• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUM

4.2. Derinlemesine Mülakat Deşifreleri

4.2.4. Katılımcı 4 Derinlemesine Mülakat Analizi

94

Üsküdar Amerikan Lisesi ev sahipliği yapmaktadır. Tüm dünyadan okul öğrencilerinin katıldığı bu program itibar açısından çok değerlidir.

95

olanakları sunulmaktadır. Mesleki gelişim komitesi bu konuda öğretmenlere yardımcı olmaktadır. Bu olanaklar öğretmenler için tercih sebebi oluşturmaktadır.

Okulda 122 tam zamanlı, 3 yarı zamanlı 125 öğretmen mevcuttur. Türk öğretmenlerin dışında Amerikan, Kanadalı, İspanyol, Fransız, Alman ve Kolombiya vatandaşı olan yabancı öğretmenler bulunmaktadır.

ÜAL öğrencileri ve mezunları elde etikleri başarılar, kariyerlerinde ulaştıkları yerler, öncülük ettikleri toplum hizmetleri, mezunların okullarına olan bağlılığı ve katkıları ile okulun itibarını güçlendirmektedirler. Mezunlar Derneği hem okuldaki öğrencileri hem de mezunları kariyer planlamasında desteklemektedir.

Mezunlar okullarına geri dönerek, öğretmen olarak veya idari kadroda çalışmakta veya SEV (Sağlık ve Eğitim Vakfı) bünyesinde yönetim kurulunda, mütevelli heyetinde görev almaktadırlar.

Okul kültürü dendiğinde, okulun vizyonda belirtilen değerlere sahip olan, birbirini destekleyen, samimi, yardımsever, kendine ve tüm okul toplumuna saygılı, araştırmayı seven, paylaşımcı, iletişimi kuvvetli, takım ruhuna inanan profesyonel bir öğrenme topluluğu düşünülmektedir. Eğitim dalında çalışan mezunlarımız öğretmen ve yönetici olarak okullarına dönerek, okullarına hizmet etmek, bir yerde kendilerini yetiştiren okullarına katkı sağlamak istemektedirler.

Bu bağlılık sürdürülebilirlik açısından çok değerlidir. Toplumda okulun tanınırlığı ve itibarı yüksek olduğu için onlarda okulda çalışmaktan ayrıca çok mutluluk duymaktadırlar. Eğitim dışı dallarda eğitim almış mezunlarda başka görevlerde çalışmak üzere okullarına dönmüşlerdir. Okul baş danışmanın asistanı ve müdür yardımcısının asistanı, işletme mezunu oldukları halde okullarında çalışmayı seçmişlerdir.

Geleneksel ödül törenlerinin, mezuniyet törenlerinin, bayrak törenlerinin okul kültüründe özel bir yeri bulunmaktadır. Amaç her öğrencinin okul içinde veya dışında yaptığı çalışmaları, gösterdikleri çabayı tespit etmek ve onları okul topluluğunun önünde onurlandırmaktır. Bu ödüller akademik başarı kadar müfredat dışı çalışmalara verilmektedir. Akademik ödüller her sınıf seviyesinde demokratik olarak öğretmenler tarafından seçilen ve idarece onaylanan öğrencilere verilmektedir. Mezuniyet törenlerinde 12. Sınıf öğrencilerine lisedeki yılları boyunca yaptıkları müfredat dışı aktiviteler ve katkıları göz önünde bulundurularak ödüller dağıtılmaktadır. Bayrak törenlerinde de öğrencilerin o haftada yaptığı çalışmalar ve katkıları ödüllendirilir. Okul için öğrencileri ödüllendirmek, motive etmek çok önemlidir.

ÜAL’da iç ve dış iletişimi yöneten bir İletişim Yöneticisi mevcuttur. Okulun web sitesi, resmi sosyal medya hesapları ve tüm paydaşlara gönderilen haftalık bilgilendirme dergisinden sorumludur (cuma günleri online olarak gönderilir).

