• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 113

Hüküm no: 113 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras

Belge özeti: Tarla-yı Atik mahallesi ahalisinden olan es-Seyid el-Hac Abdurrahman el-Hac Mehmed‟in vefatından sonra mal varlığının adı geçen kiĢiler arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Tarla-yı Atik mahallesi ahalisinden iken bundan akdem vefat iden Bademzade dinmekle ma„ruf es-Seyid el-Hac Abdurrahman el-Hac Mehmedin sulbi kebir oğlu ve hasren varisi es-Seyid el-Hac Mehmed nam kimesne meclis-i Ģer„i Ģerif lazımȗ‟l-teĢrifde takrir-i kelȃm idüb tarih-i kitabdan beĢ gün mukaddem babam müteveffȃ-yı mezbur es-Seyid el-Hac Abdullah maraz-ı mevtinde mukaddema vakȋ„ olan cemi„ vesayasından rücu„ idüb ba„de …malından iki yüz elli guruĢu cemi„ȗ‟l-hayr ve iki yüz guruĢu Ayntaba cȃri nehr-i Sacur yolunu ta„mir ve yüz guruĢ yeğeni Ammizade Monla Mehmedin iki yetim oğullarına ve elli guruĢu yetime iki kızlarına ve yüz guruĢ dahi isskat-ı salat ve kefaret ve vücȗh-ı hayrata cem„an yedi yüz guruĢ vasiyet ve tenfizine beni vasi-i muhtar nasb ve ta„yin idüb iĢbu hazırun bilcümle ulema ve suleha eĢhad ve hasren ale‟l-saye tarih-i kitabdan iki gün mukaddem fevt olmağla sȗ‟ȃl olunub „ȃle veçhi‟l-Ģehade ihbarları hüccet-i Ģer„iye olunmak matlubumdur didikde fi‟l-hakika zeyl-i rakimde muharrerȗ‟l-esamı ulema-i azam ve suleha-i kiram müteveffȃ-yı mezbur Bademzade es-Seyid el-Hac Abdullah fevtinden üç gün mukaddem maraz-ı mevtinde mukaddema vakȋ„ olan cemi„i vesayetinden bizim huzurumuzda rücu„ eyledi ba„de iki yüz elli guruĢu cem„i ani‟l-hayr ve iki yüz guruĢu su yoluna ve yüz guruĢu ammizade Monla Mehmedin iki yetim oğullarına ve elli guruĢu iki yetime kızlarına ve yüz guruĢu iskat-ı salat ve kefȃret vesȃir vücuh yere cem„an yedi yüz guruĢ salis malından vasiyet ve oğlu iĢbu es-Seyid el-Hac Mehmedi vasi-i muhtar nasb ve ta„yin eyledi biz bu hususa bu vech üzre Ģahidleriz ve Ģehadet dahi ideriz deyü her biri „ȃle vechü‟l-Ģehadet haber virmeleriyle kat„a li‟l-makal ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-rabi„ ve‟l-iĢrin min Ģehr-i Rebi„ȗ‟l-evvel sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

ġühȗdü’l-Hȃl

Faziletlü Abdurrahman Efendi müftü sabık, faziletlü es-Seyid Mustafa Efendi müftü sabıka, fahrȗ‟l-müderrisin el-Hac Mehmed Efendi Gerçeğizade, Fahrȗ‟l-sadat es-Seyid Ali Efendi Behisnizade, Nalçacızade Mustafa Efendi, nakıbzade Cafer Çelebizade, Abdurrahman Efendi, Ġshak Efendi.

