• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 108’in devamı

Vesayetim hasebiyle zabt iderim deyü def„le mukabele idicek gıbbe‟l-inkȃr vasi-i merkum Ġbrahimden def„-i mezkûruna mutabık beyyine taleb olundukda ba„d‟l-istimhal ve‟l-imhȃlȗ‟l-Ģer„i etyȃn-ı beyyinede ihbar-ı aciz idüb istihlȃf eyledikde fi‟l-hakika zevci mezbur Halil Beğ fevtinden sonra terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir olundukda zikr olunan üç bab dükkȃnları zevç-i mezburun malı olmak üzre defter-i kassamına tahrir itdirmediğine mezbure Ġsmihana yemin teklif olundukda ol-dahi ale‟v-vuku„ȗ‟l-minvȃl hlef-billahi Tealȗ‟l-„ȃli eyledikden sonra mezbure Ġsmihandan müddeasına mutabık beyyine taleb olundukda udȗl-i ahrar ricȃl-i müsliminden Hamza Beğ ibni el-Hac Mehmed ve es-Seyid Osman nam kimesneler li-ecli‟Ģ-Ģehade meclis-i Ģer„a hazıran olub eserü‟l-istiĢhad fi‟l-hakika mahdud mezkûr üç bab dükkȃnları zevcem mezbure Ġsmihanın malıyle elli guruĢa vekaleten iĢtirȃ eyledim kat„a alaka ve müdahalem yokdur deyü mezbur Halil ibni Ahmed bizim huzurumuzda ikrar ve i„tiraf ve bizi eĢhad eyledi biz bu hususa bu vech üzre Ģahidleriz ve Ģehadet dahi ideriz deyü her biri eda-i Ģehadet-i Ģer„iye eyledikde ba„de ri„ȃyet Ģerȃitȗ‟l-kabul Ģehadetleri makbul olmağın mucebince mahdud mezkûr üç bab dükkȃnlardan kasr-ı yed ve müddei mezbure Ġsmihane teslime vasi mezbur Ġbrahim Beğe ba„de‟t-tenbih ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-havi iĢrin min Rebi„ȗ‟l-evvel sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

Çerkeszade Molla Mehmed, Mehmed bin Hasan, Mehmed bin Ahmed. Hüküm no 109

Hüküm no: 109 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Vasi tayini

Belge özeti: Akyol mahallesi ahalisinden Halil bin Ahmed‟in vefatından sonra çocuklarına vasi tayin edilmesi hususunda.

Medine-i Ayntabda Akyol mahallesinde fevt olan Halil bin Ahmedin sağir oğlu Mehmede ve sağire kızı Eminenin ameli ve kıbel-i Ģer„iden mensub vasiler olan Ġbrahim Beğ ibnü‟l-mezbur Ahmede umur-ı vesayetde imdad ve i„ȃnet içün valideleri Ġsmihan binti el-Hac Abdüssamed nam hatun vasi nasb ve ta„yin kayd-ı Ģod fi 20 Rebi„ȗ‟l-evvel sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

Çerkeszade Molla Mehmed, …oğlu Osman, Berber Hacı Mustafa, Berber Seyyid Halil, Seyyid Hacı Ahmed Ağa.

Hüküm no 110

Hüküm no: 110 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: SatıĢ

Belge özeti: Adı geçen kimselerin mal varlıklarının Ramazan BeĢe‟ye yetmiĢ guruĢa satıĢı hususunda.

Medine-i Ayntabda Kürkciyan mahallesinde sakin AiĢe binti Kara Abdullah nam Hatun zȃti ba„d‟t-ta„rifȗ‟Ģ-Ģer„i hatır-lazımȗ‟l-tevkȋrde li-ebeveyn karındaĢı rafi„a haze‟l-kitab Mustafa BeĢe mahzarında taifen ikrar-ı tam ve takrir-i kelȃm idüb mahalle-i mezburede vakȋ„ kıbleten dehliz ve Ģimalen Emine Ömer ve Ģarkan tarȋk-ı „ȃmm ve garben ba„zan Mela Mehmed ve ba„zan Sefer oğlu veresesi ileh mahdud menzili bey„i cȃȗ‟z-zikrin suduruna değin yedimde mülk-i mevrusum olmağla hȃlȃ tarafeynden icab ve kabulü havi ve Ģürut-ı müfsideden „ȃri bilcümle mütevabi„ ….ve kȃffe-i hukuk ve‟l-mürafak bey„i bat sahih-i Ģer„i ile karındaĢım iĢbu mezbur Ramazan BeĢeye yetmiĢ guruĢa bey„ ve teslim ve temlik eyledikden sonra semeni olan meblağ-ı mezbur yetmiĢ guruĢa karındaĢım merkumun yedinden tamamen ahz ve kabz eyledim menzili mahdud mezkûr karındaĢım merkumun mülk-i müĢterasıdır benim kat„a alaka ve müdahalem kalmadı hasbe-mȃ yeĢȃ ve yehtar mutasarrıf olsun didikde gıbbe‟l-tasdikȗ‟Ģ-Ģer„i ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-rabi„ iĢrin min Rebi„ȗ‟levvel sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

…oğlu Hacı Hüseyin, …Halil, Çıbıkcı Osman, Seyyid Rüstem, Kürd Ali, Abdurrahman oğlu Mehmed, Kara oğlan Mehmed, Yemenici oğlu Mehmed, Emie Ömer köĢker.

