstermesidir. Aynı bakış açısı okul kültürü aracılığıyla öğrenciye ve öğretmenlere de aktarılır.

n) İç paydaşlarınızda motivasyon yaratma sürecini nasıl

yönetiyorsunuz? İtibarla olan ilişkisini açıklayınız.

İç paydaşlar, itibar açısından büyük önem taşır. İç paydaşların memnuniyeti, onların dış yaşamlarını da etkiler. Kendilerini itibarlı hissederlerse bunu topluma da aksettirirler. İç paydaşların motivasyon süreci okuldaki profesyonel ortamdan kaynaklanmaktadır. İç paydaşlar takım halinde çalışabiliyorlarsa, sorunları veya önerileri dinlenip, üzerinde düşünülüyorsa, karar mekanizmasının kendilerini ilgilendiren kısımlarına katılabiliyorlarsa motivasyonları artmaktadır.

Katılımcıların da belirttiği gibi Üsküdar Amerikan Lisesinin kültürü bunu gerçekleştirmektedir. Ayrıca, hep birlikte yapılan kutlamalar, etkinlikler de motivasyon açısından önem kazanmaktadır. Bir diğer önemli olan konu takdir konusudur. Yapılan her iyi şey: bir tören, herhangi bir etkinlik, başarlı biten bir eylem için herkesin önünde teşekkür etmek de motivasyonu arttırır.

o) Potansiyel hedef kitle tarafından nasıl yorumlandığınızı var

sayıyorsunuz? Nedenleri ile açıklayınız.

Yıllardır elde edilen sayısal veriler okulun en çok tercih edilen okullar arasında olduğunu göstermektedir.

Katılımcıların aynı görüşte olduğu konu, yüksek puanla öğrenci alındığı, ücretinin diğer okullara kıyasla daha yüksek olduğu halde kontenjanın hemen dolmasıdır. Potansiyel hedef kitlenin okulun başarısının, mezunlarının girdiği üniversitelerin ve daha sonra mezunlarının iş hayatındaki başarılarının bilincinde olup, okul seçimlerini yaparken bu hususları göz önüne aldığı var sayılmaktadır. Ayrıca profesyonel olarak yapılan okul tanımlarında bu bilgiler, sayılarla kamuoyuna duyurulmaktadır.

p) Pandemi dönemi gibi beklenmeyen krizlerde, kurum itibarı ekseninde kriz yönetim planlarınız nelerdir?

Okulun kriz kitapçığı, kriz komitesi ve kriz planları mevcuttur. Ancak kriz kitabında salgın hastalık olarak gösterilen hastalıklar arasında pandemi ile net bilgi olmadığı için kriz kitabına maddeler eklenmiş ve çevrimiçi olarak tüm okul toplumuna duyurulmuştur.

Okulun teknik altyapısı hazır olduğu için çevrimiçi eğitime geçmekte zorluk yaşanmamıştır. Anketler yoluyla veli, öğrenci ve öğretmen görüşleri devamlı alınarak gerektiğinde düzeltmelere gidilmiştir. Bu zor dönemde okulun hazırlıklı olması, beklenmeyen bir durumla bile başa çıkabilmesi okulun itibarını güçlendirmiştir.

r) Bundan sonraki 5 yıllık çalışma takviminize göre, hayata geçirmeyi planladığınız çalışmalar kurumsal itibar ve sürdürülebilirlik açısından kurumunuzu nasıl bir noktaya taşıyacaktır?

Katılımcılar (1,2,3,4), 5 yıllık stratejik planlarının hazır olduğunu ve hedeflerinin ortak olarak belirlendikleri konusunda hem fikirdirler. Öğrencilerin stres durumlarını azaltmak ve onları sağlıklı ve mutlu etmek konusunda da fikir birliğine varmışlar ve “ruhen ve bedenen iyi olma hali” olarak tercüme edilen “well-being” kavramını birinci hedef olarak belirlemişlerdir.

Dünyada üzerinde dikkatle durulan ve bazı ülkelerin

112

mutluluk bakanlığı kurduğu günümüzde, okulun itibarını ve sürdürülebilirliğini çok olumlu etkileyecek olan bir başlangıçtır. Burada öğrenciye verilen önem ortaya çıkmış, öğrenme kadar hatta daha ötesinde öğrencinin ruhen ve bedenen iyi olmasına verilen değer ortaya çıkmıştır. Bu hem iç hem de dış paydaşların memnuniyetini arttırarak, itibar olarak okula dönmektedir. Okulun bu konuda öne çıkması sürdürülebilirliği açısından da çok değerlidir.

s) Sağlık ve Eğitim Vakfının kuruluş amacından misyon ve vizyonundan bahseder misiniz?

