• Sonuç bulunamadı

MøLLøYET GAZETESø KÖùE YAZARI METøN MÜNøR’E CEVAP

(30.05.2008)

Metin MÜNøR’in 23 05 2008 tarihinde kaleme aldÕ÷Õ “AKP neden Kamu øhale YasasÕ’nÕ elli defa de÷iútirdi?” yazÕsÕ üzerine kendisine gönderdi÷imiz cevaba 30 MayÕs 2008 tarihinde köúesinde yer verdi.

YazÕsÕnÕn sonuna “Geçen hafta yazdÕ÷Õm, “AKP, ihale yasasÕnda elliden fazla

de-÷iúiklik yaptÕ ve buna kimse itiraz etmedi” konulu yazÕlarÕma Harita ve Kadast-ro Mühendisleri OdasÕ “Biz ettik” diye itiraz etti. MektuplarÕnÕ bugün milliyet.

com.tr’de çÕkan yazÕmÕn altÕnda bulabilirsiniz. Beni ikna edemediler, belki sizi ederler.” notunu ekleyen SayÕn Münir’e OdamÕz tarafÕndan yapÕlan açÕklamayÕ aúa÷Õda yayÕnlÕyoruz.

“SayÕn Münir, 23 MayÕs 2008 tarihinde Milliyet’teki köúenizde yer verdi÷iniz Kamu øhale Kanunu üzerine yazdÕklarÕnÕza cevaben bu yazÕyÕ kaleme alma gerek-lili÷i duyuyoruz. “AKP neden Kamu øhale YasasÕ’nÕ elli defa de÷iútirdi?” baúlÕklÕ yazÕnÕzda tekrar gündeme taúÕnan Kamu øhale Kanunu hakkÕndaki eleútirilerinizi sunmaktasÕnÕz. Kamu øhale Kanunu’nda de÷iúiklik yapÕlmasÕ 2002’den bu yana aralÕklarla gündeme taúÕ maktadÕr ve sizin de belirtti÷iniz gibi 15. kez de÷iútiril-mesi söz konusudur.

Kamuya ait hizmet alÕm satÕmlarÕ için bu kadar önemli bir konuda yeterince söz söylenmemiútir. Ancak, gerek Türk Mühendis ve Mimar OdalarÕ Birli÷i, (TMMOB) gerekse bu birli÷e ba÷lÕ Harita ve Kadastro Mühendisleri OdamÕz sü-reci yakÕndan takip ederek, gerekli çalÕúmalarÕ yerine getirmiútir.

2002 yÕlÕnda 4734 SayÕlÕ Kamu øhale YasasÕ’nÕn gündeme geliúi ile birlikte hem TMMOB hem de Odalar gerekli tepkilerini ortaya koymuúlardÕr. ArdÕndan 2003 yÕlÕnda yapÕlacak de÷iúikliklere yönelik de÷erlendirmelerimiz ve do÷rudan mad-delere yönelik teknik önerilerimiz olmuútur. Yine, 3 Haziran 2005’de 4734 ve 4735 sayÕlÕ Kamu øhale Kanununda De÷iúiklik YapÕlmasÕ HakkÕnda Kanun TasarÕsÕ’na iliúkin TMMOB görüúü Kamu øhale Kurumu’na iletilmiútir. 2 ùubat 2007 tarihin-de TBMM BaúkanlÕ÷Õna iletilen “Kamu øhale Kanununda De÷iúiklik YapÕlmasÕna Dair Kanun Tekli¿ ”, sözü edilen ve uygulamada yaúanÕlan sÕkÕntÕlardan hareketle TMMOB ve OdamÕz tarafÕndan oluúturu an görüú, öneri ve raporlar yok sayÕlarak, dikkate alÕnmayarak düzenlenmiútir. Bu durumu da Harita ve Kadastro Mühendis-leri OdasÕ olarak yasal süreci anlatan basÕn açÕklamasÕyla dile getirdik; de÷iúiklik ÕsrarlarÕnÕ göz önünde bulundurdu÷umuzda çalÕúmalarÕmÕzÕn çok da dikkate alÕn-madÕ÷Õ gerçekli÷i ortadÕr. Ancak gerek TMMOB ve gerekse OdamÕzÕn yasanÕn ilk

çÕkÕúÕ ile birlikte yasa de÷iúiklikleri de dahil yaúanan sÕkÕntÕlarÕ dile getiren rapor ve görüúleri olmasÕna ra÷men ilgi tarihli yazÕnÕzda sessiz kaldÕ÷ÕmÕz yönündeki ifadeleriniz hem TMMOB hem de OdamÕza yapÕlan bir haksÕzlÕktÕr.

