• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 66

Hüküm no: 66 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Hak talep etme

Belge özeti: Nakıbzade es-Seyid el-Hac Ġsmail Ağa ibni el-Hac Abdullah Ağa‟nın vefat eden Mehmed Ağa‟nın zimmetinde olan mal varlığından kendisinin de payının bulunduğuna binaen hakkını talep etmesi hususunda.

Medine-i Ayntabda ġehreküstü mahallesi ahalisinden Nakıbzade es-Seyid el-Hac Ġsmail Ağa ibni el-Hac Abdullah Ağa nam kimesne meclis-i Ģer„a hatır-lȃzımȗ‟t-tevkȋrde Medine-i mezburede Kürkciyan mahallesi ahalisinden Üzümcüzade dinmekle ma„ruf rafi„i haze‟l-kitab Ahmed Ağa ibni Mehmed Ağa mahzarında üzerine da„vȃ ve takrir-i kelȃm idüb iĢbu merkum Ahmed Ağanın babası müteveffa Mehmed Ağa zimmetinde cihet-i deyn-i Ģer„iden dört yüz guruĢ ba-temessük hakkım olmakla terekesinden taleb ideirm sȗ‟ȃl olunsun didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl merkum Ahmed Ağa cevabında babam müteveffȃ-yı merkum hayatında Dimos Ayntab mukata„ası emini olub fevtinden sonra taraf-ı devler-i „ȃliden defterdar-ı Ģıkk-ı evvel çukadarı Numan Ağa ba-ferman-ı ȃli ta„yin olunub ma„rifet-i Ģer„le babamın terekesi tahrir ve füruht olunub hasıl olan nükud taraf-ı miriye zabt olunub ben babam terekesinden kat„a bir nesneye vaz„iyyed eyledim didikde gıbbe‟l-istintak merkum es-Seyid el-Hac Ġsmail Ağa cevabında fi‟l-hakika müteveffȃ-yı merkumun tereke-i mevcudesi taraf-ı miriden füruht ve hasıl olan nükud-ı miriye zabt olunub oğlu iĢbu merkum Ahmed Ağa zimmetinde bir nesnesi kalmadı didikde el-vȃris lȃ-yekȗn hasman li-men ..?.. deynen ale‟l-meyt ..?.. kadıhanede musarrıh olmağla merkum Ahmed Ağaya büyüce ma„arızadan „ȃle-muce ikrara mezbur es-Seyid el-Hac Ġsmail Ağa men„-birrle ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu hurrire fi Ramazan sene 1166.

Hüküm no 67

Hüküm no: 67 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras PaylaĢımı

Belge özeti: Isbatrun karyesi ahalisinden olan Gökoğlan oğlu Mehmed ibni Mustafa‟nın vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Isbatrun nam karye sükkȃnından iken bundan akdem fevt olan Gökoğlan oğlu Mehmed ibni Mustafanın veraseti zevce-i menkȗha-i metrukesi ġerife Halime binti Seyyid Musa ile sulbi-kebir oğulları Ahmed ve Musaya ve sağir oğulları Seyyid Osman ve Mustafaya ve kebire kızı Emineye münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburın terekesi ma„rifet-i

Ģer„le ve vereseler talebiyle tahrir ve takdim ve beyne‟l-verese tevzi„ ve taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi 11 Muharremȗ‟l-haram sene 1167.

Menzil-i der karye-i mezbur guruĢ 25. Ayntabda menzil guruĢ 15.

Sirkelikde bağ tiyek 1500, guruĢ 120. Def„a cedid bağ tiyek 400, guruĢ 20.

Harabe bağ der-karye-i Semadin tiyek 900, guruĢ 15. ..ceviz.. 6, guruĢ 10.

Buğday keyl 10, guruĢ 20.

Füruht olunan üzüm …24, guruĢ 24. Siyah ve kırmızı üzüm ..95, guruĢ 6. Simadinde bağ tiyek 500, guruĢ 25. Öküz 1, guruĢ 10. Merkeb 1, guruĢ 5. Keçi 2, guruĢ 4. Ġbrik 1, guruĢ 1. Leğence 2, guruĢ 3. Tabe rebi„ 1. Tencere 1, guruĢ 2. Kolalı tas 1, guruĢ 2. Don kazganı 1, guruĢ 4. TeĢt 1, guruĢ 4.

