• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 106’nın devamı

Tasarrufumu görüb sükût üzredir deyü def„le mukabele ve bir kıt„a fetva-yı Ģerife ibraz ve feth-i kıraet olundukda mazmun-ı münifinde zide-bir bostanı Ömere bey„ Ömer dahi kabz ve sekiz sene tasarruf idüb Bekir dahi bey„ ve tasarrufu görüb sükûtundan sonra Ömer ve üzerine bostan benimdir deyü da„vası mesmu„ olur mu cevab ba-cevabında olmaz deyü buyurulub rȃh bey„i arzan uraren ve tasarrufu‟l-müĢteri fihi zamanen ve hüve sȃkit fiskat-ı da„va deyü eĢbahdan nakl-i irad olunmağın müddet-i merkumeden beri bey„i „ȃlim ve tasarrufun görüb sükȗtı Ģer„an mani„i da„va olmağın ber-muceb fetva-yı Ģerife mezbur Mehmed büyüce ma„arıdan ba„de‟l-men„ ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-iĢrin min Rebi„ȗ‟l-evvel sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

ġühȗdü’l-Hȃl

Arsa ağası Mehmed, es-Seyid Ahmed Çelebi kethüda nakib, es-Seyid Ahmed Çelebi menzilci, Alemdar Kara Mustafa PaĢa.

Hüküm no 107

Hüküm no: 107 Tarihi: 1167

Belge özeti: Beğ mahallesi ahalisinden olan el-Hac Mehmed ibni Cuma‟nın vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Beğ mahallesi ahalisinden iken bundan akdem fevt olan Hacı Kara dinmekle ma„ruf el-Hac Mehmed ibni Cumanın veraseti zevce-i menkuha-i metrȗkesi Fatma binti el-Hac Mehmed ile sulbi oğlu Mustafa ve kebire kızları AiĢe ve Fatma ve sağire kızı Haticeye münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburun terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve takdim ve beyne‟l-verese taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur hurrire fi‟l-yevmü‟l-havi ve‟l-iĢrin min Rebi„ȗ‟l-evvel sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

Menzil der-mahalle-i mezbure guruĢ 300. Kal„a altında neccar dükkȃnı pare 1, guruĢ 120. Mahall-i mezkûrda nısf ve …..dükkȃnı guruĢ 40. Arsada nısf demirci dükkȃnı guruĢ 30.

KöĢker bazarında nısf dükkȃn guruĢ 30.

Kürd Abdullah oğlu yerinde hazrevat bostanı müĢare 100 guruĢ 250. Karye-i Samda HarmanbaĢında bağ tiyek 1000, guruĢ 120.

Karye-i mezburede Hakman nam mahalde harabe bağ tiyek 500, guruĢ 25. Akbayırda harabe bağ tiyek 300 guruĢ 5.

Karye-i mezburda üç rebi„ hisse ceviz eĢcarı aded 30, guruĢ 50. Karye-i mezburede on beĢ pare hisse bahçe guruĢ 15.

Semadinde bağ tiyek 400, guruĢ 30. Nısf ceviz guruĢ 1,5.

Küçük Kızılcahisarda bağ tiyek 150, guruĢ 5.

Kazgancı yerinde üç rub„ hisse ceviz aded 30, guruĢ 25. Sulurda harabe bağ guruĢ 10.

Batalhöyükde ceviz 4, guruĢ 3.

Sam mezra„asında on beĢ pare hisse ceviz 4, guruĢ 8. Öyümsöğüdde on beĢ pare hisse ceviz 4, guruĢ 4.

Def„le mahal-i mezburda ceviz 8, guruĢ 5. Arablarda mezru„ buğday keyl 1, guruĢ 31.

Çinçin nam mevzi„de ceviz aded 80, üç rub„ hisse guruĢ 10. Hacerde ceviz nısfı 3, guruĢ 10.

Kızılcahisarda on beĢ pare hisse ceviz aded 1, guruĢ 3. Hakirede harabe bağ guruĢ 5.

Sahan 14, guruĢ 7. Lengeri 3, guruĢ 1,5. Tencere 3, guruĢ 6. Don kazganı 2, guruĢ 5. TeĢt 3, guruĢ 7.

Köylü ibriği 2, guruĢ 2. Tabe 3, guruĢ 3.

Sahan kapağı guruĢ 1. El leğeni ve ibrik guruĢ 5,5. Leğence guruĢ 2.

Hamam leğeni 1, guruĢ 3. Süzek 2, guruĢ 1,5.

ġamdan 2, guruĢ 1. Ġbrik 1, guruĢ 0,5. Kahve ibriği 5, guruĢ 2. Def„a Ģamdan kebiri guruĢ 1. Satıl guruĢ 0,5.

…leğeni guruĢ 1. Don tası 2, guruĢ 2. Fener 1, guruĢ 1. …2, guruĢ 1.

DöĢek 3, guruĢ 5. Yorgan 3, guruĢ 6. Yasdık 7, guruĢ 4. Mertebe 3, guruĢ 5. Orta halı guruĢ 5. Yan halı guruĢ 4. Hamam halı guruĢ 3. Kilim 2, guruĢ 3. ġukka guruĢ 1. …guruĢ 2.

Def„a don kazganı guruĢ 3. Def„a tencere guruĢ 1,5. Badiye guruĢ 3. Satıl guruĢ 1. Vehra guruĢ 2. Anbar 2, guruĢ 5. Sayfa 65 Hüküm no 107’in devamı Sanduka 7, guruĢ 3. Köhne kürk guruĢ 1. BenĢ guruĢ 3. Sarık guruĢ 1.

