• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. BULGULAR VE YORUM

4.2. Derinlemesine Mülakat Deşifreleri

4.2.1. Katılımcı 1 Derinlemesine Mülakat Analizi

Eğitim dünyasında mükemmel diye bir şeyin olamayacağını düşünüyorum, ancak mükemmele ulaşmak adına çabalar gösterilmesi ve tüm okul toplumunun, öğretmen, öğrenci, yönetici olarak, en iyiye ulaşma çabası içinde olması gerekmektedir. Her şeyin daha iyisi olduğunu düşünülünce, gelişim gayreti için çaba göstermenin olumlu bir mükemmeliyet kavramı olduğu varsayılabilir. Artık verilen ödüller mükemmeliyet ödülü diye adlandırılmamaktadır. En iyiyi yapmak için gayret eden öğrenciler ödüllendirilmektedir. Her bölüm kendi içinde ödül vereceği öğrenciyi akademik müdür yardımcısının bölüme yolladığı sayısal, objektif ödül kriterleri ile seçmektedir. Çok sayıda öğrenciye ödül vermek, motivasyon açısından çok önemlidir.

Okul müdürü olarak kültürün sürdürülebilirliği benim için çok önemli konulardan biridir. Okul 1876’da kurulduğundan beri çok şey değişmiş, iki dünya savaşı ve nice ekonomik krizler atlatılmıştır. Büyük değişimler yaşandığı halde, değişmeyen

74

tek şey mezunlar olmuştur. Mezunlara bakıldığında ister ‘945 mezunu, ister ‘960 mezunu, isterse de yeni mezun olsun aynı nitelikler görülebildiğini, hepsinin demokratik, sosyal sorumluluk bilincine sahip, sorumluluk sahibi ve çalışkan kişiler olduğunu görülmektedir. Tüm değişimlere, hızla gelişen teknolojiye rağmen değişmeyen tek şey mezunların profili ve ilkeleri olduğunu ve bu gözlemin okul kültürünün sürdürülebilirliğinin en önemli kanıtı olduğu düşünmekte, çağın gereklerine ayak uydurulsa da kültürün omurgasının aynı olduğunu ve ilkelerinin sürdürüldüğünü söyleyebilirim. Okul ikliminin her zaman sevgi ve saygı dolu, demokratik bir iklim olduğunu söylenebilir. Okulda profesyonel bir ortam eskiden beri vardır.

Benim de bir mezun olarak, okul müdürü olmam, okul kültürünü anlamak bakımından çok yararlı olduğunu düşünüyor ve kendimi de o kültürün bir parçası olarak görüyorum. Profesyonel olarak görevimi yaparken, okulla ilgili duygularımdan da vaz geçemediğimi, kurumsal bağlılığın da bu ait olma duygusundan kaynaklandığını düşünmekteyim. Kurumsal bağlılık öğrencilerden öğretmenlere, çalışanlara ve mezunlara aktarılmaktadır. Öğrenciler sık sık mezunlarla bir araya getirilerek bu bağ güçlendirilmekte ve ortak söylemler oluşturulmaktadır.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nin marka bir okul olduğu halde yine de profesyonel anlamda da marka iletişim çalışması yapılmaktadır. Okulun bağlı olduğu Sağlık ve Eğitim Vakfı bünyesinde İletişim Departmanının bulunmakta ve SEV’e bağlı her bir okul için ayrı bir iletişim yöneticisi görev yapmaktadır. Profesyonel bir ajansla çalışılmakta, veliler ve mezunlar ile sosyal medya üzerinden de iletişime geçilmektedir. Sınav sonuçlarına göre yüksek puanlı öğrencilerin okula alınmasına rağmen okul kontenjanın çok kısa sürede dolması, velilerin tercihinin Üsküdar Amerikan Lisesi olması, okulumuza duydukları güven ve okulun itibarının bir göstergesi olduğu belirtmektedir. Profesyonel bir ajans anketler üzerinden memnuniyet ölçümleri yapmaktadır. İç paydaşların motivasyonunu arttırmak adına birçok aktiviteler yapılmaktadır. Paydaşlarımız profesyonel bir ortamda çalıştıkları, yönetime güven duydukları ve toplum tarafından itibarlı olarak bilinen bir okulda çalıştıkları için memnundurlar. Zaten yapılan anketler de bunu göstermektedir. Okulun devamlı yenilenen bir kriz kitapçığı Türkçe ve İngilizce olarak mevcuttur. Salgın hastalıklarla ilgili bir bölümü olsa da pandemi sürecinde ilave bir kitapçık hazırlanmış ve tüm paydaşlara ulaştırılmıştır.