Sahan 3, tülbent 1, guruĢ 12. Don, tas 1, guruĢ 2.

Kilim 3, guruĢ 3. Çuval 2, guruĢ 1. Yorgan 3, guruĢ 5.

DöĢek 3, guruĢ 3.

Tender yorganı 1, guruĢ 1. Yasdık 1, guruĢ 2.

Saban demir guruĢ 12. …demiri guruĢ 2. Kazma rebi„ 1. Hun hıĢve guruĢ 2. Saman guruĢ 4.

Hırdavat menzili guruĢ 22. Cem„an yekün 241.

Minhahȗ‟l-ihracat:

Techiz-i tekfin iskat guruĢ 4.

Deyn-i müsbet mihr-i müehher zevce-i el-mezbur Halime, guruĢ 30. Resm-i kıymet guruĢ 10.

Katibe guruĢ 4. Çukadariye guruĢ 4. Muhzıra guruĢ 1. Cema„an guruĢ 53.

Sahihu‟l-baki beyne‟l-verese guruĢ 288. Hisse-i zevce-i mezbure guruĢ 36 Hisse-i ibni Ahmed guruĢ 56. Hisse-i ibni Musa guruĢ 56

Hisse-i ibni Seyyid Osman guruĢ 56. Hisse-i ibni Seyyid Mustafa guruĢ 56. Hisse-i binti kebire Emine guruĢ 28.

Sağiran-ı mezburan Seyyid Osman ve Seyyid Mustafaya valideleri mezbur Halime kıbel-i Ģer„iden vasi nasb olunduktan sonra merkume talebiyle sağiran zevcenin her

birine yevmi dörder akçe nafaka takdir kayd-ı Ģod fi 14 Muharremü‟l-haram sene 1167.

Bademoğlu Seyyid Mehmed ibni Mehmed Isbatırundan, Sıdıka karye-i mezburdan, Ahmed ibni Mustafa, es-Seyid Mehmed ibni el-Hac Mehmed.

Sayfa 37 Hüküm no 68

Hüküm no: 68 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Kürkciyan mahallesi ahalisinden olan Arif ibni Yusufun vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Kürkciyan mahallesi sükkanından iken bundan akdem düyunu terekesinden ariz olduğı halde fevt olan Arif ibni Yusufun veraseti zevce-i menkȗha-i metrukesi Elife binti Ebubekir ve Mümine binti el-Hac Mustafa ile li-ebeveyn ibni Ömer Ahmed ibni Mehmede münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra tereke ma„rifet-i Ģer„le verese talebiyle tahrir ve takdim ve beyne‟l-guremai tevzi„ ve taksim-i defteridir ki ber-vech-i zikr olunur fi 14 Muharremü‟l-Haram sene 1167.

Der zimmet-i Telmeyanlı Ömerde guruĢ 70. Don kazganı guruĢ 3.

TeĢt 1, guruĢ 4. Tencere 1, guruĢ 2. Leğence 1, guruĢ 1. Ġbrik 1, guruĢ 12. Tas 1, rub„ 3. Don tası guruĢ 2. Sahan 5, guruĢ 2. Lengeri 1, rub„ 3. Çuval 6, guruĢ 4. Zahire beyt guruĢ 6. Yorgan 3, guruĢ 6.

DöĢek 3, guruĢ 5. Yasdık 2, guruĢ 1. Boz kilim 1, guruĢ 1. Hadid kilim 1, guruĢ 4. ġıkk-ı kilim 1, guruĢ 1. Keçe 1, guruĢ 1. Sanduka 1, guruĢ 2. Arka esvabı guruĢ 15. Hırdavat menzili guruĢ 2. Cem„an guruĢ 130. Minhahȗ‟l-ihracat :

Techiz-i tekfin iskat guruĢ 10. Katibe guruĢ 2.

Hırdavat guruĢ 2. Muhzırana guruĢ 1. Cem„an guruĢ 15.

Sahihu‟l-baki li‟t-taksim-i beyne‟l-verese guruĢ 115.