1968 yılında kurulan SEV, Amerikan Bord Okulları mezunları tarafından kurulduğu için misyon ve vizyonu okulların misyon ve vizyonları ile iç içedir.

Toplumun ihtiyaçlarına duyarlı bireyler yetiştirmeyi amaçlar ve onlara sosyal sorumluluk bilincini vermeyi hedefler. SEV bütünsel eğitime önem verir. Sadece akademik değil spor, sanat, kültür, fen alanlarında, öğrencilerini yetenek ve becerileri doğrultusunda yetiştirmeyi hedefler. Uluslararası eğitim standartlarını benimserken, öğrencilerin öz değerlerini korumalarını amaçlar.

t) SEV Yönetim Kurulu Başkanı ve üyesii olarak, vakfın okulların itibarına ve sürdürülebilirliğine nasıl katkı sağladığını açıklarmısınız.

Okulların itibarlarının sürdürebilmesi için vakıf gereken maddi ve manevi desteği vermektedir.

Öğrenciler için planlanan girişimcilik yarışmalarda öğrencilerin girişimleri değerlendiriliyor ve ödüllendiriliyor. Ayrıca sürdürülebilirlik açısından uzun süre görev yağmış öğretmen veya müdürlerin isimlerini yaşatmak adına birçok oda, spor salonu, binaya adları verilmektedir.

u) Mezunlar Derneğinin misyonu ve vizyonunu açıklar mısınız?

Mezunlar Derneğinin misyonu mezunların birbirlerini tanıması, birbirleriyle iletişim halinde olması ve Üsküdar Amerikan Liseli olmanın değerinin koruyup arttırarak mezunlar arasında iş birliği ve dayanışma sağlamaktır.

v) Mezunlar derneği olarak ne gibi etkinlikler yapmaktasınız; bu etkinlikler okulun itibarına nasıl katkı sağlamaktadır?

Mezunları tekrar okullarına döndürmek adına birçok etkinlik yapılmaktadır. Öğrencilerle mezunları bir araya getirmek, öğrencilerin mezunları dinleyerek okudukları üniversiteler, bulundukları yabancı ülke hakkında bilgi vermeleri çok yararlı olmaktadır. Ayrıca mezunları beş yılda bir tüm sınıf olarak davet edilmekte ve birbirleri ile kaynaşmaları sağlanmaktadır. Mezunlar Derneği, müzik geceleri, sinema ve tiyatro geceleri, seyahatler de düzenleyerek mezun buluşmaları yapmaktadırlar. Pandemi sürecinde çevrimiçi konferanslar düzenleyerek, mezunları bilgilendirme toplantıları yapmaktadır. Konuşması olarak doktor, psikolog, sosyal bilimci gibi bir mezun konuşmacı katılmaktadır.

Yapılan araştırmada yer alan Üsküdar Amerikan Lisesini bağlı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfının, okulun misyonu, vizyonu, itibarı ve devamlılığı açısından etkin bir role sahip olduğu belirlenmiştir. Vakfa bağlı olan tüm Amerikan okullarında, okul kültürünün

113

her okulda değişiklik gösterebildiği ancak Sağlık ve Eğitim Vakfının liderliğinde, itibar yönetimi açısından aynı çalışmaların yapıldığı ifade edilmiştir. Üsküdar Amerikan Lisesi örnekleminden yola çıkarak okulun başdanışmanın itibar ve okul kültürü açısından yaptığı katkılar arasından en önemlisi okulun ihtiyaçların ön plana çıkarmak, onları geliştirmeye çalışmaktır. Değişimi gelişim olarak görmek, okulun gelişmeye açık olarak gördüğü stres konusunu ön plana çıkartarak, stresle baş etmek için planladığı stratejilere öncelik tanımaktır. Kurumların devamlı kendilerini geliştirerek itibarlarını ve kültürlerini korumak açısından bu önemli bir yaklaşımdır. Okul müdürünü de bir mezun olması dolayısıyla okul kültürünün devamı ve itibara olan etkisi çok dikkat çekicidir. Sağlık ve Eğitim Vakfı’da gerek yönetim kurulu başkanı ve üyeleri gerekse insan kaynakları, pazarlama markalaşma ve iletişim birimleri ile itibarı yönetme çalışmalarında bulunmaktadır. Bu kişilerinde mezun olmaları ayrıca okul kültürü, itibar ve kalıcılık yönlerinden çok önemlidir. Okulun Mezunlar Derneği de ülkedeki ve yabancı ülkelerde okuyan ve çalışan mezunlarla iletişim ağı kurmakta, çeşitli vesilelerle onlarla söyleşiler yaparak, çıkardıkları ve tüm mezunlara gönderdikleri haber bültenleri ile toplumu bilgilendirmektedirler. Mezunların kazandıkları itibar, okulunda itibarı olarak geri dönmektedir.

