• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 90’in devamı ġamdan rebi„ 1. Leğence 1, guruĢ 2. Sandık 3, guruĢ 13. Kebir kutnu 200 guruĢ 3. Köhne halı 3, guruĢ 3. Köhne tekyide 1, guruĢ 3. Küp guruĢ 3.

Köfte satılı 2, guruĢ 3.

Kantar ve sağir sandık guruĢ 3. Ġznik çanak guruĢ 1.

Sağir …2, guruĢ 3. Hırdavat menzil guruĢ 1. Cem„an yekün guruĢ 2313. Minhe‟l-ihracat:

Resm-i kısmet guruĢ 33. Katibe guruĢ 13.

Çukadariye guruĢ 13. Muhzırana guruĢ 3.

Deyn-i müsbet Elmas binti ..guruĢ 1173. Cem„an yekün guruĢ 1243.

Sahihȗ‟l-baki li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 107. Hisse-i ibnü‟lmersum Manas guruĢ 71 muhassa 1. Hisse-i bintü‟l mersume Vartani guruĢ 35. muhassa 2.

Hüküm no 91

Hüküm no: 91 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Tarla-yı Atik mahallesi sakinlerinden olan Sarkiz veledi Rasedengerin‟in mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Husus-ı ȃti‟l-beyȃnın mahallinde ketb ve tahriri fasl-ı hasmȋ iltimas olunmağın savb-ı Ģeri„ȃt mer„ȗyeden Molla Ömer Efendi me‟zunen ta„yin ve irsȃl olunub ol-dahi Medine-i Ayntabda Tarla-yı atik mahallesinde sȃkin iken bundan akdem helȃk-ı Sarkiz veledi Rasedengerin menziline varub zeyl-i rakimde muharrerȗ‟l-esamı müslimin mahzarlarında akd meclis-i Ģer„i „ȃli eyledikde hȃlik-i mezburun veraseti zevcesi Kamer binti Hacer ile sulbi kebir oğlu Manasa ve kebire kızı Vartaniye münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra mersum Manasın zevcesi rafi„a haze‟l-sefer Elmas binti Yağeb nasraniyye meclis-i ma„kud-ı mezkûrda tereke müteveffȃ-yı mezbure vazi„atü‟l-yed olan mersume Vartani mahzarında üzerine da„vȃ ve takrir-i kelȃm idüb tarih-i kitabdan on sekiz sene mukaddem kayınbabam mersum Rasdengerin menzili kabele‟l-kıymet münhedem olundukda kayınanam mersume Kamer menzil-i mezkûra bina ve ta„mir içün on zincirli altun yirmi yedi guruĢ ve kırk guruĢ kıymetli ….ve otuz guruĢ kıymetlü bir altın bilezik ve yirmi guruĢ kıymetlü kadife kaftan cem„an yüzz on yedi buçuk guruĢ benden istidȃne idüb zimmetinde olmağın hatta hȃl-i hayatında vefatına değin deyni olmak üzre ikrȃr ve i„tiraf dahi itmiĢidi bir sene mukaddem hȃlik olub terekesine iĢbu mersume ve …vazi„atü‟l-yed olduğuna binaen talebi derim sȗ‟ȃl olunub edaya tenbih olunmak matlubumuzdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbure Vartani ancak beĢ zincirli altunım ve validesi terekesine vazi„atü‟l-yed olduğunu ikrar mȃ„adayı inkȃr idicek müdde‟i mersume Elmasdan müdde„asına mutabık beyyine taleb olundukda taife-i zımmiyandan boĢ gezen Ağya veledi Serkiz Güyrek veledi Ağya ve Baba veledi Evedin nam zımmiler meclis-i ma„kud-ı mezkȗre hazırun olub eserü‟l-istiĢhad

fi‟l-hakika iĢbu müdde‟ine mersum Elmas yedinden on zincirli altun yirmi yedi buçuk guruĢ ve kırk guruĢ kıymetli bir eğerlik ve otuz guruĢ kıymetli bir altun bilezik ve yirmi guruĢ kıymetli bir kadife kaftan cem„an yüz on yedi buçuk guruĢu kayınanası mersume Kamer tarih-i kitabdan on sekiz sene mukaddem iĢbu menzil mezkûr münhedem olundukda bina ve ta„mir için deyni olmak üzre bizim huzurumuzda istidȃne idüb hayn-ı vefatına değin deyni olduğunu ikrȃr ve i„tiraf dahi itmiĢidi biz bu hususa bu vech üzre Ģahidleriz ve Ģehȃdet dahi ideriz deyü her biri edȃ-i Ģehȃdet-i Ģer„iyye eyledikde ba„de ri„ȃyet Ģerȃ„itȗ‟l-kabul Ģehadetleri makbul olmağın mucebince meblağ-ı mezbur yüz on yedi buçuk guruĢu tereke müteveffȃ-yı mezburdan mersume Elmasa eda ve teslime mersume Vartaniye ba„de‟t-tenbih husus-ı mezburu Mevlana-yı merkum mahallinde ketb ve tahrir ba„de ma„ȃn ba‟is olunan es-Seyid Mustafa ibni Mehmed ve Ali bin Abdülkadir ile meclis-i Ģer„a gelüb