Mihr-i müeccel müsbet zevcü‟l-mezbur Mümine guruĢ 100, minhe‟l-guremai guruĢ 76.

Deyn-i mihr-i müeccel zevcetü‟l-mezbur Elife guruĢ 50 minhe‟l-guremai guruĢ 38 .. Verese mezburdan bir nesne kalmadığı bu mahale Ģerh verildi.

Hüküm no 69

Hüküm no: 69 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Hak talep etme

Belge özeti: Ammu mahallesi ahalisinden Mehmed BeĢe ibni el-Hac Mehmed‟in adı geçen Hatice‟den kendine ait malını talep etmesi hsusunda.

Medine-i Ayntabda Ammu mahallesi ahalisinden bȃ‟is-i haze‟l-kitab Mehmed BeĢe ibni el-Hac Mehmed nam kimesne meclis-i Ģer„i hatır-lazımu‟t-tevkȋrde Medine-i mezburda Kanalıcı mahallesi sakinlerinden Hatice binti Abdullah nam Hatun

mahzarında üzerine da„vȃ ve takrir-i kelȃm idüb tarih-i kitabdan on beĢ ay mukaddem iĢbu mezburanın zevcesi gaib …?.. Haliloğlu Kel Ali nam kimesneye kendi malından yüz guruĢ yüz batman kahveye teslim-i Ģer„i eylediğimde iĢbu mezbure Hatice müslim fihi-mezkȗrun edȃsına tarafeynden bi‟l-emr ve‟l-kabul kefil-i bkefil-i‟l-mȃl olmağla kefȃlet-kefil-i mezkȗrına bkefil-inaen müslkefil-im fkefil-ihkefil-i-mezkȗrı kefil-iĢbu mezbure Haticeden taleb iderim sȗ‟ȃl olub edaya tenbih olunmak matlubumdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbure Hatice cevabında fi‟l-hakika tarih-i mezburda zevç-i merkum Kel Ali zimmetinde olan müslim fihi mezkûr yüz batman kahvenin edȃsına kefil-i bi‟l-mȃl olduğu bi‟t-tav„ȗ‟s-saf ikrar ve i„tiraf itmekle „ali muceb ikrar-ı müslim fihi-mezkȗrı kefȃletine binaen müdde-i mezbur Mehmed BeĢeye edȃ ve teslime mezbure Haticeye ba„de‟t-tenbih ma-hüve‟l-vakȋ„ bi‟t-taleb ketb olundu fi 23 ġevvali‟l-muazzam sene 1166.

ġühȗdü’l-Hȃl

Koca Mehmed Ağa, …?.. es-Seyid Ali Dede ve gayrihüm. POZ 133

Sayfa 38 Hüküm no 70

Hüküm no: 70 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Mal paylaĢımı

Belge özeti: Körkün karyesi ahalisinden Yusuf ve Mustafa ibni Hakkı ve Hasan bin Ġsmail‟in kendi aralarında mal varlıklarını paylaĢmaları hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Körkün karyesi ahalisinden Yusuf ve Mustafa ibni Hakkı ve Hasan bin Ġsmail nam kimesneler ..?.. olub bundan akdem ziraat ve hırasda bir müddetden beri selasen ….olub hȃlȃ ma„rifet-i Ģer„le iktiza kabil-i edȃ itmeleriyle yedlerinde mevcud olan akar ve el-menkulȃt-ı merkumların rızalarıyle beynlerinde selasen taksim olunub merkumların aksȃm eyledikleri akar ve menkulȃt defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-yevmü‟l-salis iĢrin Muharremȗ‟l-haram sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

Altı re‟s öküz guruĢ 60. Keçi re‟s 2, guruĢ 4. Merkeb re‟s 3, guruĢ 15. BeĢ kıt„a tarla guruĢ 20.

Depeardı nam mahalde tiyek 600, guruĢ 30. Harabe bağ tiyek 130, guruĢ 5.

Kızılada nam mahalde bağ kıt„a 2, tiyek 1000, guruĢ 16. Köy yolunda bağ guruĢ 10.

Yine bir kıt„a bağ tiyek 300, guruĢ 15. Cercer guruĢ 10.

