• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 116’nın devamı TeĢt guruĢ 3.

Kil leğeni pare 20. Penbe guruĢ 2. Cem„an guruĢ 101. Minhahȗ‟l-ihracat:

Ġskat-ı salat guruĢ 2,5. Kefaret guruĢ 1.

Resm-i kısmet guruĢ 2,5. Katibe guruĢ 1.

Çukadara guruĢ 1. Muhzıra pare 15. Cem„an guruĢ 21.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 80. Hisse-i zevcü‟l-mezbur Ġbrahim guruĢ 80.

Hisse-i ümmü‟l-mezbur Mustafa guruĢ 20.

Hüküm no 117

Hüküm no: 117 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Çukur mahallesinde sakin olan Fatma binti Berber Abdülaziz‟in vefatından sonra mal varlığının eĢi, babası ve annesi arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Çukur nam mahalde sakin iken bundan akdem fevt olan Fatma binti Berber Abdülazizin veraseti zevci es-Seyid Ebubekir ibni Seyyid Mustafa ile babası merkume ve validesi Hatice binti Hüseyine münhazıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburenin terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve takdim ve beyne‟l-verese taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi 27 Rebi„ȗ‟l-evvel sene 1167.

Mihr-i müeccel der-zimmet zevç-i mezbur guruĢ 60. Berun küpesi 1, guruĢ 4.

KuĢak 1, guruĢ 8.

Surmai kapama 2, guruĢ 6. Köse yasdı entari 1, guruĢ 7. Don 2, guruĢ 5.

Keten gömlek 2, guruĢ 4. Mebrum gömlek 1, guruĢ 1,5. Al don 1, guruĢ 2.

Bohça 2, guruĢ 2.

Dülbend örtüsü 1, guruĢ 0,5. Çenber bohçası 2, guruĢ 0,5. ÇarĢaf 1, guruĢ 1.

Sarı bohça 1, guruĢ 2. Kalpak 1, guruĢ 2,5. Sini 5, guruĢ 3.

Köhne çatığı 1, guruĢ 0,5.

Kadife 2, redif 1, ve çatma 5 guruĢ 7. Tekleme 6, guruĢ 4.

Yorgan 1, döĢek 1, ve yasdık 1, guruĢ 6. Yüz yasdığı 3, guruĢ 1.

Sahan 4, guruĢ 2. Tas 1, guruĢ 0,5.

Hamam leğeni 1, guruĢ 2,5. MünĢefe 2, guruĢ 1.

…2, guruĢ 0,5. Mezr 1, guruĢ 0,5.

Köhne kalpak ve yemeni guruĢ 1. YaĢmak 1, guruĢ 0,5.

Ayna 1. Penbe guruĢ 1. Çizme çıkrık guruĢ 1.

Der-zimmet zevç-i mezbur guruĢ 5, rub„ 3.

Der-zimmet ibnü‟l-mezbur berber Abdülaziz guruĢ 17. Cem„a guruĢ 160.

Techiz-i tekfin ve kabr ma-vasiyet guruĢ 15. Ġskat-ı salat kefaret-i yemin ve savm guruĢ 8,5. Resm-i kısmet „ȃri guruĢ 4.

Katibe guruĢ 1. Çukadara guruĢ 1. Muhzırana guruĢ 0,5. Cem„an yekün guruĢ 30.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 130. Hisse-i zevç-i mezbur Seyyid Ebubekir guruĢ 65. Hisse-i ibnü‟l-mezbur berber Abdülaziz guruĢ 43. Hisse-i ibnü‟l-mezbure Haice guruĢ 21, rub„ 2.

Hüküm no 118

Hüküm no: 118 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Bahçe satıĢı

Belge özeti: Bir miktar arazi sahibi olan Alıkan‟ın vefatından sonra Mevlana Ömer Efendi‟nin arazi için tayin edilmesi ve bu arazinin satıĢının gerçekleĢtirilmesi hususunda.