Kurumların kalıcı, sürdürülebilir nitelikte olması ile itibar arasında olumlu bir ilişki vardır. Bir özel okul olarak Üsküdar Amerikan Lisesinin itibarı, 1876 yılında kurulduğundan beri artarak devam etmektedir. Elde edilen verilere göre bunun en önemli nedenlerinin başında bütünsel eğitim gelmektedir. Daha bu kavram literatürde yokken bile okulda verilen eğitim bu şekildedir. Açıklamak gerektiğinde akademik başarı her zaman çok önem kazanmıştır ancak kendi başına bir değer değildir. Amerikan Lisesinde kurulduğundan beri kulüp çalışmaları (müfredat dışı etkinlikler) çok önemlidir. Öğrenciyi sadece akademik olarak değil, sosyal ve psikolojik açıdan da sağlam ve güçlü bireyler olarak yetiştirmek, onlara sosyal sorumluluk bilinci vermek, sanat ve spor dallarındaki yeteneklerini desteklemek okulun misyonunda var olan değerlerdir. Üsküdar Amerikan Lisesinin itibarı sadece okul başarısı veya bütünsel insan yetiştirmekten gelmemektedir.

Mezunlarının yaşamdaki başarıları, çalıştıkları kurumlar, mezun oldukları üniversiteler de okulun itibarlı olmasına büyük katkı sağlarlar. Ayrıca okula sınavla, yüksek puanlı öğrencileri alması da itibarın bir göstergesi sayılabilir. Yapılan görüşmelerde okulun bu konuda devamlı çalıştığı ve itibarın değerini çok iyi anladıkları gözlemlenmiştir.

114

Okul kültürüne bakıldığında, kurulduğundan beri özünün değişmediğini ancak değişen devirlere göre eklemeler yapıldığı görülmektedir. Özünde olan sevgi, saygı, farklılıklara değer verme, sosyal toplum ve takım çalışmaları, akademik mükemmeliyet hala mevcuttur ama artık dünyada akademik mükemmeliyet değil, öğrencinin yapısına göre sosyal, sanatsal mükemmeliyet de önem kazanmış, hatta “mükemmeliyet” kelimesi misyon ve vizyondan, herkes tarafından değişik yorumlanabileceği düşüncesiyle kaldırılmıştır. Verilere bakıldığında mezun profilinin, hangi yaş aralığında olursa olsun değişmediği belirtilmiştir. En yaşlı ve en genç mezunda bile aynı çalışkanlık ve sorumluluk görülmektedir. Üsküdar Amerikan Lisesinin kültürü, alınan veriler ışığında olumlu, profesyonel bir kültürdür. Saygı, içtenlik, tutarlılık içerir. Mülakat görüşmelerinde de belirtildiği gibi çalışkanlık, sebat etme, sorgulama, hakkaniyet, toplumsal ve çevresel duyarlılık okul kültürünün bir parçasıdır.

İtibar ve okul kültürü kavramları birbirlerine sıkı sıkı bağlıdır. Üsküdar Amerikan Lisesi 1876’dan beri itibarını sürdürmektedir. Bunun en başlıca nedenleri, kaliteli eğitim, kaliteli öğretmen ve öğrencilerdir. Öğrenciler 1950’lerden itibaren sınavla alınmaya başlamışlardır. Eski mezunlara bakıldığında da aynı başarılı profil göze çarpmaktadır.

Önemli olan okula gelen öğrencinin aldığı eğitim ve değerlerdir. Beş yıl sonra 150. yılını kutlayacak olan Üsküdar Amerikan Lisesi, eğitim ve öğretmen kalitesine, okul iklimine, öğrencinin bir birey olarak yetiştirmesine katkısı yüzünden itibarlı bir okul olarak görülmektedir. Bunu yaparken tüm teknolojik ve bilimsel yenilikleri takip edilmiştir.

Sadece kız öğrencilere hitap ederken, 1990’larda erkek öğrencilerin kabulünden sonra fen konusuna da ağırlık vermiş ve kampüste yeni bir fen binası inşa edilmiştir (Morgan Hall).