Markaların kendilerine özgü hikayeleri oluşmaktadır. Üsküdar Amerikan lisesinin de en yeni hikayesi antika orgun hikayesidir. Okulun toplantı salonunun en arka duvarında 1876 tarihinde yapılmış, tüm duvarı kaplayan bir org bulunmaktadır. Bu org Üsküdar Amerikan Lisesi kültürünün bir parçası olmuş, 1990’lı yıllara kadar, mezuniyet törenlerinde mezunlar org eşliğinde toplantı salonuna girerek sahnedeki yerlerini almışlardır. Bu gelenek yıllarca, org kullanılmaz hale gelene kadar devam etmiş sonra maliyeti çok yüksek olduğu için tamir edilememiştir. Sonra mezunlar Derneğinin olağanüstü gayretleri ile dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan mezunlara ulaşılmış ve mezunlar büyük bir arzu ile orgun yenilenmesi için bağışta bulunarak büyük bir fon yaratmışlardır.

Eksik kalan kısmını da SEV tamamlayınca antika değerinde olan org tekrar hayata döndürülmüştür. Öğrencilerin verdiği konserle açılışı yapılmış ancak tüm mezunlara yönelik yapılacak olan konserler pandemi dolayısıyla iptal olma

75

durumunda kalmıştır. Bu hikâye aynı zamanda bir sürdürülebilirlik hikayesidir.

Kaç yıl geçerse geçsin, mezunlar okulla bağlantılarını hiç kesmemiş, her vesile ile okullarına bir çeşit geri dönüş yapmaktadırlar.

Kaynak: ÜAL Mezunlar Derneği Arşivi

Kaynak: ÜAL Mezunlar Derneği Arşivi

Okulun tarihi bir dokusunun olması, marka olması sürdürülebilirlik açısından çok önemli bir olgu olduğunu düşünmekteyim. Okulda sık sık konserler verilerek mezunlara, velilerimize ve öğrencilere yönelik müzikle ilgili etkinlikler hem Öğrenci Birliği hem de Mezunlar Derneği tarafından planlanmaktadır. Öğrenci Birliği, öğrenciler demokratik yöntemlerle seçilen bir kuruldur. Öğrenci Birliği

Şekil 3. ÜAL 1965 mezuniyet töreni, arka planda tarihi org

Şekil 4. Tarihi orgun yeni hali

76

Başkanı Disiplin Kurulunun tabii üyesidir. Öğrencilerle ilgili konuları yönetime taşır. Bu konunun her zaman bir sorun olması şart değildir. Bir öneri, bir istek de olabilir. Bu beraberlik hissi okulda olumlu bir iklim oluşturur. Yönetim sunulan önerileri tartışır. Uygun bulabilir veya bulmazsa, Öğrenci birliği başkanı ile konuşur ve nedenleri açıklanır. Öğrenci Birliği Başkanı tüm kulüplerin başında olan öğrenci Kulüp başkanlarının da başındadır. Her kulübün bir öğretmen danışmanı bulunur. Kulüpler çok ciddi çalışırlar. Gündemleri, tutanakları, kendilerine verilen bütçeleri vardır. Devam-devamsızlıklar kayıta geçer. Bu çalışmalar da öğrenciler için bir öğrenme aracıdır. Toplantı prosedürlerini öğrenirler ve tatbik ederler. Öğrenci Birliği de okul kültürünün bir parçasıdır.

