• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 103

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Bostancı mahallesinde sakin Terzici Monla Mustafa ibni el-Hac Ahmedin vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Bostancı mahallesinde sakin iken bundan akdem fevt olan Terzici Monla Mustafa ibni el-Hac Ahmedin veraseti zevce-i menkȗha-i metrukeleri Rukiye binti Mehmed ve Asiye binti Abdullah ve Emine binti diğer Mehmed ile sulbi sağir oğlu Ahmede ve kebire kızı mülkü münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı merkumun hȃlȃ mevcud olan terekesi ma„rifet-i Ģer„le ve verese-i mezburdan talebleriyle tahrir ve beyne‟lgurema tevzi„ ve taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-yevmi‟l-hams iĢrin min Rebi„ȗ‟l-evvel sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

Nısf hisse-i menzil der-mahalle-i mezbur guruĢ 50. Arpa keyl 3, guruĢ 3.

Bulgur keyl 3, guruĢ 73. Tencere 2, guruĢ 3. Ġbrik 1, guruĢ 1. Sahan 1, guruĢ 3.

DöĢek 1, yasdık 1, guruĢ 13. Köhne zil 1, guruĢ 3.

Düğe 1, guruĢ 3. Tahna kabı 1, guruĢ 3. Sarık 2, guruĢ 1.

Sur mail kapama 1, guruĢ 13. MeĢki kapama 1, guruĢ 2. Beyaz zıbın 1, guruĢ 3. Sarre 1, guruĢ 3. …guruĢ 3. Tabe 1, guruĢ 3. ġamdan 2, guruĢ 3.

Tas 1, guruĢ 3. Ġbrik 1, guruĢ 3.

Cem„an yekün guruĢ 80. Minhahȗ‟l-ihracat:

Techiz-i tekfin ve kabr guruĢ 4.

Mukaddema virilen resm-i kıymet guruĢ 6. Katibe guruĢ 13.

Çukadara guruĢ 20. Muhzıranaa guruĢ 3. Cem„an yekün guruĢ 14.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-guremai guruĢ 66. Deyn-i müsbetü‟l-zevce-i mezbure Rukiye guruĢ 120.

Mihr-i müeccel müsbetü‟l-zevce-i mezbure Rukiye guruĢ 5. Ani‟l-guremai guruĢ 2, mahiyye 42,5.

Mihr-i müeccel müsbetü‟l-zevce-i mezbure Asiye guruĢ 10, el-guremai guruĢ 4, mahiye 95.

Mihr-i müeccel müsbetü‟l-zevce-i mezbure Emine guruĢ 5. Ani‟l-guremai guruĢ 2, mahiyye 32,5.

Müteveffȃ-yı mezburun hȃlȃ husul-i mümteni„ zimem-i nasda alacağı olub fimȃ-ba„d tahsil olundukda mihr ve düyun müsbetelerini tamamen istifa eylediklerinden sonra bȃkȋ ȃli ma-farz Allah Teaala cümle verese beynlerinde taksim olunmak üzre esamileridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur.

Der-zimmet Ġplikli Köse oğlu Ġsa guruĢ 38.

Der-zimmet Karaca Ġplikli guruĢ 40, mezburda buğday guruĢ 2. Der-zimmet iplikli Halil guruĢ 8.

Der-zimmet Ahmed kethüdaya guruĢ 6,5.

Mezbur Ahmed kethüda indinde keçi 3, oğlak 2, guruĢ 8. Der-zimmet Kel Osman guruĢ 9.

Der-zimmet Ġplikli mahalle guruĢ 10. Der-zimmet Acem Ali guruĢ 5. Der-zimmet Sarı Hüseyin guruĢ 5. Der-zimmet Kel Mustafa guruĢ 20. Der-zimmet Ayntablı-oğlu guruĢ 3. Der-zimmet Süleyman guruĢ 10.

Der-zimmet Der-zimmet Cerden Ali guruĢ 3. Der-zimmet Monla Ali guruĢ 6.

Cem„an yekün guruĢ 173,5.

Hüküm no 104

Hüküm no: 104 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Bostancı mahallesinde sakin Terazvacı Monla Mustafa ibni el-Hac Ahmedin vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Bostancı mahallesinde sakin iken bundan akdem fevt olan Terazvacı Monla Mustafa ibni el-Hac Ahmedin veraseti zevce-i menkȗha-i metrukeleri Asiye binti Abdullah ve Emine binti Mehmed ve Rukiye binti diğer mehmed ile sulbi sağir oğlu Ahmede ve kebire kızı Mülkiye münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra mezbure Asiye ve Emine zatları ba„de‟t-ta„rifȗ‟l-Ģer„i meclis-i ba„de‟t-ta„rifȗ‟l-Ģer„i hatır-lȃzımȗ‟l-tevkȋrde sağir-i mezburun …mezbure Rukiyye mahzarında her biri bi‟t-tav„ȗha ikrar-ı tam ve takrir-i kelȃm idüb zevcim mezbur Molla Mustafa fevt oldukda el-yevm mevcud olan …ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve sabit olan divanına ve mihrimiz vefa itmeyüb gurema olundukda beher guruĢa elli altı buçuk akçe isabet itmiĢ idi hesab-ı mezkȗre üzre bizim

Sayfa 63

Hüküm no 104’ün devamı

On beĢ guruĢ mihrimiz ber-muceb defter-i kassama isabet iden yedi guruĢ otuz yedi akçeleri mezbure Rukiye yedinden ahz ve kabz eyledik defter-i kassamda mestur zimem ….dahi tahsil olundukda mihr-i müsbet kızı istifa ve bakȋ kalan meblağdan dahi hisse-i Ģer„iyemizi beynimizde iktisam eylemek üzre defter-i kassamına Ģerh

dahi virmekle takririmiz tahrir olunsun didiklerinde gıbbe‟l-tasdikȗ‟Ģ-Ģer„i ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-hams iĢrin min ġehr-iRebi„ȗ‟l-evvel sene 1167. ġühȗdü’l-Hȃl

…?.., Penbe oğlu Ali, Seyyid Hacı Ahmed Ağa menzilci, Seyyid Hacı Mehmed ÇavuĢ, Seyyid Ahmed Çelebi Halvacızade.

