• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 32

Hüküm no: 32 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras

Belge özeti: Rumevlek karyesinden olan ġah Melikli Kara Ömer ibni Ebulderda‟nın vefatından sonra mal varlığının eĢi oğulları ve kızları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Rumevlek nam karyede sȃkin iken bundan akdem deyü men terekesinden ezid olduğı halde kamȃt olan ġah Melikli Kara Ömer ibn-i Ebulderdada verȃseti zevce-i menkȗha-i metrȗkesi Emine binti Mehmed ile sulbi kebir oğulları Seyyid Osman ve Seyyid Ebulderdaya ve sulbi sağir oğlu Abdurrahmana münhazır olduğı Ģer„ȃn zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburın terekesi ashȃb-ı uzmȃ alileri ile ve sağir ve ..?.. validesi ve kıbel-i Ģer„iden bȃ-hüccet-i Ģer„iyye mütesaviye vasi-i mezbur Emine ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve takdim ve beyne‟l-takdim ve tevzi„ ve taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-yevmü‟l-sȃni iĢrin min Zilka„de sene 1166.

Hüküm no 33

Hüküm no: 33 Tarihi: t.y

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Kira masrafı

Belge özeti: Rumevlek ve ġahmelik karyelerinde buğday ve arpa hasadından sonra vefat eden sahibinden kalan kira masrafları hususunda

Rumevlek ve ġah Melik karyelerine zira„ eylediği buğday ve arpanın hasadından mukaddem fevt olmağla Erhaviye ve Sofya ve Ayntaba füruht içün geldikde kirȃ masarıfları ba„de‟l-ihrȃc bȃki guruĢ 15.

ġah Melik karyesinde kal„a yeri nam mahalde Yenice bağı aded 800 guruĢ 8. Karye-i mezburede nısf hisse bağ-ı Yenice aded 800 guruĢ 30

..?..oğlu bağından hasıl ve kuru üzüm guruĢ 25. Hane 1, guruĢ 15.

Hacı Ġbrahim-oğlu bağından hasıl siyah üzüm hissesi guruĢ 7. Menzil ve karye-i Rumevlek guruĢ 15.

Koca öküz 2, guruĢ 10. Ġnek 1, ve düğe 1, guruĢ 10. Merkeb sopasıyla guruĢ 10. Köhne çebiĢ 1, guruĢ 10. ġah Melikde saman guruĢ 6. Rum evlekde saman guruĢ 6. Çift ve yeri zenbil guruĢ 2 Zenbil 1, guruĢ 1.

Leğen 1, guruĢ 2. Sahan 1, guruĢ 2.

Sahan 2, lengeri 1, tȃbe 1, guruĢ 1, rub„ 3. Saplı kȃse 1, guruĢ 2.

Sağım tası 1, guruĢ 2. Çuval 4, guruĢ 1. Tavuk 10, guruĢ 1.

Yorgan 2, döĢek 2, yasdık 2, kilim 2, guruĢ 4. Sanduka 1 rub„ 1.

Cem„a 182 guruĢ. Minhȃ‟il-ihrȃcȃt:

Teçhiz-i tekfin ve kabr ve iskat guruĢ 8.

ġah Melikde bȃ-fermȃn-ı ȃli matlub olan tekȃlifden hissesine isabet iden guruĢ 5. Derun defterde mestur hane ve merkebi ..?..hayatında yiğirmi guruĢ deyni hesabı mesafe ..?..bey„ ve deynine takas eylediği bȃ‟is olduktan sonra zikr olunan merkebi defȃsıyle ashȃb-ı uzmaya virüb onlar dahi yalnız haneye razı olmalarıyla defterden ihraç olunan:

Hane bahȃsı guruĢ 15.

Karra-i mezkȗrelere giden kȃtib guruĢ 4. Çukadara guruĢ 4. Muhzıruna guruĢ 1. MuhzırbaĢına guruĢ 1. Hadȃmeye guruĢ 2. Cem„a guruĢ 40. Sıhhȗ‟l-bȃkȋ li‟t-taksim-i beyne‟l-guremȃi:

Din-i müsbet Davud Ağazade Yusuf Ağa ba„de‟l-muhalif guruĢ 100, ani‟l-guremȃi guruĢ 572.

Din-i müsbet Anvayoğlu es-Seyid Hacı Ahmed ba„de‟l-muhalif guruĢ 60, ani‟l-guremȃi guruĢ 342.

Din-i müsbet oğlu es-Seyid Mustafa ba„de‟l-muhalif guruĢ 7, ani‟l-guremȃi guruĢ 4. Din-i müsbet Bayrakdar Ali Beğ guruĢ 15, ani‟l-guremȃi guruĢ 8,

Din-i müsbet Halvacı Seyyid Ahmed guruĢ 14, ani‟l-guremȃi 81. Din-i müsbet necd el-Hac Abdullah guruĢ 7, ani‟l-guremȃi guruĢ 4.

Din-i müsbet Molla-oğlu el-Hac Süleyman veresesi guruĢ 19, ani‟l-guremȃi guruĢ 10, semeni 11.

Din-i müsbet ikinci el-Hac Musa guruĢ 10, ani‟l-guremȃi guruĢ 5, rebi„ 4. Din-i müsbet Azab Veli guruĢ 3, ani‟l-guremȃi guruĢ 12.