Yıllardan beri sürdüğü için bir gelenek haline gelmiştir.

Mezunlar aynı zamanda SEV yönetim kurullarında, Mütevelli heyetinde ve Mezunlar Derneği çatısı altında okul için çalışmalarını sürdürmektedir. Üsküdar Amerikan Lisesi, Mezunlar Derneği ile çok yakın çalışmalarını sürdürmektedir.

Beraberce yaptıkları, “Gelecek Mezunları” adlı projede dünyanın her yerinde olan mezunların birbirleriyle yardımlaşması sağlanmaktadır. Kaldıkları ülke veya şehirdeki mesleki yaşam şartları, çalıştıkları şirketler veya gittikleri okullar hakkında birbirlerine bilgi vermekte, yeni mezunlara yardımcı olmaktadırlar.

Üsküdar Amerikan Lisesi hem Türkiye dahilindeki tanınmış üniversitelere hem de yurt dışındaki tanınmış üniversitelere mezunlarını yerleştirmektedir. (EK:5) Burs kazanan öğrencilerin sayıları oldukça fazladır. Mezunlar, Mezunlar Derneğinin de aracılığıyla bir network (ağ) oluşturmakta ve bu şekilde yardımlaşma yoluna gitmektedirler.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nde bulunan iki onur topluluğu, şu an için Türkiye’deki tek temsilciliklerdir. Hem Ulusal Onur Topluluğu (NHS), hem de Ulusal İngilizce Onur Topluluğu (NEHS), Amerika’nın en saygın topluluklardandır. Akademik olarak buna hak kazanan öğrencileri, topluluklara başvuru yapmaya davet edilirler. 10 ve 11. sınıfta birinci dönem sonu itibariyle ağırlıklı not ortalaması en az %90 olup sınıflarında yüzde yirmilik dilim içinde yer alan ve daha önceki iki dönemde de Takdir Belgesi almış olan öğrencilerin, akademik başarının yanı sıra aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan Hizmet, Liderlik ve Karakter özelliklerine odaklanılmaktadır. Ulusal Onur topluluğuna yeni katılan öğrenciler için mayıs ayında kabul töreni düzenlenmektedir. NHS üyelerinin, üyeliklerinin devamlılığı için, kriterleri sağlamaya devam etmeleri ve sosyal yardım projelerine katılımlarının devamlılığı beklenmektedir Başvurular, temsili Öğretmenler Kurulu tarafından Onur Topluluklarının belirlenmiş kriterlerine göre değerlendirilmekte ve seçilen öğrencilere kabul edildikleri bildirilmektedir.

77

Tablo 20. Öğrencinin ulusal onur topluluğuna seçilme kriterleri Hizmet:

Okul topluluğuna belirgin katkı sağlamıştır.

Daha geniş bir topluluğa gönüllü katkılarda bulunmuştur.

Liderlik:

Sınıf içinde göze çarpan, belirgin liderlik özellikleri göstermiştir veya bir okul aktivitesini geliştirmiş, organize etmiştir.

İş birliği yapar ve sorumluluk sahibidir;

Yüksek düzeyde dürüstlük ve güvenilirlik gösterir;

Başkalarına karşı nazik, ilgili ve saygılıdır;

İyi bir vatandaştır.

Kaynak: www.uaa.k12.tr

Üsküdar Amerikan Lisesi Ulusal İngilizce Onur Topluluğuna seçilebilmek için, öğrencinin aşağıdaki özellikleri göstermesi gerekmektedir:

Akademik: Öğrenci bu kriteri karşılıyorsa:

İngilizce dersi yıl sonu not ortalaması son iki sene için %97 veya üstüdür;

Edebi analiz, medya çalışmaları, kompozisyon, sözel çalışmalar, yaratıcı yazı yazma, topluluğa hitap etme, münazara, gazetecilik, matematik ve fen derslerinde İngilizce kullanımı ve sahne sanatları gibi alanlarında özel yeteneği vardır.

İngilizce Kullanımı: Öğrenci, farklı durum ve şartlarda İngilizce konuşma ve anlama yeteneklerini göstermelidir.

