• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 93’ün devamı Köhne zil 1, guruĢ 1.

Kilim Ģukkası guruĢ 1. Arka esvabı guruĢ 8. Yorgan 2, guruĢ 4. DöĢek 2, guruĢ 4. Yasdık 2, guruĢ 1.

Hırdavat menzili guruĢ 1, rub„ 1. Cem„an yekün guruĢ 350.

Minhe‟l-ihracat

Techiz-i tekfin ve kabr guruĢ 5. Ġskat kefaret-i yemin guruĢ 5. Resm-i kısmet guruĢ 8 rub„ 3. Katibe guruĢ 1 rub„ 3.

Muhzırana rub„ 3. Cem„an yekün guruĢ 23.

Sahihu‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese:

Hisse-i zevcetü‟l mezbure sağire guruĢ 41, mahiyye 45.

Hisse-i ibnü‟l-mezbur sağir Seyyid Mehmed guruĢ 113, pare 51. Hisse-i ibni el-mezbur sağir diğer Seyyid Mehmed guruĢ 113, pare 51. Hisse-i binti el-mezbure sağire AiĢe guruĢ 563, pare 253.

Hüküm no 94

Hüküm no: 94 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Kozanlı mahallesinden olan Ahmed ibni Hüseyin‟in vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Kozanlı mahallesinde sakin iken bundan akdem fevt olan Ahmed ibni Hüseyinin veraseti zevce-i menkȗha-i metrȗkesi AiĢe binti Veli ile sulbi sağir oğulları Ali ve Mehmed ve Mustafa ve Hasan ve Veliye sulbiye sağir kızı Hasnaya münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra müteveffȃ-yı mezburun terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve beyne‟l-verese taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur fi 21 Saferü‟l-hayr sene 1167.

Kelam-ı kadim hediyesi guruĢ 2. Menzil der-mahalle-i mezbur guruĢ 20. Harabe bağ guruĢ 4.

Tencere 3, guruĢ 4. Don kazganı guruĢ 3. TeĢt guruĢ 2. Sahan 7, guruĢ 23. Satıl guruĢ 1. Sahan guruĢ 1. Süzek guruĢ 3. Leğen guruĢ 2. Tabe pare 20.

Bulgur guruĢ 2. Çubuk guruĢ 5. DöĢek guruĢ 2. Yorgan 2, guruĢ 2. DöĢek yasdık guruĢ 2. Köhne kilim 5, guruĢ 6. Sandık guruĢ 1.

Ġbrik guruĢ 1. Tencere guruĢ 2. Don tası guruĢ 1. Arka esvabı guruĢ 23. Hırdavat menzili guruĢ 2. Cem„an yekün guruĢ 703. Minhahȗ‟l-ihracat:

Techiz-i tekfin ve kabr guruĢ 5. Ġskat ve kefaret guruĢ 3.

Resm-i kıymet pare 70.

Deyn-i müsbet Abdullah bi-Ģehȃddet-i Halil bin Kasım ve Mehmed bin Ali ba„de‟l-halife guruĢ 15.

Katibe guruĢ 3. Çukadara guruĢ 3. Muhzırana guruĢ 3. Cem„an yekün guruĢ 263.

Sahihȗ‟l-bakȋ li‟t-taksim beyne‟l-verese guruĢ 44. Hisse-i zevce-i mezbure AiĢe guruĢ 53.

Hisse –i ibnü‟l-mezbur Ali guruĢ 7. Hisse-i ibnü‟l-mezbur Mustafa guruĢ 7.

Hisse-i ibnü‟l-mezbur Mehmed guruĢ 7. Hisse-i ibnü‟l-mezbur Hüseyin guruĢ 7. Hisse-i ibnü‟l-mezbur Veli guruĢ 7. Hisse-i ibnü‟l-mezbur Hüseyin guruĢ 33.