Sayfa 15 Hüküm no 34

Hüküm no: 34 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Vasi tayin edilmesi

Belge özeti: Rumevlek karyesinden olan ġah Melik Kara Ömer ibni Ebulderdanın vefatından sonra çocukları için vasi tayin edilmesi hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Rumevlek nam karyede sȃkin iken bundan akdem düyȗn terekesinden ariz olduğı halde fevt olan ġah Melik Kara Ömer ibn-i Ebulderdanın düyȗn keĢidesini zȃhir olub müteveffȃ-yı mezburun evlȃdından Abdurrahman dahi sağir olmağla sübut ve ..?..taife-i uzma içün bir vasi nasbı lȃzım ve mühim olmağla sağir-i merkumın validesi iĢbu rafi„ȃtü‟l-kitȃb Emine binti Mehmed nam Hatun vesayet-i merkume uhdesinden gelmeğe kadir olduğı zeyl-i rakimde muharrerü‟l-esȃmi müslimin ihbarlarıyla lede‟l-Ģer„ȗ‟l-enver zȃhir ve müstehak olmağın hakim mevki„i sadr-ı kȃtib ..?.. ve Hasan Beğ hazretleri mezbureyi Emineyi husus-ı mezbure vasi nasb ve ta„yin idüb mezbure Emine dahi vesȃyet-i mezkȗreyi kabul ve merasimini edȃya müteallik ve mültezim olmağın mȃ-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundı min yevmü‟l-sani ve‟l-iĢrin min Zilka„de sene 1166.

ġühȗdü’l-Hȃl

Davud Ağa bin Yusuf Ağa, Seyid Bin Hacı Ahmed Halvacı, Sami-oğlu Hacı Musa, Ġkinci Hacı Musa.

Hüküm no 35

Hüküm no: 35 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Vasi tayin edilmesi

Belge özeti: Nurvane karyesi ahalisinden olan el-Hac Yusuf ibni Muhsin‟in vefatından sonra çocuklarına vasi tayin edilmesi hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Nurvane nam karye ahalisinden iken bundan akdem fevt olan el-Hac Yusuf ibn-i Muhsinin verȃseti sulbi kebir oğlu Mehmed ve sağir oğlu Aliye münhazıra olduğı Ģer„an zȃhir ve nemȃyan olduktan sonra mezbur Mehmed kendi nefsinden asȃleten ve sağir-i mezburun savb-ı Ģer„iden mansub vasi olmağla vesȃyete meclis-i Ģer„a hatır-lȃzımȗ‟t-tevkȋrde Medine-i mezburede ġehreküstü mahallesi ahȃlisinden bȃ‟isü‟l-haze‟l-kitȃb el-Hac Ahmed ibni el-Hac Hüseyin nam kimesne mahzarında asaleten ve vesȃyeten ikrȃr-ı tamm ve takrir-i kelȃm idüb mahalle-i mezburede vȃkȋ„ Ģarkan Zenci Osman ve garben Hamanazlı el-Hac Abdullah ve Ģimȃlen Hüseyin Abbas menzilleri ve kıbleten tarȋk-ı „ȃmm ile mahdud menzilin derununda canib-i Ģimȃlde mahalleye nazır iki fevkani beyt ve Ģarkan nazır bir tahtani beyt babam müteveffȃ-yı mezburdan müstakil mülk-i mevrusımız olub lȃkin garbinin mülki derununda olmağla icȃr ve isticȃr ile nef„i

muhkem olmağla bey„ olunub semeniyle ahir mülk alınmak nesneye nef„ olunduğı zȃhir olmağın beyne‟n-nas müzayede ve rağbȃt-ı inkıta„ından sonra iĢbu mezbur el-Hac Ahmed üzerinde kırk guruĢda kararzade olub ziyȃde ile taleb ahiri olmayub ve‟l-yevmü‟s-semen misli olmağla tarafeynden icȃb ve kabulü hȃvi ve Ģürȗt-ı müfsededen „ȃri beyȗn-ı mezkȗreyi kırk guruĢa iĢbu mezbur el-Hac Ahmede bȃt-ı bey„ ve teslim ve temlik eyledim ol-dahi iĢtirȃ ve kabul ve teslim ve emlik eyledikden sonra semeni olan meblağ-ı mezkûr kırk guruĢı iĢbu mezbur el-Hac Ahmed yedinden tamamen ahz ve kabz eyledim ve meblağ-ı mezkûr kırk guruĢ ile Canis nam mahalede vȃkȋ„ ma„lȗmetü‟l-hudud ve iki yüz tiğek bağ ve KarabaĢ nam mevzi„de Çakıllı Tarla dinmekle ma„ruf tarlayı benimle sağir-i mezburın müĢterek olmak üzre mezburdan iĢtirȃ eyledim ba„de‟l-yevm zikr olunan beyȗnlar mezbur el-Hac Ahmedin mülk-i müĢterȃsıdır bizim alaka ve müdahalemiz kalmadı hasbe-mȃ-yeĢȃ ve yehtar mutasarrıf olsun didikde gıbbe‟t-tasdikȗ‟Ģ-Ģer„i mȃ-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundı fi 20 Zilka„de sene 1166.

ġühȗdü’l-Hȃl

Faziletlü Güllüzade es-Seyid Mustafa Efendi müfti-i sabık, Hac Ġbrahim bin el-Hac Hamid, es-Seyid Osman Rumevlekli, Mustafa bin Musa, EĢkioğlu Ebubekir, Hacı ġaban oğlu Mehmed, Hacı Yusuf ibn-i Mehmed Nurvaneden.

POZ 144