Her ders yılının başında yapılan sınıf seviye toplantıları, Türk Üniversite ve uluslararası üniversite danışmanları tarafından velilere ve öğrencilere verilen seminerler, Rehberlik bölümünün yıl içinde velilere yönelik yaptıkları toplantılarda iletişim açısından çok yararlı olmaktadır. Okul “smart class”

adında bir öğrenci bilgi sistemi kullanılmaktadır. Bu sistem aracılığıyla davranış puanları ve devamsızlık durumu da internet üzerinden velilere bildirilmektedir.

Veliler öğrencilere ait tüm akademik bilgilere: sınavlara, konu ve kazanımlara ait

96

geri bildirimlere, öğrencinin akademik olarak güçlü ve gelişmesi gereken yönlerine, öğretmenlerle birlikte ulaşabilirler. Buna ilaveten okulda

“ConnectEd” adında öğrenme platformu etkin olarak kullanılmaktadır.

Öğrenciler, öğretmenleri tarafından sisteme konan ders içeriklerine, sunumlara, ödevlere, kaynaklara, özgün videolara erişebilmektedirler. “ConnectEd”

sayesinde öğrenciler sınıfta öğrenmiş oldukları konuları, kendi öğrenme hızlarında tekrar edebilmektedirler. Sistem öğrencinin güçlü ve gelişmesi gereken alanları raporlar ve öğrenci gelişimini sağlamaktadır.

Okul ikliminin olumlu, demokratik olduğu söyleyebilirim. Okul Baş Danışmanı bu yıl yapılan stratejik planlamada “well being” (ruhsal, duygusal, bedensel iyi olma halini) 5 yıllık stratejik plan çalışmasında birinci köşe taşı olarak yerleştirmiştir.

Okulda stres oranı yüksek olduğu tespit edilmiş ve bu konunun iyileştirmesine başlanmıştır.

Toplum hizmeti çalışmaları okul kurulduğundan beri felsefesinin bir parçasıdır.

Hem okul içinde hem dışında toplumun ne gibi desteğe ihtiyaç olduğunun üzerinde önemle durmaktayız. Bu yapılan çalışmalar okulun amaçlarından biri olan, okul toplumunun dışındakilere ve çevreye ilgi ve saygı kavramını desteklemektedir.

Öğrencilerin katıldıkları tüm faaliyetler, sosyal toplum projeleri okulun itibarına da olumlu geri dönüşler yapmaktadırlar. Sosyal Yardımlaşma Kulübünün yanı sıra Çevre, Doğa, Sürdürülebilir Yaşam ve Keşif Kulüpleri bulunmaktadır.

İngilizceyi çok yüksek seviyede öğreten bir okul olması ÜAL’ni Türkiye’deki okullardan farklı kılmaktadır. Okulda çok sayıda çeşitli uluslardan gelen öğretmenlerin bulunması, öğrencilerin farklı fikir ve kültürlerle karşılaşmalarını sağladığına inanıyorum. Özel bir akademik programının, çok sayıda seçmeli ders olanağının ve IB Diploma programının olması, ÜAL’ni diğer okullardan ayırmaktadır.

Öğretmenlerin motivasyonlarını yükseltmek adına yapılan en önemli yaklaşımın onlara profesyonel bir ortamda çalışan profesyoneller olarak davranmak olduğunu düşünüyorum. Bu tutum öğretmenlere güven vermekte ve bağlılıklarını güçlendirmekte hem okulun hem de kendilerinin itibarlarını arttırmakta, ÜAL’in çalışma ortamını olumlu olarak etkilemektedir.

