• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 38’in devamı

Olunub hissemden kasr-ı yedine tenbih olunmak matlubumdır didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbure Gazele cevabında tarih-i kitabdan bir buçuk sene mukaddem mezbur Mehmed Ali menzil-i mezkûrda olan hissesini kendi hüsn-i rızasıyla bȃki yüz otuz guruĢa bȃt-ı bey„ idüb ve kabz-ı semen eyledi deyü def„le mukabele edildikde mezbur Mehmed Ali cevabında bȃt-ı bey„ini ikrȃr lȃkin kabz-ı semen eylediğini inkȃr idüb mezbure Gazelden def„ olub mezkȗrına beyyine taleb olundukda udȗl-i müsliminden Mustafa Ağa ibni Alive Ġkiz Ali bin Osman nam kimesneler li-ecli‟Ģ-Ģehȃde meclis-i Ģer„a hazıran olub eserü‟l-istiĢhȃ ve fi‟l-hakika tarih-i kitabdan bir buçuk sene mukaddem iĢbu mezbur Mehmed Ali menzil-i mahdud-ı mezkûrda olan hissesini kız karındaĢı mezbure Gazeleye bizim huzurımızda yüz otuz guruĢa hüsn-i rızasıyla batnen bey„ ve kabz-ı semen eyledi biz bu hususa bu vech üzre Ģȃhidleriz ve

Ģehȃdet dahi ideriz deyü her biri edȃ-i Ģehȃdet-i Ģer„iyye eyledikde ba„de ri„ȃyet Ģerȃ‟itȗ‟l-kabul ve Ģehȃdetleri makbul olmağın mucebince mezbur Mehmed Ali büyüce ma„ȃrızadan men„ birrle mȃ-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundı fi el-yevmü‟s-sani iĢrin min Zilka„de sene 1166.

ġühȗdü’l-Hȃl Koca Mehmed Ağa.

Hüküm no 39

Hüküm no: 39 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras

Belge özeti: Kastel mahallesinden olan Hacı Hayreddin-oğlu Monla Osman ibni el-Hac Mahmud‟un vefatından sonra mal varlığının kızları ve oğulları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Kastel mahallesi sükkȃnından iken bundan akdem fevt olan Hacı Hayreddin-oğlu Monla Osman ibni el-Hac Mahmudın verȃseti sulbiye kebire kızı Emine ile li-ebeveyn kız karındaĢı Mehmede münhasıra olduğı Ģer„a zȃhir ve müstehak olduktan sonra terekesi ma„rifet-i Ģer„le ve verese-i ma„rifetiyle tahrir ve beyne‟l-verese tevzi„ ve taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi 27 min Zilka„detü‟Ģ-Ģerife sene 1166.

Mushaf-ı Ģerif hediyesi guruĢ 15.

Nısf-ı hisse-i menzil der-i mahalle-i mezbure guruĢ 125. TeĢt 1, guruĢ 3.

Tencere 2, guruĢ 3. Acem ibriği 1, guruĢ 1. Sini 1, guruĢ 2.

Leğence 2, guruĢ 3. Sağir tas 3, guruĢ 1. Tabe rub„ 1.

..?..1, guruĢ 1. Sahan 7, guruĢ 23. Lengeri 2, guruĢ 1. Sağir satıl 1, guruĢ 1.

Güğüm 1, guruĢ 1, rub„ 1. Köhne ibrik 2, guruĢ 1. ġamdan 1, rebi„ 1.

Fa„fur fincan 17, guruĢ 4. Ġznik fincanı ve fincan guruĢ 3. KaĢık rub„ 1.

DöĢek 2, guruĢ 4. Yorgan 2, guruĢ 4. Yasdık 2, guruĢ 1. ..?..2, guruĢ 3.

Köhne halı 2, guruĢ 5. Kilim 1, guruĢ 3.

Def„a köhne halı 2, guruĢ 4. Köhne kürk 1, guruĢ 3. Ve yeni kürk 1, guruĢ 12. ÇığĢor 1, guurĢ 2.

