• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUM

4.2. Derinlemesine Mülakat Deşifreleri

4.2.6. Katılımcı 6 Derinlemesine Mülakat Analizi

Sağlık ve Eğitim Vakfı’na Bağlı olan Üsküdar Amerikan Lisesi’nin ve Sağlık ve Eğitim Vakfının misyonu iç içedir. Hem ÜAL hem de Vakfın eğitime bakış açıları bütünseldir. Biz akademik, spor, sanat, sosyal yardım alanlarına eşit olarak bakmaktayız. Hiçbir kimseyi ötekileştirmeyen, cesur, haksızlığa karşı çıkan dünya vatandaşı yetiştirmek en üstünde durulan hedefler olarak ele alınmaktadır.

Vakfımızda 1000 çalışanımız ve bize bağlı okullarımızda 5500 öğrencimiz mevcuttur. Her bir okul için sürdürülebilirlik çalışmaları yapılmaktadır. Yenilikçi, sorgulayan liderler yetiştirmek ve öğrenen okullar olarak devam etmek hedeflenmektedir.

Sürdürülebilirlik açısında bakıldığında SEV’in finansal kaynakları iyi yönetilmektedir. Öğretmenlerin kalitesi, okulun kalitesi olarak yansımaktadır.

Çalışan veya emekli olan öğretmenlerin, öğrenci ve mezunların aidiyet duyguları, imkânı olmayan öğrencilere burs sağlanması sürdürülebilirlik açısından çok dikkat çekmektedir. Her beş öğrenciden birine değişik oranlarda burs sağlanmakta, böylece toplumun her kesiminden öğrenciye kapılarını açmaktadır.

Marka algısı çalışmaları sürmektedir. Diğer okullarımızın sanat, spor, kültürel konular ve iş insanı yetiştirmekte markalaştığı tespit edilirken, ÜAL’nin akademik yönde markalaştığı ortaya çıkmaktadır. SEV kurumsallaşma alanında yenilikleri takip etmekte ve mezunlarını işe alma çabasındadır. 1993 ACI mezunumuz Pazarlama İletişimi Bölümünün başında, diğer bir mezunumuz da İnsan Kaynakları Bölümünün başındadır. SEV olarak toplum hizmetlerine çok önem veriyoruz. Tüm okullarımızın köklü geçmişleri olduğunun bilincinde olarak hepsinin kapsayan etkinlikler planlıyoruz ve okullarımızın birbirleriyle olan bağlarını güçlendiriyoruz.

99

Üsküdar Amerikan Lisesi Mezunlar Derneği’nin bir müze yapmak projesi var.

Burada eski mezunlarımızın tanıtımı ve eskiden bugüne kalan kültürel eserlerin sergilenmesi planlanmaktadır. Köklü bir okul olmak, mezun ve öğrenci başarısının bu günlere kadar sürdürülmesi ile de ilgili görünmektedir. Bu yıl son sınıfta okuyan %100 burslu bir öğrencimiz yaptığı inanılmaz projelerle tüm yabancı üniversitelerin dikkatini çekmiştir. Bu son derece itibarlı bir olay olarak öne çıkmaktadır.

Okul kültürünün bir kısmı, günün şartlarına uyum sağlayarak değişime uğramıştır. Kıyafet konusunda çok sıkı bir disiplin uygulanırken şimdi daha özgürlükçü bir ortam ortaya çıkmıştır. Ancak alçak gönüllülük, cesaret ve risk almak, zorluklarla başa çıkmak, sorumluluk duygusu ve çalışkanlık, okul kültürünün her zaman vazgeçilmezleri olmuştur. Yeni gelen öğretmenler kendi okullarının kültürlerini getirebilmektedirler. Onlarla özel programlar uygulanarak ÜAL’nin kültürü açıklanmaktadır. Mezunların okullarına dönmesi okul kültürünü yaymak açısından çok değerlidir. Öğretmenlerin bu günkü görevleri öğrencilerin merak etmelerini sağlamak, ilgisiz görünen düşüncelerden yeni fikirler yaratmaları için yol göstermek, yaratıcı düşünme ve problem çözme konularında teşvik etmektir. Okulda yapılan ödül törenlerinin yanı sıra öğretmen ve öğrenciyi kaynaştıran, eskiden beri devam ederek gelenekselleşen birçok etkinlik yapılmaktadır. Yetenek Gösterisi (Talent Show) bunlardan biridir. Bu etkinliğe öğrenci, öğretmen ve yöneticiler katılarak çeşitli yeteneklerini birbirleriyle paylaşmaktadırlar. Bu etkinlik bir müzik gösterisi, dans gösterisi veya tiyatro olabilmektedir.