Husus-ı ȃti‟l-beyanın mahallinde ketb ve tahriri iltimas olunmağın savb-ı Ģer„iden Mevlana Ömer Efendi ma„dunen ta„yin olunub ol-dahi Medine-i Ayntabda Bekmezhanı Ağası odasına varılub zeyl-i rakimde muharrerȗ‟l-esamı müslimin mahzarlarında akd-i meclis-i Ģer„i „ȃli olundukda Medine-i mezburede Ehl-i Cefa mahallesi ahalisinden Kürtüncüzade dinmekle ma„ruf Seyid Abdurrahman ve es-Seyid Mehmed ibni es-es-Seyid el-Hac Ahmed Ağa meclis-i ma„kud-ı mezkûrda Medine-i mezburede ġehreküstü mahallesinde Bazoğlu rafi„a haze‟l-kitab el-Hac Ali Efendi ibni el-Hac Ali nam kimesne mahzarında her biri ikrar-ı tam ve takrir-i kelȃm idüb Medine-i mezbure tabi„ Humaniz nam mahalde vakȋ„ bir tarafdan Gergeri değirmeni ve bir tarafdan Sacur ve iki tarafdan tarȋk-ı „ȃmm ile mahdud bir kıt„a Ģeftali ve erik bahçesi ve etrafında eĢcar-ı müsemmere ve gayr-ı müsemmere ve idhal hududunda vakȋ„ bir mikdar arazi haliye Alıkan mülkü olub ba„de vefat bize isabet ve intikal ve hisse-i Ģer„iyelerimize ta„yine babamız müteveffȃ-yı mezbur es-Seyid el-Hac Ahmed Ağanın

Sayfa 71

Ve tahsis olunub ol-vechle iĢtiraken mülk-i mevrusumuz olmağla hȃlȃ tarafeynden icab ve kabulü hȃvi ve Ģürut-ı müfsideden „ȃri bey„i bȃt sahih-i Ģer„i ile iĢbu merkum el-Hac Ali Efendiye üç yüz yirmi guruĢa her birimiz bey„ ve teslim ve temlik eyledik ol-dahi iĢtira ve kabul ve temlik ve teslim eyledikden sonra semeni olan meblağ-ı mezbur üç yüz yirmi guruĢu merkumun yedinden tamamen ahz ve kabz eyledik ba„de‟l-yevm bahçe-i mahdud mezkûr mezbur el-Hac Ali Efendinin mülk-i müĢterasıdır keyfe-mȃ-yeĢa ve yehtar mutasarrıf olsun didiklerinden sonra mezburan es-Seyid Abdurrahmanve es-Seyid Mehmedin valideleri Emine binti Hamid Çelebi diğer karındaĢı es-Seyid Ahmed Çelebi ve kız karındaĢı kebire Sitti taraflarından zikr-i ȃti ikrara vekil olduğu el-Hac Monla Ali ibni el-Hac Mehmed ve Nalband Mustafa ibni el-Hac Mehmed nam kimesneler Ģehadetleriyle sabit olan ibn-i emmileri es-Seyid Salih Çelebi ibni es-Seyid Mehmed Efendi nam kimesne meclis-i ma„kud mezkûrda bi‟l-vekale ikrar-ı tam ve takrir-i kelȃm idüb fi‟lhakika salifü‟l-zikr bahçe ve etrafında olan eĢcar-ı müsemmere ve arz-ı haliye tamamen iĢbu mezbur es-Seyid Abdurrahman ve es-Seyid Mehmedin müstakilan hisse-i Ģer„iyelerine ta„yin ve tahsis olundu müvekkillerimin kat„a alaka ve müdahaleleri yokdur didikde gıbbe‟l-tasdikȗ‟Ģ-Ģer„i Mevlana-yı merkum mahallinde ketb ve tahrir ba„de ma„ȃn bais olunan Abdi ibni Ahmed ve Ġbrahim ibni el-Hac Hüseyin ile meclis-i Ģer„a gelüb ale‟v-vuku„a inhȃ ve takrir itmeleriyle ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi gurre-i Rebi„ȗ‟l-ahir sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

Es-Seyid Ġshak Efendi ibni Abdurrahman Efendi, es-Seyid Monla Ġsmail ibni Monla Muharrem, Mısırlı el-Hac Halil ibni el-Hac Ömer, es-Seyid Mehmed Çelebi ibni Seyyid Osman Bedestandan, Fatlacı Monla Ġsmail, es-Seyid Mehmed Emin ibni ġaban, Berber el-Hac Ebubekir oğlu el-Hac Mehmed, Attar Ali oğlu Hafız Monla Mehmed.