Önümüzdeki dönemde de sorumluluk sahibi bir meslek kuruluúu olarak üzerimi-ze düúeni yerine getirmeye çalÕúaca÷Õz. ølgili meslek odalarÕ ve sivil toplum kuru-luúlarÕnÕn katÕlÕmÕ bu süreçlerin sa÷lÕklÕ bir úekilde ürütülmesinin ve úeffaÀ Õ÷ÕnÕn garantisidir. Ne yazÕk ki, yaúananlar bizim talep etti÷imiz yönde de÷il, sermaye gruplarÕnÕn çÕkarlarÕ do÷rultusunda olmuútur. Bu durumda yapÕlmasÕ gereken

de-÷iúiklik tasarÕsÕnÕn neler getirdi ini geçmiúte de yaptÕ÷ÕmÕz gibi basÕna ve kamuo-yuna duyurarak, sosyal ve siyasi hayata seyirci de÷il, dahil olmaktÕr.”

TMMOB HARøTA VE KADASTRO MÜHENDøSLERø ODASI

SøVAS ’93 UNUTMADIK! UNUTTURMAYACAöIZ...

(01.07.2008)

“Ey yüre÷imin onmaz acÕlarÕ Ey beynimin dinmez sancÕlarÕ Suç ne bende ne de sende Suç seni karanlÕklara gömenlerde Ne de olsa yurttaúÕmsÕn KapalÕ olsa da bütün vicdan kapÕlarÕ yüzüne Bilmelisin bir yerin var canevimde”

Aziz Nesin Sivas katliamÕnÕn üzerinden tam 15 yÕl geçti.

15 yÕl önce Sivas’ta MadÕmak Oteli’nde güvenlik güçlerinin ve hükümetin gözleri önünde gericiler 33 aydÕnÕ, 33 canÕ yakarak öldürdüler.

ønsanlÕk tarihinin yaúadÕ÷Õ en acÕ katliamlardan biridir 2 Temmuz 1993 Sivas Ma-dÕmak KatliamÕ. øradenin, bilincin, direncin ve bilginin simgesi olan Pir Sultan Abdal’Õ yaúadÕ÷Õ yer olan Sivas’ta anmak için etkinli÷e katÕlan AydÕn, Yazar, ùair, SanatçÕ, Ozan ve semah grubundan oluúan 33 kiúi MadÕmak’ta yakÕlarak katle-dildi.

Sivas KatliamÕ 1978 Maraú, 1978 Malatya, 1980 Çorum KatliamlarÕ’nÕn niteli÷i yönünden benzerlik taúÕmaktadÕr. Arka planÕndaki zihniyet, iúlenme biçimi, ya-ratÕlan atmosfer ve kaotik ortam birbiriyle iliúkili görülmektedir. Bunun yanÕnda geçti÷imiz yÕl yaúanan Hrant Dink’in, Tilman Ekkehart Geske’nin ve Papaz And-rea Santoro’nun öldürülmesi ise hoúgörüsüzlük, ayrÕmcÕlÕk, ÕrkçÕlÕk ve yabancÕ düúmanlÕ÷ÕnÕn ayrÕ bir dÕúavurumudur. O yüzden Sivas hala yanmaktadÕr.

33 aydÕnÕn canÕna kÕyan katillerden bazÕlarÕ yakalanmadÕ. SanÕklardan bazÕlarÕnÕn Almanya’ya sÕ÷ÕndÕklarÕ ortaya çÕktÕ, ama úu ana kadar bu sanÕklarÕn iade edilip, cezalandÕrÕlmasÕ için hiç bir sey yapÕlmadÕ.