Sağlık ve Eğitim Vakfı, gelişen Türkiye’ye hizmet ilkesini temel alarak akademik düzeyin yanı sıra sosyal bilinci ile değer katan, çok yönlü, mutlu ve evrensel bireyler yetiştirmek misyonu ile bağlı kurumlarının sürekliliğini sağlamak ve geliştirmek için çalışmaktadır. SEV, yardımsever, yaşadığı topluma ve dünyaya saygılı, kendine güvenen, ne istediğini bilen bireyler yetiştirirken üstün nitelikli eğitim hizmetlerini yaygınlaştırmayı kendine misyon edinmiştir. Bugün Türkiye’nin önde gelen kurumlarına, yüksek dereceli yöneticilerine, önde gelen girişimcilerine baktığımız zaman SEV kurumları mezunlarını en önde görmekteyiz. Bunun altında SEV’in hizmet verdiği alanlarda tüm kurumlarıyla, geçmişten gelen güçlü geleneği geleceğe taşımayı hedefleyerek; faaliyet alanında bulunan tüm hizmetleri sürekli geliştirmek ve çağdaş dünyanın araçlarını kullanırken özünü ve değerlerini korumak vizyonuyla hareket etmesi yatmaktadır.

SEV’e bağlı eğitim kurumlarında öğrencilerimiz bugünden geleceğin yetkinlikleriyle bezenmekte, girişimcilik ise kodlarına işlenmektedir.

150 yıllık köklü bir tarihe sahip olmanın yanı sıra mezunlarımızın başarısı bizi gururlandırmakta ve okullarımızın itibarını arttırmaktadır. SEV, misyonu ve vizyonu ışığında eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı öncelikleri arasında değerlendirmekte, okullarında verdiği eğitim ile ülkesine katkı sağlamayı hedefleyen bireyler yetiştirmektedir. Öğrencilerimiz ve mezunlarımız bunun önemini yaptıkları işlerle kanıtlamıştır ve kanıtlamaya devam edecektir. SEV kurumlarının geçmişten geleceğe aktardığı gelenekleri, kültürü ve kurumlarımızda verilen eğitimin kalitesi mezunlarımızın bugünkü başarılarından da anlaşılmaktadır.

100

Göreve geldiğimde hedeflerimden birisi de Vakfımızda ve okullarımızda gittikçe azalan çalışan mezun sayısını arttırmaktı. Kurum kültürümüzün eski mezunlardan öğrencilerimize aktarılması amacıyla kariyerlerine kurumlarımızda gerek öğretmenlik gerekse idari pozisyonlarda devam etmek isteyen mezunlarımız için 2017 yılında “Mezun Kariyer” projesini başlattık. Okullarımızda çalışmakta olan mezunlarımızın videoları ile mezunlarımızı okullarımızda çalışmaya çağrıda bulunduk. Mezunlarımızın kurumlarımızda çalışmasıyla mümkün olabilen geleneklerimizin gelecek nesillere aktarımı okul kültürünün devamlılığı, sürdürülebilirliği ve itibarı açısından yüksek önem taşımaktadır.

Okullarımızda gerek yıl içerisinde gerekse mezuniyet törenlerimizde ödül takdimlerimiz olmaktadır. Başarının takdir edilmesi ve kayıt altına alınması hem okul topluluğunun motivasyonunun artması hem de ödüle hak kazanan kişinin azminin karşılıksız kalmaması tüm öğrencilere ve çalışanlara örnek teşkil etmektedir. Başarının takdirinin sürdürülebilirlik açısından önemine inancım sonsuz. Bu sebeple, başkanlık yaptığım 6 yıllık süre zarfı boyunca gerek öğretmenlerimiz gerekse öğrencilerimizin ulusal ve uluslararası başarılarında onları ödüllendirmek ve tebrik etmenin önemini her zaman vurguladım.