Köhne entari guruĢ 3. Köhne kapama guruĢ 2. Don guruĢ 0,5.

Gömlek 2, guruĢ 1. KuĢak guruĢ 1,5.

Fincan 3, guruĢ 1.

Köhne çamaĢır guruĢ 1,5. Arpa guruĢ 2.

Zil guruĢ 1.

Dükkȃnda alet-i neccar guruĢ 10. Saat guruĢ 3.

Zahire beyt guruĢ 6. Hırdavat menzili guruĢ 5.

Cem„an yekün guruĢ 1270. Yalnız bin iki yüz yetmiĢ guruĢdur. Minhe‟l-ihracat:

Ġskat-ı salat bve kefaret guruĢ 10. Kabr ve bina guruĢ 4.

Mihr-i müsbetü‟l-zevce-i mezbure guruĢ 40. Resm-i kısnet-i „ȃdi guruĢ 23.

Ve katibe guruĢ 4. Çukadara guruĢ 4. Muhzırana guruĢ 1. Cem„an guruĢ 95.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 1175. Hisse-i zevce-i mezbure Fatma guruĢ 146, muhassa 105. Hisse-i ibni kebir Mustafa guruĢ 411, muhassa 24. Hisse-i bintü‟l-mezbure AiĢe guruĢ 205.

Hisse-i bintü‟l-mezbure guruĢ 205, muhassa 72.

Hisse-i bintü‟l-mezbure sağire Hatice guruĢ 205, muhassa 72.

Müteveffȃ-yı mezburun mevazi„i adidede arazi-i emiriyede tarlaları olub intikal-i „ȃdi ile oğlu merkume intikal itmekle zikr olunur.

Karaağacda tarla guruĢ 5. Arablarda tarla 2 kıt„a guruĢ 8. Kazgancı yerinde tarla guruĢ 5. Nısf tarla Hacerde guruĢ 13.

Müteveffȃ-yı mezbur el-Hac Kara Mehmedin sulbiye sağire kızı Haticeye babası müteveffȃ-yı merkumdan intikal iden mal-ı mevrusunu hıfz içün sağir mezburun validesi Fatma binti el-Hac Mehmed nam Hatun kıbel-i Ģer„iden üzerine vasi nasb ve ta„yin idüb ol-dahi vesayet-i merkumeyi kabul ve merasimini edaya müte„ahhide ve mültezime olmağın ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-sani ve‟l-iĢrin min Ģehr-i Rebi„ȗ‟l-evvel sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

ġühȗdü’l-Hȃl

Fahrȗ‟l-akran es-Seyid Mehmed Emin Ağa dizdar-ı sabık, Battal Ağazade Seyyid Hacı Mehmed Ağa, Ġmam el-Hac Abdurrahman Efendi, ve Monla Numan veledi…, el-Hac Mustafa ibni Hacı Mehmed nalbant emr-i ȃli, Köle Mustafa tabi„i Emin Ağa, Monla Mehmed ibni Hacı Ġbrahim Efendi, Molla Hokdavzade Monla Ebubekir.

Hüküm no 108

Hüküm no: 108 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Akyol mahallesi ahalisinden olan Halil Beğ ibni Ahmed‟in vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Akyol mahallesi ahalisinden iken bundan akdem fevt olan Halil Beğ ibni Ahmedin veraseti zevce-i menkȗha-i metrȗkesi Ġsmihan binti el-Hac Abdüssamed ile sulbi sağir oğlu Mehmede ve sağire kızı Emineye münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve nümayan olduktan sonra mezbure Ġsmihan veraseti ba„de‟t-ta„rifȗ‟Ģ-Ģer„i meclis-i Ģer„a hatır-lȃzımȗ‟l-tevkȋrde sağiran-ı mezburanın ….kıbel-i ba„de‟t-ta„rifȗ‟Ģ-Ģer„iden ba-hüccet-i Ģer„iye mensub vasileri Ġbrahim Beğ ibni el-mezbur Ahmed mahzarında üzerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb Medine-i mezburede Eblehan çarĢısında vakȋ„ bir tarafdan Demirci Mehmed mülkü ve bir tarafdan vakf-ı dükkȃna ve iki tarafdan tarȋk-ı „ȃmm ile mahdud birbirine müttesıl üç bab …dükkȃnını zevcim müteveffȃ-yı mezbur Halil Beğ benim malım ile elli guruĢa bana vekaleten iĢtira olunmağın mahallerini ta„mir ve termim idüb hatta evvel haynda mahdud mezkûr üç bab dükkȃnları zevcemin malıyla iĢtira ve ta„mir eyledim benim kat„a alaka ve müdahalem yokdur deyü huzur-ı müsliminde zevcim mezbur Halil Beğ ikrar ve i„tiraf ve eĢhad itmiĢ idi hȃlȃ dükkȃn-ı mezkûrlar zevcemin malı olmak üzre vasi-i merkum Ġbrahim Beğ fuzuli zabt ider sȗ‟ȃl olunub kasr-ı yedine tenbih olunmak

matlubumdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbur Ġbrahim Beğ cevabında karındaĢım mezbur Halil Beğ fevt oldukda terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir olundukda mahdud mezkûr üç bab dükkȃnlar mülkü olmak üzre defter-i kassama iĢbu mezbure Ġsmihan tahrir itdirmiĢidi binȃen-aleyh

POZ 119