• Sonuç bulunamadı

Hüküm no 45

Hüküm no: 45 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Miras paylaĢımı

Belge özeti: Bostancı mahallesi sakinlerinden olan Terarenci Mustafa bin el-Hac Ahmed‟in vefatından sonra mal varlığının eĢi ve çocukları arasında paylaĢılması hususunda.

Medine-i Ayntabda Bostancı mahallesinden olub Ġlbeğli karyesinde fevt olan Terarenci Mustafa bin el-Hac Ahmedin veraseti zevce-i menkȗha-i metrukeleri Rukiye binti Mehmed ve Asiye binti Abdullah ve Emine binti Mehmed ile sulbi sağir oğlu Ahmed kızı Melek münhasır olduğı Ģer„an zȃhir ve müstehak olduktan sonra

müteveffȃ-yı mezburın terekesi ma„rifet-i Ģer„le tahrir ve takdim ve beyne‟l-verese tevzi„ ve taksim-i defteridir ki ber-vech-i ȃti zikr olunur hurrire fi 21 Zilhicce 1166. Menzil-i der-i mahalle-i mezbur nısf hisse guruĢ 50.

Der-i karye-i Ġlbeğli Köse oğlu Ġsa guruĢ 38. Der-i karye-i Karaca buğday keyl 1 guruĢ 2. Der-i ..?.. Halil guruĢ 8.

Der-i ..?..Ahmed kethüda guruĢ 62.

Ahmed kethüda yanında keçe ittihak guruĢ 8. ..?.. Osman guruĢ 9.

Ayabeğlü Emir guruĢ 10. ..?.. mahalli 10.

..?.. Acem Ali guruĢ 5. ..?.. Sarı Hüseyin guruĢ 5. ..?.. Mustafa guruĢ 20. ..?.. Ayntablı-oğlu guruĢ 3. ..?.. Süleyman guruĢ 1. ..?.. Cevla Ali guruĢ 3. ..?.. Monla Ali guruĢ 6. Arpa keyl 3, guruĢ 3. Bulgur keyl 3, guruĢ 72. Sağir kebir tencere 2, guruĢ 3. Ġbrik 1, guruĢ 1.

Sahan 1, guruĢ 2. Yorgan 1, guruĢ 12. DöĢek 1, guruĢ 1. Yasdık guruĢ 2. Köhne zenbil guruĢ 2.

Döğme guruĢ 2.

Bakır sahan kalıbı guruĢ 2. Sarık 2, guruĢ 2.

..?..1, guruĢ 82.

Sarmalı kaftan guruĢ 2. Beyaz ..?.. 1, guruĢ 2. Köhne tabe 1, guruĢ 2. ..?..1, guruĢ 1.

Ġbrik 1, guruĢ 1. Leğence guruĢ 12. Lengeri 2, guruĢ 1. Sahan 1, guruĢ 12. Karavan menzil guruĢ 1. Cem„a 260 guruĢ. Mine‟l-ihracat:

Teçhiz-i tekfin guruĢ 4. Resm-i kıymet guruĢ 6.

Din-i mihr-i müsbet ileyh guruĢ 10, ba„de‟l-..?... Din-i müsbet zevcesi Emine guruĢ 10, ba„de‟l-..?... Din-i mühr-i müsbet zevcesi guruĢ 5.

Katibe guruĢ 12. Çukadariye guruĢ 2. Muhzırana guruĢ 2. Cem„a 40.

Sıhhȗ‟l-baki li‟t-taksim-i beyne‟l-verese guruĢ 220. Hisse-i zevce-i el-mezbure guruĢ 9, muhassa 20.

Hisse-i zevce-i el-mezbure Emine guruĢ 9, muhassa 20. Hisse-i ibni el-mezbur Cafer guruĢ 128 muhassa 40. Hisse-i binti el-mezbur kebire mülk guruĢ 64, muhassa 20.

Sayfa 23 Hüküm no 46

Hüküm no: 46 Tarihi: 1166

Belge türü: Hüccet Belge Konusu: Mirasın gerçek

sahiplerine intikal etmesi hususunda Belge özeti: Adı geçen kardeĢlerin babalarından kalan mirası amcalarının alıp satıĢını gerçekleĢtirdiğini ve davada bulunduklarını bildirerek miras haklarını talep etmeleri hususunda.