Hizmet: Öğrenci, İngilizce yeteneklerini geliştirmek dâhil olmak üzere, sorumluluk faaliyetlerinde yer almış olmalıdır.

Karakter: Öğrenci saygı, sorumluluk, güvenilirlik, şefkat, dürüstlük sergilemeli ve iyi bir vatandaş olmalıdır.

Liderlik: Öğrenci herhangi bir kulüp başkanlığından öte, okulda ve toplumda liderlik göstermiş olmalıdır. Öğrencinin karakter özellikleri, becerikli, ileriye dönük, etkileyici, olumlu, güvenilir, sadık ve motive edilmiş olmayı kapsamalıdır.

Öğrenciler sosyal sorumluluk bağlamında tarımın sürdürülebilirliği, doğal yaşamın sürdürülebilirliği ile ilgili projeler hazırlamaktadırlar. Güncel sorunlar değiştikçe projelerin odak noktaları da değişebilmektedir. Cuma günleri, çevrimiçi olarak çıkan UAA Weekly (Haftalık ÜAL Dergisi) dergisinde o hafta yapılan tüm çalışmalar, geziler, ödüller, tüm UAL toplumunu bilgilendirmektedir.

Öğretmen ve çalışanları istihdam ederken de okul kültürüne uyum sağlayabilecek kişiler olmalarına dikkat edilmektedir. İstihdamın kültürün önemli bir parçası olduğu düşünerek, öğretmenlerin bu kültürün içinde yoğrularak, uyum sağlamalarını istiyoruz.

78

Okulun kendi verdiği burslar kadar öğrencilerin girmeye hak kazandıkları üniversitelerden de aldıkları burslar hem Türkiye’de hem de yurtdışında okulun itibarının simgeleridir. Yurt içindeki itibarlı üniversitelerden %100 ve %50 oranında aldıkları burslara ilaveten yurt dışındaki üniversitelerden de öğrenciler burs almaya hak kazanmışlardır

Stratejik çalışmalar da okul kültürünün devamını sağlamaktadır. Müfredat da dahil yapılan her proje veya çalışmanın okulun hedeflerinden hangisi ile bağdaştığı araştırılıp, neye hizmet ettiği tespit edilip, ona göre karar verilmektedir. Müfredat dışı yapılan tüm çalışmaların hedefleri, okul hedefleri ile bağlantılı olması gerekmektedir.

Mezunların okulda görev almaları okulun hedefleri arasındadır. Ancak İngilizce branşının dışında mezun öğretmen sayısı oldukça azdır. Ancak başka sektörlerde çalışan mezunlarında okula döndüklerini, branşlarının dışında da olsa okulda herhangi bir görevde çalışmak istediklerini belirtmektedirler. Okulun baş danışmanının asistanı işletme mezunu bir ÜAL mezunudur (1993). Mezunlar okullarını evleri olarak görmektedirler.

Geleneksel günlerin arasında Mayıs gününün özel bir yeri vardır. Yüzyılı aşkındır kutlanan Mayıs gününün geleneksel mayıs dansı hala devam etmektedir. Mayıs kızları ve erkekleri arasından Mayıs kral ve kraliçesi seçilmektedir. Bunun yanı sıra müzik, konser, eğlence, Mayıs gününe bir panayır havası vermekte ve bu gelenek yüzyılı aşkındır sürmektedir. Mayıs günü özünde bir ilk baharı karşılama törenidir. Öğrenciler üzerinden rengarenk kurdeleler sallanan Mayıs direğinin (May Pole) etrafında dans ederler. Sonra öğrenciler tarafından seçilen Mayıs kızları ve erkekleri törenle alana girerler ve özel hazırlanmış bölümde yerlerini alırlar. Aralarından genelde son sınıf tan kral ve kraliçe seçilir. Daha eski yıllarda sınıflar arası voleybol ve basketbol turnuvaları yapılır, hazırlık öğrencileri gösteriler yaparlardı. Tüm öğretmenler, yöneticiler ve öğrenciler rahat kıyafetlerle gelirler, şenlik havası içinde birlikte eğlenirlerdi. Bugün de biraz değişime uğrasa da bu panayır havası devam etmektedir.