Baúta bu katliamda yaúamÕnÕ yitiren 33 aydÕnÕn yakÕnlarÕ olmak üzere, bütün de-mokratik toplumsal dinamiklerin MadÕmak Oteli’nin müze olmasÕna yönelik ta-lepleri de maalesef karúÕlanmadÕ.

Peki O gün yani 2 Temmuz 1993 günü neler olmuútu. Neler meydana geldi ? En yüce de÷er olan insan canÕnÕn yakÕlarak yok edilmesini çÕ÷lÕklar atarak izlemenin anlamÕ neydi ? ønsanlÕk dÕúÕ olayda taúÕnan duygu neydi ? Bu duygu ve düúünceler kimler tarafÕndan beslenmekteydi ? Bu hoúgörüsüzlük ve canilik nasÕl saklÕ tutul-muútu ? Bu utanç verici süreçle neden hala yüzleúilemedi ? Bu nedenle bellekler taze tutulmalÕ ve Sivas unutulmamalÕdÕr!

2 Temmuz 1993 günü organize biçimde sayÕlarÕ yaklaúÕk 10.000 kiúiye ula-úan grup, Kültür Merkezi’nden yeniden Hükümet MeydanÕ’na geldi. Hükümet Kona÷Õ’nÕ taúlamaya ve slogan atmaya baúlayan grup ardÕndan MadÕmak Ote-li civarÕna ulaúarak, slogan atmaya devam etti. Grubun sayÕsÕ akúam saatlerinde 20.000’e yaklaútÕ. Grup önce MadÕmak Oteli önündeki araçlarÕ ateúe verdi otele sÕ÷ÕnmÕú olan aydÕnlardan, aralarÕnda AsÕm Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akar-su, Metin AltÕok ve Hasret Gültekin’in de bulundu÷u 37 kiúi yanarak veya duman-dan bo÷ularak yaúamÕnÕ yitirdi. AralarÕnda Aziz Nesin’in de bulundu÷u 51 kiúi de olaylardan kendi olanaklarÕyla, a÷Õr yaralarla kurtuldu.

Dönemin hükümeti yaklaúÕk 7 saat süresince kendilerine iletilen yardÕm ça÷rÕla-rÕna yanÕt veremedi. Olaylar sonucunda 33 konuk, 2 otel görevlisi yaúamÕnÕ yi-tirdi.

Sivas tabii ki ilk de÷ildi ve halkÕn suni gündemler üzerinden birbirine düúürülme-sinin ve korku siyasetinin yo÷unlaúmasÕnÕn önemli bir virajÕydÕ. ønanç özgürlü÷ü-ne dahi tahammül edemeyen zihniyet, özgürlüklerini yaúamak isteyenlere Sivas’ta tehditlerini savurmuútur. Biliyoruz ki farklÕ kültür, düúünce ve inançlarÕn bir arada özgür ve kardeúçe yaúamÕ, küresel güçlerin çÕkarlarÕ u÷runa yerli iúbirlikçileri-nin tetiklemesiyle yok edilmek istenmektedir. Bu sürecin içersinde yer alanlar ve destekleyenler Maraú KatliamÕ’ndan, Çorum OlaylarÕ’ndan, Sivas KatliamÕ’ndan ve Hrant Dink cinayetinden, halkÕn birbirine düúman edilmesinden sorumludur.

Özgür, eúit ve demokratik bir ülke mücadelesinde sorumlulardan mutlaka hesap sorulmalÕdÕr.

Özgür ve demokrat bir Türkiye mücadelesinde yaúamlarÕnÕ yitirenleri sevgiyle anÕyor ve 2 Temmuz’da Sivas KatliamÕ’nda hayatÕnÕ kaybeden de÷erli insanlarÕn anÕlarÕ önünde saygÕyla e÷iliyoruz.

TMMOB HARøTA VE KADASTRO MÜHENDøSLERø ODASI

TAPU KANUNUNDA DEöøùøKLøK YAPILMASINA DAøR