Zeytuni benĢ çuka guruĢ 3. Keçe seccade guruĢ 2 Mai kaftan 1, guruĢ 2. Gömlek 2, guruĢ 12. Don 2, guruĢ 1. Entari 1, guruĢ 1.

Kavuk 1, sarık 2, guruĢ 3. Cam tas 2, rub„ 1.

Panjurdan güllebdan guruĢ 2. Akreb saat guruĢ 5.

Cem„a 237.

Mühimmü‟l-ihracȃt :

Teçhiz-i tekfin ma„ kabr ve taĢ guruĢ 5. Ġskat-ı salat kefaret-i yemin guruĢ 7.

Din-i müsbet es-Seyid el-Hac Mehmed Efendi guruĢ 20. Din-i müsbet Yahudi Tavut veled-i Ġbrahim guruĢ 552. Resm-i kıymet-i „ȃdi guruĢ 6.

Kȃtibe guruĢ 2. Çukadariye guruĢ 2. Masarıf-ı lȃzıme guruĢ 1.

Din-i müteferrika müsbet guruĢ 14. Muhzıran guruĢ 2.

Cem„a guruĢ 113.

Li‟t-taksim-i beyne‟l-verese Sahihȗ‟l-bȃki guruĢ 124.

Hasan binti el-mezbure kebire Emine guruĢ 62. Hisse-i ..?..el-mezbur Mehmed guruĢ 62.

Sayfa 19 Hüküm no 40

Hüküm no: 40 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras

Belge özeti: Kızılcamescid mahallesinden olan Kör Musa ibni ġaban‟nın vefatından sonra mal varlığının eĢi kızları ve oğulları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine- i Ayntabda Kızılcamescid mahallesinde sȃkin iken bundan akdem fevt olan Kör Musa ibni ġabanın verȃseti zevce-i mezkȗhȃ-i metrȗkesi Emine binti el-Hac Mustafa ile sulbiye kebire kızları Fatma ve Mine ve Ümmühaniye ve sağire kızı AiĢeye ve li-ebeveyn kız karındaĢı Mehmede münhasıra olduğı Ģer„ȃn zȃhir ve

müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburın terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve takdim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-yevmü‟s-sadin min Zilhiccetü‟Ģ-Ģerife sene sitte ve sittin ve miete ve elf.

EĢik meydanında Yenice bağı aded 300, guruĢ 10. Merkeb 1, guruĢ 12.

..?.. guruĢ 70.

Don kazganı 1, guruĢ 4. Sahan 4, leğen 1 guruĢ 12. Leğence guruĢ 12.

Tabe 1, guruĢ 2.

Yorgan 1, döĢek 1, yasdık 1, guruĢ 22. Sanduka 2, guruĢ 1.

Köylü ibriği 1, guruĢ 1. Müsta„mel kilim 5, guruĢ 4. Çuval 3, guruĢ 1.

Bulgur ..?..2, guruĢ 3. Siyah üzüm guruĢ 2. Arka esvȃbı guruĢ 1. Cem„a guruĢ 116. Mine‟l-ihracȃt:

Teçhiz-i tekfin ve kabr guruĢ 57. Ġskat-ı salat kefaret-i yemin guruĢ 5,

Mihr-i müeccel ..?..mezbur Emine ba„de‟t-tahlif guruĢ 100. Katibe guruĢ 17.

Çukadara guruĢ 12. Muhzırana guruĢ 7. Cem„a guruĢ 114.

Hisse-i binti el-mezbur Mine muhassa 40. Hisse-i binti el-mezbur Fatma muhassa 40. Hisse-i binti el-mezbur Ümmühanı muhassa 40. Hisse-i binti el-mezbur AiĢe muhassa 40. Hisse-i ahi el-mezbur Mehmed muhassa 50.

Hüküm no 41

Hüküm no: 41 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras

Belge özeti: Kızılcamescid mahallesinden olan Kör Musa ibni ġaban‟nın vefatından sonra mal varlığının eĢi kızları ve oğulları arasında paylaĢılması hususunda.