Bu yıl 5.’sini düzenleyeceğimiz SEV Mission Possible yarışması ile Yönetim Kurulu olarak lise öğrencilerimizin değerli girişimlerini değerlendirme ve onları ödüllendirerek girişimlerini kendi okullarına faydalı olacak şekilde hayata geçirme şansı veriyoruz. Bunun Vakfımız ve okullarımızın sürdürülebilirliği açısından çok önemli olduğuna inanıyorum. Okullarımızda başlattığımız isimlendirme çalışmaları da yine okullarımızın itibar ve sürdürülebilirliklerine katkı sağlayan başka bir olgudur. Okullarımızda uzun yıllar görev yapmış değerli öğretmenlerimizin isimlerini okullarımızda yaşatıyoruz. Örneğin; UAA Fay Linder Toplantı Odası, TAC Nejat Güngör Spor Salonu, TAC Haydar Göfer Odotoryumu. Sürdürülebilirlik adına bunun da çok önemli olduğu kanısındayım.

Sağlık ve Eğitim Vakfı kurulduğundan beri, kendine bağlı okulların misyon ve vizyonu çerçevesinde bu okulları geliştirme ve sürdürme açısından çalışmalar yapmaktadır. Üsküdar Amerikan Lisesi’de Vakıfa bağlı olan üç liseden biridir. Okul kültürünü yeni nesillere aktarmak için mezunların okullarına ve vakfa dönüş yapmaları ve çalışma istekleri çok önemsenmektedir. Mezunların okullarında görev almaları okulun itibarı açısından çok önem taşımakta ve okula aidiyet duygusunu pekiştirerek, tüm okul toplumuna örnek teşkil etmektedir. Böylece gelenekler korunmakta, okul kültürü zamanın şartlarınıda kapsayarak devam etmektedir. Mezunların ve öğrencilerin birçok alanlarda aldıkları ödüller hem ülke içinde hemde uluslararsı boyutlarda okulun tanınırlığını ve itibarını arttırmaktadır. Okul misyon, vizyon ve kültürünün bir parçası olan sosyal sorumluluk faaliyetleri, öğrencilerin liderliğive öğretmenlerin desteği ile devam etmektedir. Okul, Uluslararası Bakalorya Programına dahil olduğu için yapılandırılmış bir program içerisinde bu faaliyetler yürütülmektedir. “Geçmişten

101

geleceğe” olarak da adlandırılan bakış açısı içinde geçmiş değerleri korumak ve tanıtmak adına birçok alana okula hizmet etmiş yöneticilerin, öğretmenlerin adı verilmektedir. Bu bakış açısı sayesinde geçmiş, isimlerle, yazılan kitaplar ve resimlerle korunmakta ama geleceğe dönük eğitimle ilgili, uygun bulunan her yenilik hayata geçirilmektedir.

Sağlık ve Eğitim Vakfının ve Üsküdar Amerikan Lisesinin misyon ve vizyonu birbiri ile içiçedir. Vakıf da aynene Üsküdar Amerikan Lisesi gibi eğitime bütünsel bir açıdan bakmaktadır. Akademik başarıya ilaveten tüm öğrencilerin yetenekleri doğrultusunda eğitilmelerini, her bireyin bir bütün olduğu düşüncesiyle hareket etmektedir. “Öğrenen okul” kavramı öne çıkmıştır. Okulda yalnız öğrenciler değil öğretmenler, yöneticiler hatta veliler de bu öğrenme ortamının içindedirler. Okul herkesin kendini yetiştireceği bir yerdir. Mezunların okulun bağlı olduğu vakıfta ve okullarında çalışmaları, okul kültürü ve itibarı yönünden çok değerlidir. Köklü tarih ve üstün başarılı mezunlar hem yurt içinde hem de dışında, okullarının ve kendilerinin itibarlarını sürdürmektedirler. Mezunların özellikleri içinde bulunan çağa göre değişebilsede, çoğu aynı kalmaktadır. Bunlar: alçak gönüllülük, cesaret, risk alabilme, sorumluluk, sebat ve çalışkanlıktır. Bu özellikler tüm mezunlarda görülmektedir ve okul kültürünün vazgeçilmezleridir.