Husve kantar 5, guruĢ 65. Susam keyl 2, guruĢ 32. Üzüm guruĢ 7.

KiĢne guruĢ 22. Alȃt-ı çift guruĢ 4. Tüfenk guruĢ 4. …guruĢ 4.

Cem„an yekün guruĢ 287.

Mustafanın zimmetine geçen eĢya ikrarıyle : Çuval 2, guruĢ 2.

TeĢt 2, guruĢ 1. Tencere , guruĢ 1. Sahan 1, tas 1, guruĢ 2. Kilim 2, guruĢ 1. Sanduka guruĢ 2.

Yorgan 1, döĢek 1, yasdık 1, guruĢ 2. Köhne Ģerit, guruĢ 1.

Bulgur guruĢ 2.

Buğday keyl 62, guruĢ 13. …guruĢ 1.

Cem„an yekün guruĢ 24. Mezbur Yusuf geçen ikrarı ile : Menzil kıymeti guruĢ 30.

Saman kıymeti guruĢ 10. HaĢ 3, guruĢ 1. Tencere guruĢ 2. Ġbrik guruĢ 2. Kilim 1, guruĢ 2. Aba guruĢ 2. ġerit guruĢ 22.

Döğme leğeni guruĢ 1. Tas pare 10.

Sahan pare 10.

Buğday keyl, guruĢ 10. Arpaa keyl 68, guruĢ 6. Cem„an yekün guruĢ 63. Minhahȗ‟l-ihracat guruĢ 438.

Taksim olundukda yevmiye guruĢ 52. Merkumların ma„rifetleriyle olan guruĢ 32. Masarıf mȃideleri taksim iden katibe guruĢ 32. Çukadara guruĢ 5.

Muhzıra guruĢ 12.

Cem„an yekün guruĢ 472. Sahihu‟l-baki guruĢ 3902.

Hisse-i mezbur Yusuf guruĢ 130 semen 2. Hisse-i mezbur Mustafa guruĢ 130 semen 2. Hisse-i mezbur Hasan 130 semen 2.

Sayfa 39 Hüküm no 71

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Elmalı karyesinde sakin Arab Seyyid Ali ibni Seyyid Mehmed‟in vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Elmalı karyesinde sakin iken bundan akdem ber-vech-i ȃti fevt olan Arab Seyyid Ali ibni Seyyid Mehmedin veraseti zevce-i menkuha-i metrȗkesi Güllü binti Mehmed ile sulbi sağir oğlu Seyyid Mehmede ve sulbiye sağire kızı Fatmaya münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburun ibni Ümmü olub sağiran-ı mezburan kıbel-i Ģer„iden vasi nasb ve ta„yin olunan Arab Seyyid Mehmed ibni Hızır nam kimesne vesayete ve mezbure Güllü dahi asaleten meclis-i Ģer„i Ģerif lȃzımȗ‟l-teĢrifde ashab-ı haze‟l-kitab salifü‟l-zikr Elmalı karyesi ahalisinden Himmet bin Yusuf ve Mehmed bin Mustafa ve diğer Mehmed bin Himmet ile karye-i mezbure kurbunda vȃkȋ„ Rağbe nam karye sükkȃnından Karakoyunlu cemaatinden Musa bin Mehmed ve oğlu Hasan ve UlaĢlı cemaatinden Veli bin Monla Ahmed ve Biredinli Ali bin Mehmed ve Ġlikli Ahmed bin Hasan mahzarlarında her biri asaleten ve vesayeten üzerlerine da„vȃ ve takrir-i kelȃm idüb müteveffȃ-yı mezbur Arab Ali tarih-i kitabdan iki gün mukaddem kurbeteyn-i mezkûr …beynlerinde baĢında değnek cerhiyle mecruh olduğu halde bulunub katli na-ma„lum olmağla kasame ve diyetini taleb ideriz sȗ‟ȃl olunsun didiklerinde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezburdan Himmet ve Mehmed ve diğer Mehmed ve Musa ve oğlu Hasan ve Veli ve Ali cevablarında fi‟l-hakika müteveffȃ-yı mezbur baĢında değnek cerhiyle mecruhan tarȋk-ı „ȃmmda bulunub canib-i Ģer„iden dahi keff olunmuĢ idi deyü def„le mukabele ve bir kıt„a fetevȃ-yı Ģerife ibraz idüb mazmun-ı münifinde tarȋk-ı „ȃmmda bulunan maktulün ölüsü kurbunda olan karyenin ahalisinden diye taleb itmekle kȃdir olur mu cevab ba-cevabında Allah ȗ alem olmaz deyü buyurulub dȃne fi-gayr-ı memluk …?... „le-beytü‟l-mȃl ddeyü mültekıdan nakl ider edȃ olunmağın maktul mezbur mukaddema canib-i Ģer„iden keĢf olundukda tarȋk-ı „ȃmmda bulunduğu suret-i keĢifesinde masarıh olmağla ber-muceb fetevȃyı Ģerife mezbur Güllü ve vasi merkum Arab Mehmed kurbeteyn-i mezkȗreteyn ahalisine büyüce ma„ȃrızadan men„-birrle mȃ-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundı fi 23 Muharremü‟l-Haram sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