Geçmiş hiç unutulmamış, uzun yıllar okulda müdürlük yapan Helen Morgan’ın adını yaşatmak üzere bu binaya onun adı verilmiştir. Aynı zaman da 1956 yılında yapılan, içinde okul kütüphanesinin de bulunduğu binaya da eski okul müdürlerinden Miss Martin’in adı verilmiştir (Martin Hall). Tarihine bağlı kalmış ama eğitim ve öğretim programlarına tüm yarar sağlayacak yenilikleri entegre etmiştir. Okulun itibarını devam ettirmek ve yükseltmek konusunda mezunların payı da büyüktür. Okullarına müdür, öğretmen, idari görevliler olarak geri dönmüşler ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamışlardır.

115

Okulun bağlı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın da okulun itibarı açısından çok önemli çalışmaları mevcuttur. Verilerin ışığı altında bakıldığında Vakıf okulların devamlı olmasını doğru finansal yatırımlarda bulunarak, onlara gereken desteği vererek, doğru idari kadroların (okul müdürleri) oluşumunda çok yararlı olmuştur. Yalnız finansal konularda değil eğitim konularında da gerektiğinde destek olmaktadır.

Üsküdar Amerikan Lisesi kuruluşundan itibaren sosyal sorumluluk projelerine çok önem vermiştir. Amaç, öğrencilerde toplumsal sorumluluk bilincini yerleştirmektir.

Öğrencilerin kendileri araştırmalarda bulunarak, yapacakları hizmetlere karar vermektedirler. Yakın tarihte olan bir çalışmada Hindistan’dan gelen bir öğrenci gurubu ile Trakya’da bir hafta tarım çalışmaları yapmışlardır. Başka bir kültürden gelen öğrencilerle yapılan bu çalışma, ÜAL öğrenciler için önemli bir öğrenme deneyimidir.

Öğrencileri bir dünya vatandaşı olarak yetiştirirken, yabancı dilin yanında öğrencinin dünya sorunları hakkında bilgilendirilmesi, çözümler üretebilmesi, farklılıklara ve çeşitliliğe saygı göstermesi için okul programlar hazırlamakta ve uygulamaktadır.

Öğrenciler bu şekilde farkındalık kazanmaktadırlar. Bu konular okulun itibarı açısından çok değerlidir.

5.1. Yargı

Bu araştırmanın ele aldığı sorunsal; yabancı özel okul statüsünde olan okulların itibarlı olmalarının nedenini ve nasıl geliştirildiğini ortaya koymaktır. Örneklem olarak 135 yıl yabancı özel okul olarak, son 11 yılda özel okul olarak itibarını devam ettiren, Üsküdar Amerikan Lisesi alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda Üsküdar Amerikan Lisesinin ve bağlı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı’nın okulun itibarı açısından yaptıkları anketler ve görüşmeler sonucunda eksik olarak tespit ettikleri başlıkları, yeni stratejik planlar yaparak ve hedefler koyarak yenilediklerini, mezunları ile devamlı iletişim ve etkileşim içinde olarak mezunlarını takip ettiklerini, mezunları ile öğrencilerini bir araya getirerek öğrenci ve mezun ilişkisinin sürekli geliştirildiği, hedefleri arasında önemli bir yer tutan sosyal sorumluluk projelerinin öğrenciler tarafından dikkatle ve özveri ile uygulandığını, eğitim ve öğretim kalitesinin, yeniliklere açık ve üst düzeyde olduğu ve itibar yönetiminin Sağlık ve Eğitim Vakfı ve Üsküdar Amerikan Lisesi tarafından titizlikle yapıldığı ve kurumun sürdürülebilirliğine olumlu

116

katkısı olduğu yargısına ulaşılmıştır. Üsküdar Amerikan Lisesi, 2010 yılında yabancı okullar statüsünden çıktığı halde kurum kültürünü korumuş, akademik ve müfredat dışı çalışmaların başarı ile sürdürmüş, yurt dışı kaliteli eğitim bağlantılarını çoğaltmış, sosyal sorumluluk projelerini geliştirmiş, mezunlarının ve okul yönetiminin öz verili çalışmalarıyla itibarını arttırmıştır.

5.2. Öneriler

Araştırmanın; itibar yönetimi ve okul kültürü konularında tüm özel okullara ve devlet liselerine yönelik karşılaştırmaları yeni araştırmalara örnek teşkil edebileceği düşünülmektedir.

117

EK’LER