Hüküm no 114

Hüküm no: 114 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: SatıĢ

Belge özeti: Seng-i HoĢkadim mahallesi ahalisinden olan es-Seyid Monla Ġbrahim ibni es-Seyid Ahmed Çelebi‟nin mülkünün adı geçen kimselere satılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Seng-i HoĢkadim mahallesi ahalisinden MünĢefecizade dinmekle ma„ruf es-Seyid Monla Ġbrahim ibni es-Seyid Ahmed Çelebi tarafından zikr-i ȃti bey„i ikrara vekil olduğu Mehmed Ağa ve Ahmed Ağa ibni Ömer Ağa nam kimesneler Ģehadetleriyle sabit ve sübut vekaletine hükm-i Ģer„i la-hak olan Monla Mehmed ibni Sufi Mehmed Efendi nam kimesneler meclis-i Ģer„a hatır-lȃzımȗ‟l-tevkȋrde mahalle-i mezbure ahalisinden husus-ı mensurizade rafi„a haze‟l-kitab Ġbrahim Çelebi ibni el-Hac Mehmed nam kimesne mahzarında bil-vekale ikrar-ı tam ve takrir-i kelȃm idüb mahalle-i mezburede vakȋ„ bir tarafdan merkum Ġbrahim Çelebi menzili ve bir tarafdan Abdi menzili ve bir tarafdan zımmi Toros ve bir tarafdan tarȋk-ı „ȃmm ile mahdud iki tahtani beyt ve bir hazzine ve havlu-yı mu„ayyeneyi müĢtemil menzil müvekkilem merkum Ġbrahim Çelebinin bey„i cȃ‟ȗ‟z-zikrin sudurunda hassaten mülkü olmakla bi-cümle‟l-tevabi„ ve‟l-levahık tarafından icab ve kabulü havi ve Ģürut-ı müfsideden „ari gayb takrir da„vasından zimmetini ba„de‟l-ibrȃ iĢbu merkum Ġbrahim Çelebiye bey„i bȃt sahih-i Ģer„i ile yüz guruĢa bey„ ve teslim ve temlik eyledi ol-dahi iĢtira ve kabul ve teslim ve temlik eyledikden sonra semeni olan meblağ-ı mezbur yüz guruĢ müvekkilem mezbur es-Seyid Monla Ġbrahim iĢbu merkum Ġbrahim Çelebi yedinden bi‟t-tamam ahz ve kabz idüb ol-vechle menzil-i mezkûr iĢbu merkumun mülk-i müĢterasıdır hasbe-mȃ-yeĢȃ ve yehtar mutasarrıf olsun didikden sonra bakȋ merkum es-Seyid Monla Ġbrahimin karındaĢları es-Seyid Ahmed ve es-Seyid Mehmed kendi nefslerinden asaleten ve kız karrındaĢları Kerime bintü‟l-mezbur es-Seyid Ahmed Çelebi tarafından dahi mezbur es-Seyid Mehmed zikr-i ȃti takrire vekil olduğu Monla Ġbrahim ibni Hacı Hüseyin ve merkum es-Seyid Ahmed Ģehadetleriyle sabit olmağla vekalete meclis-i Ģer„ide takrir-i kelȃm idüb menzil-i mezkûrda olan hissemizi karındaĢımız bayi„i merkum es-Seyid Monla Ġbrahime her birimiz bundan akdem bey„ ve kabz semen idüb ol-vechle menzil-i mezkûr tamamen karındaĢımız merkum Ġbrahimin müstakilan mülkü olub ol-dahi huzurumuzda iĢbu Ġbrahim Çelebiye bey„ itmiĢidi ol-vechle bizim kat„a alaka ve müdahalemiz yokdur didiklerinde gıbbe‟l-tasdikȗ‟Ģ-Ģer„i ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi 22 Rebi„ȗ‟l-evvel sene 1167.

ġühȗdü’l-Hȃl

Mustafa Efendi bin Hacı Hasanzade, Biraderi Monla Mehmed ibni el-Hac Hüseyin Efendi, es-Seyid el-Hac Ahmed Ağa menzilci, Yahyazade es-Seyid Ömer Efendi, Monla Talha debbağ, es-Seyid Mustafa tabi„i Hacı Efendizade.

Sayfa 69 Hüküm no 115

Hüküm no: 115 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras

Belge özeti: Tevbe mahallesi sakinlerinden olan Hasna ve AiĢe binti Ġsmail dokuz yüz tiğek bağın amcası Hüseyin‟in mülkü olduğunu ve vefatından sonra bağın babası SatılmıĢ‟a intikal etmesi hususunda.