Hüküm no 119

Hüküm no: 119 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Kürtünciyan mahallesi sakinlerinlerin olan es-Seyid el-Hac Mustafa ibni Hızırın vefatından sonra mal varlığının eĢi ve kızına intikal etmessi hususunda.

Medine-i Ayntabda Kürtünciyan mahallesinde sakin iken bundan akdem fevt olan es-Seyid el-Hac Mustafa ibni Hızırın veraseti zevcesi Emine binti Mehmed Emine kebire kızı Fatmaya münhazıra fi 6 Rebi„ȗ‟l-evvel sene 167.

….der-mahalle-i mezbur guruĢ 30. Sahan 17, guruĢ 5,5.

Leğence guruĢ 1. Tencere guruĢ 2. Satıl guruĢ 2. Hasır 3, guruĢ 1. Kahve ibriği guruĢ 0,5. Sağir satıl guruĢ 1. Lengeri guruĢ 1. Yorgan guruĢ 6. DöĢek guruĢ 2. Yasdık guruĢ 1. Güğüm guruĢ 0,5. Aba kuĢak guruĢ 1,5. Arka esvabı guruĢ 2. ġamdan pare 20.

Hırdavat menzili guruĢ 1. Cem„an guruĢ 60.

Minhahȗ‟l-ihracat : Techiz-i tekfin guruĢ 4,5. Ġskat-ı salat guruĢ 3. Kefaret-i yemin guruĢ 3. …?...guruĢ 1,5.

Katibe çukadara muhzıra guruĢ 1. Cem„an yekün guruĢ 14.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 46. Hisse-i nefs-i mezbure Emine guruĢ 5, muhassa 9. Hisse-i bintü‟l-mezbure Fatma guruĢ 40, muhassa 3.

Hüküm no: 120 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Mehirden vazgeçme Belge özeti: Atabek karyesi sakinlerinden olan Fatma binti el-Hac Mustafa‟nın eĢi Ali bin el-Hac Hasan‟ın vereceği mehirden vazgeçtiği hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Atabek nam karyede sakin rafi„a haze‟l-kitab Fatma binti el-Hac Mustafa nam hatun zȃti ba„de ta„rifȗ‟Ģ-Ģer„i meclis-i Ģer„a hatır-lazımu‟l-tevkȋrde Medine-i mezbure tabi„ Bostancık nam karyede sakin Ali bin el-Hac Hasan nam kimesne mahzarında üzerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb iĢbu mezbur Ali mukaddema benim zevcim olub biz beynimizde halika sahiha bulunmağın ben tarih-i kitabdan üç sene iĢbu mezbur Ali zimmetinde olan kırk guruĢ mihrimden fariğa olduğumda ol-dahi bana muhalefa-i sahiha-i Ģer„iye ile hal„ idüb ben dahi hal„i mezburu kabul itmiĢidim ol-vechle ben iĢbu mezbur Aliden batnen mutallaka olmamıĢken hȃlȃ büyüce müdahaleden hȃli olmamasıyle sȗ‟ȃl olunub men„ olunması matlubumdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl merkum Ali cevabında fi‟l-hakika mezbure Fatma mukaddema benim zevcem olub tarih-i kitabdan üç sene mukaddem zimmetde olan kırk guruĢ mihrinden fariğa oldukda ben dahi muhalefa-i sahiha-i Ģer„iye ile mezbure Fatmaya büyüce müdahaleden mezbur Ali men„ olunub ma-hüve‟l-vakȋ„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-hams min Rebi„ȗ‟l-ahir sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

..?.., Tabib Ahmed Çelebi, Karahöyüklü …, Karahöyüklü Hamza, Karahöyüklü Davud, Seyyid Hüseyin Bakkal, Seyyid Hacı Ahmed Ağa menzilci.

POZ 116