Hüküm no 105

Hüküm no: 105 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Darp-ölüm

Belge özeti: Mehmedin babası Hacı Yusuf ve el-Hac Ġbrahim arasında yaĢanan kavga sonucu el-Hac Ġbrahim‟in darp alarak vefat etmesi hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Babilge nam karye sükkȃnından Sülüroğlu dinmekle ma„ruf Mehmed ibni Hacı Ġbrahim nam kimesne meclis-i Ģer„a hatır-lazımȗ‟l-tevkȋrde Medine-i mezbura tabi„ Müzvan nam karye ahalisinden rafi„a haze‟l-kitab Mehmed ibni el-Hac Yusuf nam kimesne mahzarında üzerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb tarih-i kitabdan on beĢ sene mukaddem iĢbu mezbur Mehmedin babası mezbur Hacı Yusuf babam mezbur el-Hac Ġbrahim ile ve sermanda müĢacere idüb inĢa-i müĢacerede babama darb ve darbından fevt olmuĢ idi ben dahi tarih-i mezburda on beĢ yaĢında baliğ idim ol-vechle darb ve katli ma„lumum olmağla terekesinden babamın diyetini hȃlȃ taleb iderim sȗ‟ȃl olunub muceb-i Ģer„i icrȃ olunmak matlubumdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbur Mehmed cevabında husus-ı mezburu ba-külliye inkȃr ve kat„a …?... feth ve kıraet olundukda mazmun-ı münifinden zide-babam fevt olduğu sene ben on beĢ yaĢında idim deyü huzur-ı müsliminde büluğunu ba„de‟l-i„tiraf babamı ber-vech muharrer on beĢ sene mukaddem Ömerin babası katl eyledi deyü Ömerin oğlu Bekirden da„va ile on beĢ sene sükûtu mani„ da„va olur mu cevab-ba-cevabında Allah sübhane ve Teali Alem olur deyü buyurulub ve‟l-münhazi‟l-ȃn inne‟l-ismi„ȗ‟l-da„va ….sultani ve alyhü‟l-fetva deyü fetva-yı aliyeden nakl-i irad buyurulmağın ber-muceb fetva-yı Ģerife müdde-i mezbur Sülüroğlu Mehmed büyüce ma„arızadan ba„de‟l-men„ ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-tasi„ iĢrin min Rebi„ȗ‟l-evvel sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

Seyyid Hacı Ahmed Ağa menzilci, es-Seyid Kasım Çelebi tüccar, Seyyid Kasım Ağa serdar, Hacı Ömer ÇavuĢ.

Hüküm no 106

Hüküm no: 106 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras

Belge özeti: el-Hac Yusuf‟un mülkü olan bin adet nar bahçesinin vefatından sonra Mehmed bin el-Hac Ġbrahim‟e intikal etmesi hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Babilge nam karye sükkȃnından Mehmed bin el-Hac Ġbrahim nam kimesne meclis-i Ģer„a hatır-lȃzımȗ‟l-tevkȋrde Medine-i mezburede Hızır ÇavuĢ mahallesi ahalisinden rafi„a haze‟l-kitab el-Hac Ali bin Ahmed nam kimesne mahzarında üzerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb karye-i mezkȗre türabında vakȋ„ bir tarafdan ġeyh Mehmed Efendi ve bir tarafdan KeleĢoğlu mülkleri ve bir tarafdan nehr-i cȃri ve bir tarafdan değirmen harikı ile mahdud bin aded nar bahçesi mukaddema Nurvane müteveffi el-Hac Yusuf nam kimesnenin mülkü olub babam mezbur el-Hac Ġbrahimi katl eyledik deyü mezbur el-Hac Yusufdan hayatında ben da„va sudurunda olduğumda bana sulhen virüb ben dahi iki sene mutasarrıf olmuĢ idim mezbur Hacı Yusufun oğlu babamdan bana intikal eyledi deyü sekiz sene mukaddem iĢbu el-Hac Aliye bey„ idüb ol-dahi sekiz seneden beri müvacehesinde fuzuli zabt ider sȗ‟ȃl olunub bana teslime tenbih olunmak matlubumdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl merkum el-Hac cevabında fi‟l-hakika mahdud ve mezkûr bahçe bundan akdem müteveffȃ-yı merkum el-Hac Yusufun ile‟l-vefat mülkü olub ba„de vefat oğlu iĢbu hazır-ı bi‟l-meclisi Mehmed nam kimesnenin hisse-i Ģer„iyesine ta„yin ve tahsis olundukda merkum Mehmed dahi sekiz sene mukaddem zikr olunan bahçeyi bana iki yüz yirmi guruĢa semeni medfu„ ve makbuza bey„ ve teslim ve hüccet-i Ģer„iye idüb iĢbu müdde-i mezbur Mehmed dahi bey„i daim ve sekiz seneden beri bahçeye mülkiyet üzre

POZ 120