Faziletli Güllüzade es-Seyid Mustafa Efendi, Karaçalı oğlu Hacı Mehmed , es-Seyid Ġbrahim Çelebi taba„Ģı, es-Seyid el-Hac Ahmed Ağa menzilci, Değirmencioğlu Mehmed, Kulakzade es-Seyid Ali Ağa, Koca Mehmed Ağa muhzıran.

Hüküm no 72

Hüküm no: 72 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Vergi

Belge özeti: Hıyam karyesi sakinlerinin karyelerinden tahsil edilen para miktarının muhasebelerini yapmaları için dava etmeleri hususunda.

Hȃlȃ MaraĢ beğlerbeği ve devletlü Mehmed PaĢa hazretleri tarȃf-ı ȃlilerinden bȃ-buyuruldu ..?.. Çukadar Mehmed Ağa ve divanhane bölükbaĢılarından Veli Ağa mübaĢeretiyle Medine-i Ayntaba tabi„ Hıyam nam karye ahalisinden Balıkcı Mehmed ve Derbeder-oğlu Kara Ali ve Kozalak Hasan ve Ġsa-oğlu Ahmed ve Kara Mehmed oğlu Abdi ve Kara Hasan oğlu Ġsmail ve Penca-oğlu Alide ve Kösece ve …oğlu Ali ve Kör Ömer-oğlu Mehmed ve Kasab-oğlu Ahmed ve Pencaoğlu Merik ve Arslan oğlu Arif Mehmed ve AkbaĢ oğlu Mustafa ve Karabali-oğlu Mustafa ve Hanecioğlu Mustafa ve KaraAhmed-oğulları Mehmed ve Ömer nam kimesneler karye-i mezbure kethüdası rafi„i haze‟l-kitab Seyyid Osman ibni es-Seyyid Ġsmail nam kimesneyi meclis-i Ģer„a ihzar ve mahzarında her biri üzerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb merkum es-Seyid Osman karyemizin altı seneden beri kethüdası olub bir def„a bin guruĢ ve bir def„a üç yüz elli guruĢ ve bir def„a dahi iki yüz elli guruĢ ve bir def„a dahi yüz guruĢ ve bir def„a dahi yediyüz guruĢ karyemizde salyane vȃkȋ„ olmağla ma„rifet-i Ģer„i ve mübaĢir ma„rifetiyle muhasebe olunmak matlubumuzdur didiklerinde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbur Seyyid Osmana cevabında bȃ-ferman kazȃ-i Ayntabdan matlub olan imdȃd-ı hazırede ve seferiye ve mȃl-i avarız ve sȃ‟ir tekȃlif-i meclis-i Ģer„ide cümle a„yȃn ve eĢraf ma„rifetleriyle salyane ve tevzi„ olundukda karyemizin dokuz hanesine isabet iden salyane bir def„a iki yüz elli guruĢ ve bir def„a altı yüz guruĢ karyemizde salyane ve taraf-ı Ģer„iden Bali Efendi ma„rifetiyle ve bir def„a Battal Ağa ..?.. ma„rifetiyle altı yüz guruĢ salyane

POZ 132