Sayfa 55

Hüküm no 91’nin devamı

Ale‟v-vuku„a inhȃ ve takrir itmeleriyle ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-salis ve‟l-iĢrin min Saferü‟l-hayr sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

ġühȗdü’l-Hȃl

Bayramzade el-Hac Mustafa, Keretlioğlu Mehmed, Kalburcuoğlu Ahmed, Eskici Ġsmail, Posdallıoğlu Mehmed, Vartvar veledi Karit, Nalbant Karagöz veledi Tersis.

Hüküm no 92

Hüküm no: 92 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Cabi mahallesi ahalisinden olan Fatma binti Abdullah‟ın mal varlığının eĢine intikal etmesi hususunda.

Medine-i Ayntabda Cabi mahallesinde sakin iken bundan akdem fevt olan Fatma binti Abdullahın veraseti zevci Ömer Ağa ibni Mehmed ileyhimiz cihete isabete teĢbih Mevla-yı mu„takȋ el-Hac Ahmed tek asbiyesi li-ebeveyn karındaĢı oğlu Ebubekire münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburenin terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve takdim ve beyne‟l-verese taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-yevmü‟l-sabi„ ve‟l-iĢrin min Ģehr-i Saferü‟l-hayr sene seb„a ve sittin ve mie ve elf.

ġehreküstü mahallesinde menzil guruĢ 200. Kilim 2, guruĢ 2.

Cebe kedi kürkü 1, guruĢ 5. DöĢek 2, guruĢ 4.

Minder 1, guruĢ 1. Yorgan 4, guruĢ 8. Yasdık 10, guruĢ 7. Merteye 3, guruĢ 5. Tencere 1, guruĢ 1. Sahan 1, guruĢ 3. Sini 1, guruĢ 1.

Hamam leğeni 1, guruĢ 3. Tas 2, guruĢ 1.

Sandık 3, guruĢ 3. KuĢak 1, guruĢ 20. Toka 1, guruĢ 10. Altın burma guruĢ 10. Sepet 1, guruĢ 1. Kaftan 1, guruĢ 3. Kalpak 1, guruĢ 2. Kulan 1, guruĢ 3.

Köhne bohça 2, guruĢ 3. Peçe 1, guruĢ 13.

ÇarĢaf guruĢ 1. Don 3, rebi„ 3.

Cebe köhne 1, rebi„ 1. Keten gömlek 1, guruĢ 3. Bohça 2, guruĢ 3.

Arka esvabı guruĢ 5. Çizme ve çıkrık guruĢ 1. Cem„an yekün guruĢ 297.

Minhe‟l-ihracat:

Techiz-i tekfin ve kabr ve iskat ba-vasiyet guruĢ 15. Rem-i kısmet guruĢ 73.

Katibe guruĢ 2. Çukadariye guruĢ 8. Muhzırana guruĢ 3. Cem„an yekün guruĢ 27.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 270. Hisse-i zevç-i mezbur Ömer Ağa guruĢ 135. Hisse-i mezbur Ebubekir guruĢ 135.

Hüküm no 93

Hüküm no: 93 Tarihi:1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: ġehreküstü mahallesinde ikamet eden es-Seyid Mehmed Çelebi ibni Mehmed‟in vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda ġehreküstü mahallesi sükkȃnından iken bundan akdem fevt olan es-Seyid Mehmed Çelebi ibni Mehmedin verasetti zevce-i menkȗha-i metrȗkesi Safiye binti es-Seyid Ebubekir ie sağir oğulları Seyyid Mehmed ve diğer Seyyid Mehmede ve sağire kızı AiĢeye münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburun terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve takdim ve beyne‟l-verese taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi‟l-yevmü‟l-hams iĢrin min Saferü‟l-hayr sene 1167.

Menzil der-mahalle-i mezbur guruĢ 250. Müttesıl hariciye oda guruĢ 50.

Don kazganı 1, guruĢ 4. TeĢt 1, guruĢ 23.

Süzek 1, guruĢ 3.

Kahve tepsisi 1, guruĢ 3. Tabe 1, guruĢ 3.

Sahan 9, guruĢ 33. Tas 1, guruĢ 3. Tencere 1, guruĢ 2. Katremez 2, guruĢ 2. Zahire-i beyt guruĢ 5. Sandık 2, guruĢ 1. Anbar 1, guruĢ 2.

Ġznik çanak ve fincan guruĢ 2. Köhne kilim 1, guruĢ 1. Kırmızı kilim 1, guruĢ 3.

POZ 124