Medine-i Ayntaba tabi„ Suboğaz nam karye ahalisinden rafi„i hȃze‟l-kitȃb Hasan ve Mehmed ibni Ahres Mehmed nam karındaĢlar meclis-i Ģer„i Ģerif-i lazımȗ‟l-teĢrifde zikr-i ti bağa vaz„ȗ‟l-yed olan Baki BeĢe oğlu Hasan ibni el-Hac Hüseyin mahzarında her biri üzerine da„vȃ ve takrir-i kelȃm idüb karye-i mezburede vȃkȋ„ Çayır yeri dinmekle ma„ruf bir tarafdan Köse Piroğlu ve bir tarafdan Ebubekir kethüda ve bir tarafdan nehr-i cȃri ve bir tarafdan tarȋk-ı „ȃmm ile mahdud bin beĢ yüz tiğek bağın beĢ yüz tiyeği mefruĢ ve bin tiyeğin yeri hali ile babam Ahres Mehmed ammim Ramazan nısfiyet üzre mutasarrıf olub babamız fevt oldukda nısf hisseleri bize intikal itmiĢiken biz sağir olduğımıza binȃen ammim Ramazan cümlesini müstakilan benimdir deyü fuzuli Averin nam zımmiye kırk guruĢa bey„ itmiĢ mersum dahi zikr olunan hali tarlaya bin tiğek dahi bağı gars ve bin beĢ yüz oldukda Üzümcüoğlu Hacı Ahmede bey„ olduğı iĢbu mezbur Hüseyinin babası Hacı Hüseyine bey„ olduğı fevt oldukda mezbur Hasana intikal eylemiĢ amiz bey„i fuzuli olmağla babamız gars eylediği beĢ yüz tiğek nısfı ve nısf-ı mezkûrdan sekiz sene tımarından fazla hasıl olan elli guruĢ gallesin ve tiğek tiğek gars olunan tarladan beĢ yüz tiyeğini müstehak el-kal„ olduğı halde takdim ve yedimizde olan fetevȃ-yı Ģerife mucebince hükm olmak matlubumızdır detü bir kıt„a fetevȃ-yı Ģerife ibrȃz idüb mazmun-ı münifinde zide-yetimin ammisi Ömer ve beynlerinde müĢterek olan bir kıt„a tarlayı bilȃ-vesȃyet ve bilȃ- mesnu„ı Ģer„i Bekire bey„ idüb Bekir dahi tarlaya bağ gars idüb ba„de BeĢere bey„ idüb BeĢer dahi Halide bey„ idüb ba„de zide-baliğ olub Halidden hissesini da„vȃ eyledikde tarlanın kıymeti takdim olunub ve bağın kıymeti müstehakȗ‟l-kal„ olduğı halde takdim olunub tarlanın kıymeti bağın kıymetinden ziyade olsa zide-müstehakȗ‟l-kal„ olduğı halde bağın kıymetini Halide def„ idüb bağı zabt itmeğe kadir olur mu cevab bȃ-savabında olur deyü buyurulub fazȃ-kȃnet kıymetü‟l-arz mie ve kıymetü‟l-Ģecerü‟l-maklu„ iĢret ve ücretü‟l-kal„ dirhem bakȋ tis„a derȃhim feyzimde el-malikȗ‟l-tis„a hezȃe zȃ-kȃnet kıymetü‟l-tis„a ekserimiz kıymetü‟l-benȃe ve‟l-feris der-i Rağardan nakl-i irad olunmağın gıbbe‟s-sȗ‟ȃl mezbur Hasan cevabında fi‟l-hakika sekiz sene mukaddem babam mezbur Hacı

Hüseyinden baki irs-i Ģer„i intikal eyledi bi‟l-verȃse vaz„iyed iderim deyü ber-vech-i muharrer mezburanın babaları mülkü olduğı inkȃr idilecek olan babaları mülkü olduğuna beyyine taleb olundukda udȗl-i ahrar ricȃl-i müslimindenEbubekir ibni Musa ve Mehmed bin Ali nam kimesneler li-ecli‟Ģ-Ģehade meclis-i Ģer„a hazıran olub eserü‟l-istiĢha ve fi‟l-hakika karye-i mezburede Çayıryeri dinmekle ma„ruf mahdud mezkûr bağın beĢ yüz tiyeği mefruĢ ve bin tiyeği tarla iken iĢbu mezburanın babaları Ahres Mehmed ve ammileri Ramazan nısfiyet üzre mezbur Ahres Mehmed fevt oluncaya değin müĢterekler idi biz bu hususa bu cevh üzre Ģahidleriz ve Ģehȃdet dahi ideriz deyü her biri edȃ-i Ģehȃdet-i Ģer„iye eylediklerinde ba„de‟t-ta„dil ve‟l-tezkiye Ģehȃdetleri makbul olduktan sonra saniyyen ol-mikdar Aliye beyyine taleb olundukda udȗl-i ahrȃr ricȃl-i müsliminden Ġbrahim bin Ahmed ve Hüseyin ibni Ġsa nam kimesneler li-ecli‟Ģ-Ģehade meclis-i Ģer„a hazıran olub eserü‟l-istiĢhad fi‟l-hakika mezbur Hüseyin sekiz senede zikr olunan bağın beĢ yüz tiyeğinin nısfından tımarından fazla elli guruĢu hasıl eyledi biz bu hususa bu vech üzre Ģahidleriz Ģehȃdet dahi ideriz deyü her biri edȃ-i Ģehȃdet-i Ģer„iye eyledikde ba„de‟t-ta„dil ve‟l-tezkiye Ģehȃdetleri makbul olmağın mucebince mezburanın babaları hissesi iki yüz elli tiyekden kasr-ı yed ve gallesi olan elli guruĢu mezburana edȃya mezbur Hüseyine ba„de‟t-tenbih ber-muceb fetevȃ-yı Ģerife zikr olunan bin tiyeğin maklu„ȃn kıymeti ile arzının kıymeti beyana havale birrle ma-vaka„ bi‟t-taleb ketb olundı hurrire fi 25 min Zilhiccetü‟Ģ-Ģerife sene 1166.

ġühȗdü’l-Hȃl

Der-i dȃr-ı sabık Seyid Mehmed Emin Ağa, Felekzade Osman Ağa, Menzilci es-Seyid el-Hac Ahmed Ağa, Koca Mehmed Ağa, Ali Ağa tabi„i es-es-Seyid Mehmed Emin Ağa.

POZ 140