Sayfa 57 Hüküm no 95

Hüküm no: 95 Tarihi: 1167

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Hayik Müslüman mahallesi sakinlerinden olan Allahverdi veledi Hacer‟in mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Hayik Müslüman mahallesi sükkȃnından iken bundan akdem helak olan Allahverdi veledi Hacerin veraseti zevcesi Meryem binti Hatice ..?.. ile kebir oğlu mükerrer Yahya ve kebire kızı diğer Meryeme münhasıra olduğu Ģer„an zahir ve müstehak olduktan sonra mersume Meryem meclis-i Ģer„a hatır-lazımȗ‟l-tevkȋrde zikr-i ȃti menzile vaz„iyyed olan bais-i haze‟l-sefer Nersiz veledi Kirkor nam dahi mahzarında üzerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb ahalle-i mezburede vȃkȋ„ bir tarafdan Nalbandoğlu ve bir tarafdan Kanacıoğlu ve bir tarafdan zımmi Nersiz ve bir tarafdan tarȋk-ı „ȃmm ile mahdud bir tahtani beyt ve bir hazine ve bir tabaka ve bir matbah ve bezmai ve havluyu mu„ayyeneyi müĢtemil menzil ile‟l-vefat baabamın mülkü olub tarih-i kitabdan sekiz sene mukaddem helak oldukda karındaĢım mersum Mekrevic ile bana intikal itmiĢ iken karundaĢım mersum iĢbu Nersize kırk guruĢa batnen bey„ idüb ve bana dahi sen dahi bey„ eyle deyü beni tahvif itmekle ben dahi bey„ itmiĢ idim ve lȃkin semeni olan meblağ-ı mezbur on üç guruĢ bir salis hisse-i Ģer„iyyemi taleb iderim sȗ‟ȃl olunub edaya tenbih olunmak matlubumdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mersum Nersiz cevabında menzil-i mezkûra vaziyyedini ve babası mülkü olduğunu ikrar lȃkin beĢ buçuk sene mukaddem gaib „ani‟l-meclis karındaĢı mersum Mekrevic Ģeref-i Ġslam ile müĢerref olub Yusuf Ġsmail tesmih olunub karındaĢı mezbur Yusuf ismiyle tesmih olunub karındaĢı mezbur Yusuf ile iĢbu müdde‟i mersume Merymen bana menzili mahdud-ı mezkûru kırk guruĢa batnen bey„ ve temlik ve teslim idüb semeni olaan meblağ-ı mezburun yirmi altı guruĢ iki salis hissesini merkum Yusufa teslim ve on üç guruĢ bir salisi iĢbu mersume Meryeme hissesi içün yedimden tamamen ahz ve kabz eyledi deyü def„le mukabele idicek gıbbe‟l-istintak ve akȋbȗ‟l-inkȃr mersum Nersizden def„a mezkûruna beyyine taleb olundukda taife-i Ermeniyandan ġetha veledi Bedru ve Allahverdi veledi Hatar nam zımmiler li-ecli‟Ģ-Ģehȃde meclis-i Ģer„a hazıran olub eserü‟l-istiĢhad fi‟l-hakika iĢbu müdde-i mersume Meryem beĢ sene buçuk mukaddem mahalle-i mezzburede vȃkȋ„ babası menzilini gaib „ani‟l-meclis-i mühtedi Yusuf ile iĢbu mersum Nersiz bizim huzurumuzda her biri batnen bey„ ve temlik idüb semeni meblağın yirmi altı

guruĢ iki salisi karındaĢı alub ve on üç guruĢ bir salisini iĢbu mersum Meryem ahz ve kabz eylediler biz u hususa bu vech üzre Ģahidleriz ve Ģehadet dahi ideriz deyü her biri edȃ-i Ģehadet-i Ģer„iyye eyledikde ba„de ri„ȃyet Ģerȃ‟itü‟l-kabul Ģehadetleri makbul olmağın müdde-i mersume Meryem büyüce ma„arızadan men„ birrle ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundu fi‟l-yevmü‟l-sabi„ iĢrin min Saferü‟l-hayr sene seb„ ve sittin ve mie ve elf.

ġühȗdü’l-Hȃl

Monla Ömer ibni el-Hac Zeynel, es-Seyid Monla Hüseyin biraderi, Çakıcı Ġbrahim, Manek oğlu Ağya, karındaĢı Allahverdi, Aynlıoğlu Arakil, karındaĢı Nersiz.

Hüküm no 96

Hüküm no: 96 Tarihi: 1167

Belge türü: Tezkire Belge Konusu: Vergi tahsili

Belge özeti: RiĢvan aĢiretinden olan adı geçen kimselerin vermeleri gereken vergileri eda etmeleri hususunda.

RiĢvan aĢiretinden Cürekȃnlı cemaatinin kethüdası Halil ibni Ġbrahim nam kimesne meclis-i Ģer„a hatır-lȃzımȗ‟l-tevkȋrde cemaat-i mezbureden olub Medine-i Ayntabda sakin ashab-ı haze‟l-kitab es-Seyid el-Hac Ebubekir ibni Yusuf ve diğer es-Seyid Ebubekir ibni Mehmed ve Ġbrahim ibni Abdullah ve Seyid Sarı Mehmed ve es-Seyid Mehmed ibni Ali ve es-es-Seyid Halil ibni Hüseyin ve es-es-Seyid Monla Ömer ibni Yusuf ve Seyid diğer mehmed ibni Hüseyin ve Seyid Ali ibni Hüseyin ve es-Seyid Monla Mustafa ibni Mehmed nam kimesneler mahzarlarında üzerlerine da„va ve takrir-i kelȃm idüb iĢbu merkumun aĢiret-i RiĢvandan olub aĢiret-i mezbure üzerlerine edȃsı lȃzım resimden hisselerine isabet iden meblağ-ı irade ta„allul itmeleriyle hȃlȃ taleb iderim sȗ‟ȃl olunub edaya tenbih olunmak matlubumdur didikde gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezburun cevablarında cümlemiz aĢiret-i RiĢvandan olub lȃkin sadat-ı kiramdan olduğumuza binaen tekalif-i örfiye ve Ģȃkkadan muaf ve selm olduğumuza yedimizde emr-i ȃli ve fetva-yı Ģerife ve mektub nakibȗ‟l-eĢraf olmakla ol-vechle rȃden imtinȃ„ ideriz deyü Ģeyhülislam selimü‟s-selam hazretlerinden bir kıt„a fetva-yı Ģerife ibraz ve mazmun-ı münifinde sadat-ı kiramdan olan zide-……namına bir nesne ….cevam ba-cevabında almaz deyü buyurulub ve mucebince

POZ 123