Medine-i Ayntabda Tevbe mahallesi sakinlerinden Hasna ve AiĢe binti Ġsmail nam hatunlar zatları ba„de‟t-ta„rifü‟Ģ-Ģer„i meclis-i Ģer„a hatır-lazımu‟l-tevkȋrde Medine-i mezburede Alennecar mahallesi ahalisinden zikr-i ȃti bağa vaz„-ı yed olan rafi„a haze‟l-kitab Sarı Mustafa ibni el-Hac Osman nam kimesne mahzarında üzerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb Medine-i mezbure tabi„ Göğsüncük nam karye türabında mezraa yeri nam mahalde vakȋ„ bir tarafdan el-Hac Mustafa ve bir tarafdan el-Hac Ġbrahim ve bir tarafdan Karpuz Ali ve bir tarafdan tarȋk-ı „ȃmm ile mahdud dokuz yüz tiyek bağ an-asl ammim Hüseyin ibnü‟l-mezbur SatılmıĢın mülkü olub mezbur Hüseyin bilȃ-veled fevt oldukda babası ceddimiz merkum SatılmıĢa intikal idüb ba„de merkum SatılmıĢ dahi fevt oldukda babamız mezbur Ġsmaile ve babamız dahi fevt oldukda isabet ve intikal ider iken iĢbu mezbur fuzuli zabt ider sȗ‟ȃl olunub kasr-ı yedine tenbih olunmak matlubumuzdur didiklerinde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbur Sarı Mustafa cevabında fi‟l-hakika bağ-ı mahdud mezkûr an-asl SatılmıĢın mülk-i mevrusı olub tarih-i kitabdan yirmi altı sene mukaddem merkum SatılmıĢ baağ-ı mezkȗrı Nazlıoğlu Monla Veli ve el-Hac Ahmed nam kimesneler kırk guruĢa bey„ idüb merkuman dahi birkaç sene mutasarrıf olub ba„de mezbure Kör Safiye nam hatuna kırk beĢ guruĢa bey„ ve teslim idüb mezbure Safiye dahi evvel sene mukaddem bana kırk beĢ guruĢa bey„ ve teslim ve temlik idüb evvel vechle zabt iderim deyü def„le mukabele idicek gıbbe‟l-istintak ve‟l-inkȃr mezbur Sarı Mustafadan def„i mezkûruna beyyine taleb olundukda udȗl-i ahrar ricȃl-i müsliminden karye-i mezbure ahalisinden Ali ibni el-Hac Mustafa ve diğer Mustafa ibni Kara Hüseyin nam kimesneler li-ecli‟Ģ-Ģehade hazıran olub eserü‟l-istiĢhad fi‟l-hakika zikr olunan dokuz yüz aded tiyek bağ an-asl mezbur SatılmıĢ mülk-i mevrusu olub yirmi altı sene mukaddem Nazlıoğlu Molla Veli ve el-Hac Ahmed nam kimesnelere kırk guruĢa batnen bey„ idüb ba„de merkuman bağ-ı mezkȗrı kırk guruĢa Kör Safiye nam Hatuna bey„ ve ba„de evvel sene mukaddem merkum Safiye dahi iĢbu mezbur Sarı Mustafa bizim huzurumuzda bağ-ı mahdud mezkûrı kırk beĢ guruĢa bey„ ve teslim ve temlik eyledi biz bu hususa bu vech üzre Ģahidleriz ve Ģehadet ideriz deyü her biri eda-i Ģehȃdet-i Ģer„iye eyledikde ba„de ri„ȃyet Ģeraitȗ‟l-kabul

Ģehadetleri makbul olmağın mucebince mezburtan Hasan ve AiĢe büyüce ma„arızadan men„ birrle ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-sadis min Cemaziye‟l-evvel sene sebt ve sittin ve mie ve elf.

ġühȗdü’l-Hȃl

Günca Bekir, Camısoğlu Ġbrahim, Kürd Hacı Mustafa, Gökoğlu Mehmed, karındaĢı Hüseyin Abdullah ibni Hüseyin.

Hüküm no 116

Hüküm no: 116 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Alennecar mahallesi sakinlerinden olan Fatma binti Mehmed‟in vefatından sonra mal varlığının eĢi ve amcası Mustafa arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Alennecar mahallesinde sakin iken bundan akdem vefat iden Fatma binti Mehmedin veraseti zevci Hacı Ġbrahim ile ammisi Mustafaya münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı merkumenin terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve beyne‟l-verese taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-yevmü‟l-iĢrin min Ģehr-i Rebi„ȗ‟l-evvel sene seb„ ve sittin ve mie ve elf. Mihr-i zimmet zevc-i mezbur eytama guruĢ 15.

KuĢak guruĢ 1,5.

Altın kafes 5, guruĢ 6 rub„ 3. Güğüm guruĢ 1,5.

Hamam leğeni guruĢ 2. Yük guruĢ 6.

Yorgan 4, guruĢ 8. DöĢek 2, guruĢ 6 . Def„a yorgan guruĢ 3. Yasdık 7, guruĢ 3. Minder guruĢ 1. Bohça guruĢ 1,5. Kaftan guruĢ 3.

Sade tekleme guruĢ 2. ÇarĢaf guruĢ 1. Alaca entari guruĢ 4. Gömlek 2, guruĢ 3,5. Don guruĢ 2.

Kaftan guruĢ 2,5. Ġplik guruĢ 0,5.

Peçe yaĢmak çizme guruĢ 3.bohça guruĢ 1. Yemeni 11, guruĢ 5.

Tabaka guruĢ 0,5 rub„ 1. MenĢefe 4, guruĢ 1,5. Mezr guruĢ 0,5. ÇarĢaf pare 30. Bohça 2, guruĢ 0,5. Arka esvabı guruĢ 3. Ayna pare 10. Çıkrık cercer guruĢ 1. ..pare 10. POZ 117