Üsküdar Amerikan Lisesinin Türkiye çapında ikinci dil ağırlıklı yabancı okul olarak algılanmaktadır. ÜAL, iki yabancı dili çok iyi bir seviyede öğrencilerine öğreten ve aynı zamanda çok çeşitli seçmeli ders ve müfredat dışı etkinliklerle öğrencilerini hayata hazırlayan bir lisedir. Öğrencilerini yalnızca Türk ve yabancı üniversitelere hazırlamakla kalmayıp, onları ileriki yaşamlarında karşılarına çıkacak zorluklar ve problemlerle başa çıkacak bir şekilde yetiştirmektedir.

Okulun eskiden beri var olan krize müdahale planları mevcuttur. Bunlar her eğitim ve öğretim yılının başında revize edilmektedir. Kriz kitapçığında salgın hastalıklarla ilgili bölümler olsa da pandemi sürecinde, ayrı bir kitapçık ilavesi planın hedefleri (köşe taşları) olan: ruhsal, bedensel iyi olma yapılmıştır.

Çevrimiçi eğitim sisteminin alt yapısı hazır olduğu için sorunsuzca bu sisteme geçiş yapılmıştır.

97

2021-2026 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik planlamanın, okulun 150. yılını kutlayacağı 2026 yılına kadar hali, öğrenim, toplum ve inovasyon konularında okulu daha da geliştirecektir. Gelecek, şimdi de olduğu gibi gayet olumlu görünmektedir. Yapılan anketler paydaşların genel olarak olumlu olduklarını göstermektedir.

Toplum hizmetleri, mezunların okullarına olan bağlılığı ve katkıları ile okulun itibarını güçlendirmektedirler. Mezunlar Derneği hem okuldaki öğrencileri hem de mezunları kariyer planlamasında desteklemektedir. Mezunlar okullarına geri dönerek, öğretmen olarak veya idari kadroda çalışmakta veya SEV (Sağlık ve Eğitim Vakfı) bünyesinde yönetim kurulunda, mütevelli heyetinde görev almaktadırlar.

Üsküdar Amerikan Lisesi, üniversiteye giriş sınavlarını önemsemekte ve gereken çalışmaları yapmaktadır. Ancak okulun misyonu ve felsefesi öğrenciyi kendi yetenekleri doğrultusunda yetiştirmektir. Okul, kültürünün bir parçası olan bu felsefeyi uygulamaktan vazgeçmemektedir. Öğrenciler bütünsel bir eğitim anlayışı ile yetiştirilmektedirler. Bu yaklaşım öğrencilerin istedikleri fakültelere girmelerine ve sınavda başarılı olmalarına engel olmamaktadır. Okul itibarlı bir kurumdur: yüksek puanla öğrenci almasına, kontenjanın üzerine çıkmamasına rağmen kayıt süresinde veliler kuyruklar oluşturmaktadırlar. İtibarlı olmasını mükemmel İngilizce ve yüksek seviyede ikinci bir yabancı dil vermesine, mezunlarının yurtiçi ve dışında çok iyi üniversitelere girmelerine ve başarılı olmalarına, iç paydaşlarını geliştirmek için planladığı mesleki gelişim programlarına ve bütünsel bir eğitim vermesine, sunduğu müfredat dışı faaliyetlere ve sosyal sorumluluk projelerine borçludur. Mezunlar, eğitim dışında bir alanda eğitim almış olsalar bile okullarına dönmekten memnuniyet duymaktadırlar.

Okullarına duydukları güven ve aidiyet duygusu okulun itibarına katkı sağlamaktadır.

Velilerin okulu tercih sebeblerinden biri de yabancı öğretmen sayısıdır. Hem İngilizce bölümünde hem de diğer yabancı dillerde, fen ve matematik bölümlerinde yabancı öğretmenler mevcuttur. Geleneksel ödül törenleri ve geleneksel kutlama günleri okul kültürünün devamını sağlamaktadır. Tüm paydaşlarla açık ve net iletişim de güven duygusunu arttırmaktadır. Doğal olarak bu güven itibar olarak algılanmaktadır.