Kaynak: ÜAL Mezunlar Arşivi

Şekil 5. Mayıs kız ve erkekleri May Pole etrafındaki dansa hazırlanıyorlar

79

Kaynak: ÜAL Mezunlar Derneği Arşivi

“Reunion” diğer çok sevilen bir kutlamadır. Her yıl haziran ayında Mezunlar Derneği, mezun oldukları döneme göre mezunları okula davet etmektedir.

Bahçede yemek yenmekte, toplantı salonunda program yapılmaktadır. Örneğin mezuniyet yılı 1945 olan mezunlar ile 1950, 1955, 1960, 1965, 1970, 1975-2020 olarak beşli yıllarda bu etkinlikler devam etmektedir. Reunion’un diğer bir özelliği de emekliye ayrılan tüm öğretmenlerin de her yıl davet edilmesidir.

Böylesi yaşları ilerlemiş olan mezunlar, hayatta olan eski öğretmenleri ile karşılaşabilmekte ve anılarını paylaşmaktadırlar. 25. ve 50. Mezuniyet yıllarını kutlayan mezunlara hediyeler verilmekte ve genelde bu sınıflar kendi aralarında geziler yapmaktadırlar. İlk erkek mezunlarını 1997’de veren Üsküdar Amerikan Lisesi, karma eğitime geçerken okul kültürünü korumuş ve yeni tohumlar da atarak kültürünü geliştirmiştir.

Kaynak: ÜAA Mezunlar Derneği Arşivi

Şekil 6. Reunion’da okul bahçesinde geleneksel olarak hazırlanan yemek ikramı.

Şekil 7. Reunion: Mezunlar toplantısı: Okul müdürü ve Mezunlar Derneği Başkanı

80

Kaynak: ÜAL Mezunlar Derneği Arşivi

Üsküdar Amerikan Lisesi’nin sosyal sorumluluk projelerinin sayısı 100 civarındadır. Her yıl yenileri eklenmektedir. Örnek olarak, işitme engellileri ile çalışmalar, köy okulları projeleri, otistik çocuklarla, yaşlılarla çalışmak verilebilir. Her öğrencinin sosyal sorumluluk projelerinde 60 saat çalışması zorunludur. Zaten el kitapçığında da bu belirtilmiştir. Web’de (shared drive) ortak alanda bunların açıklamasının tümü mevcuttur. Veliler de rahatça bu alana girerek çocuklarının yaptığı çalışmaları görüp, izleyebilmektedirler. Daha önceki yıllarda öğrenciler, dünyanın değişik yerlerinden gelen öğrencilerle birlikte Afrika, Gana da bir okul inşaatı projesine katılmışlardır. Başka bir örnekte Hindistan’la yapılan bir sosyal sorumluluk projesidir. Bir öğretmenimiz kanalı ile gerçekleştirilen bu projede Hindistan’dan gelen bir grup öğrenci okul tarafından misafir edilmiştir. Üsküdar Amerikan öğrencileri ile birlikte Tekirdağ’daki doğal tarım çiftliklerine gidip, orada kalarak tarımla uğraşmışlardır. Bir de Colorado Akademi projesi yapılmıştır. Bu bir değişim programı olarak 5 yıl devam etmiştir.

İki hafta boyunca Üsküdar Amerikan öğrencileri iki öğretmenleri ile birlikte A.B.D Colorado Akademisine gitmişlerdir. Hem öğretmenler hem de öğrenciler derslere girmişler ve Amerika’daki yaşam hakkında bilgi edinmişlerdir. Aynı zamanda Colorado Akademi’den İstanbul’a gelen öğrenci ve öğretmenler okul tarafından ağırlanarak, derslere girmişlerdir. Bu kültür alışverişi de öğrencilerin öğrenmesi ve yeni bakış açıları kazanması açısından çok yararlı bir deneyim olmuştur.