Hüküm no 111

Hüküm no: 111 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Vasi tayini

Belge özeti: Boyacı mahallesinden olan AiĢe Bacıoğlu Mehmed Ağa ibni el-Hac Ahmed‟in vefatıyla oğluna vasi tayin edilmesi hususunda.

Medine-i Ayntabda Boyacı mahallesinde fevt olan AiĢe bacıoğlı Mehmed Ağa ibni el-Hac Ahmedin sağir oğlu Ebubekire Abdi bin Halil vasi nasb ve ta„yini Ģod.

ġühȗdü’l-Hȃl

Hacı Bekir Efendi …zade, Güllüzade Ahmed Çelebi, Bakkal es-Seyyid Ömer. Sayfa 67

Hüküm no 112

Hüküm no: 112 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Yenhi mahallesi sakinlerinden olan Zahide‟nin vefatından sonra mirasının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Yenhi mahallesinde sakin iken bundan akdem vefat iden Zahide binti Hacı (belge tahrip) veraseti zevci Molla Ali ibni el-Hac Mehmed ile sadriye kebire kızı Rabiaya ve li-ebeveyn kız karındaĢı Ahsene münhazır olduğumu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburenin terekesi ma„rifet-i Ģer„le ve verese-i merkum talebleriyle tahrir ve takdim ve beyne‟l-verese taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-rebi„ȗ‟l-evvel sene 1167.

Der-zimmet Haleboğlu Seyyid Mehmed guruĢ 30. Der-zimmet Yemeilioğlu Hacı Mehmed, guruĢ 12. Der-zimmet Bostancı ZalifabaĢı Veli guruĢ 10. Der-zimmet Attar Seyyid Dede Mehmed guruĢ 35. Def„a mezburda guruĢ 13.

Der-zimmet Penbecioğlu Hacı Mehmed guruĢ 95.

Der-zimmet Hamamcı Koca Ağa oğlu Mehmed ve Bakkal guruĢ 20. Der-zimmet Kozanlızade Molla Ali ve Molla Mustafa guruĢ 22. Der-zimmet Attar Berrak oğlu Molla Veli guruĢ 10.

Der-zimmet Molla Nureddin guruĢ 3,5.

Der-zimmet Emir Yusuf oğlu Mehmed Çelebi guruĢ 5. Der-zimmet Musullu oğlu Ali guruĢ 10.

Cem„an yekün guruĢ 265. Altın toka 1, guruĢ 12,5.

Bakır kuĢak 1, guruĢ 1,5. Ön kuĢak 1, guruĢ 2. Set 71, guruĢ 1. Çit 1, guruĢ 0,5. Isdar guruĢ 1.

Bez gömlek 1, guruĢ 1. Mebrum guruĢ 1. Bez guruĢ 1. Sade 1, guruĢ 1. YaĢmaklık guruĢ 1. Makrame 1, rub„ 1. Bohça rub„ 1. YaĢmak 1, rub„ 1. Bez rub„ 1.

Yemeni MaraĢ 5, guruĢ 1. YaĢmak 1, guruĢ 0,5. Alaca entari 1, guruĢ 3,5. Mai kapama 8, guruĢ 2. YeĢil kapama 1, guruĢ 2,5. …kapama 1, guruĢ 2,5. Def„a kapama 1, guruĢ 2,5. Don 2, guruĢ 1.

Yelek zıbın 1, guruĢ 1. Bohça rebi„ 1.

ÇarĢaf 1, guruĢ 1. …?...

Köhne gömlek 1, ve makrame 1, guruĢ 0,5. Penbe 8, guruĢ 3.

Çit bohça 1, guruĢ 1. NeĢfe 2, guruĢ 1.

Tenvir yorgan 1, guruĢ 2.

Yorgan 1,döĢek 1, yasdık 1, guruĢ 4. Ġplik .., 2, guruĢ 0,5.

Cezve 1, guruĢ 0,5. Çıkrık 8, guruĢ 0,5. Bakır havan guruĢ 0,5. Badiye guruĢ 2,5. Bez asdar guruĢ 5.

Bez top 6, çit kadife guruĢ 15.

Cem„an yekün menkulȃt guruĢ 81, rub„ 3. Cem„an yekün guruĢ 347,5.

Minhahȗ‟l-ihracat:

Techiz-i tekfin ve kabr guruĢ 15. Ġskat-ı salat kefaret-i yemin guruĢ 10. Resm-i kısmet guruĢ 8, rebi„ 3. Katibe guruĢ 1,5.

Çukadara guruĢ 1,5. Muhzırana guruĢ 0,5. Cem„an yekün guruĢ 37,5.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 310. Hisse-i zevce-i mezbur Molla Ali guruĢ 77,5. Hisse-i bintü‟l-mezbure Rabia guruĢ 155. Hisse-i hattȗ‟l-mezbure Ahsen guruĢ 77,5.

POZ 118