Husus-ı ȃti‟l-beyȃnın mahallinde ketb ve tahrir iltimas olunmağın savb-ı Ģer„iden Mevlana es-Seyid Hakkı Efendi ma„dunen ta„yin ve irsȃl olunub ol-dahi Medine-i Ayntabda Kızılcamescid mahallesinde sakin iken bundan akdem fevt olan Kör Musa bin ġabanın hayatında sakin olduğı menzile varub zeyl-i rakimde muharrerȗ‟l-esȃmı müslimin mahzarlarına akd-i meclis-i Ģer„i „ȃli olundukda müteveffȃ-yı mezburın verȃseti zevcesi Emine binti el-Hac Mustafa ile sulbiye kebire kızları Mine ve Fatma ve Ümmühaniye ve sağire kızı AiĢeye ve li-ebeveyn kız karındaĢı Mehmede münhasır olduğı Ģer„ȃn zahir ve müstehak olduktan sonra mezburan Mine ve Fatma ve Ümmühanı meclis-i ma„kud-ı mezkûrda zikr-i ȃti menzile vaz„ȗ‟l-yed olan rafi„a haze‟l-kitȃb mezbur Emine müvȃcehesinde muharrer bi‟l-verese üzerine da„vȃ ve takrir-i kelȃm idüb iĢbu akd-i meclis-i Ģer„i „ȃli olunan iĢbu kıbleten Hızıroğlu Ahmed kethüda ve Ģimalen Ebubekir Ağa menzili ve garben ve Ģarken tarȋk-ı has ile mahdud bir fevkani beyt ve bir matbah ve bir ahır ve havluyı muayyen müĢtemil menzil babamız müteveffȃ-yı mezburın ile‟l-vefȃt mülkü olub ba„de vefat marü‟z-zikr veresesine irsen isabet ve intikal ider iken validemiz mezbur Emine menzzil-i mahdud-ı mezkȗrın cümlesini zabt ider sȗ‟ȃl olunub hisse-i Ģer„iyyesinden kasr-ı yedine tenbih olunmak matlubumızdır didiklerinde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbur Emine cevabında menzil-i mahdud-ı mezkûrın tamamı zevcim mezbur Kör Musanın mülkü olub lakin tarih-i kitabdan yedi buçuk sene mukaddem hȃl-i hayatında menzil mahdud-ı mezkûrı bȃki altmıĢ guruĢa bȃki bey„ ve tesim ve temlik eyledi ben dahi iĢtirȃ ve kabul ve teslim ve temlik eyledikden sonra semeni olan meblağ-ı mezbur altmıĢ guruĢı benim zimmetinde olan yüz otuz guruĢ hakkımın altmıĢ guruĢına takas eyledikde ben dahi mukasame ve kabul eyledim ve canib-i Ģer„iden iĢbu hüccet-i Ģer„iyye benim yedime def„ ve i„tȃ olunmuĢ idi deyü def„ ve takrir-i meĢruhına mutabık bir kıt„a hüccet-i Ģer„iyye ibrȃz idilüb gıbbe‟l-istintak ve‟l-inkȃr mezbur Emineden def„i mezkȗrına mutabık beyyine taleb olundukda udȗl-i ahrȃr rudȗl-icȃl-udȗl-i müsludȗl-imudȗl-inden Yenhudȗl-ioğlu Osman budȗl-in Abdülkadudȗl-ir ve Ahmed budȗl-in Mustafa nam kimesneler li-ecli‟Ģ-Ģehȃde meclis-i ma„kud-ı mezkȗre hazıran olub

eserü‟l-istiĢha ve fi‟l-hakika tarih-i kitabdan yedi buçuk sene mukaddem müteveffȃ-yı mezbur Kör Musa bin ġaban nam kimesne hȃl-i hayatında menzil-i mahdud mezkûrı zevcesi iĢbu mezbure Emineye batnen altmıĢ guruĢa bey„ ve teslim ve temlik eyledi ol-dahi iĢtirȃ ve kabul ve teslim ve temlik eyledikden sonra semeni olan meblağ-ı mezbur

POZ 142