Üsküdar Amerikan Lisesi’nin belli parametreleri mevcuttur. Bunların başında misyon, vizyon ve ihtiyaçlar gelmektedir. Bunları gerçekleştirmek için planlanan ve gerçekleştirilen stratejiler mevcuttur. Okul, Counsel of International Schools (Uluslararası Okullar Birliği) tarafından akredite edildiği için, onlarda okulun gelişime açık yerlerini belirtmektedirler. Okulun zaten kendini değerlendirme Şekil 8. 65 Mezunlarının geleneksel Martin Hall merdivenlerindeki fotoğrafı

81

sistemi vardır. Anahtar Performans Göstergeleriyle, okulun yöneticileri de gelişime açık yerlerini görebilmektedirler. Okul ikisini beraber yürütmektedir çünkü zaten aynı sonuçları göstermektedirler. Veri toplamak çok önem kazanmakta ve bu çalışmalar okulun hesap verebilirliğini oluşturmaktadır.

Şeffaflık politikası güdülmektedir. QR kodu ile hangi projelerde ne kadar hedefe ulaşılmış olduğunu tüm paydaşlar görebilmektedirler. Hedefe tam varılamadığı durumlarda, o hedef üzerinde yeniden çalışılmaktadır.

Okul müdürü olarak okulda motivasyonun yüksek olduğu görüşündeyim. Okul hedefleri net ve kesindir. Velilerle konuşulurken da bu açıkça belirtilmektedir.

Bunun diğer okullardan farklı bir bakış açısı olduğu söylenebilir. Ne olursa olsun

“kaydolun” denmemektedir. Hedefler anlatıldıktan sonra eğer uyum sağlayabileceklerine inanıyorlarsa kaydolmaktadırlar. Öğrenciler ve veliler dikkatle dinlenmektedirler. Dinlemek, her dinleneni yapmak anlamına gelmemektedir. Velîlerin değil, okulun felsefesinin geçerli olacağı açıkça belirtilmektedir. Okul tanıtım günlerinde özellikle bu konu üzerinde yoğunlaşılmaktadır. Velileri memnun etmek açısından özel bir çalışmaya gerek olmamaktadır çünkü dünyanın her yerinde olan başarılı mezunlar, okulun felsefesinin doğru olduğunun bir kanıtı olarak görülmektedirler.

Öğrenciler ve veliler okulun öğrencileri çok zorladığını düşünmekte ancak mezun olduktan sonra öğrenciler geri dönüp, onlara çalışmayı, sorumluluğu, çevresel ve etik değerleri öğrettiğimiz için teşekkür etmektedirler.

Okulda üzerinde dikkatle çalışılmış bir kriz kitabı mevcuttur. Tüm paydaşların görevleri, sorumlulukları, toplanma yerleri, iletişim, tatbikatlar ve olabilecek kriz çeşitleri detaylı bir şekilde belirtilmiştir. Kriz kitabı her yıl güncelleştirilmektedir.

Kriz kitabında salgın hastalıklardan bahsedilse de çok detaylı olmadığı fark edilerek, hemen bir pandemi el kitabı hazırlanmıştır. Tüm el kitapçıkları web’de ortak alanda mevcuttur Önemli olan okulda çıkabilecek krizleri önlemek ve önlem almak olduğu düşünülerek, Üsküdar Amerikan Lisesi’nin güçlü bir rehberlik yapısı ve programı oluşturulmuştur. Her seviyede bir, toplamda beş rehber bulunmaktadır. Rehberler süpervizyon alarak kendilerini ve programı geliştirmektedirler. İş sağlığı ve Güvenliği, okulun ciddiyetle üzerinde durduğu diğer bir konudur. Bu konuda okul dışından bir şirketle çalışılmaktadır ve okulda iş sağlığı uzmanı görev yapmaktadır.

Okulda IB programının dışında, yurt dışından denetlenen AP (Advanced Placement, İleri Seviye Yerleştirme) programı vardır. Bu programda okutulan dersler öğrencinin girecekleri bölüm doğrultusunda yabancı üniversitelerde kabul edilirler. Okul olarak altı AP dersi verilmekte ve aynı zamanda okulun AP sınav merkezi olmasından dolayı, yurt dışından gelen sınavlarda burada uygulanmaktadır. Öğrencilere seçenek sunması bakımından çok olumlu karşılanmaktadır.

Okulun itibarı 146 yıldır hiç azalmadan devam etmektedir. Bunun nedeni topluma verdiği güven duygusu, kurucusunun yarattığı misyon ve vizyona bağlı kalmakla birlikte, zaman içinde gereken değişiklikleri yapması, yenilikleri uygulaması, öğrencilerinin değişik branşlarda kazandıkları başarılar, sosyal sorumluluk projelerinde sergilediği

82

ciddiyet ve özveridir. Akademik mükemmellik kavramı artık değişmiştir. Öğrenciyi mükemmel olmaya teşvik etmek yerine, öğrenciyi, becerileri ve yetenekleri doğrultusunda çaba göstermesi için teşvik etmenin daha yararlı olacağı düşünülmektedir.

Mükemmeliyet kavramının zorlayıcı olması ve tam olarak mükemmel olmanın ne olduğunu tespit etmenin kişiden kişiye değişebilmesi dikkate alınmaktadır. Her öğrencinin ayrı bir dünya olması, becerilerinin, yeteneklerinin farklı olacağı düşünülmüş ve öğrenciye verilen ödüllerin de ismi değiştirilmiştir. Okul kültürüne bu bakış açısının getirilmesinin, okulun itibarına da olumlu bir etki getireceği şüphesizdir. Böylece dış paydaşlar, çocuklarının kendi yetenekleri doğrultusunda eğitileceklerini, başarı kazanarak kendilerini iyi hissetmelerinin sağlanacağı bir ortamda olmasından memnuniyet duyacaklardır. Bu konu okulun tercih edilmesinde ve itibarının artmasında rol oynamaktadır. Sürdürülebilirliğ en önemli kanıtı mezunlardır. Mezunlar hangi yaşta olurlarla olsunlar ortak özellikler göstermektedirler. Mezunların başarıları, okudukları üniversiteler, iş dünyasındaki statüleri, dünyaca tanınır olmaları okulun itibarına katkıda bulunmaktadır. Okulun dış dünya ile bağlantılı olması, uygun akademik ve müfredat dışı programları kendi bünyesinde uygulaması ve öğrencilerini dünya vatandaşları olarak yetiştirmesi okulun itibarını yükseltmekte ve okul kültürünü beslemektedir. Öğrencilerin okul yıllarında hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projeleri, bu projelerin çeşitliliği, öğrencilere katkı sağladığı kadar okulun kültürünü de geliştirmekte ve okulun itibarını arttırmaktadır. Okul finansal olarak da güçlü bir kurumdur. Bağlı olduğu vakıf okula her konuda yardımcı olmaktadır. Dış paydaşlar Üsküdar Amerikan Lisesini itibarlı bir okul olduğu için, çocuklarının geleceğini bir nevi teminat altına almak ve onların ileride mutlu ve seçtikleri alanda başarılı olacağına inandıkları için seçmektedirler. İç paydaşlarda okuldaki profesyonel iklim, demokratik kültür ve profesyonel gelişmelerine önem verilmesinden dolayı mutludurlar ve böyle bir ortamda oldukları için kendilerini itibarlı hissetmektedirler. Ayrıca okul geçmişine ait her şeye, binalarına, kültürel eserlerine, eski resim ve kitaplara çok önem vermektedir. Bu okul kültürünün ve dolayısıyla itibarının devamı açısından çok önemlidir. Geçmişe bağlılık ve değişimi gelişim olarak görmek okula duyulan aidiyeti desteklemektedir. Geçmişi korumak ancak günün şartlarına uyum sağlamak okulun vazgeçilmesidir. Bu bakış açısı okulun kültürüne yansımakta ve okulun itibarına katkı sağlamaktadır.

83